Dan civilne zaštite u RH obilježava se u nedjelju, 1. ožujka, na isti datum kada se obilježava i međunarodni dan civilne zaštite. Općina Dugi Rat i Područni ured Civilne zaštite Split organiziraju svečanost obilježavanja Dana civilne zaštite koja će se održati u petak, 28. veljače 2020. u Općini Dugi Rat.
Prigoda je to da korz vježbu provjerimo koliko usklađeno djeluju i surađuju sve sastavnice civilne zaštite te za pokazne vježbe kao i kvalitetnu, te sve prisutniju javnu prezentaciju rada svih žurnih službi i informiranje javnosti. Zlu ne trebalo. Jer ništa nas ne smije iznenaditi. Pa ni ova nova gripa, novi korona virus COVID-19 koji je došao u Europu i Hrvatsku.
 
Nedavni kibernetički napadi na INA grupu potaknuo je neke na razmišljanje koliko su organizacije u Republici Hrvatskoj spremne odgovoriti na takve napade a napose postavlja se pitanje koliko je na takav izazov spreman odgovoriti i javni sektor, piše Glas Istre. Tijela javne vlasti ne podliježu upravnim kaznama u slučaju povrede GDPR-a dok su trgovačka društva u njihovom vlasništvu samostalni poslovni subjekti i podliježu takvim kaznama. Pri tome ne znači da su tijela javne vlasti isključena i od moguće naknade štete ispitanicima u slučaju povrede! Zahtjev za zaštitu prava nadležnoj regulatornoj agenciji može podnijeti svaka osoba koja smatra da se njezini podaci ne obrađuju sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka. Odnosno, osoba koja smatra da je došlo do povrede njezinih prava i to neovisno tko je voditelj obrade te po utvrđenoj povredi može ostvariti pravo na postupak utvrđivanja naknade štete.
Uzmemo li u obzir samo jedinice lokalne samouprave, prema zadnjim informacijama s kojima raspolažemo, uz Zagreb jedino još Rijeka ima Savjetnika za informacijsku sigurnost a vodi se briga o sigurnosti ogromne količine podataka. Štoviše, često o takvim podacima ovisi život jednog grada, točnije informacijski sustavi, sustavi proračunskih korisnika i komunalnih i trgovačkih društava, javni gradski prijevoz, parkiranje (npr. rampe, informacije o slobodnim parkirnim mjestima ili naplata), nadzor potrošnje energenata, nadzor vodoopskrbe ili primjerice vatrodojava,...
Osposobljenost zaposlenika i stvarne kompetencije osoblja koje upravlja osobnim podacima, ključ su zaštite u svakoj vrsti takve i druge slične ugroze, piše Glas Istre.
 
Ima ljudi, tvrtki, udruga među nama koji marljivo rade, grade ili (su)djeluju u društvenom životu i izvrsnim se primjerom ističu u ovoj našoj sredini ili je (i) promiču diljem države i šire, a koji iako su najčešće skromni, tihi i marljivi itekako zaslužuju da ih se javno istakne, da se na njih barem na trenutak skrene pozornost naše lokalne javnosti i da im se javno zahvali na njihovom doprinosu društvenom životu Općine Dugi Rat ili značajnom postignuću u protekloj godini.
Srećom, imamo još takvih u našoj maloj zajednici. Evo lijepe prilike da ih prepoznamo ili da ih se prisjetimo te da im se javno zahvalimo.

Komisija za dodjelu javnih priznanja Općine Dugi Rat upućuje javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Općine Dugi Rat za 2019. godinu. Pozivaju se mještani, udruženja građana, društvene organizacije, mjesni odbori, sve pravne osobe, općinski načelnik, te vijećnici Općinskog vijeća Općine Dugi Rat na podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Općine Dugi Rat za 2019. godinu. Javna priznanja Općine Dugi Rat dodjeljuju se fizičkim i pravnim osobama za uspjehe u radu kojima pridonose razvoju Općine Dugi Rat ili pojedinih njenih djelatnosti.
Javna priznanja Općine Dugi Rat dodjeljuju se kao:
1. proglašenje počasnim građaninom Općine Dugi Rat
2. nagrada Općine Dugi Rat
    a) nagrada za životno djelo
    b) godišnja nagrada:
        - osobna nagrada
        - skupna nagrada
3. plaketa "Grb Općine Dugi Rat".

Prijedlozi se u skladu s propisanom procedurom (više o tome u nastavku članka) dostavljaju na adresu: Općina Dugi Rat, Komisija za dodjelu javnih priznanja, 21315 Dugi Rat, Poljička cesta 133, s naznakom "za javna priznanja Općine", do zaključno 24. veljače 2020. godine. Detaljnije informacije potražite ovdje ili u nastavku članka..
 
