Iz Regije..

Ivan Škaričić za DalmacijaNews: Ivan Kovačić izmišlja toplu vodu

Ivan Škaričić, bivši gradonačelnik Omiša

Prof. Ivan Škaričić (HDZ) osamnaest godina bio je gradonačelnik grada Omiša. Na ovogodišnjim lokalnim izborima izgubio je za 72 glasa od nezavisnog kandidata Ivana Kovačića. Zanimljivo je da HDZ ima većinu u Gradskom vijeću (osam od 17 vijećnika), tako da novi gradonačelnik mora imati korektnu suradnju s HDZ-om, ukoliko želi bez blokade obavljati gradonačelničku dužnost. Ipak, vrlo brzo nakon što je Ivan Kovačić preuzeo mjesto omiškog gradonačelnika, počeo je iznositi optužbe na svog prethodnika Ivana Škaričića, smatrajući ga direktno odgovornim za navodno velike rupe u gradskom proračunu. Dosad je prof. Ivan Škaričić, koji je sada predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću, odbijao odgovorati na optužbe, za koje tvrdi da su potpuno neutemeljene. Ipak, odlučio je po prvi put u javnosti, u razgovoru s Joškom Dadićem, glavnim urednikom portala DalmacijaNews, odgovoriti na sve optužbe svog nasljednika i oporbenih vijećnika. Članak prenosimo u nastavku teksta ...

IVAN ŠKARIČIĆ:

Novi omiški gradonačelnik Ivan Kovačić izmišlja toplu vodu

Tekst i slika: Joško Dadić / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews


Dn: Je li točno da ste ostavili rupu u gradskom proračunu od skoro 40 milijuna kuna?

- Nije točno. Realan dug je puno manji, oko 20 mil.kuna, naime obveze za izgradnju sportske dvorane još nisu dospijele po ugovoru a prikazuju se kao dospijeli dug. Uz to, postoji i mogućnost međusobnog prebivanja duga s državom u iznosu većem od 5 milijuna kuna. Važno je naglasiti da Grad ima i potraživanja u iznosu koji je realno naplativ a to je otprilike iznad 5 mil.kuna. Isto tako Grad nije kreditno zadužentako kad se sve ovu uzme u obzir dobiva se drugačija slika od one koju sadašnji gradonačelnik prikazuje.

Dn: Kako se sada puni gradski proračun?

- Koliko znam dosta se dobro puni, od poreznih prihoda, koncesija i legalizacija te najma gradske imovine. Nažalost, ne puni se u dijelu komunalnog doprinosa jer nema izgradnje novih objekata, niti ima novih investicija u proizvodnji.

Dn: Najviše optužbi Ivana Kovačića odnosi se na Vašu navodnu rastrošnost?

- Ne znam na kakvu rastrošnost on misli, ali smatram da što se rastrošnosti tiče, gradski novac se troši odgovorno i za stvarne potrebe grada i građana.

Dn: Na troškove reprezentacije navodno ste trošili milijun kuna godišnje, kažu, na "iće i piće"?

- Što se tiče reprezentacije, već sam više puta isticao da smo na tu stavku knjižili i sve manifestacije po Mjesnim odborima, različite obljetnice i slično. Grad Omiš ima 37 mjesnih odbora, a kod nas svako misto svoju feštu ima, a što je Grad uglavnom financira, pa je to osnovni razlog tog navodnog velikog troška.

Dn: Spočitavaju Vam i velike troškove za Festival dalmatinskih klapa?

- Sve ove godine Grad je financirao Festival dalmatinskih klapa u rasponu od 950.000 do milijun i 100.000 kuna godišnje. Festival je gradska ustanova u kulturi koja ima svog ravnatelja, umjetničkog ravnatelja i tajnika. Dio tog novca ide na njihove plaće, a dio na aktivnosti festivala tokom cijele godine.

Jako puno klapa dolazi u Omiš i najmanje što im se može dati je večera. Nisu to nikakve bakanalije. Ne znam zašto to nekome smeta pored svih upjeha Festivala i svega što znači za Omiš. Bojim se za budućnost Festivala dalmatinskih klapa pod novim gradskim vodstvom.

Dn: Je li točno da ste pri kraju prošle godine, sredstva za zaštitu grada od odrona stijena, više od milijun kuna, preusmjerili za božićnice, udžbenike za školsku godinu i komunalne usluge?

