HDS protiv outsorcinga i planova o izgradnji termoelektrane na ugljen u Pločama

Hrvatska demokršćanska stranka (HDS) na čelu s prof.dr.sc. Goranom Dodigom uputila je sindikatima kratko priopćenje podrške u svezi raspisivanja referenduma o donošenju zakona kojim bi se zabranio outsourcing u javnom sektoru. Razlog tome je stav stranke kako je riječ o još jednoj ishitrenoj i dehumanizirajućoj odluci Vlade koja nije prošla stručnu raspravu. Ako se željelo štedjeti u javnom sektoru zašto se ne nisu odrekli nabavke skupih automobila? Da se radi o još jednom fascinantnom sukobu javnog i privatnog svjedoči i planirana izgradnja termoelektrane na ugljen u industrijskoj zoni Luke Ploče. U HDS-u ističu da se oštro protive takvoj ideji kojom Vlada želi uništiti naše podmorje, plodnu neretvansku dolinu i biser hrvatskog turizma ...

PRIOPĆENJE

Izvor: HDS

Planirana gradnja termoelektrane na ugljen u industrijskoj zoni Luke Ploče, snage dva puta po 800 MW, nosi sa sobom i problem skladištenja nastalog pepela i šljake. TE Plomin 1 i TE Plomin 2 godišnje stvaraju 96.394 tone šljake i pepela koji se skladište na deponiju. Podijeljeno sa snagom termoelektrane od 300 MW, dolazimo do podatka od 321 tonu otpada po MW-u godišnje.

Prenesemo li taj izračun na Ploče, dolazimo do nevjerojatnog podatka od 513.600 tona otpadnih tvari godišnje ili 1407 tona pepela i šljake proizvedene u TE Ploče svakoga dana. Stručnjaci, između ostalog ističu iz buduće TE u Pločama u skladu s njenim kapacitetima, godišnje u atmosferu bilo bi ispušteno desetak kilograma žive. Količina od desetak kilograma žive godišnje, može kontaminirati čak 800 četvornih kilometara.

Ugljen pripada tehnologiji 19. stoljeća, te je nespojiv s ekosustavima i bioraznolikosti hrvatskog podneblja. Očigledno je kako je Vlada popustila pod pritiscima interesnih lobija.

Dok Amerikanci smanjuju emisije dušičnih oksida i ugljičnog dioksida i zatvaraju termoelektrane na ugljen, Hrvatsku se u ime provizije želi pretvoriti u Černobil. Korupcija u hrvatskom društvu je najveći problem i hrvatskog gospodarstva.

Znakovito je da se dolaskom Kukuriku koalicije na vlast više se ne govori o obnovljivim izvorima energije primjerenim Hrvatskoj. Danska iz solarne energije proizvede tolike količine energije da bi njome mogla zadovoljiti hrvatske potrebe, naravno za toplinskom energijom, uz uvjet ravnomjernijeg pogona na razini godine.

Hrvatska koja se kupa u suncu, izmišlja toplu vodu, umjesto da proizvodi toplinsku energiju i razvija svoje gospodarstvo i zapošljava svoje građane.

Who's Online

We have 202 guests and no members online