Pozdrav proljeću iz Zvjezdanog sela

Zvjezdano seloO njemu su spjevane stotine stihova, ono je simbol radosti i buđenja, o njemu se uči u školskim klupama, no ima li što ljepše nego o proljeću učiti u srcu prirode? Taj su gušt jučer, petog dana najrascvjetanijega godišnjeg doba, imali učenici škola iz Sitna Gornjeg, Sitna Donjeg i Dugog Rata koji su zajedno s učiteljicama pozdravili proljeće u Zvjezdanom selu na Mosoru. - Upoznali smo rijeku Žrnovnicu, kraj rijeke je ušće, na ušću žive jegulje i pastrve, a tamo je boćata voda - podsjeća se na netom stečeno znanje Lucija Laušić iz Dugog Rata ...

MOSOR
OSAM TISUĆA ŠKOLARACA DO SADA SE POPELO NA SPLITSKU PLANINU

Pozdrav proljeću iz Zvjezdanog sela


Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Foto: Mario Todrić / CROPIX
Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Do ovog mosorskog vrha, visokog 700 metara, vrijedni trećaši i četvrtaši nisu došli autobusom, već pješice kako bi na putu do zvjezdarnice uživo učili o prirodi.

Pozdrav proljeću na Mosoru

Sigurno je bilo zanimljivije od sjedenja u školskoj klupi

Sva znanja brižno im je prenosio Tomislav Nikolić, animator Zvjezdanog sela: - Ovo je za djecu najbolji način da u prirodi uče o naoko nevažnim stvarima koje ne primjećujemo, poput žubora rijeke, cvrkuta ptica ili kapi vode - kaže Tomislav okružen školarcima željnih znanja.

Što su na putu do zvjezdarnice naučili govori u ime svojih prijatelja Lucija Laušić iz Dugog Rata: - Upoznali smo rijeku Žrnovnicu, kraj rijeke je ušće, na ušću žive jegulje i pastrve, a tamo je boćata voda - podsjeća Lucija na netom stečeno znanje.

I ostali veseli školarci iz Dugog Rata - Klara, Sara, Valentino, Ivan, Ljubica kao i 'domaći' Anamarija Gruica i Nikolina Bratim iz Sitna Gornjeg te Ivan Ugrin iz Sitna Donjeg presretni su zbog ove neobične škole u prirodi.

Ovakav način učenja već je postao rutina za entuzijaste iz Zvjezdanog sela jer Školu u prirodi provode punih sedam godina, pa je kroz njihovo Zvjezdano selo prošlo već više od osam tisuća djece. Za ovu školu je potrebno tek malo dobre volje, puno ljubavi prema prirodi i poziv barba Tomislavu. Do sada su na taj način o mosorskim ljepotama učili brojni školarci iz cijele Županije, drugih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva.

Ovoga puta 'Pozdrav proljeću' skladno se uklopio s Danom voda pa su nakon zanimljivog uspona i učenja o prirodi od barba iz Hrvatskih voda učili o tome kako sačuvati našu vodu.

A onda povratak u školske klupe do novog susreta na Mosoru kada će, obećali su na rastanku, povesti braću, sestre, mame, tate, bake i dide.

Povezani članci

Who's Online

We have 186 guests and no members online