Iz Regije..

Podstrana proslavlja Dan općine i blagdan Svetog Ante

U čast Sv. Antuna Padovanskog, nebeskog zaštitnika Podstrane i Dana Općine Podstrane, u hotelu "Le Meridien Lav" održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća općine Podstrana kojoj su nazočili i Zlatko Ževrnja, Ante Šošić, župan i njegov zamjenik Splitsko-dalmatinske županije, te Robert Pauletić, zamjenik Ministra turizma, te brojni gradonačelnici i načelnici, predstavnici udruga, i drugi. Uz Splitsko kolo u izvedbi osmih razreda OŠ "Strožanac", a potom uz note hrvatskog hvalospjeva, u izvedbi klape "Ankora", otvorena je svečana sjednica Općine Podstrana. U glazbeno-zabavnom programu nastupali su: Hrvatsko  katoličko glazbrno društvo Podstrana i mjesne klape: Kurjože, Ankora i Praska. I ove godine zaslužnim pojedincima i udrugama dodjeljene su općinske nagrade, a ovogodišnji laureati su: Plaketu općine Podstrane dobili su: Ivana Car, za očuvanje tradicijske baštine; Franka Strmotić, za očuvanje tradicijske baštine; Ante Glavinović, za očuvanje tradicijske baštine; Stipe Jelić za izniman uspjeh u sportu i Mia Perišić, za izniman uspjeh u sportu. Dobitnici osobnih nagrada su: Katica Vrbatović, za izniman doprinos u razvoju obrazovanja i kulture i Željko Erceg, za izniman doprinos u razvoju kulturnog života na području Općine Podstrana. Skupna nagrada pripala je Katoličkom dječjem vrtiću “Brat sunce", za promicanje humanosti, dobrote i ljubavi prema djeci . Ove godine Podstrana slavi i 20 godina pjesničke manifestacije "Dobrojutro more", posvećene pobjedi hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Jedan od sudionika te pjesničke manifesracije Mario Knežević ovako pjeva o Podstrani...

PODSTRANA

"Postrano moj drugi dome
Odnedavno si u srcu mome.
To sunce,  to more i sol
Pri dolasku sreča, na odlasku bol.
Miljun slika u jednom danu
Ne znam šio bi moglo zamjeniti tu  Podstranu.
Hitam joj u susret već rano u zoru
Da skupa kažemo dobro jutro moru.
Ta ljudi cijelog svijeta moru kliču
tu u trenu nova prijateljstva niću.
I svi dišu ko jedno ta tri dana
Zato neka vječno živi nam Podstrana."

 

Podstrana proslavlja Dan općine i blagdan Sv. Antuna Padovanskog

Podstrana proslavlja Dan općine i blagdan Sv. Antuna Padovanskog

Tekst i slike: Davor Grgat

Predsjednica Općinskog vijeća, Gordana Božiković, u svom osvrtu je pored ostaloga rekla i sljedeće: "Mlada smo općina, vode je mladi ljudi, općinska uprava ima prosjek od 35 godina, na probleme reagiramo brzo, na potencijale još brže. Kapitalni projekti koji su u tijeku,  koje smo uzeli kao svoj cilj zasigurno će promijeniti vizuru Podstrane zauvijek. Turizam proživljava renesansu. Proračun Općine je stabilan i samoodrživ. Općina smo srednjeg stupnja po zaposlenosti, ali sa velikim brojem privatnika, iznamljivača  i povratnika iz dijaspore...“.

Obraćajući se nazočnima Mladen Bartulović, načelnik općine, istakao je više krucijalnih općinskih projekata, kao što su uređenje šetnice, čija prva faza od rijeke Žrnovnice do lučice Strožanac kreće uskoro, te proširenje mjesnog groblja, za koji je osigurano zemljište za gradnju oko 300 grobnica sa oko 1200 mjesta za pokojnike. Treći važan općinski projekt sastoji se u otkupljivanju zemljišta za izgradnju modernog Sportskog centra na Miljevcu, kao i konačnom uređenju Sportskog centra na Petričevu, te osiguranje boljeg puta i vode za Gornju Podstranu, saznali smo iz osvrta načelnika.

- "Evo, Mladen je spomenuo za našu Podstranu i ustvrdio kako je Podstrana  najmnogoljudnija hrvatska Općina s oko 11000 stanovnika, i tako mlada sa puno djece, a oko 920 ih ide u Osnovnu  školu, pa im je jedan od prioriteta da sva djeca ubuduče dobiju besplatno školske knjige, što vidi kao svjetli primjer u našoj županiji" - rekao je župan Ževrnja.

Spomenuo je naš župan, kako to obično čini i u Dugom Ratu, i izgradnju brze ceste Solin-Split-Podstrana-Dugi Rat-Omiš, jer ova sadašnja prometnica u ljetnim mjesecima biva prečesto zakrčena, poglavito od Krila, pa vožnja tih desetak minuta, može potrajati i više od dva sata.

Podstrana

Robert Pauletić, je ispravljajući turističke cifre, o kojima je govorio načelnik, kazao da je u 2015. godini Podstranu posjetilo 98.000 gostiju, i ostvareno blizu pola milijuna nočenja., a pri tome ne mislimo na nautički turizam. Ako se ima u vidu da se priprema strateški projekt općine, uređenje obale od rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac i druga  prve faze uređenja od lučice Strožanac do hotela "Lav".

- "To je značajan podatak, koji me veseli, jer sam kao dječak iz Splita znao doći ovdje na kupanje, pa me ovi podaci raduju. Čestitam Vam na tim brojkama!" -  kazao je Pauletić i dodao: "Kad bi barem imali više ovakvih načelnika, mi bismo bili druga Švicarska!"

Povezani članci

Who's Online

We have 80 guests and no members online