Sirena Ane

Ima žena koje do u beskonačnost vole gledati što je novo po dućanima, skupljati cipele i torbice, ili satima na trač partiji sjediti uz jednu kavicu. Ovdje takve nemamo, u ovom tekstu novinarka Slobodne Dalmacije Tanja Šimundić Bendić i fotograf Božo Vukičević donose lijepu priču o tri dame iz tri grada koje je povezala čista ljubav prema morskim dubinama, hobi u kojem uživaju u svom slobodnom vremenu. Jedna od njih je i naša omiška, Ana Vučković. Pročitajte..
 

Katica Maximus

Editorijal, pictorijal ili kako li to već u "Maximu" zovu, možda  i nije toliko važno, no eto valja nam s našim Jeseničanima podijeliti informaciju da je Katica Rakuljić, pametna i šesna Kriljanka sa švedskom adresom ovog vikenda osvanula u svoj svojoj ljupkosti na nekoliko stranica "Maxim"-a, popularnog lifestyle magazina za muškarce. Bravo Katice.
 

Zvijezda Instagrama

Pozitivac, hedonista, esteta, globetrotter, modni agent, pravnik, folkloraš, big-brotherovac, modni influencer, zvijezda Instagrama.. sve je to i puno više momak iz našeg malog mista, Horvat Čagalj. U razgovoru za Dalmatinski portal objasnio je čime se bavi danas i kako provodi slobodno vrijeme. Pročitajte..
 
Teku posljednje pripreme za obilježavanje i proslavu 100 godina od dolaska sestara Služavki Maloga Isusa u Omiš. Na slici su detalji slavlja.
 

Prvi dugoratski plesač

Kad je ono u prošlom tisućljeću prvi toples zabljesnuo svim svojim sjajem na dugoratskoj plaži mnogi licemjeri su to naglas prokomentirali.. "ma nu je, kako je nije sram..., a neš' ti ni sisa..". Kad je prvi jogger sam od sebe potrčao dugoratskom rivom malograđani mora da su pomislili.. "jo, budale, trči, a ne mora!"... A kad je danas prvi "plesač", nazovimo ga tako, zaplesao u svih 16 na vrhu mula na Oriju, nema kome od prisutnih na rivi i u obližnjim kafićima na plaži nije privukao pažnju.. "vidi ovog gay ludonje,.. ma pleše bolje od Beyonce i Shakire..".
Plivao sam baš tada nedaleko od tog mula i doista ga je bilo super vidjeti onako rasplesanog i iz mora. Sportski obučen mladić, "oboružan" dobrim slušalicama i valjda nekim mobitelom, umjesto uobičajene rekreacije u vidu trčanja, pedaliranja do negdje i nazad, naguravanja baluna po asfaltu ili nekom travnjaku, odabrao je javno prakticirati, khmm.. moderni ples na muliću na Oriju za svoju večernju tjelovježbu, a sve to u prekrasnom prirodnom ambjentu dugoratske plaže. Ispod njega sa svih strana mreškalo se plavetnilo mora, a u daljini nestajao je rajski rujanski suton pred sutrašnju već najavljenu neveru... Čovjek i dalje pleše dok sunce zalazi iza Malog Rata, očito uživa, gušta.. Čudak neki u našem malograđanskom svijetu koji se užasava i zalaska sunca.
 
Od 21. do 24. rujna na Velikoj plaži u Omišu održava se tradicionalni Međunarodni moto susret Moto Kluba Omiški Gusar. Tisuća, dvije bikera i ljubitelja ovog "lifestylea" na kraju sezone sjatiti će se na produženi vikend u gradić na ušću Cetine u potrazi za druženjem s prijateljima i istomišljenicima te zabavom. Organizatori iz MK Omiški Gusar posvetili su ovo izdanje svog tradicionalnog partija vatrogascima, koji su opet imali doslaovno vruće ljeto na brojnim (za)kutcima naše Dalmacije. Party je humanitarnog karaktera pa znajte da donirana i prikupljena sredstva ove godine idu našim vatrogascima. Na Info pultu u danima susreta biti će ažuran popis događanja na moto partiju, a u ovoj najavi u nastavku donosimo samo dosad najavljena događanja.. Eto, vidimo se i ove godine krajem rujna na velikoj moto fešti na Velikoj plaži..
 

U Munchenu otvoren 184. Oktoberfest

U Münchenu je na veselje desetaka tisuća ljubitelja piva otvoren 184. Oktoberfest, divovska bavarska fešta koji će potrajati do 3. listopada. Ova popularna manifestacija svake godine privuče oko šest milijuna posjetitelja koji popiju oko sedam i pol milijuna litara piva, pojedu oko pola milijuna pečenih kokošiju, nešto manje pečenih pataka i oko 230.000 pari kobasica, goleme količine pereca,.. Ove godine cijene litre piva kreću su između 10 i 11 eura, no ako nekim slučajem i niste ljubitelj piva, ali ipak želite na Oktoberfest, u vinskom šatoru se može kušati više od 15 vrsta vina, šampanjac, sekt,.. piše jutros Slobodna Dalmacija, a ja se još rado sjećam, nije tome davno bilo, kada su se za Oktoberfest 2011. dva radna druga uputila u Munchen u posjet trećem kolegi koji ih je jutrima dočekivao s palačinkama i nesvakidašnjim veseljem. Festival o' piva i kobasica (i ne samo toga) mogao je početi..
 
