Pametna klupa 'oglupila' u Dugom Ratu

Include, hrvatska tvrtka koja je u svega tri godine postala kreator vizure trgova, ulica i parkova, višemilijunskim ulaganjima u razvoj novih tehnologija uspješno je plasirala čak šest modela Steora pametnih klupa (ukupno 900 komada) na globalna tržišta. Osim punjenja mobilnih uređaja, Wi-Fi sustava i noćne rasvjete, Steora klupe omogućuju i nadzor javnih površina putem naprednih kamera ili digitalno oglašavanje putem LCD ekrana uz korištenje tehnologije prepoznavanja prolaznika, čime se reklamna kampanja može usmjeriti ciljanim korisnicima. Na najvećem Smart City sajmu u Barceloni tvrtka mladog solinskog inovatora Ivana Mrvoša upravo je predstavila svoj novi proizvod - Monna Cycling Point - koji uz posebno dizajnirane solarne panele omogućuje punjenje električnih bicikala, sadrži kompresor i alat namijenjen za popravak bicikala te ima ugrađene senzore za prikupljanje i analizu podataka putem Dashboarda o broju bicikala, operativnosti različitih komponenti i atmosferskim uvjetima (temperatura, vlažnost i sl.).

Uz pohvale i čestitke mladim gospodarstvenicima možemo i sa žaljenjem konstatirati da jedna od njihovih prvih pametnih klupa, ona u Dugom Ratu, definitivno nije u reprezentativnom, a sumnjamo i da nije u funkcionalnom stanju. Vidljivo oštećena propada na autobusnoj stanici u centru Dugog Rata.
Includeovi proizvodi sigurno mogu pronaći svoje kupce i korisnike i uspjeti i na najudaljenijim globalnim tržištima, ali preživjeti surove dugoračke uvjete, e to je već nešto drugo. Naši grezi mali noćni vandali nisu je očito "includali" u svoju besciljnu svakonoćnicu, a naša nebriga oko svog javnog prostora nije više ni za novine već za anale. Nema nam pomoći.. uz ovakve Lunove, kraljeve ponoći..
 
Dolac Gornji, odnosno zaselak Banovići, početkom prosinca postaje "Božićno Selo". Seosko imanje Tihomira Lučića bit će ukrašeno s točno milijun lampica i osvanuti će za sve posjetitelje kao “Božićno Selo”.
Novi je to ambiciozni projekt poduzetnog Lučića koji je na svojoj didovini u Docu Gornjem napravio doista impresivno seosko imanje i izletište, a u nedjelju, 2. prosinca u 17 sati tu svečano otvara i prvu zimsku manifestaciju "Božićno selo".
– Ukupna dužina lampica je 24 kilometra. To odgovara udaljenosti od Omiša do Doca Gornjeg! Cijelo imanje bit će puno svijetlećih i živih domaćih životinja. Posjetitelji će moći vidjeti dalmatinske krave buše, magarca, jelenove, konje, patke, guske, paunove, fazane, golubove, svinje, čak i ljame,.. biti će to jedan pravi mali raj za obitelj s djecom. Nešto neviđeno – rekao je za portal DalmacijaDanas poduzetni Tiho Lučić.
Posjetitelji će moći uživati u čarobnoj atmsferi u “Božićnom Selu” u Gornjem Docu i u domaćim Poljičkim specijalitetima: soparniku, kobasicama, fritulama, uštipcima, kuhanom vinu, čajevima,.. sve do 6. siječnja 2019. Na otvaranju će Vas zabavljati klapa Sveti Florijan, grupa Iluzija i veseli tamburaši. Dobra zabava u "Božićnom selu" za sve je zagarantirana..
 

