Zanimljivosti..

FESB: Hrvatska pamet u službi GSS-a

HGSSTim profesora Hrvoja Dujmića sa splitskog FESB-a, od kojih su neki poput njega i Frane Bebića i sami članovi Gorske službe spašavanja, razvija poseban softver za prepoznavanje nepokretnog ljudskog tijela na nepristupačnim planinskim terenima iz velike udaljenosti - helikoptera, uz pomoć videokamere. Sustav bi eksperimentalno trebao biti u uporabi već ovoga ljeta, a dosadašnja ispitivanja pokazala su njegovu učinkovitost. Gorska služba za spašavanje već koristi i termoviziju koja pomaže u potrazi noću, no ovaj bi sustav bio upotrebljiv i danju. Japanci su nešto slično napravili za potragu za nestalim ribaricama na moru - dakle, za velike predmete, no za male 'predmete' poput ljudskog tijela ništa slično ne postoji ...

Izvori: HRT, Slobodna Dalmacija

termovizijaTo je jedinstveni sustav na svijetu, kaže prof. Dujmić ostavljajući mogućnost da je nešto slično razvijeno u vojne svrhe.

Tim bi se sustavom, kojim bi se služio GSS, raspoznavala nepokretna ljudska tijela na temelju snimke iz koje bi računalo razlučivalo boje i predmete koji nisu dio prirodnog okoliša.

Sustav bi eksperimentalno trebao biti u uporabi već ovoga ljeta, a dosadašnja ispitivanja pokazala su njegovu učinkovitost.

GSS se već koristi i termovizijom koja pomaže u potrazi noću, no ovaj bi sustav bio upotrebljiv i danju.

Povezani članci

Who's Online

We have 400 guests and no members online