Evo jedne dobre vijesti za sve građane grada Splita koji muku muče s rješavanjem stambenog pitanja – uskoro u gradu pod Marjanom počinje gradnja novih POS-ovih stanova. Zgrada će se nalaziti na Sirobuji, točnije uz Alkarsku ulicu, gdje je planirana izgradnja 58 stanova i dva poslovna prostora. Prema informacijama s web-stranice Agencije za promet nekretnina (APN), za taj je posao sklopljen predugovor te ugovor o kupoprodaji zemljišta i projektne dokumentacije s tvrtkom "Ćitić gradnja". Radi se o parceli površine 3592,60 četvornih metara koja je, kako doznaje Slobodna Dalmacija, komunalno opremljena s obzirom na to da je prije nekoliko godina u tom gradskom naselju izgrađena kanalizacija te su obavljeni još mnogi infrastrukturni zahvati. Doznaje se da je za navedeni projekt ishođena i građevinska dozvola te da bi izgradnja novih stambenih jedinica s pripadajućim garažama i parkirnim mjestima trebala početi u proljeće ove godine. Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja napominju kako maksimalna cijena stana po četvornome metru može iznositi 1319,64 eura. U Hrvatskoj su do sada kroz program POS-a izgrađena 8292 stana u 256 građevina, a od toga je u Splitu izgrađeno ukupno 955 stanova s pripadajućim garažno-parkirnim mjestima.
U Dugom Ratu je dosad izgrađeno 0 POS stanova. Općina Dugi Rat nema pogodnog zemljišta za gradnju POS zgrada, no ipak se uvijek nađe pokoja čestica za prodaju na tržištu (doduše ne za stambenu gradnju).
 
Prvi ITU poziv u okviru Europskog socijalnog fonda 2014 -2020, odnosno Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" "Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine unutar 7 urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb" objavljen je 20.12.2019.
Informativna radionica za korisnike s područja Urbane aglomeracije Split o ITU pozivu u okviru Europskog socijalnog fonda 2014 -2020, odnosno Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" - "Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine" - održati će se u petak, 10.01.2020. s početkom u 11 sati u Sveučilišnoj knjižnici Split, u Sjevernom tornju knjižnice, II.kat, R.Boškovića 31, Split. Prijaviti se možete isključivo putem poveznice.
Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog Poziva su jedinice lokalne samouprave, te javne ustanove kojima  je osnivač jedinica lokalne samouprave i koje su registrirane za obavljanje djelatnosti u području obrazovanja i/ili kulture i/ili socijalne skrbi, dok partneri mogu biti udruge, zaklade, vjerske zajednice, javne ustanove i jedinice lokalne samouprave. Prijavitelj možete biti u samo 1 projektu, dok kao partner možete biti u više projekata.
Više o ciljevima poziva, prihvatljivim aktivnostima, rokovima i natječajnoj dokumentaciji u nastavku članka...
 
Općina Dugi Rat oglasila je javni natječaj za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta (dio kat.čest. 2579/1 k.o. Duće) predio Glavica, površine 1 366 m² u vlasništvu Općine Dugi Rat i to javnim prikupljanjem pisanih ponuda. Skica izmjere zemljišta dostupna je u nastavku članka i ovdje. Zemljište se prodaje u viđenom stanju, što isključuje sve naknadne prigovore kupca. Zemljište se nalazi unutar gospodarske zone Glavica proizvodno-poslovne namjene planiranog za gradnju građevina sljedećih namjena: proizvodne pretežito zanatskih programa, skladišta, poslovne građevine (uslužne, trgovačke, komunalno servisne), reciklažno dvorište (oporabilište) te infrastrukturne građevine. Početna kupoprodajna cijena zemljišta iznosi 221,58 kuna/m², a cijena se u ponudi treba iskazati u kunama za 1 m² i u ukupnom iznosu za 1 366 m². Kupoprodajna cijena će biti najpovoljnija cijena (za općinu :-) ostvarena na natječaju. Više o detaljima javnog natječaja saznajte ovdje..Poduzetnici, evo prilike...
 
