Gulp!

Cvjećarnica Dugi Rat, sinoć, negdje na "Sinaju"..   U očekivanju Godota / Waiting for Mr.Godot
 
Naša lokalna akcijska grupa "ADRION", u sklopu projekta "Učinimo otpad korisnim", dodijelila je komposter udruzi "Prijatelj" iz Omiša koja je svoje volontersko djelovanje usmjerila na skrb o djeci s teškoćama u razvoju. Donacijom kompostera LAG Adrion za cilj ima osvijestiti buduće korisnike o svim koristima od kompostiranja biorazgradivog otpada. Materijal za izradu kompostera i ove godine financiran je sredstvima Splitsko-dalmatinske županije iz Programa podizanja razine svijesti o okolišu na području Splitsko-dalmatinske županije, a komposteri su besplatno izrađeni u Braniteljskoj zadruzi "Zima" pod vodstvom Zorana Babića. Važnost brige o okolišu odavno su prepoznali u Udruzi "Prijatelj" Omiš te su rado prihvatili novi način zbrinjavanja otpada..
 

Dan za Vas i vaše ljubimce

 

Zov planine

 
Kao i svake godine do sada, MK "Omiški Gusar" će i ove godine organizirati veliki moto susret, 19-ti po redu, nadolazećeg vikenda na velikoj gradskoj plaži u Omišu. Dođite u miru ili ostanite doma. Program događanja je sljedeći:
Četvrtak - potezanje mriže, što ulovite to se i spizaje, a navečer su TAMBURAŠI! Počinju i prijave za moto igre (u subotu popodne).
Petak - vožnja brodom do Brača, panoramska vožnja (ako bude zainteresiranih). MK Brod, kao i svih godina do sada sa sobom donosi Slavonske specijalitete, pa ćemo se lipo počastit zajedno sa svima vama. A Free Riders družina će vas dočekat na ulazu sa ubitačnom majkom svih rakija (šljivom). Bit će bogata spiza, jer ovaj susret su Slavonci "preuzeli", pa će biti njihovih i naših delicija. Od kotlovine, odojka pa do janjetine..
Naravno tu je i naš SOPARNIK!
Subota - prije podne je slobodno, da se oporavite od petka. DEFILE je u 14 sati, a u sklopu defilea je i ručak za sve sudionike ispred kluba MK OMIŠKI GUSAR. Povratak kamp gdje onda kreću moto igre (napomena: nagrade su vrijedne pažnje).
Nedjelja - Kava i doručak u prostorijama kluba.

Izdvajamo glazbeni dio Omiške moto fešte:
Četvrtak - TAMBURAŠI!
Petak - DJ Reed Queen, Na Potezu (rock grupa iz Omiša), Tree Cheery i Ljuta Kuća (country bend iz Sinja).
Subota - DJ Reed Queen, Romeo i Visoki Napon, THE BEET FLEET (TBF) !! i na kraju - Ljuta Kuća.
 

Bernard Jurišić: Dalmacija

"Dalmacija je komplicirana. Surova. Tvrda. Glasna. Zatvorena.
Kako tuđem čoviku objasniti zašto i kopno i otoci i more i nebo plaču zbog jednog pjevača? Kako mu objasniti zašto cijeli grad slavi Wimbledon kao da je njegov? Kako mu objasniti sve te sportaše, pjevače, književnike, glumce, umjetnike? Kako mu objasniti morske orgulje, klape, dubrovačke zidine, Dražena, Jugoplastiku? Kako mu objasniti Hajduka?
Kako mu objasniti tu ludu glavu koja će izazvati na dvoboj svaki zid koji vidi ispred sebe? Nevažno koliko visok. Taj mentalni sklop kojemu nikad ne smiješ reći da je nešto nemoguće? Jer će ti dokazati da nije. Kako mu objasniti da tu nema sredine? Da ili daješ sve što imaš ili ne daješ uopće. Kako mu objasniti da je srce tu uvijek jače od razuma? Čak i na vlastitu štetu.
Kako tuđem čoviku objasniti fjaku, dišpet ili južinu? Kako mu objasniti zašto se tu emocije ne skrivaju, niti ih se srame? Kako mu, kojim riječima i kojim jezikom, objasniti što to veže dalmatinske ljude?
Kako mu objasniti Olivera? Mišu? Arsena? Cocu? Smoju? Tomislava Ivčića? Tomislava Ivića? Tonija Kukoča? Ivana Balića? Stipu Božića? TBF? Daleku obalu? Borisa i Dina? Gendu i Višnjića? Blanku i Gorana? I tisuće i tisuće drugih. Velikih. Veličanstvenih.
Dalmacija je jednostavna. Nježna. Mekana. Tiha. Otvorena.
I kad god mu ne budete znali objasniti, pokažite mu ovu sliku. Ili neku drugu.
Šaka suza vrića smija.
Iskrena i čista emocija.
To je Dalmacija."

