Porez na nekretnine: Udar po džepu na proljeće čeka vlasnike kuća, stanova, vikendica..

linićev porez
Od travnja sljedeće godine Hrvati će plaćati dugo najavljivani porez na nekretnine. Novi porez, koji će zamijeniti dosadašnju komunalnu naknadu, ako je vjerovati najavama ministra Linića, "ne bi trebao značajnije" opteretiti džepove "običnih" građana, onih koji u svom vlasništvu imaju nekretninu u kojoj žive ili koju iznajmljuju, ali će zato biti snažan udar na džepove imućnijih građana. Na nekretnine će se na kraju plaćati jedinstvena porezna stopa od 1,5 posto ... 

STIŽE POREZ NA NEKRETNINE..

Udar po džepu na proljeće čeka vlasnike kuća, stanova, vikendica..

Izvor: Slobodna Dalmacija i drugi

nekretnineStopa od 1,5 posto će se stopa obračunavati na fiskalnu vrijednost nekretnine, onu koja predstavlja prosječenu vrijednost tržišne vrijednosti i koja će se mijenjati svakih pet godina, a koja će već u startu biti umanjena za 30 posto.

Srećom po veliku većinu građana, i ta će se vrijednost dalje umanjivati, i to do iznosa od 95 posto, ovisno o tome živi li građanin trajno ili povremeno u stanu ili kući, kao i vodeći računa o socijalanim kriterijima.

Odluku o tim poreznim olakšicama donosit će jedinice lokalne samouprave, u čije će se proračune i slijevati prihodi od poreza na nekretnine. Tek na tako umanjeni iznos obračunavat će se jedinstvena porezna stopa od 1,5 posto...

PROČITAJ VIŠE...

porez na nekretnine

Na nekom konkretnom primjeru to bi izgledalo ovako: za kuću ili stan u kojem živite, početne vrijednosti od 100.000 eura porez na nekretninu godišnje će iznositi od 390 do 945 kn (u rasponu od 0,052 do 0,126 posto). Za vikendicu će to iznositi nešto više, između 1177 do 2355 kuna (0,157 - 0,314), a najviše za nekretninu u kojoj ne boravite - 7875 kn (1,05 posto).

– Za stanove u kojima stanujemo olakšice se kreću od 88 do 95 posto – kazao je na predstavljanju ministar Linić te dodao kako će vikendice imati nešto manje olakšice.

– Ako se imovina ne koristi, plaća se puni iznos – rekao je ministar.

Porezne olakšice za povremeno stanovanje određene su od 70 do 85 posto, a točnu stopu određivat će lokalna samouprava. Porezne olakšice za djelatnosti bit će 80, 60, 40 ili 20 posto.

Trajnim stanovanjem smatrat će se nekretnine koje vlasniku služe za trajno stanovanje uz uvjet prijavljenog prebivališta, a olakšice će vrijediti i za nekretnine u kojima trajno stanuju djeca i roditelji. Također, to će biti i nekretnine u kojima su prijavljeni i trajno stanuju zaštićeni najmoprimci te one koje se iznajmljuju na temelju ugovora o najmu i ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Povremeno stanovanje je ono koje vlasnik povremeno koristi za stanovanje kao što su kuće za odmor, apartmani, stanovi i slične nekretnine.

posaoOsamdeset posto olakšice na djelatnost imat će nekretnine koje se koriste u industriji i proizvodnji, zdravstvenoj skrbi, obrazovanju te za neprofitne organizacije pod uvjetom da ne obavljaju poduzetničku djelatnost. 60 posto olakšica odnosit će se na nekretnine u zakupu, građevinarstvo, prijevoz i skladištenje te ugostiteljstvo, 40 posto za nekretnine koje se koriste u trgovini, a 20 posto za nekretnine u kojima se obavlja djelatnost.

Povezani članci

Who's Online

We have 141 guests and no members online