Crno naličje hrvatske priče o zelenoj energiji

"Hrvatska priča o zelenoj energiji zločinački je korupcijski pothvat od kojega se diže kosa na glavi – nigdje u Europi nije se istom tom hvalevrijednom zadatku smanjenja štetne emisije i očuvanja prirodne sredine pristupilo s takvom očitom nakanom da se postigne suprotan efekt, prirodna sredina izrabi, proračun uništi te opljačka mjesno stanovništvo, sve pod egidom tobožnjih ”europskih politika”. Kakav će učinak gradnja novih vjetroelektrana imati na lokalnu zajednicu? Porazne." - pisao je još lani danas već pokojni novinar Denis Kuljiš o najnovijoj hrvatskoj korupcijskoj aferi koja se zakotrljala ovog vikenda uhićenjem Josipe Rimac i 13 drugih sudionika u "zelenoj pljački stoljeća".
Pisao je Kuljiš lani u više navrata o "invaziji predatorskih 'obnovljivača' na hrvatske potrošače električne energije. Riječ je o skupini povezanih biznismena i državnih činovnika, koji promoviraju obnovljive izvore i nastavljaju pothvat započet u manjim razmjerima još 2007. godine." te HDZSDP-u koji su dozvolili da se jedna plemenita ideja pretvori u brutalnu korupcijsku shemu.
Jučer je određen jednomjesečni istražni zatvor Josipi Rimac, Ružici Njavro i za još pet osoba obuhvaćenih istragom sukladno prijedlogu USKOK-a.
- Ovo je prvi put da se dogodilo da je uhićen netko na dužnosti, sve drugo što je bilo dosad, kršenja načela obnašanja dužnosti ili sukob interesa, to su indicije i sumnje bile, sve osim jednog ministra koji je u procesu i to za situaciju koja se dogodila godinama prije nego je postao, komentirao je premijer Plenković najnoviju korupcijsku aferu u vrhovima vlasti koja je došla u (ne)zgodno predizborno vrijeme.
 

Cesta kroz Sumpetar još uvijek zatvorena

Dio lokalne ceste kroz Sumpetar, u ulici sv. Roka od broja 9 do 11, bit će zatvoren za sav promet duže od planiranog zbog nepredviđenih geotehničkih radova prilikom sanacije potpornog zida.
- Cesta ostaje zatvorena do 5. lipnja 2020. godine (petak). Za privremenu regulaciju prometa postavljena je privremena prometna signalizacija. Za pristup sa sjeverne strane do mjesta radova treba koristiti Ulicu svetog Nikole (raskrižje s državnom cestom u Krilu Jesenice) i Put sv. Roka - naveli su iz Županijske uprave za ceste Split.
 

Kapetan se vratio u dolinu mozgova

Prije šest godina bio je prebojan iako nije bio golobradi simpatizer HOS-a s nedovoljnim iz povijesti, a sada se kapetan s olujnih mora opet vratio u svoj mirni Sumpetar. Riječ je o novoobnovljenom muralu iskusnog jeseničkog kapetana za kormilom s grbom Hajduka, rad "umjetničke sekcije" lokalne Torcide, sudeći po obližnjem zidu s friško oslikanim obilježjima navijača Hajduka i bakljadi koja je usljedila na "otvaranju" murala...
Iza starog jeseničkog kapetana ostali su daleki oceani i ljute nevere, a pred njim nove fešte i bakljade nakon idućih Hajdučkih pobjeda...
Miran Jadran ti želim i da mi se ne nerviraš i ne tuguješ, kapetane, kada pogledaš na sve te puste "privatne" porte i "divlje" muliće koji su izniknuli kao iz ničega na ovoj našoj lipoj obali dok si ti plovio sinjim morima..  i dok nitko u ovoj dolini mozgova nije ima muda reć uzurpatorima i zidarima - Dosta je! Nećete!
 

