Grinch Advent u Pina

Dragi naši, broji se sitno, još malo do otvorenja... Rake, Sanja, Krešo, Stjepko rade punom parom da sve bude tip-top do petka, 01.12.2023. kada vas očekujemo u Pino baru, na rubu vala, na otvaranju Grinch Adventa u Pina!... Kavica vas već od jutra čeka uz domaći kolačić i friške novine..., a za marendicu koja kobaja sa kiselim kupusom ili pečenica sa jajem uz kuvano vino, gin, pivo... a navečer... slijedi pravi glazbeni spektakl! Program događanja Grinch Adventa u Pina je ovdje.
Očekujemo vas u velikom broju na otvorenju Grinch adventa u Pino baru!
 
Ove godine, u podmosorskom kraju, svjetlost Božića sjajit će više nego ikad prije, piše Rade Popadić, urednik portala Dalmacija Danas. Naime, Božićno selo obitelji Lučić, smještenom u Docu Gornjem u zaselku Nart, sad je već tradicionalno, pet godina zaredom, omiljeno odredište Dalmatinaca u adventsko vrijeme. A sve je spremno za veliko otvorenje u subotu, 2. prosinca. A i priroda je baš fino htjela da ovo mjesto ima potpunu zimsku idilu tako je u ponedjeljak snježni prekrivač prekrio Božićno selo. Lampice koje krase svaki kvadratni metar omiljenog sela stvorile su bajkovitu atmosferu. Svaki korak kroz ovo čarobno mjesto čini se kao korak kroz snježnu bajku, gdje se stvarnost stopila s maštovitim prizorima. Adventsko ozračje prožima svaki kutak sela, donoseći osjećaj zajedništva i radosti. Stoga ne sumnjamo da će Božićno selo i ove godine biti epicentar blagdanske radosti u kojoj ćete pravu svjetlost osjetiti u svojim srcima.
Vidimo se u Banovićima i u Božićnom selu!
 

Grinch Advent u Pina - Program

Prenosimo program Grinch adventa u Pina, za prosinac .
Vidimo se u Pina!
 

Advent u Dugom Ratu

Pozivamo sve mještane i prijatelje na blagdansko druženje uz glazbu uživo, besplatne kuhane specijalitete i zamamne slastice, a sve to u okruženju božićnih dekoracija i s pogledom na more. Veselimo se druženju u najljepšem mjesecu u godini.
Organizatori: Općina Dugi Rat i Turistička zajednica općine Dugi Rat u suradnji s udrugama.
 

Black Friday: Kada se spoje histerija i shopping..

Petak je sigurno barem polovici populacije najbolji dan u tjednu. Još ako je "black", našoj sreći nema kraja. Danas je "Black Friday" i predviđa se mini kolaps u prometu te stampedo po trgovačkim centrima. Ako ne želite ostati bez glave (i novaca) ostanite u sigurnoj zoni, savjetuju brojni iskusni šopingholičari. Jer u Hrvatskoj, nažalost i za razliku od ostatka razvijenog svijeta, popuste i sniženja od 80% možete samo sanjati.
 

Je li lito već gotovo?

Kažu nikad toplija godina, otkad je mjerenja. Pa da, sudeći koliko traje ovaj "kolovoz", a ima mu takoreći već 89 dana (Rake broji..) i da se još skoro svakodnevno možemo u moru našem sinjem okupati, zaplivati, s njim podjeliti i boli i radosti, pa se onda lipo ka pravi Dalmatinci "na kamenu" (ili na drvenoj klupi, za kostoboljce) osunčati, za podnevnog zvizdana, mjenjajući pauzu za marendu pri radu kod kuće brzim kupanjcem - lito vilovito još traje!
Nikad toplija godina, kažu znanstvenici. I pari mi da su u pravu. Kupanje i 9.11., a ne samo 11.9. Pa tko to može platit?! Ni AP, a ni mentor mu Vlado Šeks! Pa nek sutra zovu kišu...
Ona opet sanja lebićadu, pjesak na plaži, šetnici, pjesak koji se zavlači svugdje, ludu igru valova, macane iz Vlastitog pogona... a ja žicam još par dana lita, može još tjedan?, za bezbrižno kupanje na čuđenje svita, dugoratskih šetača lake šetnje, do nigdje i nazad.
Ne, lito još nije gotovo, krivo su vam rekli, mali i veliki Vakula garant opet griješe, ovo sutra je samo prolazno naoblačenje, neverica mala, a od svete nedilje opet žeže sunce, zove more i mami sav taj jesenski dugorački blues... i tako barenko do Adventa...
Ona sanja..
Sanjamo more.
 
