Memorijalni vatrogasni turnir 'Zdravko Rakela-Bembo'

14. tradicionalni memorijalni malonogometni turnir vatrogasnih ekipa, kojeg naši vatrogasci, članovi DVD Dalmacija Dugi Rat i ove godine organiziraju u znak sjećanja na svog preminulog člana Zdravka Rakelu "Bembu", koji je svoj mladi život izgubio u katastrofalnom požaru na otoku Korčuli 1985. godine, , čuvajući ljudske vrednote od zajedničkog nam neprijatelja, održati će se 29. i 30. travnja 2018. na asfaltu SRC "Streljana" u Dugom Ratu. I ove godine kao i svih prošlih godina cilj je očuvati uspomenu na kolegu te promocija vatrogastva među mlađim članovima zajednice te druženje i istinsko zbližavanje vatrogasaca u ovom sportskom i prijateljskom nadmetanju. Turnir se igra 5+1 s balunom "četvorkom". U ponedjeljak, 30. travnja 2018. održati će se rođendanski koncert povodom proslave 80. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Dalmacija” Dugi Rat, na kojem će biti i dodjeljene nagrade naboljim pojedincima i ekipama turnira..
 

Koncert povodom 80 godina DVD Dalmacija Dugi Rat

Naš veseli i živahni 80-godišnjak, DVD "Dalmacija" Dugi Rat s nizom događanja u idućih mjesec dana proslaviti će ovu veliku obljetnicu. Fešta je već počela propšlog tjedna Vatrogasnim kupom u Dugom Ratu, a u subotu i nedjelju, 29. i 30. travnja 2018., u Dugom Ratu se na igralištu "Streljana" priređuje 14. tradicionalni memorijalni malonogometni turnir vatrogasnih ekipa "Zdravko Rakela - Bembo". U ponedjeljak dugoratski vatrogasci organiziraju i veliki koncert u Dugom Ratu na kojem će nastupiti Klapa Sveti Florijan, grupa Boss, Ivo Amulić i popularni DJ Zvone. Ulaz je za sve posjetitelje slobodan, a cijena pića simbolična, 10 kuna. Koncert će se održati u dugoratskoj lučici s početkom u 21 sat. Vidimo se!
 

80 godina vatrogastva u Dugom Ratu

Dobrovoljci iz Dugog Rata već osamdeset godina su u službi svojih sumještana. Članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva "Dalmacija" Dugi Rat, osnovanog davne 1938. kao industrijska vatrogasna četa tvornice "Le Dalmatienne", svoj 80. rođendan i značajnu obljetnicu obilježiti će raznim događanjima u sljedećih mjesec i pol dana. Počelo je u subotu s Vatrogasnim kupom Dalmacije priređenim u Dugom Ratu, na igralištu SRC "Dalmacija" (igralište Orkana) i na dugoračkoj rivi, a danas je na stranicama Slobodne Dalmacije osvanuo lijepi članak Sandre Barčot ilustriran fotografijama našeg velikog meštra o' kamere Ante Čizmića o našim vatrogascima.
- Zašto smo tu? Pa triba ljudima pomoć, a nama je čast - možda se u ovom konciznom odgovoru krije uspješno djelovanje i to punih 80 godina članova DVD "Dalmacija" Dugi Rat."Tko jednom ode gasit požar", kažu vatreni dugoraćani, "ostaje vatrogasac za cili život!"..
 

Vatrogasni kup Dalmacije u subotu u Dugom Ratu

Vatrogasna zajednica naše županije u suradnji s HVZ-om, a povodom obilježavanja 80-te obljetnice DVD-a "Dalmacija" Dugi Rat, organizira 12. Vatrogasni kup Dalmacije, u sklopu 13. KUP-a HVZ-a, koji će se održati u subotu, 21. travnja 2018. godine s početkom u 10 sati na igralištu SRC "Dalmacija" u Dugom Ratu (igralište NK Orkan) i na šetnici uz plažu u Dugom Ratu . Na Vatrogasnm kupu izvoditi će se jedna vježba i štafetna utrka bez prepreka (8 dionica) na betonskoj stazi, a 300-tinjak natjecatelja će biti razvrstani u dvije muške i dvije ženske kategorije te dvije kategorije za pripadnike JVP. Najbolji natjecatelji osim vječne slave ponijeti će u svoja društva pehare i prigodne zlatne, srebrne i brončane medalje te prijelazni pehar. Sve vas pozivamo na igralište i molimo vas da se držite uputa naših vatrogasaca na šetnici od lučice do trampulina na Oriju. Pridružite nam se i na igralištu i podržite natjecatelje.
 

Požar u Nemiri

U četvrtak u poslijepodnevnim satima izbio je požar u Nemiri. Na teren su izašli DVD-ovi Omiš, Dalmacija Dugi Rat, Kućiće, Brela, Tučepi, Makarska, Podstrana i JP Split. Dolaskom kanadera, požar je stavljen pod kontrolu, kuće nisu ugrožene. U Stanićima je sinoć bio prekinut promet Jadranskom magistralom, obilazak je regulirala omiška policija. U petak je otvoren promet za sva vozila na Jadranskoj magistrali. Koja vatrena uvertira za sutrašnji Vatrogasni kup u Dugom Ratu!
 