Dani tehničke ispravnosti vozila

Od 19. do 24. studenog 2018. u svim stanicama za tehnički pregled na području Republike Hrvatske provoditi prevetivno-sigurnosna akcija "Dani tehničke ispravnosti vozila", s naglaskom na pružanje savjetodavne i tehničke pomoći stručnog osoblja stanica za tehnički pregled vozila, te poticanje vozača na potrebu korištenja ispravnih vozila, u cilju sigurnog sudjelovanja u prometu, odnosno izbjegavanja prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila. Pregled vozila je besplatan za sve vlasnike vozila koji izvanredno dođu na tehnički pregled. Napominjemo kako besplatni pregled vozila u sklopu ove akcije ne zamjenjuje redovni tehnički pregled vozila radi produljenja valjanosti prometne dozvole ili obavljanja registracije, te se u takvim slučajevima pregled naplaćuje sukladno važećoj odluci o visini naknade. Tehnički ispravno vozilo preduvjet je sigurnog sudjelovanja u prometu, poručuju iz PUSD.
 

Pozdrav iz Dugog Rata

Sveta nedjelja, 11.11. oko 11 sati na dugoratskoj plaži. Valjalo je iskoristiti ovaj neočekivani ljetni after party za još jedan pozdrav suncu, moru, rivi, planini.. Da nema ovih pridošlih studenačkih oblaka što zazivaju kišu vrijeme bi bilo odlično i za bezbrižno sunčanje. No zato je idealno za duge šetnje po rivi ili u prirodi, za bikerski "enduro" spust po obroncima Primorske kose ili pak za "slaninarenje" nakon uspona na neki od obližnjih vrhova poviše Dugog Rata, Jesenica ili pak Duća. Lip pozdrav iz jednog od ljepših zakutaka trećeg kamenčića od Sunca..
 

Gulp!

Cvjećarnica Dugi Rat, sinoć, negdje na "Sinaju"..   U očekivanju Godota / Waiting for Mr.Godot
 

Napokon i lipe vjesti s Krila

Evo i lipih vjesti s Krila :-) Krajem listopada mladi Kriljani uz pomoć ekološke udruge Green Sail prionuli su opet akciji čišćenja podmorja u Krilu Jesenice kako bi se počelo čistiti more luke od onoga što neki "brodari" i mještani u njega nesavjesno bacaju, te da bi se pokazala važnost te nužnost lokalnih inicijativa za očuvanje morskog okoliša. Akciji su se odazvali Udruga Podvodnih Aktivnosti (UPA) Rostrum Split te ronilački klub Calypso iz Omiša, s profesionalnim iskustvom u brojnim akcijama čišćenja. Ronioci i lokalni volonteri pokazali su da zaljubljenike u more čak i nepovoljni vremenski uvjeti koju su tijekom akcije vladali ne mogu spriječiti da sudjeluju u aktivnostima koje pomažu u očuvanju morskog okoliša. Zajedničkim trudom iz mora su uklonili približno 9 kubičnih metara otpada – od guma, cijevi, ploča, tepiha, posuđa, dijelova namještaja, usisavača, bušilica, itd. Veliku ulogu u realizaciji akcije imali su pokrovitelj akcije trgovački lanac LIDL, Hotel Krilo i komunalna služba Peovica koji su podržavali volontere i inicijativu Green Sail u organizaciji ovog čišćenja podmorja. Nadamo se da će ovakve akcije motivirati i druge lokalne stanovnike da se uključe u buduće aktivnosti koje, kao i održana akcija, mogu biti korisne za njihovu zajednicu, poručuju iz Green Saila.
 

Obitelji za najmanje

Svečano uručenje donacije od 620.000 kuna prikupljenih u humanitarnoj akciji "Obitelji za najmanje" upriličeno je u utorak, 6. studenog u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu. U sklopu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji se održao od 10. do 16. rujna 2018. Splitsko-makarska nadbiskupija pokrenula je humanitarnu akciju "Obitelji za najmanje" za pomoć pri kupnji uređaja – endoskopski stup za operacijske zahvate u novorođenčadi, dojenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju KBC Split. Akcija je trajala od 29. kolovoza do 1. listopada. Novac se skupljao putem donatorskog telefona na br. 060 9000 (cijena poziva bila je 6,25kn), uplatama na račun akcije te putem donacijskih štandova sa suvenirima Susreta koji su bili izloženi na svim događanjima u sklopu Susreta obitelji i u našim većim župama. Organizatori zahvaljuju svakome tko je donirao novčana sredstva, svoj talent, trud i vrijeme.
 