Mural TIN-u osvanuo na Dugoračkoj Glavici

Na putu prema Dugoračkoj Glavici, kod balotališta "Promaja", proteklog vikenda osvanulo je novo djelo "umjetničkog krila" lokalnih navijača Hajduka, oslikan je zid novim muralima koji uz simbole postrojbi Hrvatske vojske (HV) iz Domovinskog rata prikazuju i neke lokalne motive. Ističemo onaj koji stilizirano prikazuje dizalice "na obali" bivše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat i TIN-a, prvi oklopni transporter HV koji je izgrađen u našoj bivšoj tvornici, u "Mehanici", ali i ostalim njenim djelovima i koji je 11. srpnja 1991. predan 4. brigadi Zbora Narodne Garde (ZNG). Nažalost, naš dugoratski "TIN" je među onim oklopnjacima koji nisu dočekali kraj Domovinskog rata. Stradao je u jednoj od akcija 4. brigade u zadarskom zaleđu, u naselju Briševo...
 

Svojoj Domovini za 30 rođendan..

"Svojoj Domovini za 30. rođendan želim da se prestane družit s ljevičarima i odbaci ideje s kojima su nas više-manje svih trovali kad smo bili mlađi.
Neka proda sve od čega nema koristi ona nego lažni prijatelji (s rukom na srcu op.ur.) koji se samo grebu dok ima, i nek počne nešto radit, štedit i plaćat sama svoje račune. Umisto da leži doma ili visi po kafiću lamentirajući o "društvenim nepravdama" i čeka da joj neko drugi plati piće ako se materi taj dan nije ogrebala za 20 kuna. Jer takve prijatelje niko ne želi imat, a mladost i ljepota su prolazni.."

   - FB Nikša Marinović
 

Dobrodošli u novu eru istraživanja Svemira

U Hrvatskoj je vijest vikenda uhićenje Josipe Rimac i suradnika u koruptivnoj aferi oko vjetrenjača, dok svijet u live streamu gleda uspješno lansiranje rakete Falcon Heavy s astronautima u kapsuli Crew Dragon iz svemirskog centra Kennedy i njeno priblžavanje Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) s kojom se uspješno spojila u nedjelju oko 16 sati.
O Josipi i 12 patuljaka drviti će se još malo po hrvatskim medijima, a onda će sve to postati još jedna skupa hrvatska pravosudna trakavica s predvidljivim epilogom ("nisu krivi") o kojoj ćemo na rubovima Dnevika slušati još godinama, baš kao što već godinama slušamo o suđenju Sanaderu, Mamiću, ali začudo ne i o krimosu Vidoševiću.
No ovaj vikend ipak će se pamtiti i ući će u povijest i o njemu će te gledati i slušati i idućih desetljeća, barenko u TV Kalendaru.
Daleko od hrvatskog mulja i kriminalnih hobotnica, a nedaleko od močvara Floride privatna tvrtka SpaceX južnoafričkog-američkog tehno-milijardera Elona Muska uspjela je u subotu s svojom raketom Falcon Heavy uspješno poslati u svemir dva američka astronata NASA-e koji su u nedjelju pristali uz ISS gdje će se pridružiti ruskoj i američkoj posadi. Raketa se potom kontrolirano vratila na Zemlju, na morsku platformu, i koristiti će se u idućim svemirskim misijama, a ne odbacivati kao dosad nakon jednokratne upotrebe. Ahh taj štedljivi privatni kapital... Američki i svi ostali astronauti u posljednjih 9 godina, od kada je prizemljen i posljednji Space Shuttle, kretali su u orbitu uz pomoć ruske rakete Sojuz s starog, dobrog kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu (braća Rusi nikako da dovrše svoju novu svemirsku luku Vostočni u Amurskoj oblasti na Ruskom dalekom istoku, jedan od prosljednih uspornika im je nedavno otkrivena velika koruptivna afera u samom vrhu ruskog svemirskog programa. Svaka sličnost s hrvatskim (ne)prilikama je, naravno, sasvim slučajna iako je i "naš" Svemirski centar u Udbini lani sasvim neslavno "prdnuo u ličku rosu").
Na dalekoj toploj Floridi, uz pomoć znanja i elana tisuća znanstvenika i inženjera, moderne tehnologije i milijardi zelembaća privatnog kapitala, opet su se "Amerikanci s američkog tla na američkoj raketi" vinuli u Svemir. Dobrodošli u novu eru istraživanja Svemira, a pogotovo okolnih planeta, mjeseca i asteroidnog pojasa, kojoj će inicijativu i tempo davati ne samo nacionalni (čitaj: političko-strateško-vojni), interesi već privatni kapital i interesi velikih, privatnih kompanija.  Čeka nas uzbudljiva budućnost!
No bilo bi dobro i dalje naprezati moždane vijuge i pokušati da čovječanstvo u budućnosti osigura nekakav "Plan B" za nastavak naše civilizacije i izvan udobnosti matičnog planeta... jer ako HDZSDP hobotnica nakon Hrvatske osvoji i ostatak Europe i Svijeta, život kakav smo dosad poznavali brzo će odumrijeti (pandemija korone bila je samo pilot epizoda) i Zemlja će postati nepodnošljivo mjesto za život svima.. osim možda za Šeksa, Njonju, Plenkija, Bernija, Marasa i ostalu HDZSDP bratiju sisavaca krvi.
Elone, brate, nemoj sad stat !
 