FB Bernard Jurišić
 

Finilo je Dugoratsko lito

Finilo je i Dugoratsko lito. Ljetni kulturni događaji, festivali, izložbe, predstave, druženja,  predstavljanja, pučke fešte, kultura u manjoj ili većoj "dozi" u našim malim mistima, za osvježenje u sparnim večerima. Unatoč gužvi, prometalima, vrućini, svim radnim ili domaćinskim obvezama, zamoru, umoru, moru!, fjaki, tlaki,.. ili bolje - usprkos svemu tome!
Ali ne, nije još finilo.. Lito. Ako ćemo pravo, sada je tek najbolje! Gužve su nas minule, plaže (ne)popunjenošću opet idealne za domaći svit, već umoran od afitavanja,  skuža i akuža. More je toplo ko na vrhuncu srpnja. Jutarnja bonaca kao iz razglednice HTZ-a. Kava s nikad slađim pogledom. Novine bez Šeksa,.. Ma milina, kažem Vam. I možemo sve to platit. (Jer većina je još uvijek gratis..). I do Omiša opet stigneš za 5-10 minuta. Udrugari iz Jesenica sada više ne bi brzu cestu. Opet se može bezbrižno s malom šotobraco prošetavat kalama, možeš komodno čak i na večeru s prijateljima u našeg Marina, ili pak solo na šank u Ivice & Mate, na manistru sa šalšom. Na parkingu mista koliko hoćeš.. Uskoro će jematva, pa masline,.. ali nećemo sad o Mati sa slike i o tome. Jer lito je tek počelo. Za nas.. Domaće. Još da je ostalo zeru godišnjeg..
 

Galebova modna revija

Modni trendovi, nove Galeb, GLB i Adriatic kolekcije, prirodni i prozračni materijali, modna pista na rubu mora, atraktivni modeli i uvijek isti "influenceri" u publici, večeras od 20:30 sati u kampu Galeb, upućeni kažu da dolazi i Franka. Bez Vedrana. :-)

Naravno, riječ je o tradicionalnoj modnoj reviji omiške tvornice trikotaže "Galeb". Još da kapne i kakva povišica vrijednim djelatnicama za "probijanje norme"..
 

Dragan Žuvela: Dalmacija

"Narod u RH, a posebno u Dalmaciji, nema elementarnu racionalnost i analitičnost za vidit niti ko im radi o glavi niti širu sliku. Emocije su, nažalost, jedino šta 'narod' ima te one često još pogoršaju stvari, uzrokuju racionalno slipilo i bivaju zlouporabljene od strane političkih i interesnih aktera."

FB Dragan Žuvela
 

Onda, idemo? Idemo!

Dugi Rat, sinoć, negdje na "Sinaju"..   U očekivanju Godota  / Waiting for Mr.Godot
 

Poci i Skenderu treće 'Trstike'!

Na trećem svjetskom prvenstvu u popularnoj dugoratskoj igri u moru "Trstike", organiziranom prošlog vikenda na dugoratskoj plaži, trijumfirali su Mario Pocrnja Poco i Ivan Skender. Spoj iskustva i mladosti nadigrao je u finalu favorite turnira i prošlogodišnje pobjednike, ekipu imena “Tandem" koju čine dugoratski dvojac Tona & Terry. Lokalni momci, koji inače uživaju u sportskim aktivnostima na mjesnoj plaži, nisu imali šanse protiv junaka iz Omiške ulice. Poco & Skender su suvereno osvojili ovogodišnje "Trstike" i upisali se u povijest ovog dugoratskog sporta. Na dvodnevni se turnir prijavilo na desetke ekipa, a njihovo se nadmetanje protegnulo dugo u noć u petak i subotu. Prvenstvo je ponovno privuklo velik broj zainteresiranih gledatelja, među njima i mnoštvo stranih gostiju, koji su sa zanimanjem pratili zbivanja na sportskom terenu u moru. Pohvale organizatorima i svim sudionicima turnira, a posebne čestitke finalistima i pobjednicima, naravno!
 

Ča je život vengo..

Kava, novine, hladovina s pogledom, jer valja se čuvat ovog ludog sunca i zvizdana koji lupa kao lud već od desete ure, pa sve do sumraka. Valja se dostatno hidratizirat, malo informirat, ne škodi štogod šesnog i sinjat, pa i koju popričat sa sviton, proljudekat malo, reć koju o Bilima i tankim šansama večeras, progrintat o manjku ladovine na Oriju, razbijenim klupama i vandalima koje ne vide naši elitni komunalci i spomenit staru funtanu na Oriju niz koju ni kap od stoljeća sedmog da poteče..  
- Nema toga u Kopenhagenu, ni na velikim jezerima Ontarija.. - prisnaže sa susjednog stola braća Balota..
Ali dobro je, godišnji je, ne valja se nervirat.. Vanka je vruće za popizdit, a ovdje ima i lada i bave i kave i piva, ma pusti me stat.. još Sportske i Jutarnji pa će i ručak. Mali je već od jutros dvaput vižita vršu, možda se i naša koji lipi bokun...
Ča je život vengo..
A navečer, vaterpolo u portu Orija, možda bude malo sriće večeras, možda bude golova, dosta smo ljubili grede i stative..  A ako opet bude sve po starom, svratit ćemo na plažu, do konobara, na čašicu, dvije. I potom gledat dugo u pučinu. I zvizde.
A možda odnekud svrati i Ona.. i sve procvate.
 

