21. Moto susret MK Omiški gusar

 

Lipo li je...

Bliži se kraj rujnog rujna, a još uvijek je natposječno toplo. Evo, i danas je svanuo vedar i sunčan dan koji me je opet izmamio na kupanje i sunčanje na plaži "kakva je nekad bila", prije tek završene sezone i njenih svakidašnjih gužvi svuda uokolo i svehrvatske ljetne trke za fureštim kunama i eurima...
Oni koji znaju (i mogu) uživati u "afteru", napokon su došli na svoje. Temperatura mora još uvijek je visoka. Sunce još nije "zubato", dapače, ljubi me cijeli dan. Eto, danas malo škrto, danas je bilo toplije u moru nego na zidiću, na laganoj posljepodnevnoj buri, ali sutra je novi, lipi dan... I tako sve, ako bog da, do početka Studenog... Blagodati života (i remote rada!) u malom mistu, u našoj lipoj Dalmaciji.

I tako, dok unerednik ovih stranica koristi svaku priliku da pobjegne od vašeg domaćeg web portala i da uživa u ljepotama offline života, vijesti, članci, najave, nikako da se same napišu i objave, kako to?! pitam se i ja, pa otud i ovaj mali, ta primjetili ste, nećemo se lagati, zastoj u vijestima... jer nije da se ništa novo ne događa po mistu, ima još itekakvog nekakvog kulturnog života i događanja i kad se dovuče mrak do naših obala, i dalje se zna i tko koga faćka, tko s kim ljubuje, a bome i tuguje, no o tome više u novom broju Glorije i Mile, a na dugoratskom portalu će mo, uskoro, opet o novostima iz naših malih mista i okolice (hmm... prije nego svi odete, valjalo bi mi "zaposlit" nekog softverskog robota da Vas automatski obavještava...) što ima novo u mjesnom odboru, u našoj općini, na pazaru ispred Studenca, banku ispred Bilića, akcijama u Tomija, popustima u Ribole, jematvi u ono malo preostalih naših vinograda, pa branju i preradi maslina, novim knjigama u knjižnici, što ima nova u našoj Industrijskoj zoni, a valjalo bi vidit i napisat kako ide našem Orkanu, uskoro kreću s centra i rukometni Dragovoljci... tako da usprkos bjelosvjetskoj ekonomskoj zavjeri kontra Europe, proxy ratovima, energetskoj krizi, našim lopovima iz kriminalne i korona Plenkiju... siguran sam da nas čeka lipa i sadržajna dugoračka jesen... a ni zimi se smrznit nećemo, iako grijemo samo dnevni boravak, i to ne na Škugorov plin, a ugrijati ćemo se već nekako... Dosta da je toplo oko srca...
 

Pepeljare za plaže

Nikome, pa ni okorjelim pušačima, nije drago staviti glavu na šugaman kraj hrpe čikova. Bljak! Rješenja ima, poznato je svima koji žele znati za praktične višekratne pepeljare za plažu. Na Lastovu je u svega nekoliko dana podijeljena prva tura pepeljara za plaže u akciji Turističke zajednice Općine Lastovo 'Čuvajmo otok! Let's protect the island!', piše Dalmatinski portal. Dakle, ne triba izmišljati toplu vodu, triba samo dobre i prokušane prakse primjeniti i u našoj sredini.
Eh da, praktične višekratne pepeljare možete uvijek nositi sa sobom i prazniti ih tamo gdje treba. Dok god smo pušačka kultura, možemo barem na ovaj način umanjiti štetu koju činimo.
 
Evo je malo popustila vrućina... pa uživajmo u kiši (kao Bibo sinoć) i u hladnoći naših domova ili terase popularnog kafića na praznoj plaži u ovom kišnom kolovoškom danu.
Ostanite danas doma svitu, jer tko mora danas sist u auto i otići negdje - neka ne mora! Kolona za Omiš, kažu upućeni (ja sam, naravno, doma i slušam svoje savjete i playlistu u nastavku članka koju bi odobrio i Čiko), proteže se kroz cijele Duće, dok je kolona za Split sve do Bajnica!
Oko 15 h u Dugom Ratu se očekuje spajanje obiju kolona.... pa zabilježite taj trenutak, a slike, foto razglednice tog uobičajenog ljetnog događaja u mom kraju, molim pošaljite i našem dragom ministru prometa OLEGU "BRZA CESTA SPLIT - OMIŠ" BUTKOVIĆU na e-mail: ministar @ mmpi.hr
 

Napokon! Ribarska večer u Dugom Ratu

 

