Nenad Cambj o znanstvenom skupu u Podstrani

nenad cambjČetverodnevni međunarodni znanstveni skup u Podstrani o Luciusu Artoriusu Castusu, nezaobilaznom povijesnom liku i njegovom utjecaju na stvaranje legende o kralju Arturu, uspješno je priveden kraju. To je bio povod da se obratimo akademiku Nenadu Cambiju i da ga upitamo, kakvim utiscima završavamo ovaj značajan skup. - "Na skupu se raspravljalo o dvije gotovo odvojene  teme. Jedna tema je bila Podstrana i arheologija u Podstrani, sa posebnim naglaskom na izuzetnost svjetski važnom natpisu Luciusa Artoriusa Casta. Tu temu su obrađivali hrvatski istraživači. Nih ciljano sedmorica, koja su o tome referirala, i donijela mnoga nova važna saznanja. Dakako, da nije bilo ovoga skupa da do tih saznanja ne bismo došli. S druge strane, isto tako isti broj Engleza razgovarao je na temu kralja Artura, odnosno legende kralja Artura, njegovoj recepciji, njegovim počecima i osobito ono šta jedan dio engleske javnosti golica, a to je pitanja da li je ovaj naš Lucije Artorije Cast utjecao na stvaranje legende o kralju Arturu...."


PODSTRANA

Nenad Cambj o znanstvenom skupu u Podstrani

Pribilježio: Davor Grgat

akademik Nenad Cambj

Naime, o čemu se radi: Lucius Artorius Cast je sasvim pouzdano službovao kao rimski časnik u Britaniji. S druge strane, vodio je u jednom ratu najvjerojatnije protiv Armenaca barem dvije, ako ne čak i tri Rimske legije. Dakle bio je njihov vojskovođa.

Dakako da postoji mogučnost da je njegova uloga, njegovo značenje i njegova karizma kao vojskovođe mogla utjecati na formiranje legende o kralju Arturu, znamo svi koliko je važan ne samo za Englesku nego uopće za svjetsku literaturu, a osim toga danas je kralj Artur posebno zanimljiv u medijima. Snimali su se mnogi filmovi, pa čak i u zadnje doba.

Nekoliko  Engleza naših današnjih gostiju i predavača o Podstrani  sudjelovalo je u posljednjem filmu o kralju Arturu, koji je snimljen 2004. godine, kao povijesni konzultanti, kao ljudi koji su bili zaduženi  za povijesna pitanja. 

Naravno da ova tema, o mogućoj vezi Lucija Artoriusa Casta, jako blizu Arturu, to ne treba puno biti lingvistički obrazovan da bi čovjek našao tu moguću kopču, i naravno da je onda ovaj skup bio iznimno važan. Sigurno da će se na ovu temu još mnogo raspravljati.

Postoji s druge strane u Engeskoj jedna druga tendencija, a to je da se po mogućnosti legenda o kralju Arturu ne internacionalizira, nego da ostaje u okviru Britanije kao nešto njihovo. Ako je to neki drugi čovjek, ako je samo imenodavac onda naravno da to dobija i nešto šire europske konotacije.

Evo tu smo nešto tako napravili, možda smo stvari pomaknuli, sa jedne određene mrtve točke. Ni mi nismo bili sasvim u tome „izvan igre“ jer je već pred dvadesetak godina naš kolega, kojemu smo svi posvetili naša izlaganja Julijan Medini, je napisao jedan izvanredni članak koji je natuknuo i mogućnost povezivanja sa kraljem Arturom.

stara Podstrana

Međutim, Medini je nažalost umro, i to u ranim pedesetim godinama, i ja sam se našao u njegovoj ulozi koja je zapravo pripadala njemu“, kazao je akademik Cambi.

Prilikom vaše ravršne riječi konstantirali ste zadovoljstvo što su svi pozvani i nazočili skupu, pa kako to komentirate? 

Mislim  da je to izniman uspjeh. U mome pedesetgodišnjem radu, dakle polstoljetnom iskustvu, sudjelovao sa ne preko stotinjak  različitih znanstvenih skupova, neki su bili veći, neki su bili manji. Ovaj skup je bio srednjega obuhvata, i svi koji su prijavljeni, i svi koji su pozvani su  došli, a ni na jednom drugom skupu kojemu sam ja nazočio, nisam zapamtio da iz ovih ili onih razloga  svi pozvani  nazoče.

Prema tome, moje zadovoljstvo, a i zadovoljstvo organizatora može biti tim veće jer je ovo od samog početka shvaćeno kao prvorazredni znanstveni skup, kojemu se  prišlo sa puno odgovornosti i pozornosti.

Na kraju skupa, kazano je kako će se o ovome tiskati Zbornik svih radova,  pa su se sudionici ovoga skupa uputili na razgledavanje Gornje Podstrane, gdje su kušali i naš soparnik, a uz Poljičku večeru, organizatori Miran Tomasović, dr Darijo Radović, Zoran Jurišić i Luka Marić Banje predavačima ovog povijesnog skupa poklonili su i prikladne poklone, kao dragu uspomenu na Podstranu.
 

križ, Podstrana

Povezani članci

Who's Online

We have 94 guests and no members online