Protiv ovisnosti: Okrugli stol klubova liječenih alkoholičara u županiji

U povodu Mjeseca borba protiv ovisnosti (15. 11. - 15.12.) Županijska zajednica  klubova liječenih alkoholičara Splitsko-dalmatinske Županije održala je okrugli stol. Dobna granica konzumiranja alkohola i duhana spušta se na sve mlađu životnu dob. Katastrofalan je statistički podatak o količini popijenog alkoholnog pića, od 12,8 litara po glavi stanovnika, što nas smješta u gornju granicu europskih zemalja. Potrošnja alkoholnih pića ne da se je smanjila, već se iz dana u dan penje poražavajućim tempom... Na skupu je kazano da se najefikasnija metoda liječenja alkoholizma provodi dugotrajnim terapeutskim sastancima u Klubovima liječenih alkoholičara, jasno uz podršku članova obitelji i vrsne terapeute. Uloga obiteljskog liječnika-terapeuta je veoma značajna u čitavom ovom procesu, a i suficientna, nažalost. No, jedno je ipak zajedničko za sve sudionike ovoga skupa, svi se slažu da je konačno neophodno da se i u Splitu osnuje Centar za sustavno suzbijanje i liječenje ovisnosti ...

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI

Okrugli stol klubova liječenih alkoholičara u županiji


Piše: Davor Grgat


Okruglom stolu su nazočili Željka Radošević dipl. soc. rad., predsjednica ŽZKLA Županije Splitsko-dalmatinske (terapeut KLA „Solin“), dr. Stjepo Botteri dopredsjednik (terapeut u KLA „Jadrantrans“ i „Spinut“), te Slavica Juričević tajnica. 

U radu okruglog stola bili su i gosti predavači: dr.sc. Zoran Zoričić predsjednik  Saveza  Klubova liječenih alkoholičara Hrvatske i dr. Robert Torre, psihojatar Klinike „Sestre Milosrdnice“.

Tom prilikom dr. Zoričić je iznio niz statističkih podataka raznih studija, orijentiranih uglavnom na upotrebu alkohola i duhana kod mladih. Konstatacija svega toga jest da se dobna granica konzumiranja alkohola i duhana spušta na mlađu životnu dob.

Katastrofalan podatak jest u činjenici previsoke količine popijenog alkoholnog pića, koji se u nas po glavi stanovnika kreće 12,8, što nas smješta u gornju granicu europskih zemalja.

U vrijeme 80-tih godina prošlog stoljeća, kod nas je potrošnja alkoholnih pića po glavi stanovnika iznosila 8 litara, a  još tada SZO na konferenciji u Almati je dala preporuku za smanjenje alkoholnih pića za 25 posto do kraja stoljeća, a kod nas se desilo obrnuto.

Potrošnja alkoholnih pića ne da se je smanjila, već se iz dana u dan penje poražavajućim tempom…, kazao je pored ostalog dr. Zoričić.

Dr. Robert Torre je govorio više o psihijatrijskim slučajevima kod liječenog alkoholičara uz konstataciju da se najefikasnija metoda liječenja provodi dugotrajnim terapeutskim sastancima u Klubovima liječenih alkoholičara, jasno uz članove obitelji i vrsne terapeute.

Nakon ovih izlaganja razvila se živa i interesantna diskusija u kojoj su nazočili terapeuti i članovi Al-klubova diljem Dalmacije, gdje danas djeluje 19 takvih klubova, kako u Splitu, u Solinu, Kaštelima, Imotskom, Makarskoj, Vrgorcu i Sinju.

Uloga obiteljskog liječnika-terapeuta, je veoma značajna u čitavom ovom procesu, a i suficientna, nažalost. No, jedno je ipak zajedničko za sve sudionike ovoga skupa, svi se slažu da je konačno neophodno da se i u Splitu osnuje Centar za sustavno suzbijanje i liječenje ovisnosti.

U radu ovoga skupa, pored dr. Zoričića i dr. Torre, sudjelovali su i Josip Matković, pročelnik Upravnog odjela za soc. skrb i zdrav. zaštitu Županije Splitsko-dalmatinske te (kao domaćin), predstavnici Grada Splita Vedran Mardešić, Vesna Zec i dr. Romana Škrabić, te predstavnici Državnog  odvjetništva (g-đa Lučana Jakas), predstavnik Županijskog suda (Ana Belić Radovani) te ravnatelj CK (Gojo), kao i predstavnik Crkve (fra Jozo Čipko) i drugi.                        

Povezani članci

Who's Online

We have 191 guests and no members online