Zoran Milanović je novi, peti, predsjednik RH. U vrijeme pisanja člaka Milanović vodi s 53,37% osvojenih glasova birača ispred Kolinde Grabar Kitarović s 46,74%.
Na 7 biračkih mjesta u Općini Dugi Rat u nedjelju je u drugom krugu predsjedničkih izbora izašlo svoj glas dati jednom od dva kandidata čak 3.377 mještana ili 51,8% mještana s prvom glasa, što je značajno veća izlaznost nego u prvom krugu.
Dugoraćani su najviše glasova, 1.961 (58%), dali Kolindi Grabar Kitarović (HDZ), Zoran Milanović (SDP i grupa stranaka) dobio je 1.226 glasova (36,3%). I u našoj županiji Kolinda je osvojila najviše glasova, no bivša predsjednica je i izgubila u sva četiri najveća grada.
Eto, Dugoraćani su opet rekli svoje. Za nas građane ništa se ovim ne mijenja jer su predsjedničke ovlasti nikakve (što je OK), a i da su veće ne bi se ništa promijenilo nabolje (što nije OK, ali znamo da s HDZSDP-om ne možemo bolje, a za treće ne glasamo).
Meni je samo malo žao za onih 8.000 EUR. Bruto. Mjesečno.
 

Obavijest o isplati božićnice umirovljenicima

Evo lijepe vijesti iz naše Općine za naše penzionere s premalim penzijama. Umirovljenicima s prebivalištem na području Općine Dugi Rat čija mirovina (u iznos ulaze domaća i strana mirovinska primanja) zajedno s svim koeficijentima i dodacima ne prelazi iznos od 1.500 kuna uoči božićnih blagdana isplatiti će se božićnica u iznosu od 200 kuna.
Isplata će se obavljati u zgradi Općine Dugi Rat, Poljička cesta 133 (ulaz sa Trga) na blagajni svaki radni dan od 11. – 30.12.2019. u vremenu od 8 do 11 sati.
Prilikom isplate božićnice umirovljenici moraju predočiti preslik zadnjeg odreska mirovine ili potvrde banke o isplati mirovine (mora biti vidljiv OIB umirovljenika), te preslik važeće osobne iskaznice. 
 

Javni radovi na sve strane

Nije samo Dugi Rat "raskopan" (radovi u Jadranskoj ulici i ispred Tommyja) već i Omiš (sanacija crkve Sv.Mihovila, uređenje Fošala), te sam prilaz njemu (Vukovarska ulica). Evo što o tome na webu kažu omiški gradski oci (dugoratski su o radovima u mjestu ostali nijemi)..
"Kako je to već vidljivo, započela je realizacija projekta uređenja i sanacije komunalne infrastrukture ulice Fošal. Projektom je obuhvaćeno parterno uređenje južne i sjeverne strane ulice Fošal, do pročelja stambenih zgrada, sa rekonstrukcijom i sanacijom kompletnih instalacija. Za završnu oblogu parternog uređenja predviđene su kamene ploče te zamjena ograda i javne rasvjete uz prometnicu D8 kao i nova komunalna oprema (klupe, košarice i sl.)..
 
Voljom većine građana koji su pristupili glasovanju u prvom krugu izbora za predsjednika države, u drugi krug izbora (5.1.2020), ulaze Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović. O rezultatima izbora odlučilo je 51,20 posto biračkog tijela, koji su izašli na izbore, odnosno 1.904.453 građanina s pravom glasa.
Na 7 biračkih mjesta u Općini Dugi Rat u nedjelju je izašlo svoj glas dati jednom od kandidata 3.030 mještana ili 46,58% mještana s prvom glasa. Dugoraćani su najviše glasova 957 (31,58%) dali Kolindi Grabar Kitarović, drugi je Miroslav Škoro s 852 (28,11%), a treći Zoran Milanović s 606 (20,00%). I Dugoraćani su za korupciju svima a ne samo navedenima, pa su Milanu Bandiću, odnosno Dariju Juričanu, povjerili čak 158 glasova (5,21%). Da je riječ o lokalnim izborima Bandić bi bio naš općinski vijećnik.
Sveukupno, na nivou RH, pobjednik prvog kruga izbora je Zoran Milanović koji je osvojio 29,55 posto glasova birača, slijede Kolinda Grabar Kitarović 26,65 posto, Miroslav Škoro 24,45 posto, Mislav Kolakušić 5,87 posto, Dario Juričan 4,61 posto, Dalija Orešković 2,89 posto, Ivan Pernar 2,31 posto, Katarina Peović 1,12 posto, Dejan Kovač 0,95 posto, Anto Đapić 0,21 posto te Nedjeljko Babić 0,15 posto.
U nastavku članka saznajte kako su glasali mještani naše općine..
 
Naša lokalna akcijska grupa "ADRION“ odabrala je 7 projekata za realizaciju iz sječanskog natječaja "Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“. Dobivenim sredstvima nositelji projekta, jedinice lokalne samouprave (općine), rekonstruirati će i opremiti zgradu nogometnog kluba Orkan u Dugom Ratu, igralište za male sportove u Cisti Provo, opremiti dječji vrtić u Šestanovcu, graditi i opremiti dječje igralište u Drumu/Podbablje, urediti i opremiti Društveni dom u Runovićima, rekonstruirati i opremiti postojeće dječje igralište u Drveniku/Gradac i opremiti i rekonstruirati kuhinju dječjeg vrtića Pčelica u Vrgorcu.
 
