Novac - ili traktori na cesti (ili zašto ne možemo hraniti pola Europe?)

traktoriVlada je poljoprivrednicima dužna oko 200 milijuna kuna na ime poticaja, sada se subvencije režu za 40 posto. U svemu tome se malo govori o onome što godinama muči seljake, ali i državu – sav novac uložen u poljoprivredu nije se isplatio. Jer, dosadašnji način subvencioniranja seljačke proizvodnje pokazao se rastrošan, omogućio je raznorazne malverzacije, nije potaknuo restrukturiranje seljačkih gospodarstava, a i suprotan je kriterijima EU. Hrvatski građani dotle plaćaju iznimno skupe poljoprivredne proizvode i više od trećine mjesečnih prihoda izdvajaju za ne baš kvalitetnu prehranu. Hrvatski poljoprivrednici ne proizvode dovoljno ni jednu vrstu voća i povrća za hrvatske potrebe pa se godišnje milijarde troše na uvoz. A istodobno se godinama čuju parole kako bi Hrvatska "mogla hraniti pola Europe"... piše Gordana Simonović o problemima poljoprivrede u Hrvata ...


Novac - ili traktori na cesti


Piše: Gordana Simonović / Deutsche Welle
Izvor: Deutsche Welle


prosvjedi seljakaHrvatska se godinama suočava sa seljačkim prosvjedima, a sada već četiri dana traje nova buna. Poljoprivrednici traže isplatu zaostalih poticaja u punom iznosu, a i protive se smanjenju državnih subvencija za 40 posto.

Iz Ministarstva poljoprivrede, ali i Hrvatske seljačke stranke poručuju kako se na cesti ništa neće riješiti.

Čelnik HSS-a Josip Friščić je obećao i kako će sve što je obećano poljoprivrednicima biti ispoštovano. Seljaci, kako ističu, i ne traže ništa drugo nego da se izvrše obveze prema njima. U protivnom slijedi novi krug svađa i blokada prometnica.

U svemu tome se malo govori o onome što godinama muči seljake, ali i državu – sav novac uložen u poljoprivredu nije se isplatio.

Povezani članci

Who's Online

We have 157 guests and no members online