U svrhu podizanja razine zaštite od požara na području Općine Dugi Rat naše vatrogasno društvo DVD "Dalmacija" Dugi Rat dobiti će novo navalno vatrogasno vozilo. Odlukom vijećnika općine Dugi Rat na 12. sjednici     Općinskog vijeća kreće se u nabavku novog vatrogasnog vozila kojeg će sa 20% iznosa cijene sufinancirati naša županija. 80% iznosa cijene vozila platiti ćemo mi, odnosno naša općina, u mjesečnim ratama u idućih 7 godina. Naša općina itekako je svjesna važnosti kontinuiranog ulaganja u vatrogasnu opremu kako bi naši vatrogasci bili adekvatno opremljeni i spremni odgovoriti na svaku opasnost. Lijepa je to vijest za naše vatrogasce u godini kada slave 80 godina rada i služenja zajednici.
 

Manji požar na Dućama

U četvrtak je nakon dojave građanina o požaru otvorenog prostora 6 vatrogasaca DVD Dalmacija iz Dugog Rata s 3 vatrogasna vozila i 6 vatrogasaca DVD Omiš s jednim vozilom izašlo na teren i brzo ugasilo manji požar na području Duća. Gorjelo je na otvorenom put Starog sela Duće.
Hmm... u četvrtak vatra na Dućama, u srijedu je bila vatra u Jesenicama.. Što nam je zaključiti osim da bi danas moglo opet gorjeti, i to poviše Dugog Rata. Vatrogasci oprez, a neopreznim mještanima - kazna!
 
 

Manji požar u Jesenicama

U srijedu je nakon dojave 10 vatrogasaca iz Dugog Rata s 3 vatrogasna vozila izašlo na teren i brzo ugasilo manji požar u Jesenicama. Gorjelo je na otvorenom put Starog sela Jesenice, na predjelu Trstenik.

Foto: DVD Dalmacija
 
Prije točno 80 godina osnovano je jedno od najaktivnijih i najuspješnijih dobrovoljnih vatrogasnih društava, jedino koje nosi sveto ime Dalmacije – DVD Dalmacija iz Dugog Rata. Društvo je osnovano 15. siječnja 1938. pri tvornici karbida u Dugom Ratu, a proteklog vikenda članovi društva su interno proslavili obljetnicu s članovima. 80 godina rada obilježiti će se nizom događanja u svibnju. Dugoratski vatrogasci tada, zajedno sa svojim kolegama, planiraju veliku, centralnu večer, tradicionalni vatrogasni turnir "Zdravko Rakela Bembo", fire combat večer, veliku centralnu vježbu vatrogasacažupanije..., pet vikenda za redom bit će puno događanja povezanih s vatrogastvom u Dugom Ratu. U svečarskoj atmosferi valja istaknuti i niz problema s kojima se društvo susreće, od modernizacije opreme, zastarjelog voznog parka pa sve do najvećeg problema, izgradnje Vatrogasnog doma u Dugom Ratu. Odavno se DVD Dalmacija prijavio za sufinaciranje projekta izgradnje novog vatrogasnog doma u Dugom Ratu na natječaj Ministarstva poljoprivrede, no od toga, zasad, još nema ništa. Općina Dugi Rat je u svom proračunu predvidjela sredstva za početak izgradnje novog doma dugoratskih vatrogasaca, no bez državnih, odnosno kroz očito uski filtar prosljeđenih EU sredstava, teško da će se to (brzo) rješiti.
Povodom okrugle obljetnice u vatrogasne teme iznimno dobro upućeni Rade Popadić, urednik portala DalmacijaDanas, razgovarao je s predsjednikom dugoratskog dobrovoljnog vatrogasnog društva, Franom Marčićem. Pročitajte...
 
Dobrovoljno vatrogasno društvo Dalmacija iz Dugog Rata dobilo je vrijednu donaciju u vidu vatrogasnih kaciga i radio stanice za njihovo vatrogasno vozilo koje je prošlog ljeta nagorjelo u velikom požaru. – Radi se o donaciji šest kaciga. Po tri kacige za šumske požare su nam kupili Ivo Ković i Jurica Tomić. Inače njih dvoje su se nama sami javili krajem kolovoza i rekli smo im što nam je najpotrebnije. Kacige su kupljene u jednoj zagrebačkoj firmi. Oni su potom razgovarali sa svojim sumještanima, koji su također vlasnici kuća za odmor u Starom selu Jesenice. Pet drugih sumještana također se odlučilo na donaciju – pojašnjava Frane Marčić, predsjednik DVD-a Dalmacija, koji u ime vatrogasnog društva od srca zahvaljuje svim donatorima na pomoći..
 