Čestitamo Dan državnosti

Svim sumještanima i građanima Republike Hrvatske čestitamo praznik, Dan Državnosti!

Je li 25. lipnja ili 30, svibnja, nije toliko ni važno - slavit ćemo oba!
U Lijepoj našoj koju nam valja sada kada smo napokon slobodni i "svoji na svome" urediti i napraviti pristojnim, ugodnim i poželjnim mjestom za život, rad i ljubav.
To neće za nas napraviti nitko drugi, a pogotovo ne HDZSDP, stoga se valja ohrabriti, uključiti i početi mijenjati prvo sebe, a onda svojim primjerom i svoju okolinu..  I da, može se.
 
Sveta misa zadušnica za sedmoricu poginulih branitelja s ovog našeg koji su svoje živote položili na oltar domovine služit će se u subotu, 30. svibnja 2020. u Crkvi Sv.Mihovila u 19 sati u Omišu.

IN MEMORIAM
Neven Pocrnjić
Marko Lozančić
Vedran Rakuljić
Ante Šošić
Miljenko Zečić
Marko Krstić
Tonči Marušić
 

Ususret Danu državnosti, 30. svibnja

30. svibnja 1990. nakon svečane mise u zagrebačkoj prvostolnoj crkvi koju je vodio kardinal Franjo Kuharić, hrvatski je Sabor usvojio Odluku o raskidu svih državno-pravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ (koju je napisao, pogađate, Vladimir Šeks). Prvi predsjednik višestranačkog Sabora postao je Žarko Domljan, Franjo Tuđman izabran je tada za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske.
Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao na 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora. A onda je "izmješten"... da bi lani opet bio vraćen.
Donedavno bi se ovog datuma prisjetili  tek neki saborski "veterani" ili poneki naivni nostalgičar koji je doslovno shvatio ono što su ga učili cijeli život - da je iznad Sabora samo Bog.... Nažalost, vrijeme je pokazalo svu tragediju ove naše zablude.
Saborske su klupe, uz časne iznimke, pune polusvijeta: stranačkih poslušnika, niškoristi i štetočina, korumpiranih lica, ražalovanih "biznismena", čak i probisvijeta, a dao bi se nać i pokoji zločinac koji je "odradio" kaznu za svoje grijehe, a da ni ne spominjemo sve one "najbolje hrvatske muževe (i majke)" koji su nas samo - razočarali.  Umjesto zbog časti i plemenitih pobuda put Markova trga danas, a i uskoro će opet, s stranačkih lista kreću (ne)narodni poslanici iz sasvim konkretnih razloga: zbog moći i utjecaja, plaće i nakada, a dobro će kasnije doći i saborska mirovina. Neki od njih uopće i ne dolaze na svoj posao, drugi pak rijetko, neki nisu ni zucnuli riječ za cijelog mandata, a neki ne prestaju lupetati...