Festival na Vruji

U Vruji je u subotu  završeno i drugo izdanje Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode. Ciljevi su isti, rušenje svih bespravno izgrađenih objekata na pomorskom dobru i na državnoj zemlji bez valjanih dozvola te sankcioniranje počinitelja i ubrzanje pravosudnih postupaka. U fokusu je ove godine bila i hitna sanacija opasnih, potencijalno kancerogenih ostataka tvornice u Dugom Ratu, piše Slobona Dalmacija.
I mladi i stari stigli su u velikom broju na lokaciju koja je u međuvremenu postala poprištem izuzetno važnih nastojanja, ali i jako dobrog Festivala, brojni su rado dali podršku, ali i uživali u prekrasnom ambijentu. Ekipa je tako prosvjedovala, ali se i zabavljala, kupala, sunčala, pjevala, družila.  Šteta što nije svratio i ministar Filipović.
 

Povratak u budućnost

Kakva će nam biti sezona 2022? Hoće li nam svi, ili barenko većina, dragih gostiju uspjeti doći na naše obale? Hoće li sirenski zov djevičanskih hrvatskih otoka, još uvijek ne sasvim betonirane obale i novotkrivenog zaleđa nadjačati sve njihove strahove, a ima ih: od galopirajuće inflacije, cijena hrane i goriva koje divljaju u svih 16, rata u Ukrajini, borbenog kauboja Sleepy Joea i bratije mu s Brexit otoka, iz Pentagonskog (pentagramskog?) vojno-industrijskog kompleksa i NATO-a, te militantne kamarile zbog koje svi "zimzeleni" Europe ne smiju pustiti ni glasić otpora u svoje susjednstvo, a kamoli u zapadne masmedije, dok svojski i prekovremeno rade u korist svoje štete, dok spremno i bespogovorno doljevaju ulje na ukrajinsku vatru koja sve više guta Donbas i tko zna što sve neće još... A nije moralo biti tako da je bilo pameti i muda u Europljana...  ili da barenko mutter Angela nije otišla u penziju...
No vratimo se mi u našu lijepu domovinu na koju s proturuske bojišnice ponekad zna pasti i koji zalutali muzejski projektil... hoćemo li uspjeti pootvarati sve što su korona i stožer lani zatvorili? Hoće li zamašnjak dobrog i berićetnog ljeta pokrenuti "motore" ostataka hrvatske ekonomije koji se ne naslanjaju na turizam. Jer.. otvoriti će se hoteli. Kampovi. Napuniti restorani. Terase i bašte kafića. I to bez konobara s gas maskama. No hoće li se i ostale djelatnosti i sektori Hrvatske uspjeti vratiti ili barem krenuti u budućnost? Za Hrvatske željeznice zasigurno znamo da neće. A ostali? Preostali? Ima li nade za nas i nakon jeseni?
Na sva ova pitanja, i brojna druga, nitko još nema preciznih odgovora. Postoje, doduše, neke projekcije, no one ovise o bezbroj varijabli, ali vjerojatno će nam postcovidna ukrajinska matematika, skori dolazak i ostanak eura i u nadolazećem litu vilovitom manje ili više smetati i ići u provu... a i mi još sve stignemo lako "pokvariti" nekim našim glupim odlukama, npr. poskupljenjima svega i svačega, samo zato što i drugi poskuplju, nedostatkom (dobro plaćene) radne snage,..

No što bilo da bilo ovog ljeta, jer dosta je bilo s teškim temama, uvijek se možemo prisjetiti, a oni pinkicu stariji i utješiti.. boljom prošlosti, onim nezaboravnim dugim toplim ljetima naše mladosti i ljepim ljetnim, a pogotovo noćnim dogodovštinama... na Glavici, Dućama, Omišu, Mimicama, Dugom Ratu, Malom Ratu,... u nadi da će se u što većoj mjeri nešto od toga lipog ovog i idućih ljeta opet ponoviti, iako više nismo ni mladi, niti šesni... ali zar mladost nije samo stanje svijesti, a korona ipak meksičko pivo, a ne tamo neka lanjska šišmiš-gripa koja neće na stare noćne ptice... barenko do prvih kiša i jeseni.
I tako, dok čekamo na naše uobičajeno i divno ljetno čudo, ravno onome da vladajući ne pobjede na izborima za vijeće Mjesnog odbora Duće, ili da netko drugi dobije priliku da od Duća, Jesenica i Dugog Rata napravi moderne turističke destinacije i predvodnike u turizmu 21. stoljeća u hrvata, turizma koji potiče i promiče nove mogućnosti uz prožimanje sa našim (pre)bogatim kulturnim, povijesnim i industrijskim blagom, koje još uvijek ne umijemo upregnuti u kotač napretka za cijelu lokalnu zajednicu, a koji bi se garant bolje okretao na pogon nekih novih još neiscrpljenih energija, iako se može i nadalje vrtiti u mjestu (kao i dosad) zahvaljujući "politikama kontinuiteta dosadašnjeg rada”, po kojoj ćemo, izgleda, i nadalje biti i barenko još četiri godine ostati "šampionska" destinacija i "šampioni" turizma izgubljena u (ne)vremenu.