Mjesta i gradovi okićeni lampicama i borovima, dobro društvo, topla spiza i čašice razgovora te ugodna (pred)blagdanska atmosfera na otvorenom u nama u nadolazećem dobu godine uvijek budi posebno veselje i jači poriv za druženjem, no osim privatnih i dobrosusjedskih fešti koji nas čekaju u Došašću, gdje ćemo se ove godine s znancima i neznancima zabavljati u organiziranim Adventima?
Lani je i općina Dugi Rat objavila poziv poduzetnima da se uključe u organizaciju dugoračkog Adventa. Epilog: samo se jedna ekipa javila. Ove pak godine kruže nepotvrđene informacije da ima inicijativa iz naše Općine i Turističke zajednice da se opet pokuša pokrenuti nešto, ma barenko u adventskim vikendima u našem malom mjestu, u Čepića parku pored Lučice. Hoće li išta od najava i biti, hoće li itko od udrugara i sportskih družbi dati ruke općinarima da se osmišljeno i napravi - vidjeti ćemo.
Ono što je zasad sigurno - biti će Advent u Pina! Popularni kafić na rubu vala plaže u Dugom Ratu početkom prosinca definitivno će zasjati u novom, Adeventskom svijetlu, no više i konkretnije o tome u idućim informativnim emisijama. Eh da, i Jeseničani i Dućani u svojim mjestima uvijek naprave nešto prigodno. Svratiti ćemo im i ove godine.
Grad Omiš nikad nije zakazao kada je riječ o adventskim događanjima. Susjedi uvijek naprave izvrstan program kojeg rado pohodimo. Legendarni koncerti Zorice Kondže, J.Zlo pardon Jasne Zlokić i lokalnih glazbenih uzdanica Vox Box u Adventskom (starom) gradu se ne propuštaju, kao ni Božićni koncert u crkvi sv.Mihovila.
Općina Podstrana i tamošnja Turistička zajednica ove godine organiziraju drugi po redu Advent u Podstrani. Objavljen je i javni poziv za dostavu ponuda za zakup pokretnih naprava za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva i trgovine (kućice i štandovi) za vrijeme trajanja Adventa na lokaciji Petrićevo, a prikupljali su se do 2. studenoga...
 

Slavimo život

"Slavimo život" naziv je modne revije koja je u subotu održana u podrumima Dioklecijanove palače u organizaciji Udruge Caspera i Županijske lige protiv raka kao najava današnje trke "Race for the cure" na Rivi u 18 sati. Žene oboljele od raka dojke, njih dvadeset, nosilo je koloritni kreacije s potpisom Šime Kovačevića, novinara i dizajnera. Dupkom puni Podrumi ovacijama su pozdravili "manekenke na jedan dan" koje su ii na ovaj način pokazale kako se treba radovati životu izazovima bolesti usprkos, piše Dalmacija Danas.
Do suza dirnut Šime Kovačević uspio je na kraju revije izgovoriti kako je ovaj događaj, kao i sve revije, posvetio svojoj prerano preminuloj sestri Valentini jer ona tako i dalje živi.
 

