Svoga tijela gospodarica!

nasilje nad ženamaU organizaciji Socijaldemokratskog forum žena SDP Omiš održan je 30. studenog 2009. okrugli stol povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama: "Svoga tijela gospodarica". Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Centra za socijalnu skrb Omiš, Policijske postaje Omiš, Policijske uprave Splitsko dalmatinske županije, OŠ "Josip Pupačić" Omiš, Zajednice žena "Katarina Zrinski" Omiš i udruge "Mirta", "Domine" iz Splita, koji su iznijeli svoje napore u borbi protiv nasilja. Rezultati istraživanja o spolno/rodnim ulogama, te doživljenom emocionalnom fizičkom, spolnom nasilju, provedenom među srednjoškolskom populacijom, posebno su zabrinjavajući i upozoravajući. Na okruglom stolu je zaključeno da treba pokrenuti kampanju tj. edukacijski – preventivni rad na problemu nasilja u adolescentskim vezama: prepoznavanje i osvještavanje svih oblika nasilja te promjena stavova o nasilju, te uputiti apel Gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Omiša za osnivanjem Obiteljskog savjetovališta na području Grada Omiša ...


OKRUGLI STOL POVODOM DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Svoga tijela gospodarica


Piše: Sandra Mitrović Nikšić
Izvor: Forum žena SDP Omiš

nasilje nad ženama16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je međunarodna kampanja koju je 1991. godine pokrenuo Women's Global Leadership (Centar za globalno liderstvo žena), SAD, a provodi ga globalno više od 2000 različitih organizacija u preko 150 zemalja svijeta kroz različite javne, ulične akcije i promocije, debate, edukativne i kreativne radionice itd.

Kako bi se simbolično povezala ljudska prava i nasilje na osnovi spola i roda, te naglasilo da je nasilje nad ženama zapravo kršenje ljudskih prava, kampanja traje svake godine od 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava.

sandra nikšićNa okruglom stolu u Omišu sudjelovali su predstavnici Centra za socijalnu skrb Omiš, Policijske postaje Omiš, Policijske uprave Splitsko dalmatinske županije, OŠ „Josip Pupačić“ Omiš,  Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Omiš i udruge „Mirta“, „Domine“ iz Splita.

Sudionici  su iznijeli svoje napore u borbi protiv nasilja, od postupanje policije do Centra za socijalnu skrb (samo ako su prisutna maloljetna djeca) i Prekršajnog suda.

Predstavnice udrugeMirta“ su izvijestile prisutne o ponovnom aktiviranju sigurne kuće koja broji 7 ležaja za žene i 3 za djecu, što je nedovoljno za Grad Split, a kamoli za Županiju.

Članice udrugeDomina“ su prenijele iskustvo u radu sa srednjoškolcima po pitanju osvještavanja nasilja u adolescentskim vezama.

Zahvaljujući udruziCesi“ iz Zagreba provedeno je istraživanje 2004 godine u srednjim školama u RH. U istraživanju je sudjelovalo 612 ispitanika/ca od toga 41 % mladića i 59 % djevojaka u dobi od 16 do 19 godina.


nasilje nad ženamaSažetak rezultata

60% mladih ljudi izjavljuju da su doživjeli neki oblik nasilja u vezi.

43% mladih izjavljuje da su koristili neki oblik nasilnog ponašanja u vezi.

87% djevojaka i 57% mladića smatra da je nasilje u vezama ozbiljan problem.


Spolne / rodne uloge

57% mladića i 42% djevojaka smatra da su žene odgovorne za odgoj djece i obavljanje kućanskih poslova.

21% mladića i 3% djevojaka izjavljuje da se od djevojke očekuje da pristane na seks s dečkom koji je potrošio poprilično novca tijekom zajedničkog izlaska.

28% mladića i 8% djevojaka vjeruje da žene kada kažu NE misle DA.

51% mladića i 31% djevojaka smatra da žena treba paziti da ne izaziva muškarca.


Emocionalno nasilje

48% mladih doživjelo je da se njihov dečko/djevojka ponaša ljubomorno i posesivno.

17% mladih doživjelo je da njihov/a partner/ica traži od njih opravdanja za sve što rade, kamo idu i s kim se susreću.

17% mladih pristaju na nešto samo zato što im je neugodno ili ih je strah reći ne.


Fizičko nasilje

15% mladića i 4% djevojaka smatra da je prihvatljivo da dečko udari djevojku ako ga je ona prevarila.

26% mladića i 13% djevojaka ne smatra šamaranje nasilnim ponašanjem.

23% mladića i 7% djevojaka smatra da je za neke osobe dobro da ih partner/partnerica ponekad udari.


Seksualno nasilje

25% mladića i 12% djevojaka ne smatra prisiljavanje na seksualne odnose nasilnim ponašanjem.

Svaki četvrti mladić očekuje da djevojka pristane na seksualni odnos ako je tijekom zajedničkog izlaska potrošio dosta novca na nju.

6% mladića izjavljuje da prisiljava svoju partnericu na seksualni odnos.
 
Zaključak okruglog stola je:

- pokrenuti kampanju tj edukacijski – preventivni rad na problemu nasilja u adolescentskim vezama: prepoznavanje i osvještavanje svih oblika nasilja te promjena stavova o nasilju

- uputiti apel Gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Omiša za osnivanjem Obiteljskog savjetovališta na području Grada Omiša.
 


odnosi među spolovima

 

Povezani članci

Who's Online

We have 223 guests and no members online