No dobro, nećemo više o našim šampionima, dok čekamo na to divno ljetno čudo zaviriti ćemo radije malo i u bogatu arhivu TV Dugi Rat i pogledati u nastavku članka video reportažu "MRAVINJAK" iz početka ludih 90-ih sa popularne plaže na Glavici. U ulozi lutajućeg reportera bio je tada turbo popularni Nikola Lozić, a iza oka kamere skrio se mladi i brzi tehniko Zoran Brzović. Naravno, tu negdje u društvu neke lijepe smišnice je i potpisnik ovih redaka... Ahh te lijepe uspomene na mladost provedenu na plaži...
 
Preživjeti ćemo nekako i ovu inflaciju, znam to, i anemičnog ćatu, borbenog precjednika, (ne)sposobnog tića u HNB-u, mostove u zraku, neizgrađene pristupne ceste, i onu našu, BRZU, jezera nebrige put DUĆA i bradašca šljake u DUGOM RATU, jer LITO je stiglo i BDP nam i uz ovakve nevježe i niškoristi iz Vlade raste brže nego libido pri pogledu na bjelosvjetske krasotice koje su se fino razmilile po našim friško "prihranjenim" plažama. Po direktivi načelnika.
Lito je, i fala ti SUNCE naše žarko, što i dalje uporno sjajiš i griješ nas, fala ti na svim ovim GOSTIMA koji nam opet (ne znam zašto) dolaze, ma garant zbog truda naše Turističke zajednice, a s njima i eurići koji pune već ispražnjene novčanike, račune, proračune.. Opet se otvaraju restorani i konobe koje rade samo par mjeseci godišnje. Carstvo pizza-cutova i toplih sendviča sa sirom, a bez ičega. Srećom, sezonci danas mogu birati poslove. A gazde moraju odrješiti kesu. Ili zaposliti Nepalce. Naravno da će oni odoliti zovu Himalaje i sezonskim poskupljenjem prepustiti taj "trošak" svojim redovnim i ljetnim mušterijama. I to bez popusta za domaće. Pa ipak.. nećemo samo grintat... sve je nekako živnulo posljednjih tjedana i sve je nekako ljepše s novim ljetom koje je već među nama.
PA NAZDRAVIMO BOLJOJ POLOVICI GODINE!
Ovoj koja je pred nama!
Ako ništa (a bit će i za nas, nepoduzetne, nešto za.. čoknit). Ta LJETO je! Ubrat će se koja kuna, eurić, barenko od šetanja turistica po gradu i selima, od konobarenja, od afitavanja, veslanja po Cetini, (d)ruženja po konobama.. ili već nekog drugog sezonskog posla kojeg vole mladi i oni koji se tako još osjećaju. Uletjeti će i koja smišnica, fureštica, a nije za bacit ni lokalne krasotice koje su opet iz naftalina izvukle svoje najprozračnije ljetne haljine i ljepše su nego ikad... A tek guštanje u ljetnim radostima, osvježenja u moru, poslije šljakerske smjene ili uredskog arbajta, home sweet home officea.. Ajme! Eto, dragi moji DUGORAĆANI i svi ostali dragi mi, šesni i lipi, dočekajmo i provedimo u veselju drugu polovicu godine!
A onda.. na jesen sve jovo nanovo.. Opet HDZKPHSDP, opet anemični Andrej, Tonči ili Frane, pad BDP-a, metkovski mostograditelji traže pečat, a desne gomilice bi da su azovske brigade, slobodni zidari i dalje su posvađani s livelom, sve pametan neki svit koji se u ništa k*ca ne razumi, ali sve zna, pa i kako preživit nadolazeću svjetsku krizu, i tko će i kad pobjediti u Donbasu, i kako ćemo put Splita najesen kad gorivo dođe na 20+ kuna, kako ćemo (pre)živit kad pređemo na euro.
Srića da smo u godini bez izbora, osim u Splitu, i DUGOM RATU, gdje upravo biramo šef-a-icu i sastav MJESNIH ODBORA, inače bi nas opet masmedijski lagali s istim obećanjima, novim nametima na pamet, a istinite laži bi opet, umjesto soparnika, imale svoju festivalsku večer na Dugoratskom ljetu, dok nam furešti opet spašavaju ekonomiju.. i kućne proračune. Tko preživi, pričat će..
Pa ipak, SVE NAJBOLJE U NOVOM LITU VAM ŽELIM!
Dočekajte s nekim dragim LJEPŠU POLOVICU GODINE! I ne brinite se puno. No sikiriki... Život je kratak, a i najveća ljubav, kažu, traje samo tri godine, no vječna igra Sunca i Mjeseca i dalje će se nekako pobrinit za nas.. kao i dosad. Ne znam zašto, ali još nas vole ovi naši Svemirci. A još da znamo i poželimo nešto bolje od ovog sirotog životarenja od lita do lita u ovom preljepom kutku svijeta napraviti i sami...
 

