Zanimljivosti..

Ljubav ili prolazna avantura

ljetna ljubavLjeto je, plaža, vrućina, svuda uokolo obnažena, preplanula tijela… To je samo jedan od razloga zbog kojeg je najtoplije doba godine takav izazov za ljubavne pustolovine. U to vrijeme kao da je nešto u zraku, kao da većinu ljudi, posebice mlađih, nešto jednostavno vuče da se prepuste neobuzdanim strastima ne razmišljajući o tome što će biti poslije. Kaže se, uostalom, da vrućina zna udariti u glavu, a to je samo slikovit opis činjenice da smo prema ljubavnim pustolovinama otvoreniji kad vani prži. Slika je doista istinita, jer se, kažu to i psiholozi, sve i događa upravo - u glavi ...

Ljubav ili prolazna avantura

Ljetna veza rijetko potraje, pa se može dogoditi da kad pukne postane još jedan problem s kojim se valja nositi

Piše: Dženeta Čokić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Naime, u ljetne se avanture upuštamo, gotovo u pravilu, na godišnjem odmoru. Vrlo rijetko se zalome tamo gdje živimo i radimo, ali tada bi se teško mogle tako karakterizirati.

ljetna avanturaKljučna riječ je upravo odmor, jer smo tada opušteni, svakodnevne smo probleme ostavili negdje drugdje, a na more ili kakvo drugo odredište došli smo kako bismo uživali i napunili baterije.

Tada se, za razliku od ostalih dana u godini, više bavimo sobom i ugađanju sebi, pa su nam i osjetila usmjerena tome.

Lakše primjećujemo ljude oko sebe, zamjećujemo koliko su zanimljivi ili jednostavno lijepi i privlačni, što nam u vremenima kad nas pritišću problemi na poslu i drugdje, uopće ne pada na pamet.

Takve su okolnosti idealna podloga za buđenje osjećaja, ali pritom treba biti vrlo oprezan.

Ljetna ljubav, naime, rijetko potraje pa se može dogoditi da kad pukne, a nama ostane slomljeno srce, postane još jedan od problema s kojim ćemo se poslije morati nositi.

ljetna ljubavMožda će onima koji ulažu nade u budućnost ljetne avanture pomoći test koji je razvio profesor psihologije sa sveučilišta u Washingtonu John Gottman.

Test je zapravo utemeljen na bračnim parovima, ali već se i na samu startu neke veze mogu zamijetiti određene neverbalne poruke koje mogu upućivati na to ima li nade za neki par. Gottmanov test, naime, u 94 posto slučajeva pogađa hoće li veza opstati ili ne.

Kako bismo otkrili je li riječ o onom pravom ili pak o nekom s kime ćemo provesti samo pokoji strastven trenutak, prema Gottmanu, treba promatrati izraze zainteresiranosti, potvrđivanja, privrženosti, duhovitosti i zabavljanja kao pozitivne vrijednosti, ali i prkos, dominaciju, ljutnju, obrambeni ili pobjednički stav, tugu i slično, kao negativne.

Tako će, primjerice, prijezirno okretanje očima donijeti četiri negativna boda, dok će zainteresirano kimanje glavom ili dobra šala donijeti dva pozitivna.

Kako je ljeto idealno vrijeme i za zabavu toga tipa, zašto se ne poigrati zbrajanjem i oduzimanjem, te tako testirati moguću sudbinu ljetne avanture.

ljetne simpatije

Kako bilo, ljudi najčešće u ljetnu pustolovinu ne kreću s prevelikim očekivanjima i namjerom da ona potraje. Odmor je kratak, pa tako i sve vezano uz njega.

Ono što nam raspali strasti uz plažu i topli ljetni povjetarac te koji koktel više, ne mora uopće biti jednako zanimljivo u svakodnevnim okolnostima.

Stoga ljetna ljubav najčešće to i ostaje, ali zato lijepe uspomene vezane uz nju ostaju trajno.

ljetna avanturaOprez, dakako, nije potreban samo zbog eventualne emotivne patnje, nego i zbog mogućih fizičkih posljedica.

Zato je zaštita u svakom smislu nužna, jer se čarolija vrlo lako može pretvoriti u noćnu moru.

Uz taj najvažniji savjet, za što ljepše uspomene s odmora dobro je poslušati i druge, poput toga da se morska ljubav nikad ne smije doživljavati preozbiljno, da je svakom dopušteno nakratko uživati i u tom iskustvu, da je spontanost važnija od planova, te kako je lijepo dok traje.

No potom slijedi povratak u zbilju. Dovoljno složenu da romantični trenuci s odmora trebaju ostati ondje gdje im je i mjesto, u lijepu sjećanju.

Barem do sljedećega ljeta..  :-)

 

Povezani članci

Who's Online

We have 216 guests and no members online