22. Moto susret MK Omiški Gusar

 

Dugoratski izviđači upisuju nove članove

 
U hrvata, bogu hvala, ne fali blagdana posvećenih majci Božjoj, Svetoj Mariji, no blagdan Gospe od sniga, odnosno Snježne Gospe, koji se slavi 5. kolovoza jedan je od koji je pobuđivao zanimanje mnogih, kako vjernika, tako i znatiželjnika. Znamo da se odvajkada slavi u našim Dućama, na Stomorici, ali otkud blagdan takvog zimskog imena usred kolovoza, usred ljeta? Uistinu, blagdan je povezan s padanjem snijega, ali u – Rimu!
Naziv Gospa Snježna ili Gospa od Snijega dolazi iz legende po kojoj je usred ljeta, 5. kolovoza, u Rimu pao snijeg. Po toj legendi koja je nastala u XIII. stoljeću, Bogorodica se ukazala u noći 3. kolovoza 352. g. tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu naređujući im da njoj u čast izgrade crkvu na onome mjestu koje će biti označeno snijegom, koji će padati te noći. I tako je u noći, 5.kolovoza usred ljeta pao snijeg na brežuljku Eskvilinu u Rimu. Sagrađena je bazililika pod imenom Santa Maria Maggiore (Sveta Marija Velika). Uz to bazilika se zove i Sancta Maria ad nives” – Gospa od snijega.
Ne znam s sigurnošću da li je 5. kolovoza pao snijeg i u našim Dućama, ali nema sumnje da Dućani, i ne samo oni, već stoljećima na današnji dan pohode malu crkvicu na Stomorici.
 
Sinoć je počelo drugo izdanje More & Beer - Craft Festivala u Dugom Ratu. Pet lokalnih craft pivovara: Barilo iz Dugog Rata, Familia iz Kaštela, Tap B i Mandrill iz Splita i Pivovara pivnica Prostor svoje su proizvode predstavile u dugoratskoj lučici, a osim pive nije nedostajalo ni gastro ponude. Ove godine su posjetitelji uz Barbarossa Barbecue mogli uživati i u pizzama i palačinkama, piše Dalmatinski portal. Večeras je završni dan festivala, voditelj programa je Domagoj Jakopović Ribafish, a nastupit će grupa Mjesni odbor. Važno je napomenuti da se ulazak se ne naplaćuje, a posjetitelje očekuju i pivske nagradne igre. Sinoć je nevrijeme stiglo nakon što je zavšio program, a organizatori se nadaju da im ni večeras neće ništa feštu pokvariti...
 

More & Beer craft beer festival Dugi Rat 2023.

More & Beer festival Dugi Rat ove godine vam dovodi odlični Vox Box bend kao koncert prve večeri,  Mjesni Odbor kao koncert druge večeri uz DJ-a Vjeko Liksonix obje večeri. Čeka nas više od 15 vrsta vrhunskih craft piva čak 5 dalmatinskih pivovara: Barilo, Familia, Tap B, Mandrill i Prostor. Za odličnu podlogu tu je i food corner: Barbarossa Barbecue, Pizzeria Antula, Pizzeria Mirakul, Local Bar&Kitchen i palačinkarnica! Da, bit će i pizze i palačinaka! Sve to zaokruženo uz pivske igre i bogate nagrade u nagradnim igrama vodi pivski guru Ribafish. U organizaciji ovog festivala, koji je prošle godine oduševio publiku, sudjeluju Udruga Dalmatinskih Pivara, Pivovara Barilo, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica i Općina Dugi Rat. Vidimo se na drugom najboljem festivalu ove godine! Prvi je - ta zna se - ipak Festival Soparnika! Svi (opet) u Dugi Rat!
 
Prijavite i Vi svoje dijete na naš festival!

Subota, 12. 8. 2023., u 20:00 sati, Dugi Rat, park u lučici
21. Dječji festival "Glas Poljica"
Organizator: Udruga Vjernost
 
Hrvatski branitelji s područja općine Dugi Rat priređuju danas, u četvrtak, 03.08.2023. u Dugom Ratu zanimljiv program i druženje povodom obilježavanja Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. U goste su pozvali prijatelje, suborce, s kojima će se u predvečernjim satima družiti uz rekreativne nogometne susrete na igralištu SRC Dalmacija u Dugom Ratu. Sportski program počinje u 19:30 h na igralištu našeg Orkana, a druženje će se poslije utakmica nastaviti u parku kraj lučice uz glazbu, okrjepu i druženje uz čašice razgovora...