Dokumentarac: Tuđman, Milošević - Dogovoreni rat?

milošević, tuđmanRadio Televizija Srbije nedavno je emitirala dvodijelni dokumentarni film "Tuđman, Milošević: Dogovoreni rat?" o tajnim dogovorima Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića tijekom Domovinskog rata. Dvojica predsjednika su se tijekom rata sastali čak 48 puta, uglavnom u sklopu međunarodnih konferencija. Iako su stalno održavali telefonske kontakte, Tuđman i Milošević su se samostalno sreli jedino u Karađorđevu i Tikvešu. Šta su se dogovorili u Karađorđevu? O čemu su pričali? Kako se u dogovor uklapa Vukovar i Dubrovnik? Kako Oluja? Da li se sporazum dva lidera vidio i na terenu u Bosni? Ko je koga tu nadmudrio? Odgovore na ova pitanja možda donosi dokumentarni film Slađane Zarić kojeg je režirao Filip Čolović u produkciji informativnog programa RTS-a, a kojeg možete pogledati i u nastavku ...

 
TUĐMAN, MILOŠEVIĆ: DOGOVORENI RAT?

Izvori: RTS, Sutra.ba, Slobodna Dalmacija
Video: YouTube

Tuđmanov šef kabineta Hrvoje Šarinić je u period od 1993. do 1995. godine jedanaest puta dolazio u Beograd na tajne susrete sa Miloševićem. Jedan od posljednjih susreta bio je samo nekoliko dana nakon Oluje.

Dokumentarac je sniman u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, a donosi svjedočanstva tada najistaknutijih srpskih, hrvatskih, slovenačkih i bošnjačkih političara.


PRVI DIO

Prvi dio se bavi sastancima u Karađorđevu i Tikvešu te tadašnjom situacijom u SFRJ.


DRUGI DIO

Drugi dio govori o situaciji na terenu, odnosno donosi odgovor na pitanje vidi li se dogovor iz 1991. godine u ratnim sukobima Srba i Hrvata koji su potom uslijedili. I to kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini.


O autoru

Slađana Zarić, rođena 1971. u Srbiji, diplomirala je na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Radila je kao novinarka na javnoj televiziji Studio B, dnevnim novinama Danas i produkcijskoj grupi Mreža. Godine 2002. počela je raditi na Radio Beogradu kao urednica vijesti, a kasnije je postala urednica dokumentarnog programa.

Osvojila je niz nagrada na radijskim festivalima u Srbiji, a 2003. nagrađena je prestižnom nagradom Premios Ondas u Barceloni za radijski dokumentarac ’24 sata nakon ubojstva Zorana Đinđića’. Od 2005. radi kao urednica i autorica dokumentarnih filmova na Odjelu za vijesti i informativni program RTS-a.

Povezani članci

Who's Online

We have 278 guests and no members online