Milu i Malduka možete kupiti i u Zvone

Lijepa vijest za konzumente Poljičkog i Omiškog piva stigla je danas iz dugoratske pivovare "Barilo". Od sada njihovo uberpopularno, ukusno, odlično i pravo "lokalpatriotsko" pivo Milu i Malduka možete kupiti i u najvećem diskontu pića u okolici, u Diskontu pića "Zvonimir" u Omišu, po vrlo popularnim (i povoljnim!) cijenama. Pa eto ako ste negdje u spizi u blizini, a tili bi ponit najdražem koju Milu ili najdražoj Malduka za po doma, slobodno navratite do "Zvone".
 

12. Gusarska Bitka Omiš 2018.

Subota, 18.8., od 18 sati, Gradska luka Omiš
12. Gusarska Bitka Omiš 2018.
Organizator: KPU Omiški gusari

Voljeli ili ne omiške stare, drevne barabe i lezilade kojima je od okopavanja vinograda i maslinika te sadnje kupusa i rašćike (ta vidi se da ovo piše Poljičanin :-) i brige oko ruža omiških lakše bilo pljačkat po moru sve na što bi sagittama i ostalim barčicama naletili, te tako zajebavat sav "pošteni" svit od Cavtata pa do Trogira i dalje, uprizorenje, "rekonstrukcija" Gusarske bitke iz 13. stoljeća, između omiških gusara i Mlečana, prava je atrakcija za naše drage goste i djecu, spektakl koji ipak izaziva nemali grč u želucu svim boljim poznavateljima naše povijesti. Sve u svemu pravi romansirani doživljaj za sve.. osim možda za malčicu grintavi lokalni svit, "domorodce" kojima se ne da i 12. put gužvat s 10-tak tisuća Jack Sparrowa po ludom, krcatom gradu, koji u onim tužnim izvansezonskim danima (još domalo pa će i oni) kao da preko noći cijeli iseli u Irsku, a Fošal i pjacete prekriju ružmarin, kiše i šaš..
U gusarskoj bitci svake godine sudjeluje više od stotinu naoružanih gusara, Mlečana, i pripadnika ostalih povijesnih postrojbi, Dubrovčana, Korčulana, Kliških uskoka.. Scenario je ko iz hollywoodskih filmova,  Mlečani na velikom jedrenjaku uplovljavaju u luku, a gusari s malih brodica ih napadaju. Sijevaju sablje, čuju se pucnjevi kubura i gusarskih topova. Neustrašivi Omišani, predvođeni knezom Maldukom, odnose pobjedu nad brojčano nadmoćnijim neprijateljem. Papin izaslanik Akoncije preklinje Omišane da mu poštede život, predaje im škrinju s blagom, te se obvezuje da će Mlečani ubuduće plaćati plovidbu Bračkim kanalom. Nakon bitke slijedi proslava veličanstvene pobjede s gusarima uz uživo glazbu do kasnih noćnih sati. Ulaz je besplatan, a ni izlaz se ne naplaćuje. Di ćeš bolje i jeftinije!

U petak, dan prije središnje bitke, održati će se ‘Dan malih gusara’, u sklopu kojeg će mališani uživati u gusarskim sportskim igrama, a imat će priliku upoznati i “prave” gusare. Uz to, Kliški uskoci će sve okupljene podučiti gađanju mete pomoću luka i strijele, a Šarenko je garancija dobrog provoda. Večer je rezervirana za koncert Trio Gušta na Toreti u organizaciji KPU “Omiški gusari”.
 
U Dugom Ratu u petak, 17. kolovoza 2018. s početkom u 18 sati održava se AeroPress Championship, prvo državno natjecanje u pripremi filter-kave AeroPress metodom. Samo natjecanje organizira kafić Malo Misto Coffee&Pastry na Oriju u suradnji s pržionicom kave Orich Coffee Roasters iz Dugog Rata, a pobjednik će dobiti priliku otputovati u Sydney u Australiji gdje će odmjeriti snage s drugim baristima iz cijeloga svijeta. Ljubiteljima kave kafić Malo Misto Coffee&Pastry na Oriju već je omiljena i dobro poznata lokacija. Braća Kapuralić veliku su zaljubljenici, a i meštri, priprave kave. Aromatičnih zrna kave u Dugi Rat dolaze iz Etiopije, Kolumbije i Brazila, gdje se prže u pržionici Orich Coffee Roasters u Dugom Ratu, a serviraju ljubiteljima u popularnom plažnom kafiću Malo Misto Coffee&Pastry na Oriju. Tko će u Malom Mistu "aerospressati" najbolju kavu i otputovati u Sydney na nastavak natjecanja barista saznati ćemo u petak. Ivane, Frane, gdje se treba pribilježiti za "tasting" kava s natjecanja?