Pjevači Petar Grašo i Zorica Kondža, studenti Sveučilišta u Splitu te učenici splitskih srednjih škola sa svojim glazbenim nastupima odlučili su pomoći djeci Klinike za dječje bolesti KBC-a Split. U utorak, 6. studenoga u 19.30 sati u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Splitu, Šoltanska 2 na Križinama, Rotary klubovi Split, Solin i Kaštela te Klinički bolnički centar Split i Medicinski fakultet u Splitu organiziraju humanitarni koncert, prvi u nizu humanitarnih događaja u sklopu akcije "Zajedno za najmlađe" s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku opreme za Kliniku za dječje bolesti KBC-a Split. Pozivaju sve građane da se pridruže da dođu te svojom donacijom pomognu opremanju Klinike za dječje bolesti KBC-a Split. Ulaznice će biti dostupne po sugeriranoj cijeni od 100 kuna (studenti i učenici po vlastitoj mogućnosti) od 18 sati na dan koncerta na samom ulazu u amfiteatar Medicinskog fakulteta u Splitu.
 
Naša lokalna akcijska grupa "ADRION", u sklopu projekta "Učinimo otpad korisnim", dodijelila je komposter udruzi "Prijatelj" iz Omiša koja je svoje volontersko djelovanje usmjerila na skrb o djeci s teškoćama u razvoju. Donacijom kompostera LAG Adrion za cilj ima osvijestiti buduće korisnike o svim koristima od kompostiranja biorazgradivog otpada. Materijal za izradu kompostera i ove godine financiran je sredstvima Splitsko-dalmatinske županije iz Programa podizanja razine svijesti o okolišu na području Splitsko-dalmatinske županije, a komposteri su besplatno izrađeni u Braniteljskoj zadruzi "Zima" pod vodstvom Zorana Babića. Važnost brige o okolišu odavno su prepoznali u Udruzi "Prijatelj" Omiš te su rado prihvatili novi način zbrinjavanja otpada..
 

Dan za Vas i vaše ljubimce

 

Zov planine

 
Kao i svake godine do sada, MK "Omiški Gusar" će i ove godine organizirati veliki moto susret, 19-ti po redu, nadolazećeg vikenda na velikoj gradskoj plaži u Omišu. Dođite u miru ili ostanite doma. Program događanja je sljedeći:
Četvrtak - potezanje mriže, što ulovite to se i spizaje, a navečer su TAMBURAŠI! Počinju i prijave za moto igre (u subotu popodne).
Petak - vožnja brodom do Brača, panoramska vožnja (ako bude zainteresiranih). MK Brod, kao i svih godina do sada sa sobom donosi Slavonske specijalitete, pa ćemo se lipo počastit zajedno sa svima vama. A Free Riders družina će vas dočekat na ulazu sa ubitačnom majkom svih rakija (šljivom). Bit će bogata spiza, jer ovaj susret su Slavonci "preuzeli", pa će biti njihovih i naših delicija. Od kotlovine, odojka pa do janjetine..
Naravno tu je i naš SOPARNIK!
Subota - prije podne je slobodno, da se oporavite od petka. DEFILE je u 14 sati, a u sklopu defilea je i ručak za sve sudionike ispred kluba MK OMIŠKI GUSAR. Povratak kamp gdje onda kreću moto igre (napomena: nagrade su vrijedne pažnje).
Nedjelja - Kava i doručak u prostorijama kluba.

Izdvajamo glazbeni dio Omiške moto fešte:
Četvrtak - TAMBURAŠI!
Petak - DJ Reed Queen, Na Potezu (rock grupa iz Omiša), Tree Cheery i Ljuta Kuća (country bend iz Sinja).
Subota - DJ Reed Queen, Romeo i Visoki Napon, THE BEET FLEET (TBF) !! i na kraju - Ljuta Kuća.
 

