Suradnja u 'Galebu' dovela do veće učinkovitosti

Stjepan Pezo,  direktor "Galeba"Dok sa svih strana stižu krizne najave o zamrzavanju plaća i nižoj zaposlenosti teško je pozitivno gledati na druge mogućnosti koje bi domaćim kompanijama pomogle pojačati učinkovitosti u radu. Ipak, umjesto uručivanja otkaza, bolje rezultate može donijeti sve ostalo, prije svega uvođenje novih metoda upravljanja koje če uspjeti sniziti troškove rada, smanjiti količinu zaliha ili učinkovitije od kljenata naplatiti potraživanja. "Nije isto kad sam pokušavaš nešto poboljšati, jer je drugačije kad uvodiš provjerene programe koji su drugdje već pokazali pozitivne rezultate" - ističe Stjepan Pezo, direktor omiškoga "Galeba". Suradnja odjela u Galebu dovela je do smanjenja zaliha, povećanja protočnosti, veće iskoristivosti radne snage i proširenja asortimana proizvoda, pa su u godini danas isiom razinom troškova povećali prihode deset posto, naglašava Pezo. No zasluge za to svakako ima i ohrabrivanje zaposlenika da iznose prijedloge, jer se nagrađuje sve što poboljša poslovanje ...


20 ključeva za kvalitetnije poslovanje

Piše:  Marijana Šešo / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Dok sa svih strana stižu krizne najave o zamrzavanju plaća i nižoj zaposlenosti teško je pozitivno gledati na druge mogućnosti koje bi domaćim kompanijama pomogle pojačati učinkovitosti u radu.

Ipak, umjesto uručivanja otkaza, bolje rezultate može donijeti sve ostalo, prije svega uvođenje novih metoda upravljanja koje će uspjeti sniziti troškove rada, smanjiti količinu zaliha ili učinkovitije od kljenata naplatiti potraživanja.

Stjepan Pezo
Stjepan Pezo, direktor omiškoga "Galeba"

U Hrvatskoj se već petu godinu provodi model upravljanja promjenama pod nazivom "20 ključeva", koji korak po korak mijenjaju korporativni način razmišljanja i stvaraju nove efekte i kulturu poslovanja.

U svakom poduzeću mogu se otkriti i iskoristiti skriveni resursi, što je bitno kod izrade poslovne strategije. Obično su to postupci kojih se rijetko sjetimo i teško ih provodimo, no držimo ih logičnim i nužnim kad za njih čujemo.


Prijedlozi zaposlenika

"Nije isto kad sam pokušavaš nešto poboljšati, jer je drugačije kad uvodiš provjerene programe koji su drugdje već pokazali pozitivne rezultate" - ističe Stjepan Pezo, direktor omiškoga "Galeba".

Ta se tvrtka od gubitaka za nekoliko godina pretvorila u perspektivnog proizvođača trikotaže, a pomaci su, kaže Pezo, došli zamjenom "push" za "pull" sistem. Promjena upravljanja na operatnoj razini metamorfozirala je razmišljanju radnika, koji su prije jedino svoje male grupe smatrali kvalitetnima, dok sad i ostale dijelove proizvodnje prihvaćaju kao partnere.

Takva ulaganja ne mogu se prikazati u financijskoj bilanci no donose odlične rezultate, jer po receptu 'ključeva' nerealne dojmove zamjenjuju mjerljivi parametri.

Suradnja odjela u Galebu dovela je do smanjenja zaliha, povećanja protočnosti, veće iskoristivosti radne snage i proširenja asortimana proizvoda, pa su u godini danas isiom razinom troškova povećali prihode deset posto, naglašava Pezo.

No zasluge za to svakako ima i ohrabrivanje zaposlenika da iznose prijedloge, jer se nagrađuje sve što poboljša poslovanje, poput ideje da se rabljeni uređaji ne bace, nego sa drugom tvrtkom razmijene za reklamne usluge.
 

Opis ključeva

1. Čišćenje i organiziranje
2. Racionaliziranje sistema / Svrstavanje ciljeva
3. Aktivnosti malih grupa
4. Smanjivanje rada u toku
5. Bcze promjene tehnologije
6. Poboljšanje na razini procesa poslovanja
7. Nula defekata u proizvodnji
8. Povezana proizvodnja
9. Održavanje opreme i strojeva
10. Kontrola vremena i predanost
11. Osiguranje kvalitete
12. Razvijanje dobavljača
13. Eliminiranje otpada
14. Ohrabrivanje zaposlenika da stvaraju unapređenje
15. Raznovrsnost vještina i obuke
16. Raspored proizvodnje
17. Kontrola efikasnosti
18. Korištenje informacijskih sistema
19. Čuvanje energije i materijala
20. Korištenje tehnologije za strateške prednosti
 

Povezani članci

Who's Online

We have 536 guests and no members online