Dan ružičaste vrpce 2018.

Povodom Dana ružičaste vrpce, međunarodnog dana posvećenog prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, u subotu, 06. listopada 2018., Klub žena liječenih na dojci "Omiš" organizira šetnju gradom. Polazak je u 9 sati s Trga kneza Miroslava (parking ispred "Konzuma“). Nakon šetnje biti će organiziran odlazak brodicom do Radmanovih Mlinica. Klub poziva sve građanke i građane da se pridruže šetnji, odnosno plovidbi, te i na takav način osvjeste građanke o važnosti prevencije i podrže akciju u borbi protiv raka dojke.
 

Akcija darivanja krvi u utorak u Dugom Ratu

Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Dugi Rat organizira još jednu akciju darivanja krvi. Akcija će se održati u utorak, 2. listopada u zgradi stare općine Dugi Rat od 8 do 12 sati. Pozivaju se svi ljudi dobre volje da se pridruže u ovoj humanoj i plemenitoj akciji. Krv mogu darovati sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti. Daruj i ti krv. Možda nekome spasi život..
 

Akcija darivanja krvi u srijedu u Omišu

Gradsko društvo Crvenog križa Omiš organizira akciju darivanja krvi. Akcija će biti održana u srijedu, 26. rujna 2018., u prostorima hotela "Plaža" u Omišu, u vremenu od 8 do 12 sati. Pozivamo sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti da se pridruže ovoj humanoj akciji.
 

Zdravi i veseli bili

Poslušajte u nastavku članka zanimljiv razgovor novinarke MrežeTV s našim vrsnim kirurgom, nadaleko popularnim doktorom, balunjerom u penziji, glazbenim talentom kojeg je medicina nekako otrgla od ludih pirskih noćiju i pjevačke karijere u kakvoj Kostanjskoj klapi ili pak glume u sapunicama i telenovelama, donedavnim predsjednikom općinskog vijeća općine Dugi Rat,..  dr.med. Joškom Banovićem.
 
Nastavni zavoda za javno zdravstvo objavio je preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba prilikom izlaganja visokim temperaturama iznad 30 stupnjava Celzijusa, koje se posebno odnose na osobe oboljele od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti. Među preporukama se navodi:
- Izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme velikih vrućina, a naročito od 10 do 17 sati (zadržavati se u hladu ili u zatvorenom hladnijem prostoru), posebno ukoliko starije osobe boluju od bolesti srca i šećerne bolesti.
- Paziti da izlazak iz hladnog prostora na vrućinu bude postepen.
- Piti do 2 l vode (izbjegavati gazirana i alkoholna pića).
- Jesti lako probavljivu hranu (voće, kuhano povrće, salate, riba, juhe, izbjegavati masna, jako začinjena, pržena i pečena jela).
- Nositi prozračnu odjeću i obuću od prirodnih materijala, šešir širokog oboda i sunčane naočale...
 

Međunarodni dan multiple skleroze

Društvo multiple skleroze Split, danas, u srijedu, 30.5.2018., u centru "zlatno doba" (Split, Branimirova obala 1) obilježava Međunarodni dan multiple skleroze (MS). Bogati program počinje u 10 sati glazbenim nastupom kvarteta "Fascination", nastavlja se prezentacijama o MS-i i medicinskoj gimanastici. U 11 sati ispred popularnog kafića "F-maduro" održati će se simbolični rušenje "zida" predrasuda od kartonskih kutija.
 

GDCK Omiš poziva na dobrovoljno darivanje krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Omiš organizira akciju darivanja krvi. Akcija će biti održana u ponedjeljak, 28. svibnja 2018., u prostorima hotela "Plaža", u vremenu od 8 do 12 sati. Pozivamo sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti da se pridruže ovoj humanoj akciji.
 

DDK Podstrana poziva na dobrovoljno darivanje krvi

Hrvatski crveni križ Gradsko društvo Split i DDK Podstrana i Torcida Stobreč organiziraju akciju darivanja krvi. Akcija će se održati u subotu, 26.svibnja, od 9 – 12.30 sati, u prostoru DŠR Strožanac, na adresi Jurasova 4. Organizatori pozivaju sve ljude dobre volje da se odazovu na ovu plemenitu i humanu akciju uz napomenu da krv mogu darovati sve zdrave osobe od 18 – 65 godina starosti.
 

Predavanje o multiploj sklerozi

“Kako živjeti s autoimunom bolesti centralnog živčanog sustava, koja vas svaki dan “smeta” više ili manje, preživjeti, te na kraju uspjeti i biti zadovoljni?” – na ovo pitanje odgovor će dati mlada Splićanka, Kristina Zrinka Kožul, koja se već 6 i pol godina bori s ovom opakom bolešću, a koja će u Gradskoj knjižnici Marka Marulića 2. svibnja u 18:20 sati održati predavanje o multiploj sklerozi pod nazivom “Istina o MS-u. Ja imam multiplu sklerozu, nema ona mene”. Kristina ima dijagnozu relapsno-remitentne multiple dijagnoze, a svojim iskustvom želi pomoći svim oboljelima. Kristina će na predavanju iznijeti vlastito iskustvo, a ugostiti će i medicinske i druge stručnjake koji su aktivni u ovom području: bivši dugogodišnji fizioterapeut udruge MS Split Goran Jugović, neurologinja dr.sc. Meri Matijaca, predavačica Pilatesa na Fitness Učilištu Marija Stipičić, te iskustva oboljelih cura koje pohađaju MS Pilates. – Govorit ćemo o mnogim stvarima koje su zajedničke svim osobama oboljelim od autoimunih bolesti i sigurna sam da će svakome od njih biti od pomoći. – kazala je organizatorica, pozivajući sugrađane da se odazovu u što većem broju.
 