Bernard Jurišić: Dalmacija

"Dalmacija je komplicirana. Surova. Tvrda. Glasna. Zatvorena.
Kako tuđem čoviku objasniti zašto i kopno i otoci i more i nebo plaču zbog jednog pjevača? Kako mu objasniti zašto cijeli grad slavi Wimbledon kao da je njegov? Kako mu objasniti sve te sportaše, pjevače, književnike, glumce, umjetnike? Kako mu objasniti morske orgulje, klape, dubrovačke zidine, Dražena, Jugoplastiku? Kako mu objasniti Hajduka?
Kako mu objasniti tu ludu glavu koja će izazvati na dvoboj svaki zid koji vidi ispred sebe? Nevažno koliko visok. Taj mentalni sklop kojemu nikad ne smiješ reći da je nešto nemoguće? Jer će ti dokazati da nije. Kako mu objasniti da tu nema sredine? Da ili daješ sve što imaš ili ne daješ uopće. Kako mu objasniti da je srce tu uvijek jače od razuma? Čak i na vlastitu štetu.
Kako tuđem čoviku objasniti fjaku, dišpet ili južinu? Kako mu objasniti zašto se tu emocije ne skrivaju, niti ih se srame? Kako mu, kojim riječima i kojim jezikom, objasniti što to veže dalmatinske ljude?
Kako mu objasniti Olivera? Mišu? Arsena? Cocu? Smoju? Tomislava Ivčića? Tomislava Ivića? Tonija Kukoča? Ivana Balića? Stipu Božića? TBF? Daleku obalu? Borisa i Dina? Gendu i Višnjića? Blanku i Gorana? I tisuće i tisuće drugih. Velikih. Veličanstvenih.
Dalmacija je jednostavna. Nježna. Mekana. Tiha. Otvorena.
I kad god mu ne budete znali objasniti, pokažite mu ovu sliku. Ili neku drugu.
Šaka suza vrića smija.
Iskrena i čista emocija.
To je Dalmacija."

FB Bernard Jurišić
 

Finilo je Dugoratsko lito

Finilo je i Dugoratsko lito. Ljetni kulturni događaji, festivali, izložbe, predstave, druženja,  predstavljanja, pučke fešte, kultura u manjoj ili većoj "dozi" u našim malim mistima, za osvježenje u sparnim večerima. Unatoč gužvi, prometalima, vrućini, svim radnim ili domaćinskim obvezama, zamoru, umoru, moru!, fjaki, tlaki,.. ili bolje - usprkos svemu tome!
Ali ne, nije još finilo.. Lito. Ako ćemo pravo, sada je tek najbolje! Gužve su nas minule, plaže (ne)popunjenošću opet idealne za domaći svit, već umoran od afitavanja,  skuža i akuža. More je toplo ko na vrhuncu srpnja. Jutarnja bonaca kao iz razglednice HTZ-a. Kava s nikad slađim pogledom. Novine bez Šeksa,.. Ma milina, kažem Vam. I možemo sve to platit. (Jer većina je još uvijek gratis..). I do Omiša opet stigneš za 5-10 minuta. Udrugari iz Jesenica sada više ne bi brzu cestu. Opet se može bezbrižno s malom šotobraco prošetavat kalama, možeš komodno čak i na večeru s prijateljima u našeg Marina, ili pak solo na šank u Ivice & Mate, na manistru sa šalšom. Na parkingu mista koliko hoćeš.. Uskoro će jematva, pa masline,.. ali nećemo sad o Mati sa slike i o tome. Jer lito je tek počelo. Za nas.. Domaće. Još da je ostalo zeru godišnjeg..
 

Galebova modna revija

Modni trendovi, nove Galeb, GLB i Adriatic kolekcije, prirodni i prozračni materijali, modna pista na rubu mora, atraktivni modeli i uvijek isti "influenceri" u publici, večeras od 20:30 sati u kampu Galeb, upućeni kažu da dolazi i Franka. Bez Vedrana. :-)

Naravno, riječ je o tradicionalnoj modnoj reviji omiške tvornice trikotaže "Galeb". Još da kapne i kakva povišica vrijednim djelatnicama za "probijanje norme"..