Nova žrtva Udruge molitvenih zajednica sv. Josipa

Zlatan GusićNakon što je umirovljeni policajac Damir Lončar za Slobodnu Dalmaciju posvjedočio o načinu na koji voditelji Udruge molitvenih zajednica svetoga Josipa varaju naivne vjernike, izvlačeći od njih velike količine novca, u redakciju Slobodne se javio Zlatan Gusić, veteran 4. gardijske brigade, koji je čak 12 godina bio član molitvene zajednice koju je, uz duhovno vodstvo fra Ante Barišića, osnovala Anđa Lucija Jović. Gusić potvrđuje sve Lončarove navode o vjerskome kriminalu, te se posebno osvrće na ulogu fra Ante Barišića, čiju izjavu za Slobodnu, u kojoj župnik župe blaženog Ivana Pavla II. iz Petrinje negira bliskost s Udrugom molitvenih zajednica svetoga Josipa, naziva potpunom izmišljotinom ...

NOVA ŽRTVA UDRUGE MOLITVENIH ZAJEDNICA SV. JOSIPA

Zlatan Gusić: Davao sam im novac jer sam strahovao za svojih petero djece

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Joško Šupić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Fra Anto laže! Želim da to doslovno tako napišete, jer je to jedina istina, koju ću, kad za to dođe vrijeme, posvjedočiti i na sudu - kaže 43-godišnji Splićanin, ratni invalid i otac petero djece.


Nakon teške prometne nesreće ušao u molitvenu zajednicu

U molitvenu zajednicu Anđe Lucije Jović ušao je nakon što je sa suprugom preživio tešku prometnu nesreću i ništa mu, priznaje, godinama nije bio sumnjivo. A kada se klupko počeo odmotavati, kada je jedan po jedan član zajednice počeo otvarati oči, ostao je, dodaje, šokiran.

- Anđa je novac uvijek tražila, a mi smo, ne sumnjajući u njezino poštenje i bojeći se da će se ostvariti njezine vizije o lošim stvarima koje će zadesiti našu djecu, uvijek davali. Moja je, međutim, sreća što nisam imao dovoljno novca da uđem u posao s distribucijom matične mliječi. Dugo me Anđa nagovarala, a kad je vidjela da nema koristi, onda me doslovno počela proklinjati - prisjeća se Gusić.

Za crkvena zvona u Koriji pokraj Virovitice svi su članovi zajednice fra Anti dali po 200 eura. No, zvona, tvrdi naš sugovornik, nikad nisu kupljena. Baš kao ni drvene klupe za koje su svi dali po 100 eura.


Jeep na dar

- S obzirom da sam na toj crkvi kao građevinar volonterski radio tri mjeseca, svjedok sam da zvona u Koriji nema, te da su umjesto njih montirani zvučnici. Isto tako, svjedok sam da ni klupe nisu kupljene našim novcem, nego da ih je donirao gospodin Mirko Jug. A svjedok sam i da je, nakon što je crkva zgotovljena, fra Anto Anđi Luciji Jović darovao jeep vrijedan 35.000 eura, a nakon toga i sportski renault clio od 2000 kubika - govori Gusić.

zlatan gusić

Na hodočašća se, otkriva, išlo kad god se Anđi prohtjelo. A duhovne obnove u bivšoj fra Antinoj župi bile su svakomjesečna obveza. Zajedničari bi se potrpali u autobus, pa pravac Špišić Bukovica.

- Nemoguće je opisati utjecaj koji je Anđa imala na članove zajednice, pa tako i na mene. Kao da je manipulirala mojim mislima. Vjerovali smo, zapravo, u nju, a ne u Boga, stoga i mogu reći da sam se nakon istupanja iz zajednice doslovno preporodio - veli Gusić.

Fra Ante je posebna priča. Za Gusića on nije ništa drugo nego fratar koji ne govori istinu, koji se, suprotno izrečenom u Slobodnoj Dalmaciji, i protekloga vikenda u Međugorju družio s Anđom Lucijom Jović.

- Sve redom poštene ljude, koji su išli za Bogom, on naziva probisvjetima i otpadnicima. A to nije učinio samo u svojoj izjavi za “Slobodnu”, nego o tome govori i na bjelovarskome radiju gdje ima svoju emisiju.

To samo potvrđuje kakav je svećenik i da bi se njime, a imam dokaze da je Anđi otkrivao i naše ispovjedne tajne, Crkva trebala ozbiljno pozabaviti - zaključuje Zlatan Gusić.

Povezani članci

Who's Online

We have 267 guests and no members online