Čestitamo nagrađenim vatrogascima

Vatrogasci. Ne samo godine. Već desetljeća. I to ne samo ovog.. Bravo! I hvala! Dobrovoljno vatrogasno društvo "DALMACIJA" Dugi Rat čestita svojim istaknutim i nagrađenim članovima za dugogodišnji rad u vatrogasnom društvu, i to:
Josip Tomić - 30 godina član DVD "Dalmacija"
Dražan Radman - 30 godina
Đorđe Kišlegić - 30 godina
Živko Žilić - 30 godina
Blaž Tomić -20 godina
Branimir Jakovljević - 20 godina
Stipe Jerončić - 20 godina
Frane Marčić - 10 godina.

Pridružujemo se čestitkama!
 

Lokaliziran požar u Jesenicama

U četvrtak, 21.12. oko 14 sati izbio je požar na području Jesenica, između Krila i Suhog Potoka. Na teren su izašli vatrogasci DVD Dugi Rat s 4 vozila i 9 vatrogasaca, DVD Omiš s jednim vozilom i 8 vatrogasaca i DVD Podstrana s jednim vozilom i 3 vatrogasca. Vatra je zahvatila mladu borovinu i nisko raslinje, a požar je brzom intervencijom vatrogasaca lokaliziran i u tijeku je sanacija opožarene površine. Kako doznajemo od Pave Tomića, vatrogasnog zapovjednika DVD Dugi Rat, opožarena površina je oko 100 puta 80 metara, piše DalmacijaDanas. Što je uzrok požara pokazati će istraga.
 
S došašćem se povećava opasnost od izbijanja požara. Naime, božićna rasvjeta koja se koristi prilikom ukrašavanja često je neispravna, a prskalice se stavljaju u blizini gorivih površina, upozoravaju vatrogasci. Nerijetko se upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju bez nadzora u blizini božićnog drvca. Prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost. Pošto se takvo drvce brzo osuši, a puno je smole, svega 30 sekundi je potrebno da drvce izgori i zahvati okolni namještaj. Također se prilikom bacanja pirotehničkih sredstava ne vodi briga o površini na koju će ti predmeti pasti što može dovesti do požara. Jako malo je potrebno kako bi požar izbio, a isto tako je mali napor potreban kako bi se požar spriječio. Pridržavanjem savjeta vatrogasaca zajednički možemo osigurati mirne blagdane za građane, ali i za vatrogasce, kaže načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović.
 
Zar ste mislili da ćemo za ove bure, koja je nakon jučerašnje kiše večeras počela puhati sve jače, proći lišo, odnosno proći bez požara? Nismo mi te sriće..  U ponedjeljak je iza 20 sati buknuo šumski požar kod Lokve Rogoznice, piše u vatrogasne prilike i neprilike izvrsno upućen portal Dalmacija Danas
Požar koji je u ponedjeljak nešto iza 20 sati buknuo na području Lokve Rogoznice je oko ponoć i pol lokaliziran. Vatrogasci su cijelu noć ostali sanirati požarište. Opožareno je oko 25 hektara šume, trave i niskog raslinja. Podsjećamo, vatra se počela širiti prema naseljenom dijelu Starog Sela, gdje je naišla na veliki uređeni maslinik, koji je spriječio daljnje širenje požara. U gašenju su sudjelovali vatrogasci s dugoratskog, omiškog makarskog, splitskog područja i Zagore.
 
Lijepa je to tradicija u međuvremenu postala. Njemački (a i austrijski) vatrogasci svrate često ljeti u Dugi Rat vižitati svoje dugoratske kolege, a u rujnu jesen članovi DVD "Dalmacija" Dugi Rat uzvrate im posjet. Prijateljstvo kolega, zajedničko druženje i razmjena iskustava traje već godinama. Točnije, od 1996. godine, kada se pozivu Malteške službe iz Omiša za donacijom medicinske i druge opreme, grupa mladih, među kojima je bila većina vatrogasaca, okupila i organizirala sakupljanje pomoći za Hrvatsku. Po sakupljenoj pomoći uslijedila je doprema te iste pomoći sa 7 teretnih vozila u Dugi Rat i Omiš. Dvije godine poslije vatrogasci Grafenrheinfelda su sakupili kamion razne vatrogasne opreme i tehnike i dovezli je kao donaciju vatrogascima Dugog Rata, Omiša i Zadvarja.
Danas u Grafenrheinfeldu (Bavarska) počinje velika gradska proslava. Njihov "oktoberfest". Naravno da će na njoj će biti i probrana delegacija dugoratskih vatrogasaca.. jer prijateljstvo treba njegovati. I zaljevati. Nadamo se da će naš načelnik Jerko Roglić, koji se ovom prilikom pridružio vatrogascima na posjetu kolegama iz Grafenrheinfelda, ovo prijateljstvo podignuti na veći, službeniji, nivo. Kad već imamo "bratsku" općinu u Makedoniji, što ne bismo imali i još jednu u Njemačkoj i Austriji (Semriach kod Graza)?