- To je klasično podmetanje nove gradske vlasti. Naime, uviđajući mogućnost potencijalne tragedije ja sam kao gradonačelnik dao izraditi projektnu dokumentaciju za sanaciju stijena i na osnovu toga uspio izlobirati da hrvatska Vlada shvati ozbiljnost ovog problema. Tako Vlada donosi zaključak da se za sanaciju omiških stijena osigura 50 mil.kuna u Fondu za zaštitu okoliša i energensku učinkovitost. Prema Odluci Vlade sredstva se mogu koristiti kada Grad Omiš osigura svu potrebnu dokumetaciju tj. lokacijsku i građevinsku dozvolu. Sve to smo uz velike napore i osigurali i u ovoj godini je trebalo početi koristiti sredstva.

Trebala je zajedno s Fondom raspisati natječaj o odabiru izvođača radova, a to bi se dogodiloda sam ostao na mjestu gradonačelnika. Tako da novac nekoliko milijuna kuna u ovoj godini uopće neće biti korišten , to je sada potpuno jasno, a sve zbog neaktivnosti nove gradske vlasti. Dok se meni podmeće da sam trošio novac za koji sam se teško izborio a koji nikad nije ni došao za račun Grada.

Međutim kako izgleda i neće doći još dugo, jer nova gradska vlast radi izmjene projekta u dogovoru s Fondom tako da smo sada daleko od sanacije. Gradonačelnik Ivan Kovačić o ovome ne vodi računa, iz njegovih odgovora na sjednicama Gradskog vijeća vidi se njegova neupućenost i neozibljnost, on je naime vođenje ovog projekta prepustio svom savjetniku Nevenu Lelasu, međutim neće moći izbjeći odgovornost. Dakle, što se preusmjeravanja sredstava tiče to je čista podmetanja jer ona do dana današnjeg nisu uopće trošena, niti su došla na proračun Grada.

Dn: Zamjeraju Vam i troškove vodoopskrbe sela u omiškom zaleđu, koji su prema tvrdnjama Kovačića mogla biti dosta manja od 700.000 kuna, da su angažirani vatrogasci, kako on planira?

- Kovačić izmišlja toplu vodu. Mi smo talođer probali s vatrogascima ali oni nemaju advekatne cisterne niti mogu dostaviti potrebite količine vode. Uostalom ljudi su se bunili jer su ovog ljeta bili bez vode.

Dn: Zaustavljena je izgradnja gradskog parkinga, za koje navodno niste ishodili potrebne građevinske dozvole?

- Na ovo mogu odgovoriti da sam ostao gradonačelnik taj započeti parking i cesta na Priku bile bi već u funkciji, što bi omogućilo dodatni trajni prihodi trajno zapošljavanje za radnike koje sada rade na određeno radno vrijeme.

Dn: Koje projekte biste izdvojili, koje ste reazirali u svom osamnaestogodišnjom gradonačelničkom mandatu?

- Kanalizacija grada Omiša, u koju je uloženo više od 40 milijuna kuna. To su bila sredstva većim dijelom kredita HABOR-a i Svjetske banke kroz projekt Jadran, te manjim dijelom sredstva Grada i Hrvatskih voda I Županije.

Cesta Omiš-Gata- Naklice, veliki projekt izgrađen novcem Hrvatskih cesta, Županijskih cesta i Grada Omiša ukupne vrijednosti oko 60 milijuna kuna.

Vodoopskrba Kučiće, Svinišće, Podašpilje ukupne vrijednosti oko 12 milijunakuna izgrađeno sredstvima Hrvatskih voda, države , Grada i Županije.

Vodovod Blato na Cetini vrijednosti oko 6 milijunakuna izgrađeno sredstvima države i Grada.

Magistralni cijevod Gornja Poljica, Blato na Cetini, Nova Sela ukupno uloženo oko 30 milijuna kuna sredstava Hrvatskih voda, HEP-a i Grada Omiša.

Tu je i izlobiranje da se brza cesta Omiš-Solin-Trogir započne graditi i od Omiša (zaobilaznica Omiša) i tako osigurali da se taj veliki problem riješi. Dosad je uloženo 50 milijuna kuna. državnog novca pa je sigurno da će se u ovoj ili onoj varijanti zaobilaznica izgraditi do kraja.

Trajno smo riješili problem odvodnje oborinskih voda na Priku ( oko crkve Sv. Petra i Ilirskog sjemeništa), što smo financirali vlastitim novcem u iznosu od preko 5 milijuna kuna.

Izradili smo petnaestak malonogomentih i košarkaših igrališta u priobalju i zagori.

Osigurali smo 75% novca i započeli izgradnju sportske dvorane.

Ističem da smo izgradili Plan ukupnog razvoja (PUR) kao osnovni strateški dokument za budući razvo grada koji je izrađen po svim pravilima struke i koji je osnova i za prijavljivanje projekat za EU fondove.

Dn: Što je s prostornim planom?

