Tko se boji SOK-a još?

tuxPet-šest splitskih mulaca, jedan se zove Tomislav Parčina, drugi Ivo Ugrina a ostali su poznati tek kao članovi splitske udruge Sustavi otvorenog koda (SOK), ove godine nisu uspjeli dobili sponzorstvo iz gradskog proračuna. Mulci se inače sastaju utorkom iza 17,30 u Domu mladeži i - ljudima mukte dijele kopije kvalitetnog i besplatnog operativnog sustava Linux - te im objašnjavaju što i kako s tim mogu uraditi. Priča je otprilike ovakva: e-mail, obrada teksta, obrada fotografija, slanje faxova, mrežno povezivanje, digitalna telefonija, surfanje, postavljanje web-stranica, prženje glazbenih ili video diskova ...

SPLITSKA DICA JAČA OD ADMINISTRACIJE

Tko se boji SOK-a još?

Piše: P. Dorić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Navodno, gradska služba, odnosno odsjek ili kako se već zove jedan lokalni ured za kulturu i jedan drugi, ured za prosvjetu i sport - nisu se mogli međusobno dogovoriti oko toga kome SOK uopće pripada i koji će im od ova dva ureda svojih xyz tisuća proračunskih kuna doznačiti - pa na kraju doznaka nije stigla ni od jednog.

Mulci se inače sastaju utorkom iza 17,30 u Domu mladeži i - ljudima mukte dijele kopije operativnog sustava Linux - te im objašnjavaju što i kako s tim mogu uraditi. Priča je otprilike ovakva: e-mail, obrada teksta, obrada fotografija, slanje faxova, mrežno povezivanje, digitalna telefonija, surfanje, postavljanje web-stranica, prženje glazbenih ili video diskova...

Sve što prosječni korisnik kućnog računala radi - sve je to već odavno moguće kvalitetno uraditi besplatno i potpuno legalno, odnosno bez kupovanja i licenciranja skupog Apple OS X ili još skupljeg Microsoft Windowsa

linux

Riješenje su tzv. sustavi otvorenog koda, dakle u pravilu operativni sustav Linux, a problem je u tome što prosječni na windowse navikli korisnik ipak prvo treba nakratko mentora, odnosno nekog tko će mu par dana pojašnjavati - Što i kako raditi - a SOK se bavi(o) upravo tim - objašnjavanjem kroz dvodnevne ili petodnevne kratke radionice.

Prošle su godine dakle bili ušli u gradski proračun i nekoliko grupa Splićana od po 30-ak polaznika besplatno je slušala njihove tečajeve.

Zašto ove godine toga nema?

Je li možda je par važnijih tvrtki u gradu ili pak sama gradska uprava odlučila podržati jednu od strana u suludom globalnom nadmetanju Microsofta i Applea u kojem svi plaćaju a samo dvoje spomenutih profitiraju?

linux for ladies

Svejedno, SOK i dalje utorkom popodne u splitskom Domu mladeži daje besplatne instrukcije Linuxa, red je nešto veći a instruktori umorniji, ali ide se dalje i bez gradske uprave, čijeg se sastava za manje od desetljeća ionako vise nitko neće sjećati, a SOK će u Splitu zapamtiti barem neki.

Povezani članci

Who's Online

We have 266 guests and no members online