Obljetnice: Deset godina od smrti Vlade Gotovca

vlado gotovacVlado Gotovac, pjesnik, filozof i kritičar - naziv je skupa koji su u povodu 10. obljetnice Gotovčeve smrti organizirali Institut Vlade Gotovca, Liberalni centar za demokraciju i Hrvatsko društvo pisaca. Prema riječima Velimira Viskovića, obljetnicu Gotovčeve smrti važno je obilježiti u vrijeme kada je poziv političara posve izgubio na vrijednosti. Gotovac je ušao u politiku s duboko etičkim namjerama pa je možda vrijeme, rečeno je, da se ta načela ponovno uvedu ...


OBLJETNICE

Deset godina od smrti Vlade Gotovca

Izvor: HTV

Gotovac je, poručio je predsjednik Republike Ivo Josipović, bio velikan hrvatske povijesti, filozof i pjesnik više nego političar, a kroz politiku je pokušao izraziti ono najljepše u čovjeku.

Vlado GotovacVlado Gotovac jedna je od najvažnijih hrvatskih javnih ličnosti u drugoj polovini 20. stoljeća. Rođen je u Imotskom, 18. rujna 1930. Osnovnu školu pohađao je u Prnjavoru (BiH), Župi Biokovskoj i Lovreču, a gimnaziju u Imotskom i Zagrebu gdje je i maturirao na Klasičnoj gimnaziji. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Prvi svoj rad objavio je 1952. Od 1955. do uhićenja 1972. (kada je bio glavni urednik Hrvatskog tjednika), Gotovac je zaposlen kao novinar i urednik Redakcije kulture i drame na Radioteleviziji Zagreb. Bio je glavni urednik Hrvatskog tjednika za vrijeme Hrvatskog proljeća (posebno je važan Gotovčev uvodnik Čuvanje nade, posljednjeg izvanrednog broja Hrvatskog tjednika).

Kao jedan od proljećara osuđen je na četiri godine zatvora i tri godine gubitka građanskih prava, kao i prava zaposlenja u državnoj službi, prava na objavljivanje i zabranu javnog nastupa. Zbog intervjua Švedskoj televiziji 1977. ponovno je osuđen na dvije godine zatvora i četiri godine gubitka građanskih prava.

Gotovac se konačno zaposlio na Hrvatskoj radioteleviziji kao savjetnik direktora 1990. Kratko nakon toga izabran je za predsjednika Matice hrvatske (osnovana 1842.). Na toj dužnosti ostaje do veljače 1996., kada je izabran za predsjednika Hrvatske socijalno liberalne stranke koje je jedan od osnivača. Nakon raskola na 7. Saboru HSLS-a okuplja istinske hrvatske liberale i osniva novu političku stranku centra – Liberalnu stranku. Na Osnivačkom saboru stranke izabran za predsjednika Liberalne stranke.

govor vlade gotovca

Gotovac je bio vrstan, neponovljiv govornik. Najpoznatiji mu je govor na Krešimirovu trgu u Zagrebu ispred ondašnje zgrade Komande V. vojne oblasti Vojnog suda u Zagrebu 30. kolovoza 1991. u povodu prosvjeda majki vojnika koji su silom zadržani u ondašnjoj JNA.

Doista, obljetnicu Gotovčeve smrti važno je dolično obilježiti u vrijeme kada je poziv političara posve izgubio na vrijednosti, o moralnosti da ne govorimo.

Povezani članci

Who's Online

We have 155 guests and no members online