U prisutnosti rodbine, prijatelja i znanaca, u petak, 1. rujna  u okrilju obitelji Kadić na Malom Ratu je gđa Marija Kadić proslavila svoj stoti rođendan. Rođena je 1. rujna 1917. u  Ptuju, Slovenija. Nakon četvrte godine odlazi kod tete u Zagreb. Tu se školovala i odgojila, a potom i zaposlila. Radila je, izmeđš ostalog, i u Izvršnom vijeću grada Zagreba, a vjenčala se 28. prosinca 1950. za Marka Kadića iz Kruga. U braku Marija i Marko imali kćer Lovorku, koja je umrla u 37. godini života. Suprug Marko preminuo je 1988. godine. Nakon smrti svojih najmilijih gđa Marija je došla živjeti kod muževljeve rodbine, kod Ivanke Kadić, rođene Jurin, na Malom Ratu, gdje se nalazi i danas. Iako je gđa Marija ušla u 100-tu godinu i iako je "zalegla", dobro se osjeća. Kad smo je upitali "Bako, koliko imate godina?", kao iz puške je odgovorila "Sto!“, a kad bi je potom netko ponovno to isto upitao, malo srdito bi mu odgovorila, "Pa jesam li vam  to već rekla?!".
 

Kad će više jesen?

Kao školarac jedva sam čekao da završe ne samo jesen i zima nego i proljeće pa da dođe ljeto, doba raspusta, kupanja, izlazaka i druženja. Iako mi je danas raspust potrebniji nego prije, ljeto mi sve teže pada. Jer strpljenja i novaca je sve manje, a problema, turista, sjedina i kilograma sve više. A kontinentalci i dalje maštaju o ljetu..
Ako ljeti radiš u turističkom biznisu u Dalmaciji, moraš najprije imati snagu vaterpolskog sidruna, na primjer Dejana Savićevića, da toliko posla i gostiju uopće možeš istrpjeti na leđima. Moraš imati i brzinu, na primjer Zlatka Vujovića, da to uradiš brzo. Moraš imati i izdržljivost, na primjer trenera Orkana Drage Čelića, da to radiš osam, deset ili dvanaest sati, uz šefovu nadoknadu i gazdine produžetke. Treba sve to ugostiti, smjestiti, nahraniti, sveudilj se smješkajući, pa i inspektorima. Tako osposobljen radnik, da je nogometaš, prodao bi se brže i skuplje od Nikole Vlašića.
Ako u Dalmaciji i ne živiš od turizma, trpiš gužve po gradu, visoke cijene i ispodprosječne plaće. Kvaliteta života ti je vrlo niska. I kad sve to prođe, stigne i jesen, događajna i ljudska pustoš. Tko je na turizmu zaradio, odjezdit će negdje da ga dvore kao konobar koji nakon smjene ode piti u drugi kafić. Preostali Dalmatinci ostat će sami sa sobom... piše Siniša Kekez u izvrsnom članku na stranicama Slobodne Dalmacije. Pročitajte..
 

Trstike: Morski turnir na male branke

Na drugom malonogometnom turniru u moru "Trstike", organiziranom na dugoratskoj plaži, ponovno su trijumfirali prethodni pobjednici ekipa imena “Tandem", a čini je dugoratski mladi dvojac Tona & Terry. Lokalni momci, koji inače uživaju u sportskim aktivnostima na mjesnoj plaži, suvereno su osvojili morski turnir na male branke i za uspomenu kući ponijeli medalju i pehar, piše Slobodna Dalmacija. Na trodnevni se turnir prijavilo 40 ekipa s 80 sudionika, a njihovo se nadmetanje protegnulo dugo u noć jer su ih dva dana ometali jak vjetar i veliki valovi. Uoči natjecateljskog dijela, revijalnu utakmicu odigrali su vatrogasci DVD-a Dugi Rat kojima je ujedno doniran sav novac od uplata i prodaje pića na turniru. U nedavnom paklenom požaru u splitskoj okolici stradalo im je dosta opreme, pa će sredstva dobro doći za nabavu novih pomagala za gašenje. “Trstike" su ponovno privukle velik broj zainteresiranih gledatelja, među njima i mnoštvo stranih gostiju, koji su sa zanimanjem pratili zbivanja na sportskom terenu u moru. Organizatori su, upravo zbog velikog zanimanja za srpanjski turnir. Trstike odlučili ponoviti i u kolovozu. I pokazalo se, uboli prstom - "u sridu".
 
