Merkel zatražila transparentnost i sigurnost za ulagače

angela merkelMože Jadranka Kosor tepati njemačkoj kolegici koliko hoće (nazvala ju je 'Draga Angela'), ali dobro, možda to njoj više i nije tako važno jer ankete govore da gubi izbore, a praksa je u HDZ-u, pak, da će uskoro i ona doživjeti sudbinu Ive Sanadera kojeg HDZ-ovci više ne poznaju. No, poruka njemačke kancelarke Angele Merkel hrvatskim političarima i gospodarstvenicima bila je više nego jasna - nužni su preduvjeti kako bi Nijemci ulagali u našu zemlju. Preduvjeti su, naravno, nužni i da bilo tko ozbiljan ovdje dođe ulagati, ma što Domagoj Ivan Milošević mislio o tomu, piše Drago Pilsel na stranicama tportala ...


NJEMAČKA KANCELARKA U ZAGREBU

Merkel zatražila transparentnost i sigurnost za ulagače

Izvor: T-Portal

'Svi uvjeti moraju biti transparentni, moraju se održavati javni natječaji, mora postojati pravna sigurnost. To je za Nijemca najvažnije. Ako se to ispuni, rast će i povjerenje u Hrvatsku te će rasti suradnja', rekla je Merkel.

angela merkelGovoreći o njemačko-hrvatskim odnosima, Merkel je više puta istaknula pitanje njihova gospodarskog segmenta. 'Mnogo će toga ovisiti o tome kako će teći gospodarski razvitak. Vidimo da je Hrvatska poduzela dobre napore kako bi izišla iz gospodarske krize. Stoga su njemački investicijski partneri spremni', rekla je kancelarka najavljujući nastavak konkretnih razgovora o ulaganjima najesen.

Njemačka nam je jedan od najvažnijih vanjskotrgovačkih partnera, također vodi i po izravnim ulaganjima, turističkim posjetima, financijskoj i bankovnoj suradnji te tehničkom razvoju.

Njemačka je, nakon Italije, drugi po veličini trgovinski partner Hrvatske s ukupnim iznosom od oko 2,6 milijarda eura. Mjereći po izravnim inozemnim ulaganjima, Njemačka među inozemnim partnerima Hrvatske zauzima treće mjesto, iza Austrije i Nizozemske. No, Berlinu to očito nije dovoljno jer Hrvatska još nije akceptabilno sigurna zemlja, kazano je na čvenku u Vladi - a nije ni transparentna.


Popijač: Hrvatska ne želi biti mjesto jeftine radne snage i najjeftinijih radnih mjesta

'Transparentnost i pravna sigurnost temelj su svakog pravnog sustava i jedan od najnužnijih preduvjeta za razvoj gospodarskih odnosa i gospodarstva u cjelini. Jednako je to važno i za investitore i za poduzetnike koji rade u našem gospodarstvu', rekao je ministar Popijač u razgovoru za treći 'Dnevnik' HRT-a naglasivši da se s njemačkim investitorima otvoreno razgovara o ulaganju u energetiku, infrastrukturu, transport i promet.

ministar Popijač'Na večeri je najviše govora bilo o industrijskim investicijama i o sektorima u kojima se mogu privući njemački investitori. Gospođa Merkel najviše je zanimanja pokazala u području automobilske industrije, odnosno izradi raznih komponenti, kao i za nastavak suradnje u strojogradnji i elektrostrojarstvu te svemu onom što je Hrvatska naslijedila iz bivše države', dodao je Popijač.

Ministar Popijač kazao je da Hrvatska ne želi biti mjesto jeftine radne snage i najjeftinijih radnih mjesta.

'Hrvatska je vrlo kvalitetno područje za one poslovne projekte koji nose veću vrijednost. Hrvatska ima dobru, kvalitetnu radnu snagu i svakako je pogodna za onu vrstu investicija koja se neće bazirati na jeftinoj radnoj snazi', zaključio je ministar gospodarstva.

Povezani članci

Who's Online

We have 195 guests and no members online