Hotelski smještajni kapaciteti – uvjet produljenja sezone

Hotelski smještajni kapaciteti više kategorije - uvjet produljenja sezone bila je tema okruglog stola u splitskoj Županijskoj komori. Nešto više od dva sata 13 govornika, vezanih za turizam, razmijenili su mišljenja i iznijeli ideje kako naprijed i bolje u turizmu. - Mijenja se percepcija o turizmu kao lošem i sve više slika postaje pozitivna, raste interes i za turističku školu, ali u našoj analizi i istraživanju kojega smo radili, Splićani mahom ističu da je grad oduzet stanovnicima. Zapitajmo se: Što želimo od turizma? Kvaliteta života se treba vratiti lokalnom stanovništvu - istaknula je doc.dr.sc. Smiljana Pivčević, pročelnica Katedre za ekonomiku nacionalnog gospodarstva s Ekonomskog fakulteta. Mario Šerić, direktor konzalting firme MarCon je kazao da se Split treba promatrati od Trogira do Omiša, pa i dalje, a da je metropolitanski grad je prisnažila dogradonačelnica Aida Batarelo. Uz to, navela je kako turizam ne smije biti sam sebi svrha, treba razvijati IT industriju u suradnji sa Sveučilištem, što je Jerko Tomaš prihvatio kao smjer razvijanja poslovnog turizma, primjerice to Zagreb radi. Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella zagovarao je održivi turizam. U tom smjeru se kreće u izradu studije nosivih kapaciteta koja će dati odgovor na pitanje koliko hotela, koliko noćenja, parkirališta.. - Kad znamo granice, znamo i kojim smjerom ići. Cilj je održivi turizam na zadovoljstvo lokalnog stanovništva i ne smijemo ugroziti destinaciju. Svi skupa moramo odraditi da se poveća ponuda, a svi moraju osjetiti dobrobit turizma - poručio je Stella, piše Dalmatinski portal.

Split će u idućih 15 godina turistički narasti za 60 posto, a županija ima najveći razvojni potencijal s 20 hotelskih projekata u planovima ili izgradnji

Izvor: Dalmatinski portal, HGK

U sklopu proširene sjednice Strukovne grupacije hotelijera Županijske komore Split održat će se u ponedjeljak, 13. veljače 2017. u 14 sati u Županijskoj komori Split (I. kat, Vijećnica) okrugli stol na temu "Hotelski smještajni kapaciteti – uvjet produljenja sezone". Gost na sjednici će biti Mario Šerić, stručnjak s dugogodišnjim stažem u poslovnom savjetovanju u turističkoj djelatnosti, direktor konzalting tvrtke MarCon. Hotelski smještajni kapaciteti bitni su dionici za kvalitetno produljenje sezone. Iskorištenost kapaciteta hotela naše županije proteklih pet godina u prosjeku je 124 dana. Brojka je to koja raste s kategorizacijom hotela. Za privatan smještaj taj je značajan pokazatelj čak i više nego upola manji. Na okruglom stolu u županisjkoj komori u ponedjeljak će zainteresirani predstavnici institucija te djelatnici u turizmu, hotelijerstvu, privatnom smještaju i predstavnici agencijskog poslovanja moći raspravljati o sljedećim temama: Pozitivni i negativni trendovi, nove slike smještajnih kapaciteta te moguća rješenja uočenih problema; Postoji li uistinu disproporcija u smještajnim kapacitetima Splita i Županije?; Nelojalna konkurencija; Smjer razvoja turističke ponude Splita i Županije..

Povezani članci

Who's Online

We have 277 guests and no members online