Prijave na program Zaželi

Čak 77 tisuća stanovnika starije dobi u Hrvatskoj ima teškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i nemaju nikoga tko bi im pomogao. Država i ove godine police i financira zapošljavanje žena koje su dugo bez posla. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, Obitelji i socijalne politike objavilo je Poziv "Zaželi - program zapošljavanja žena - faza III", kojim će se nastaviti financiranje zapošljavanja teže zapošljivih žena za pružanje potpore i podrške za starije i/ili nemoćne osobe. Projektili prijedlozi mogu se slati od srijede, 25. svibnja, a Poziv će biti otvoren do iscrpljenja dostupne financijske omotnice ili najkasnije do 31. kolovoza. U okviru projekta će se zapošljavati žene u trajanju do šest mjeseci za pružanje usluge krajnjim korisnicima - starijim i nemoćnim osobama. Uz jedinice lokalne i regionalne samouprave, prijavitelji mogu biti neprofitne organizacije koje u Statutu ili drugom Temeljnom aktu imaju predviđeno djelovanje vezano uz obavljanje socijalne djelatnosti, piše Jutarnji list.
 
U Dugom Ratu je u nedjelju uspješno održana ronilačko-ekološka akcija čišćenja podmorja u duž plaža na relaciji Dugi Rat – Mali Rat. Ronilačkom ekološkom akcijom i dugoraćani su obilježili i Svjetski dan oceana, koji promiče zajedničku brigu i doprinos zaštiti i očuvanju podmorja i svekolikog prirodnog okoliša svih mora kao jedinstvene prirodne cjeline. Organizatori se zahvaljuju volonterima i pokreoviteljima akcije.
 

Eko akcija čišćenja kanjona Cetine

U organizaciji Javne ustanove More i krš održana je eko akcija čišćenja značajnog krajobraza kanjona Cetine. Aktivnost je to koja se odvija u sklopu projekta "Značajni krajobraz Kanjon rijeke Cetine – zona bez plastike" a kojeg sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Akciji se odazvalo oko 50 volontera a čistila se i obala i rijeka. Uspješnoj realizaciji akcije doprinijeli su, TZ Grada Omiša,  predstavnici O.Š. Josip Pupačić, Peovica d.o.o., sezonski obrt za usluge Vlaho, turistički obrt CRO_ACTIVE, Udruga Sunce, Vukasović d.o.o. putnička agencija i mnogi drugi predstavnici lokalne zajednice. S njihovom pomoći, u ljudstvu i opremi uspjelo se iz značajnog krajobraza, Kanjon rijeke Cetine, izvući otpad. a njega nije bilo malo - izvučeno je oko pola tone otpada, što obzirom na prostornu veličinu značajnog krajobraza, nije značajna količina otpada. Od vrste otpada, najviše je bilo plastike i nešto tkanine, a na dijelu izletišta, boce  i limenke. Većina otpada nije bila lokalnog porijekla nego je nošena iz okolnih područja rijekom i vjetrom "zapela" u zakrivljenim dijelovima Cetine.
Mali ekolozi, grupa djece iz O.Š. J. Pupačić sa svojim učiteljicama također je sudjelovala u prikupljanju otpada. Za njih je bio pripremljen program, prilagođen njihovom uzrastu pa su tako nakon čišćenja i sortiranja otpada na plastiku, papir, tkaninu, metal, staklo i drvo s Udrugom Sunce, napravili đir barkariolom do Radmanovih mlinica gdje su nastavili edukaciju o važnosti vode, različitosti slatke i slane vode, koliko svake ima na planeti Zemlji, upotreba voda, što je zagađuje, a sve su zaključili prikladnim igrama u kojima su trebali primijeniti upravo stečeno znanje jer bitno je od malih nogu usaditi zdrave navike...
 

