Zanimljivosti..

Tinejdžeri ne uskaču olako u krevete

Tinejdžeri danas nisu "promiskuitetniji" od prijašnjih generacija, ne ulaze ranije u seksualne odnose i partnere ne mijenjaju tako često kako se načelno vjeruje, utvrdilo je nedavno dovršeno 10-godišnje istraživanje na brucošima Sveučilišta u Zagrebu, a u isto vrijeme američke studije čak ukazuju na bitno povećanje odgovornog ponašanja maloljetnika. Domaće istraživanje pokazuje i da mladi danas u većem postotku upotrebljavaju kondome pri prvom spolnom odnosu, no, nažalost, tek se mali broj njih redovito štiti ...

KAO I PRIJE

Tinejdžeri ne uskaču olako u krevete, ali im nedostaje seksualne pismenosti

Piše: Jasminka Komar / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List

Istraživanje u Hrvatskoj provedeno je 1998., 2003. i 2008. godine upitnikom znanja, stajališta i ponašanja među novoupisanim studentima i studenticama zagrebačkog Sveučilišta, i jedino je takvo u Hrvatskoj.

Tinejdžeri

Proveo ga je tim na čelu s profesorom Aleksandrom Štulhoferom, predstojnikom Katedre za seksologiju na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u suradnji sa Ženskom sobom - centrom za seksualna prava.

Djevojke i mladići anonimno su ispunjavali anketu podijeljenu u tri cjeline, kako se objašnjava u studiji, pitanja su bila o "informiranosti o reproduktivnom i seksualnom zdravlju, o seksualnim iskustvima te stajalištima i vjerovanjima o seksualnosti".

U studiji se napominje i da su neki rezultati dobiveni istraživanjem na studentskoj populaciji drukčiji od rezultata ranijeg istraživanja na nacionalnom uzorku.

To potvrđuje dosadašnja saznanja kako općenito viša obrazovanost pridonosi odgovornijem i zrelijem pristupu seksualnim odnosima.


 Clanak  PROČITAJTE VIŠE ...- Nije se povećao prosječan broj seksualnih partnera

- Prvi spolni odnos djevojke najčešće imaju sa 17 godina, a mladići pola godine ranije

- Uporaba kondoma prilikom prvog seksualnog odnosa porasla je sa 50 posto u 1998. godini na gotovo 70 posto u 2008. godini

- Gotovo 50 posto brucoša/ica ima jednog partnera

- Samoprocjena govori da je utjecaj vjeronauka na seksualnost mladih danas gotovo zanemariv

 

Povezani članci

Who's Online

We have 275 guests and no members online