Rak vrata maternice može se spriječiti

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice u središtu Zagreba jučer je održan Drugi hrvatski dan mimoza, a cilj mu je poručiti djevojkama i ženama da se rak vrata maternice može spriječiti odgovornim spolnim ponašanjem, edukacijom te redovitim odlascima na ginekološke preglede. Rak vrata maternice drugi je najčešći rak u žena, od kojega godišnje u Hrvatskoj oboli oko 400, a umre 150 žena. Trenutačno sa tom bolešću u nas živi 1700 žena. U Hrvatskoj je registrirano cjepivo protiv HPV-a namijenjeno mladim djevojkama, a čije tri potrebne doze stoje 2700 kuna. Cjepivo nažalost nije na listi HZZO-a ...

DRUGI HRVATSKI DAN MIMOZA

Rak vrata maternice može se spriječiti

Izvor: Hina

Posjetitelji prigodnoga štanda mogli su, uz stručak mimoza, dobiti edukacijske materijale te potpisati peticiju "Stop raku vrata maternice" kojom se Vladu poziva na primarnu prevencije te bolesti.

Rak vrata maternice

U ime organizatora Udruge "Zdravka" i Hrvatske lige protiv raka, njezin predsjednik Damir Eljuga ističe kako Danom mimoza mladima žele poručiti da postoji učinkovito cjepivo protiv uzročnika raka vrata maternice - humanog papiloma virusa (HPV), ali da zaštita uključuje i odgovorno spolno ponašanje.


Nužnost redovitih odlazaka ginekologu

"Pozivamo žene koje nisu bile dulje od godine dana kod ginekologa da dođu i naprave Papa test koji je učinkovit kod otkrivanja te zloćudne bolesti jer su redoviti odlasci ginekologu jamstvo da će broj oboljelih žena biti manji nego sada", kaže Eljuga.

Obilježavanju Drugog hrvatskog dana mimoza pridružila je i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Jadranka KosorOna je Udruzi "Zdravka", koja skrbi o ženama oboljelima od te bolesti, predala donaciju Ministarstva od 10 tisuća kuna za pomoć u rehabilitaciji oboljelih žena, a posebice za njihovu psihosocijalnu pomoć.


Postoji cjepivo

Kosor smatra kako je Hrvatska na dobrom putu u suzbijanju toga karcinoma te je za idući tjedan najavila sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravstva i stručnjacima o koracima u suzbijanju te bolesti.

"Bit će govora o konkretnim o koracima u 2009. te planu za naredne tri godine, a jedna od tema sastanka bit će i mogućnost da cjepivo protiv HPV-a dođe na listu HZZO-a", rekla je potpredsjednica Vlade.

U Hrvatskoj je registrirano cjepivo protiv HPV-a namijenjeno mladim djevojkama, a čije tri potrebne doze stoje 2700 kuna.

Povezani članci

Who's Online

We have 740 guests and no members online