Općinsko izborno povjerenstvo Općine Dugi Rat poziva sve zainteresirane mještane da se prijave za rad u biračkim odborima (u svojstvu predsjednika ili zamjenika predsjednika ili člana biračkog odbora) na predstojećim predsjedničkim izborima koji će se održati u nedjelju, 22.12.2019. Prijave će se zaprimati elektroničkim putem na e-mail: silvija.radic @ dugirat.hr .
Zainteresirani za rad, koji ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke, u svojoj prijavi, dužni su navesti sljedeće:
- ime i prezime, adresu, i OIB,
- status (nezaposleni/studenti),
- broj računa (tekući/žiro) i oznaku stupa mirovinskog osiguranja,
 -dali su  već radili kao članovi biračkog odbora,
- obavezno kontakt podatke ( broj mobitela i e-mail adresu).
Prednost pri odabiru članova imat će nezaposleni, studenti i osobe lošijeg imovinskog stanja. Napominjemo da kandidati za članove biračkih odbora NE SMIJU biti članovi niti jedne političke stranke.
 
Općina Dugi Rat donijela je početkom rujna 2019. Odluku o financiranju troškova kombiniranog prijevoza (korištenje prijevoza autobusom dvaju različitih prijevoznika) redovitih učenika srednjih škola i redovitih studenata s područja Općine Dugi Rat u školskoj/akademskoj godini 2019./2020. Roditelje pozivamo da svakako pročitaju cjelovit tekst odluke koju možete pronaći ovdje, a u nastavku članka izdvajamo samo najvažnije detalje.
Prijevozniku na liniji Omiš – Split, tvrtki Dalmatinac Bus d.o.o. iz Omiša, Vrisovci 25, za obavljeni prijevoz će se sufinancirati troškove prijevoza redovitih učenika srednjih škola i redovitih studenata s prebivalištem na području Općine Dugi Rat, stoga je istima omogućena kupovina mjesečnih pokaznih karata po povlaštenim cijenama.
Redovitim učenicima srednjih škola i redovnim studentima kojima je škola odnosno fakultet udaljen više od 2 kilometra od najbliže autobusne iskrcajne/ukrcajne stanice prijevoznika Dalmatinac Bus imaju dodatno, pored kupovine mjesečne pokazne karte po povlaštenoj cijeni, i pravo na financiranje troška mjesečne pokazne javnog prijevoznika Promet d.o.o. za I. zonu (gradsku) u 100% iznosu.
 

Rezultati EU izbora 2019. u općini Dugi Rat

Rezultati izbora za EU parlament koji su ove nedjelje održani u Hrvatskoj, a objavljeni od strane Državnog izbornog povjerenstva, govore da je HDZ ostvario četiri mandata (22,73% glasova), SDP četiri mandata (18,64%), a kandidacijske liste Suverenista (Ruža Tomašić) (8,45%), Mislava Kolakušića (7,86%), Živog zida (5,69%) i Amsterdamske koalicije (5,28%) po jedan mandat.
Dugoraćani ni u nedjelju nisu skrivali svoje simpatije prema HDZ-u i desnoj strani političkog spektra. Na biralištima u Dugom Ratu u nedjelju je na EU izbore izašlo 1.540 osoba s pravom glasa (od 6.475) što je izlaznost od 23,78%. Lista HDZ-a osvojila je najviše glasova, 320 (21,34%), odmah iza je koalicija stranaka koje predvodi HRAST s 215 glasova (14,34%), SDP je u našoj općini treći s 199 glasova (13,27%), četvrti je MOST s 158 glasova (10,54), a peti je lista Neovisnih za Hrvatsku s 143 glasa (9,53%).
Pregled rezultata ostalih lista potražite u nastavku članka.
 
Iz Općinskog izbornog povjerenstva pozivaju sve zainteresirane za rad u biračkim odborima za mjesto predsjednik / zamjenik, na predstojećim izborima za Europski parlament koji će se održati u nedjelju, 26. svibnja 2019.g. Prijave se podnose elektronskim putem na e-mail adresu: katica.basic @ psst.pravosudje.hr . Rok za prijave je do ponedjeljka, 6. svibnja 2019. Zainteresirani za rad, dužni su navesti ime prezime adresu i OIB, status (nezaposleni/studenti), broj računa (tekući/žiro), ta da li su već radili kao članovi biračkog odbora. Prednost pri odabiru članova imat će nezaposleni, studenti i osobe lošijeg imovinskog stanja (a ne stranačka mladež, op.ur.). Napominje se da predsjednik biračkog odbora i njegov zamjenik ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke.