Bura zbog školskih programa

Početkom devedesetih pustili smo duha iz boce kada se smatralo da je nekritički pristup ustaštvu i demoniziranje antifašizma najbolji način za homogeniziranje Hrvata. Dopustili smo da malobrojni ustašonostalgičari nametnu pristup nedavnoj povijesti što je dovelo do trovanja mlade generacije – rekao je predsjednik Stipe Mesić na održanom okruglom stolu “Antifašistička Hrvatska u srednjoškolskim i osnovnoškolskim udžbenicima povijesti”, koju je organizirao Savjet antifašista Hrvatske, nezadovoljan sadržajem udžbenika povijesti na temu antifašizma, a posebice hrvatske uloge u tom pokretu. Autorica udžbenika povijesti Snježana Koren istaknula je da teza kako su udžbenici najvažniji za razvoj svijesti kod đaka ne drži vodu ...

‘Djecu danas trujemo krivotvorenom povijesti’
 
Piše: Petra Maretić Žonja / Večernji List
Izvor: Večernji List

 
Pogubnu ulogu u usmjeravanju mladih na pogrešan kolosijek, kaže Mesić, odigrali su povijesni udžbenici i mediji.Stipe Mesić
 
Pod plaštem rata odigralo se falsificiranje prošlosti, pri čemu su borci za slobodu postali zločinci i kriminalci, a pravi zločinci prozvani su domoljubima – istaknuo je Mesić.
 
Autorica udžbenika povijesti Snježana Koren istaknula je da teza kako su udžbenici najvažniji za razvoj svijesti kod đaka ne drži vodu, jer u tom slučaju Jugoslavija nikada ne bi propala, s obzirom na količinu tekstova o bratstvu i jedinstvu u njima.
 
Dijete u školi, kaže predsjednik, mora dobiti potpunu informaciju. Ako se govori o Bleiburgu, kaže Mesić, tada se mora upozoriti i na zločinačku prirodu ustaškog režima.
 
– Kod nas aveti prošlosti traže ukidanje Trga maršala Tita u Zagrebu, a u Njemačkoj su oficiri koji su pokušali ubiti Hitlera nacionalni junaci kojima država odaje počast – istaknuo je Mesić, koji je prije manje od mjesec dana tražio da se ukinu vojne počasti na sprovodima na koje imaju pravo branitelji.

Povezani članci

Who's Online

We have 200 guests and no members online