LHC dani u Splitu i izložba ORIGIN

Ovog tjedna, od 17. rujna do 22. rujna 2018. godine, Sveučilište u Splitu (FESB i PMF) organiziraju 11. konferenciju ”LHC Days in Split”, koja u Split dovodi međunarodno priznate znanstvenike iz cijelog svijeta. Na konferenciji će se predstaviti najnoviji rezultati iz područja fizike koja se izučava na LHC akceleratoru na CERN-u i iz područja astročestične fizike i kozmologije. Program splitskih LHC dana potražite ovdje.
U sklopu  konferencije organizira se i izložba ORIGIN (”Postanak i evolucija svemira”) inspirirana razumijevanjem evolucije svemira. Spoznaje o elementarnim česticama  prikupljene na akceleratoru LHC na CERN-u i nedavno otkrivenim gravitacijskim valovima interpretirane su kroz umjetnički i edukativni diskurs. Tijekom izložbe održat će se i radionice za učenike na kojim će se audio-vizualno dočarati apstraktni fizikalni koncepti. Svečano otvaranje izložbe je u ponedjeljak 17. rujna 2018. u 19:00 sati.
Sastavni dio ove izložbe je i okrugli stol ”Understanding the World Through Art and Science” na kojem će panelisti znanstvenici: James Beacham, Nikola Godinović, Michael Hoch, Chiara Mariotti i umjetnici: Branko Franceschi i Braco Dimitrijević, diskutirati o ne baš očitoj ali neraskidivoj vezi između umjetnosti i znanosti. Okrugli stol održati će se u četvrtak 20. rujna, 2018. godine u 20:00 u  Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi), Split.

Postanak i evolucija svemira kroz umjetnost i znanost

Izvor: FESB.hr

LHC dani u Splitu i izložba ORIGIN

Posebno obratite pažnju na predavanja za širu publiku u utorak, četvrtak i petak, kako slijedi:

Utorak, 18. rujna 2018.

18h30 Javno predavanje
Michael Hoch, CERN - Geneva: “Art and Science”

Četvrtak, 20. rujna 2018.

18h30 Javno predavanje
Martin Hendry, University of Glasgow: “Listening to Einstein’s Universe: the Discovery of Gravitational Waves”

20h Okrugli stol
“Razumijevanje svijeta kroz umjetnost i znanost”
Sudjeluju: James Beacham, Branko Franceschi, Nikola Godinović, Michael Hoch, Chiara Mariotti

Petak, 21. rujna 2018.

18h30 Javno predavanje
James Beacham, Ohio State University: “A Big Bang Machine on the Moon”
 

 

Povezani članci

Who's Online

We have 70 guests and no members online