Udruga brodara: Ne želimo biti stranci u našim lukama

Nedostatak vezova u sezoni, povećane lučke naknade, rad izvan sustava plavog dizela i loša suradnja s Ministarstvom turizma - temeljni su problemi s kojima se susreću članovi Udruge hrvatskih privatnih brodara (UHPB) koja okuplja oko 130 članova s cijelog Jadrana, ali pretežno iz Krila Jesenice, mjesta uz koje se, kako kažu čelnici Udruge, vežu počeci organiziranog nautičkog turizma na našoj obali...

 

VITAR U PROVU
PRIVATNI BRODARI NEGODUJU ZBOG NEDOSTATKA VEZOVA I ZABRANE KORIŠTENJA PLAVOG DIZELA

Ne želimo biti stranci u našim lukama


Pad bukinga od 10 do 30 posto trebali bi razumjeti nadležni i sniziti lučke pristojbe i dati nam jeftinije gorivo, kažu čelnici Udruge brodara


Piše: Gordan Zubčić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Nažalost, danas su nezasluženi primat na tržištu i u lukama dobili čarteraši. Smatramo da je jahtama i jedrilicama mjesto u marinama, a ne na vezovima koji su najprije namijenjeni za javni pomorski prijevoz i lokalno stanovništvo, pa i za nas turističke brodare. Upravo je u tijeku izrada novog zakona o lukama i pomorskom dobru i tu tražimo svoje mjesto. Ne bježimo od plaćanja lučkih pristojbi i ostalih naknada, ali ne želimo biti stranci u hrvatskim lukama - ističe Ivan Tomaš, predsjednik UHPB-a.

Turistički brod

Prema njegovim riječima, zbog pada bukinga i recesije, turistički brodari traže 50 posto niže cijene lučkih pristojbi, odnosno ukidanje 25-postotnog poskupljenja u lukama na području Splitsko-dalmatinske županije i dodatno pojeftinjenje.


Mali ploveći hoteli

- Nismo generalno protiv podizanja pristojbi, ali tek kada se naše poslovanje normalizira. Primjerice, Lučka uprava Šibensko-kninske županije povećala je lučke pristojbe za 150 posto u odnosu na lani, a pri tome ne nude ništa više usluga nego prošle godine. Ako Županija istarska pomaže privatne brodare, zašto se isti recept ne bi mogao primijeniti na razini cijele države - pita se Tomaš.

Dopredsjednik Udruge Špiro Naranča ističe kako su Špiro Naranča i Branko Bačić, državni tajnik za morebrodari zadovoljni suradnjom s Ministarstvom mora koje im olakšava svakodnevne kontakte s lučkim kapetanijama, Hrvatskim registrom brodova i omogućava im subvencioniranje potrošnje goriva. Nasuprot tome, čelnici UHPB-a tvrde kako im Ministarstvo financija ne želi odobriti korištenje plavog dizela.

- Apsurdno je da turistički brodari plaćaju sve trošarine i naknade za korištenje cesta koje su uključene u cijenu goriva. Naši kolege iz Grčke plaćaju manje od 3,5 kune za litru goriva, a mi dvaput više. Bez subvencija Ministarstva mora teško bismo poslovali i formirali cijene usluga, što moramo obaviti puno prije početka sezone - kaže Naranča.

Vodstvo Udruge kao rak-ranu ističe manjak kontakta s Ministarstvom turizma, jer upravo taj sektor smatraju svojom temeljnom djelatnošću. Naši sugovornici tvrde da nisu ni bili uključeni u izradu novih propisa koji se tiču boravišnih pristojbi.

- Unatoč vidljivoj krizi i padu bukinga koji se kreće od 10 do 30 posto s tendencijom daljnjeg negativnog kretanja, svrstanismo u najviši razred kada je u pitanju plaćanje boravišnih pristojbi. Da je sezona normalna, nitko ne bi kazao ni riječi, ali što ćemo ako sezona zakaže?

Do prijema prvoga gosta mi za održavanje broda prosječno izdvojimo po 150 tisuća kuna, od čega je 90 posto novca pokriveno kreditima. U tom smjeru, već godinama se pokušavamo izjednačiti s malim hotelijerima kojima sada država pomaže u podizanju i otplati kredita, ali bez uspjeha - zaključuje Ivan Tomaš.


Prosvjeda (ne)će biti

Proteklih su godina brodari okupljeni u nacionalnu Koordinaciju udruga znali usred ljeta blokirati jadranske luke, nezadovoljni cijenom goriva ili nedostatkom vezova.

Sada se klima očito mijenja: - Nije nam u interesu blokirati luke. Pokušat ćemo svim sredstvima riješiti nastale probleme jer treba znati da na svakom našem brodu u sezoni radi i po pet ljudi - ističu iz UHPB-a.

Kreditni grop
Do prijema prvoga gosta mi za održavanje broda prosječno izdvojimo po 150 tisuća kuna, od čega je 90 posto kredit, kaže Ivan Tomaš.

Teška cima
Lučka uprava Šibensko-kninske županije povećala je pristojbe za 150 posto u odnosu na lani, a ne nudi ništa novo, tvrde brodari.

Povezani članci

Who's Online

We have 109 guests and no members online