Art kinoteka Kamena Klupa: Aferim! (Bravo!)

"Bravo!" (Aferim!) je treći film rumunjskog redatelja Radua Judea kojeg će posjetitelji omiške art kinoteke "Kamena Klupa" moći pogledati u četvrtak, 15.11. u 19 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa. Cijena ulaznice je 10 kuna. Svjetski kritičari su nakon premijere u Berlinu bili oduševljeni, dok je dio javnosti u Rumunjskoj bio ogorčen jer se redatelj Radu Jude usudio dirnuti u neugodnu, zabranjenu temu iz njihove prošlosti – odnosu prema romskoj manjini u 19. stoljeću koje se može okarakterizirati kao - robovlasnički.
Smještena u rano 19. stoljeće u Wallachiju, ovo je filmska priča o lokalnom policajcu Costandinu kojeg unajmljuje Iordache, lokalni plemić, da pronađe Garfina, romskog roba koji je pobjegao s Iodarcheovog imanja nakon afere sa njegovom ženom Sultanom. Costandin kreće pronaći bjegunca te počinje putovanje puno avantura...

Romi kao robovi bili su prisutni od 14. do sredine 19. stoljeća i to je nešto o čemu se skoro uopće ne govori u današnje vrijeme iako i dalje ima utjecaja na društveni život u Rumunjskoj.

Povezani članci

Who's Online

We have 280 guests and one member online

  • admin