Prostorni plan je na snazi a također i 15-naestak UPU planova tako da je praktično cijeli naš prostor prekiven prostrono planskom dokumentacijom koja je na snazi a što otvara prostora novim investicijama.

Kad smo već kod investicija HGK je nedavno objavila katalog investicija u našoj Županiji, to su projekti gdje su riješeni imovinsko-pravni odnosi te je riješena prost.-paanska dok. Ukupna vrijednost takvih projekata u našoj Županiji iznosi 160 milijuna eura a polovica tog iznosa odnosi se na projekte u gradu Omišu. Pametnom dosta.

Vrhunac obmana javnosti od strane gradonačelnika Kovačića predstavlju njegovi stavovi o važnim turističkim lokacijama : Mala Luka, Radmanove Milinice i Autokamp Ribnjak. Treba podsjetiti da je Grad Omiš pod mojim vodstvom ove lokacije uspio izdvojiti iz temeljnog kapitala Dalme d.d. Split, 1998.godine.

Naime Dalma Hoteli Omiš koji su koristili ove nedvojbeno gradske lokacije bili su sastavu Dalme d.d. Split. A Dalma d.d. Split je ove objekte dakle gradske stavila u svoj temeljni kapital što nisu smjeli učiniti.

Pokrenuli smo tada postupak povrata te su se rješenjem Hrvatskog fonda za privatizaciju rečeni objekti vratili u vlasništvo Grada Omiša. Međutim prema istoj Odluci fonda morali smo obeštetiti Dalmu za neamortizirana ulaganja a što je prema procjeni sudskog vještaka iznosilo tadašnjih 589.000 DEM.

Nakon toga, smo više puta raspisivali natječaje za najam Radmanovih Mlinica i Autokampa Ribnjak i za prodaju Male Luke. Jedan od uvjeta, bio je da novi najmoprimac ili kupac zaposli i zatečene radnike Dalma Hotela, njih oko 40-tak. Sve je to i učinjeno. Tako smo sačuvali ta radna mjesta i objekte u dobroj funkciji.

Govoriti danas o malom najmu ili maloj kupoprodajnoj cijeni za te lokacije je čisto neznanje ili politikanstvo. Naime, Grad je u transparentnom postupku postigao ono što se tada moglo postići na tržištu.

Također, osigurali smo zemljište za crkvu i školu na Priku. Zemljište je bilo u povratu i opterečeno nizom plombi ( zabilježbi u zemljišnjim knjigama). Plombe smo na parceli škole tek nedavno uspjeli skinuti. Međutim napravili smo projektnu dokumentaciju i doveli projekt do izdavanja građevinske dozvole.

Škola je projektirana prema tada važećem hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu (HNOS), uz odobrenje MPSŠ. Sad nam se prebacuje da je to preskupo. Nije mi jasno zašto je to sporno, možda smo trebali graditi baraku.

Što se sportske dvorane tiče, raspisali smo dva natječaja za izgradnju putem javnog-privatnog partnerstva. Od oba smo odustali jer su ponude bile nepovoljne za Grad. Na kraju smo raspisali natječaj za prodaju, te prodali on što Gradu objektivno ne treba (malu dvoranu i veći dio poslovnih prostora), a tadržali smo veliku dvoranu, koja će na najbolji način zadovoljiti potrebe Grada za sljedećih 40-tak godina.

Od prodaje smo ostvarili 28 milijuna kuna, a novom gradonačelniku i njegovim suradnicima ostaje osigurati 12 milijuna kuna i sve to dovršiti. Ako im to predstavlja nepremostiv problem onda bi bilo najbolje da se ostave tog posla.

Dn: Hoćete li se ponovno kandidirati za gradonačelnika Omiša?

- Bio sam gradonačelnik skoro osamnaest  godina, namjeravao sam odraditi još ovaj mandat ne zato što sam željan vlast nego što su okonosti bile takve, naime trebalo je završiti započete projekte. Ovo je jako stresan posao ako ga ozbiljno shvatite i ako se istinski trudite da vaši projekti uspiju. Vrijeme je da okrenem novu stranicu u svom životu, a HDZ za gradonačelnika Omiša ima jako dobrih kandidata.

Dn: Kako se u daljnjem radu Gradsko vijeće, koje drži HDZ, namjerava postaviti prema gradonačelniku Ivanu Kovačiću?

- Podrška vijećnika HDZ-a novom gradonačelniku Kovačiću ovisiti će o tome koliko on istinski radi za dobrobit grada i koliko truda ulaže u realizaciju projekta koje smo mu ostavili. Nažalost za sada on se više bavi prošlošću nego budućnosti Grada. Vidjet ćemo.

Povezani članci

Who's Online

We have 1007 guests and no members online