Ne ulazeći u ideju same Gusarske bitke i njenog kulturno-turističkog značaja za grad Omiš moram primijetiti nešto što bode oči. Kao i prethodnih godina i ove se godine bitka reklamira po medijima i društvenim mrežama kao "povijesna rekonstrukcija". Nije potrebna neka dubinska analiza i dugo istraživanje da se uoči da ovdje nema ni govora o povijesnoj rekonstrukciji već u najboljem slučaju o adaptaciji koja je pokupila tek nekoliko točnih činjenica upakiran u konglomerat svega i svačega.
"Povijesnoj rekonstrukciji" sigurno ne pridonose:
- Ulazak gusara na motoriziranom brodu Torcida-Style sa bakljama
- Korištenje vatrenog oružja (vatreno oružje u vrijeme Omiških Gusara nije postojalo!) poglavito Kubura koje se u Europi pojavilo 200-ak godina nakon Omiških Gusara
- Korištenje "Hollywood stylinga" i rekvizita u stilu "Pirata s Kariba".
- Prikazivanja isključivo pozitivne povijesne uloge Omiških gusara.
Uvažavam napore sviju koji sudjeluju u organizaciji bitke i time pridonose turističkoj ponudi Omiša, također mi je jasno da se bitka radi za širok spektar ljudi, međutim nije mi jasno zašto se bitka reklamira kao "povijesna rekonstrukcija" s toliko činjeničnih netočnosti?
Da sam kojim slučajem došao u Omiš radi bitke, kao ljubitelj srednjovjekovnih, rekonstrukcija bio bih vrlo nezadovoljan viđenim u odnosu na ono što se reklamira.
 

INTER-FEST: Osvrt na Festival esperantske kulture

Međunarodni festival esperantske kulture INTER-FEST u Bjelovaru službeno je trajao od 5. do 12.8., no neki njegovi programi protegli su se i do 17. kolovoza. Festivalu je nazočilo 140 sudionika iz 16 zemalja, a održan je pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije kao dio Bjelovarskog kulturnog ljeta. U obilju programa koje je festival ponudio sudionicima i građanima Bjelovara našlo se za svakoga ponešto. U glazbenom dijelu to se svakako odnosi na nacionalnu večer pod nazivom "Bjelovar srcem pjeva", u kome je nastupilo čak 120 plesača i pjevača iz nekoliko kulturno-umjetničkih društava. Od ostalih sadržaja svakako treba izdvojiti koncert duhovne glazbe opernog pjevača Nevena Mrzlečkog iz Zagreba, koji je održan u katedrali sv. Terezije Avilske, koncert inozemnih glazbenika u gradskom parku te više koncerata esperantske glazbe. Na INTER-FEST-u je promovirano desetak novih knjiga. Među znanstvenim knjigama posebnu su pozornost privukli Osmojezični medicinski enciklopedijski rječnik velikogoričkog autora Joze Marevića i "Izabrani tekstovi o međunarodnom pravu" (na esperantu) Ive Lapenne, rođenog Splićanina, koji je svoju karijeru sveučilišnog profesora ostvario u Londonu. Od beletristike svakako je najznačajnije esperantsko izdanje romana "Črna mati zemla" Kristiana Novaka, a predstavljene su i knjige autora iz Izraela, Bugarske, Rumunjske i Poljske. O festivalskoj temi "Kulturno stapanje multietničke Europe" raspravljalo se i na okruglom stolu te je zaključeno da se stapanje naroda koji su bliski u zemljopisnom i kulturološkom smislu odvija na više razina, ali da u Europi nema opasnosti od "amerikanizacije", odnosno stvaranja nadnacionalne kulture. Drugim riječima, stapanje će se više ogledati u približavaju kultura i naroda, naročito unutar Europske unije..
 
Završnica drugog ljetnog turnira u sve popularnijem ljetnom sportu - Trstikama - održati će se u ponedjeljak navečer na Dugoratskoj plaži. Nakon večeri u kojima smo uživali u ljepim potezima dugoratskih morskih balunjera razvrstanih u 40-ak dvočlanih ekipa, večeras ćemo svjedočiti raspletu uzbudljivog turnira. U utakmicama četvrtfinala koje započinje u 19:30 sati susresti će se: Mali Rat - Škobalji, Quaresma - Mjau Mjau, Tandem - Copocabana i Pisak - Dragi Dragi. Pobjednici će se susresti u polufinalu koje je na Božinom programu oko 20:30 sati. Nakon predaha uz revijalnu utakmicu, usljediti će utakmice za 3.mjesto i veliko finale turnira.. Neka večeras Sila i vještina bude s Vama, Jedijevi Trstike!
 

Dani Stobreča

 

'Dani naše ulice' u Dugom Ratu

Naša velika fešta i ekipa iz Omiške ulice izašla je u lipom članku na stranicama bijele kronike, ukrašenom fotografijama Ante Čizmića, u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji.