Studenti FESB-a pobijedili na hrvatskom finalu Microsoft Imagine Cupa 2008

Tim studenata s FESB-a pobijedio je na hrvatskom finalnom natjecanju Microsoft Imagine Cupa, koji se održao na FESB-u u četvrtak 8. svibnja, u konkurenciji timova s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (osvojeno 2. mjesto) iz Zagreba i drugog tima s FESB-a (3. mjesto). Projekt pobjedničkog FESB-ovog tima, u sastavu Ivan Maček, Jure Maleš, Marko Matijević i Berislav Tomašić, pod mentorstvom Ivana Šaškora, dipl. ing. bio je: "The Wall of Balance: a legacy for generation to come". Riječ je o programskom rješenju koje olakšava prikaz i razumijevanje kompleksnih odnosa između ekoloških, društvenih i ekonomskih čimbenika na određenom području. Kao nagradu tim je osvojio putovanje na svjetsko finalno natjecanje u Parizu u srpnju ove godine gdje će predstavljati Hrvatsku ...

Nazovi Šaškora za pobjedu

Izvor: Fesb.hr, Bug.hr, T-Portal

Mentor pobjedničkog splitskog tima Ivan Šaškor iz splitske IT tvrtke Cygnus, je, očito, softverski Slaven Bilić, jer je i prošle godine kao mentor tim odveo do finala. Marko Matijević bio je član i prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg tima, pa je kao "stara iskusnjara" on održao prezentaciju projekta "The Wall of Balance".


U znaku ekologije...

Projekt se temelji na interaktivnoj karti i Mediteranskom akcijskom planu koji definira indikatore za zemlje Mediterana kroz nacionalne akcijske planove i sadrži opsežne kataloge o zagađivačima, zagađenju, staništima, ugroženim vrstama, aktivnostima i drugim relevantnim informacijama vezanim za mediteranske zemlje.

Korištenjem sustava planeri nacionalnih strategija, donosioci odluka, nevladine organizacije i javnost mogu se aktivno uključiti u rješavanje ekoloških pitanja na određenom području.

Sustav je razvijen uz podršku grupe stručnjaka iz područja ekoloških znanosti, predvođenih Vjeranom Piršićem, predsjednikom Eko Kvarnera. Mentor tima je Ivan Šaškor iz tvrtke Cygnus, a članovi Ivan Maček, Jure Maleš, Marko Matijević i Berislav Tomašić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

Pobjednici Microsft Imagine Cupa


I zoologije...

Drugoplasirani WLO.tim iz Zagreba predstavio je projekt 'Wild Life Observer'. Sustav služi kao podrška u inicijativi očuvanja raznolikosti životinjskog svijeta Hrvatske, a temelji se na računalnom sustavu za praćenje divljih životinja koji znanstvenicima omogućuje jednostavnije i djelotvornije praćenje jedinki u prirodi te razumijevanje njihovih životnih procesa na osnovi prikupljanja, analize i obrade podataka s terena.

Mentor tima je prof. dr. sc. Krešimir Fertalj s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, otkuda su i njegovi članovi - Ante Barišić, Vedran Ivanac, Goran Kopčak i Nenad Katanić.

Imagine Cup natjecanje svakom godinom dobiva na interesu te se tako za prošlogodišnji Imagine Cup prijavilo više od 130 tisuća studenata iz preko stotinu zemalja.


EKG.NET

Hrvatski natjecatelji već su imali priliku sudjelovati u navedenom programu - varaždinski tim EKG.NET izborio se za sudjelovanje u finalu natjecanja koje se 2006. godine održalo u Indiji i svojim sustavom za bežično praćenje rada srca ostvario odličan uspjeh.

Projekt je ušao u globalnu konkurenciju 12 vodećih radova te u skupinu šest najperspektivnijih projekata koji su se mogli ponuditi na svjetskom tržištu. Na osnovi znanja stečenog sudjelovanjem u programu, članovi tima su početkom ove godine osnovali vlastitu tvrtku.


Daljnja edukacija kao nagrada

Za prvo i drugoplasirane timove od ove je godine pod pokroviteljstvom T-Hrvatskog Telekoma po prvi puta i u Hrvatskoj organiziran Innovation Accelerator program. Tijekom dva tjedna stručnjaci T-HT-a i Microsofta će u prostorijama Microsoft Innovation Centra (bivši Microsoft Poslovno Tehnološki Centar) u Varaždinu odabranim timovima pružiti tehničku i poslovnu edukaciju koja će im pomoći u tržišnom plasmanu njihovih proizvoda. Nakon obrazovanja, timovi će predstaviti svoja rješenja potencijalnim ulagačima, medijima i partnerima.


Hoćemo još!

Valja napomenuti da Hrvatska na Imagine Cupu može imati još predstavnika, jer se takmičenja događaju u devet kategorija.

Više informacija o pravilima i kategorijama natjecanja, kao i o načinima prijave može se pronaći na internetskim stranicama na adresi:
www.imaginecup.com i imaginecup.com/About/InnovationAccelerator.aspx.