Morski.hr: Traže se hitna i trajna rješenja za sanaciju područja bivše tvornice Dalmacija u Dugom Ratu

Krajnje je vrijeme da se sanira ogromno brdo crne troske na području bivše tvornice Dalmacija u Dugom Ratu, upozoravaju iz ekološke Udruge Sunce Split, odakle poručuju da će pružiti punu podršku stanovnicima Dugog Rata u pronalaženju najprihvatljivijeg rješenja za ovaj ekološko/zdravstveni problem, piše popularni portal Morski.hr.
Ružna slika golemog brda crne troske koju svakodnevno gledaju mještani Dugog Rata, ali i njihovi gosti, samo je dio problema koji bi se u konačnici mogao pokazati puno većim problemom od samo ružne slike. Troska je dokazano opasna po ljudsko zdravlje, osobito kada je raznosi vjetar jer njezine čestice mogu dospijeti i u pluća ljudi.
Iz Udruge Sunce upozoravaju kako građani malo malo zovu Zeleni telefon, na kojem prijavljuju, ali i ispituju hoće li i kada krenuti sanacija ovog potencijalno zdravstveno opasnog područja. Iz udruge tvrde da lokalna zajednica ima snažnu volju privesti kraju sanaciju tog onečišćenog područja, no ne mogu to sami.
Tim povodom organizirana je panel rasprava, okrugli stol na temu  “Mogućnosti razvoja i održivog korištenja sredstava EU fondova na području tvornice Dalmacija” koja će se održati ovaj četvrtak, 9.9.2021. s početkom u 18 sati u kino dvorani u Dugom Ratu.
Trenutačno se nalazimo na početku nove financijske perspektive EU-a,  u kojoj su za Hrvatsku osigurana značajna financijska sredstva. U tom kontekstu, ovaj okrugli stol je prilika za raspravu o modelu razvoja područja bivše tvornice Dalmacija koji će utjecati na stvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje kvalitete života stanovnika i unaprjeđenja svih sastavnica okoliša. Bilo koje rješenje bolje od statusa quo, u kojem se još uvijek nalaze građani okruženi ovom ekološkom i zdravstveno opasnom situacijom.

Izvori: Udruga Sunce, Morski.hr
Foto: TV Dugi Rat

Povezani članci

Who's Online

We have 314 guests and no members online