Nemoj da ti bude tlaka

Sudjelovanje mladih u odlučivanju, lokalne politike za mlade te dijalog mladih i donositelja odluka teme su jednodnevne konferencije "Nemoj da ti bude tlaka" koja se u utorak, 31. svibnja održava u splitskom hotelu Atrium. Namijenjena je mladima, udrugama mladih i za mlade, predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave te institucijama koje rade s mladima.
- Konferencija se održava u sklopu obilježavanja Europske godine mladih i kao dio procesa izrade Gradskog programa za mlade Grada Splita, a jedan od ciljeva konferencije je doprinijeti pokretanju pozitivnih procesa u susjednim gradovima i općinama - kazao je Goran Biličić iz Info zone, udruge koja konferenciju organizira u suradnji s Gradom Splitom.
Ulaz na konferenciju je besplatan, a program i prijave za sudjelovanje pogledajte ovdje.
 

Talajin rođendan okom kamere Damire Kalajžić

Tradicionalno najbolja svibanjska fešta u Dugom Ratu je humanitarni koncert u čast i sjećanje na našeg sumještanina Nikolu Kaćunića Talaju, koja se održava vikendom uokolo njegovog rođendana (11.05.). Tako su se Dugoraćani, Dućani, Jeseničani, Omišani, Splićani, Talajini prijatelji, okupili u petak, 13. svibnja 2022. u parku kraj lučice u Dugom Ratu na druženje veselog ali i humanitarnog karaktera (sva prikupljena sredstva iskoristiti će se za potporu učenicima i studentima slabijeg imovnog stanja ili s jednim roditeljem, u njihovim redovnim obrazovnim aktivnostima), u organizaciji humanitarne udruge "Talaja".
I ovu je feštu okom kamere umješno je popratila omiška foto reporterka Damira Kalajžić. Uživajte u njenim fotografijama veseleći se ovom i nadolazećim druženjima u dugoratskom parku!
 
Poštovani stanovnici, predstavnici udruga i volonteri, Općina Dugi Rat i TZ Dugi Rat pozivaju Vas da se pridružite ronilačkoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja u nedjelju, 29. svibnja 2022. uz plaže na relaciji Dugi Rat – Mali Rat.
Ronilačkom ekološkom akcijom i dugoraćani će obilježiti Svjetski dan oceana, 8. lipnja. Pozivamo vas da nam se pridružite u nedjelju i da zajedno doprinesemo zaštiti i očuvanju podmorja i svekolikog prirodnog okoliša jadranskog mora kao jedinstvene prirodne cjeline svjetskih mora i oceana.

Hodogram aktivnosti akcije:
  U 9:00 sati – okupljanje u lučici u Dugom Ratu
  Od 10:00 do 12:00 sati – čišćenje podmorja
  U 13:00 sati – zajedničko druženje.

Pokrovitelji akcije su Zagrebačka pivovara, Pevex i Pik Vrbovec, a domaćin K.P.A. 'Iglun' u suradnji s drugim lokalnim ronilačkim i sportsko nautičkim ribolovnim udrugama.
 

Aktivna i kvalitetna starost

Završna konferencija projekta Aktivna i kvalitetna starost okupila je pedesetak predstavnika javnog sektora socijalne i zdravstvene skrbi, kulturnih i obrazovnih institucija te umirovljenike sa šireg splitskog područja, piše Dalmatinski portal.
U sklopu projekta koji je trajao 2 godine organizirano je više od 650 različitih aktivnosti, u partnerstvu s Gradovima Split, Solin i Kaštela te 5 udruga: Sveti Jeronim iz Kaštel Gomilice, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udrugom maslinara Kaštela Mastrinka te udrugom za palijativnu skrb Vita plus.
Po prvi puta provedeno je znanstveno istraživanje o kvaliteti života umirovljenika na ovom području, a osim aktivnosti za umirovljenike intenzivno se radilo na programu međugeneracijske suradnje sa školama i vrtićima. Uključeno je više od 350 djece i preko 10 škola. Aktivno i zdravo starenje prioritet je nacionalnih i lokalnih politika, a Smjernice za uključivanje umirovljenika poslužit će za kreiranje prostora za projekte usmjerene upravo starijim građanima.
Valjda će se ovom projektu pridružiti i naše udruge umirovjenika.