Promocija zdravlja, turizma i ljepote na Mediteranu

Prvi sajam zdravstva i turizma “Mediteran 365“ održava se u Splitu od 27. do 30. travnja u hotelu Atrium. Okuplja predstavnike iz područja medicine i turizma. Kroz 3 dana sajma upoznat će se izmijeniti iskustva te dobiti nove ideje i odrediti projekte razvoja. Na sajmu će se održati nekoliko predavanja stručnjaka iz  zdravstva, stomatologije i estetike te će se upoznati najnovije ideje i tehnologije iz područja turizma uz predavače iz vodećih kuća, Expedie, Hotela Beds, a neće faliti ni zabavnog programa. Sajam se održava uz podršku HGK i TZ Splitsko- dalmatinske županije, a prisustvuju gosti iz Italije, Slovenije, Kvarnera, BiH, Crne Gore, Mađarske, Švicarske..
 

Omiljeni cvijet Ane Rukavine

Humanitarna akcija foruma žena SDP-a Hrvatske “Omiljeni cvijet Ane Rukavine” organizirat će se, već tradicionalno, osmu godinu za redom, u subotu, 14. travnja 2018. godine, na razini cijele Hrvatske. Donacije za rad Zaklade Ana Rukavina članice Foruma s područja Splitsko-dalmatinske županije će prikupljati prodajom tulipana u Omišu, Podstrani, Kaštelima, Splitu,..
Od početka svog rada Zaklada Ana Rukavina organizirala je niz akcija upisa u Registar matičnih stanica tijekom kojih je upisano više od 59.590  potencijalnih darivatelja. Iz hrvatskog Registra, koji broji 53.824 tipiziranih uzoraka potencijalnih darivatelja, do danas je 80-ak osoba dobilo šansu za život, odnosno provedena je transplantacija matičnih stanica.
 
Kako prepoznati simptome disleksije, kako pomoći djeci s disleksijom i disgrafijom te u kojem se trenutku obratiti logopedu moći će se saznati u utorak, 27. ožujka, u 18.30 sati u prostorijama splitskog kotara Blatine Škrape. Nakon predavanja, u naknadno dogovorenim terminima, organizirat će se radionice na kojima će s djecom školske dobi raditi na usvajanju tehnike čitanja - poručio je predsjednik GK Blatine Škrape Davor Matijević, organizator događaja. Predavanje i radionice održat će magistra logopedije Danijela Matulić. Prijave za radionice potrebno je poslati na mail adresu matulicdanijela @ gmail.com.
 

Međunarodni Dan narcisa

U subotu, 24. ožujka 2018. Klub žena liječenih na dojci Omiš, obilježava međunarodni Dan narcisa, povećavanjem svjesnosti građanstva o pojavnosti raka dojke educiranjem o važnosti preventivnih pregleda i dijeljenjem edukativnih materijala. Akcija se će održati u vremenu od 8 do 11 sati u u Dugom Ratu i u Omišu u ulicama Fošal, Četvrt Žarka Dražojevića i Četvrt Ribnjak. 
 

Akcija darivanja krvi u subotu u Podstrani

U subotu 24.02.2018. u vremenu od 09,00 do 12,30 sati u prostorijama Turističke zajednice Podstrana, Strožanac, Jurasova 3, održati će se akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa Podstrana, GDCK SPLIT, DVD PODSTRANA i ASK "LAV“. Organizatori pozivaju sve stalne darivatelje kao i one koji to žele postati da se odazovu ovoj plemenitoj i humanitarnoj akciji.
 

Fight & Win - Kako se oduprijeti raku?

U splitskom hotelu Park u četvrtak, 22.2.1018. će se održati konferencija pod nazivom 'Fight & Win - Kako se oduprijeti raku?' kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti prevencije i borbi protiv raka te poticanja razmjene iskustava u svrhu informiranja i edukacije. Riječ je o drugoj po redu konferenciji na temu borbe protiv raka u organizaciji Dubravke Šuice, voditeljice hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu. O iskustvima u liječenju onkoloških bolesti, kao i analizi hrvatske strategije borbe protiv raka govorit će Andro Krstulović Opara, Milan Kujundžić, Eduard Vrdoljak, Alojz Peterle, Domagoj Eljuga, Ivan Ćelić, Ivo Jurić, Nino Vela kao i bivši pacijenti oboljeli od raka, te organizatorica konferencije, zastupnica Dubravka Šuica. Po završetku konferencije održat će se prijem uz zdravu hranu i piće.