Zanimljivosti..

Mosor: Čarolija u planinama

planinarMosor je visoka krševita planina koja se proteže od Splita do Omiša. Često nam pogled odluta put nje, ali zapitajmo se koliko uistinu poznajemo svu ljepotu koja nam je svakodnevno u vidokrugu. Mosor je idealna planina za svakog planinara početnika. Dovoljno je samo malo volje i želje da se može uživati u ljepoti mosorskog kamenjara, ali i šumovitim proplancima, svježini i mirisu planinskog zraka, aromatičnog bilja, cvrkutu ptica i neponovljivoj ljepoti pogleda koji se proteže sve do Visa. S obzirom da je Mosor pretežno krševita planina, izlete je najbolje organizirati u proljetnim i jesenskim danima, jer su i vremenske prilike tada najpovoljnije, a treba imati prije svega udobnu odjeću i obuću za planinarenje, nešto hrane i vode za jedan dan ...

MOSOR
 
Čarolija u planinama
 

Mosor je visoka krševita planina koja se proteže od Splita do Omiša. Često nam pogled odluta put nje, ali zapitajmo se koliko uistinu poznajemo svu ljepotu koja nam je svakodnevno u vidokrugu
 

Piše i snima: Bože Ujević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Mosor je idealna planina za svakog planinara početnika. Dovoljno je samo malo volje i želje da se može uživati u ljepoti mosorskog kamenjara, ali i šumovitim proplancima, svježini i mirisu planinskog zraka, aromatičnog bilja, cvrkutu ptica i neponovljivoj ljepoti pogleda koji se proteže sve do Visa.

Iz Splita do Sitna Gornjeg vozi gradski autobus, a može se doći i osobnim automobilom. Nakon što se parkirate kod vodospreme put se nastavlja iznad sela nedovršenom cestom prema planinarskom domu.
 
Dio puta možete ići cestom, a onda obilježenim stazama dalje do doma Umberto Girometta. Do doma možete doći i ako se penjete zavojitim usponima sa lijeve strane kojima ćete stići za dvadesetak minuta.
 

Slatkiš za Škegru
 
Svi puteljci su obilježeni. Možete slijediti i pojedince ili grupe koji se svakodnevno mogu susresti na Mosoru. Putem sam upoznao jednog Virovitičana koji je u Split došao za vrijeme Domovinskog rata i tu ostao. Umjesto ravnice zavolio je planine.
 
Također, sreo sam i grupu splitskih osmoškolaca koji su se sa profesorom tjelesnog odgoja penjali prema domu, a bilo je i onih malo starijih kojima put nije bio toliko lagan kao mladima.

Planinarski dom Umberto Girometta

Planinarski dom Umberto Girometta nalazi se na nadmorskoj visini od 868 metara. Izgrađen je 1931. godine u neposrednoj blizini izvora hladne vode Ljuvač koji se nalazi u prostranom istoimenom dolcu, omiljenom mjestu izletnika.
 
Ovaj izvor spominje i glasoviti pisac Andrija Kačić Miošić u svojem djelu „Razgovor ugodni naroda slovinskog“ i navodi ga kao vrutak hladne vode. Dom je dobio ime po poznatom prirodoslovcu, speleologu, planinaru, upravitelju Prirodoslovnog muzeja u Splitu koji je bio i najzaslužniji za gradnju doma.
 
Dom je kamena jednokatnica u kojem možete dobiti uslugu hrane, pića i smještaja, a ispred doma možete uživati u hladovini jela sjedeći za stolovima. Tu je i simpatični tovar Škegro kojega možete nagraditi slatkišem ili komadićem voća, a ljubazna domaćica Silvana Gruica dozvolit će vam da uzjašete na samar i slikate se za uspomenu.

Tovar Škegro maskota je Planinarskog doma


 
Većina prosječnih planinara svoje mosorske avanture završava u ovom domu uz gutljaj vrućeg čaja i ukusni paštafažol, a oni pravi planinari nastavljaju dalje sve do najviših vrhova Mosora. Jedan od takvih je Vickov stup koji se nalazi na 1325 metara nadmorske visine s kojega se pruža širok pogled posebno za lijepa i vedra vremena.
 
Najviša točka Mosora je Veliki kabel, na 1339 metara s kojeg se mogu vidjeti svi mosorski vrhovi. Pogled je posebice lijep nakon bure kada se vide svi srednjodalmatinski otoci.
 

Idealno izletište
 
Mosor je dalmatinska planina koja sa svojih 25 km dužine i najvišim vrhom od 1339 metara ne spada u najduže i najviše planinske masive u Hrvatskoj. Idealan je za jednodnevne izlete koji mogu biti jako sadržajni i poučni.

Mosor je idealno izletište za planinare početnike

S obzirom da je Mosor pretežno krševita planina, izlete je najbolje organizirati u proljetnim i jesenskim danima, jer su i vremenske prilike tada najpovoljnije, a treba imati prije svega udobnu odjeću i obuću za planinarenje, nešto hrane i vode za jedan dan.


Golom penjanje
Golo Penjanje

Vicenco Bartulin
Vicenco Bartulin

Povezani članci

Who's Online

We have 245 guests and no members online