Dan državnosti opet ćemo proslaviti u subotu, 30. svibnja. Gor(nj)ima usprkos! Imamo svoju domovinu, svoju Hrvatsku, još samo da od nje napravimo zemlju gdje možemo marljivo, pošteno i pristojno raditi, živjeti i voljeti.
 

Čestitamo Dan Hrvatske vojske

Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. ZNG je bio naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u RH, preteču Hrvatske vojske. ZNG se ustrojio kao odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Hrvatskoj, kao i zbog nemogućnosti nove hrvatske države da osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države na svom cjelokupnom državnom području.
Temeljem Zakona o obrani donesenog u rujnu 1991., oružane snage organiziraju se u jedinstvenu Hrvatsku vojsku (HV), a postrojbe ZNG-a 3. studenog 1991. preimenovane su u Hrvatsku vojsku.
Hrvatska vojska nakon Domovinskog rata profilirala se iz ratne u mirnodopsku silu koja je danas i kao vojska članice NATO-a spremna izvršiti sve zadaće koje se pred nju postavljaju, te je jedna od ključnih sastavnica sustava domovinske sigurnosti.
 
Na stranicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske objavljen je oglas za prijam u Prometnu jedinicu mladeži, za obavljanje poslova nadzora prometa u mirovanju i upravljanja prometom na raskrižjima na području Splita, Omiša, Podstrane, Makarske, Trogira i Sinja. Traže se učenici/e s navršenih najmanje 16 godina života ili studenti/ce, primjeren/a u učenju, ponašanju i radu. Prednost će imati oni koji poznaju strane jezike i imaju položen vozački ispit - objavili su na stranicama PU SD. Uz zamolbe je potrebno dostaviti kratki životopis, potvrdu o školovanju, presliku svjedodžbe zadnjeg završenog razreda ili Indeksa i potvrdu od liječnika obiteljske medicine.
Zamolbe će se zaprimati od 25.5 do 1.6., a potrebno ih je dostaviti osobno ili putem pošte u Policijsku postaju prema mjesnoj nadležnosti. Zamolbe dostavljene izvan roka ili s nepotpunom dokumentacijom neće se razmatrati.
 

Ante Mekinić: Crtica o domu i domoljublju

Gorljivost kojom današnji ustašofili (ne može se reći ustaše jer oni se izbjegavaju tako deklarirati) inzistiraju na pokliču “Za dom spremni” najbolji je dokaz da nije riječ tek o nevinome izljevu domoljublja kako se to nastoji prikazati nego o pokušaju rehabilitacije ustaškoga režima na mala vrata primjereno mogućnostima.
Uzme li se još u obzir i ikonografski kontekst s kojim rečeni poklič u pravilu čini cjelinu (poglavnikovi portreti, crne uniforme, ‘ušato’ U, desnica podignuta na razinu ‘visine kukuruza’ itd.), više je nego razvidno da je posrijedi tek proziran pokušaj rehabilitacije režima koji je Hrvatskoj samoj nanio najviše zla.

Pa ipak, bilo bi nepravedno samo zbog ove političke smicalice kojom se nastoji reinterpretirati dio naše povijesti u svrhu trženja glasova i privilegija u sadašnjosti, unaprijed negirati domoljublje mahom golobradih momaka koji su u počecima Domovinskoga rata iskreno vjerovali ili još uvijek vjeruju da je sporni poklič vrhunac domoljubnog izraza, što su mnogi napokon i dokazali položivši, nažalost, svoje živote na žrtvenik domovine...
 

Prosvjed poduzetnika u Zagrebu

U četvrtak, po prvi put ikada u povijesti RH, poduzetnici prosvjeduju na ulicama! Pozivaju na prosvjed u Zagrebu poduzetnike, zaposlenike,.. za solidarnost, bolje društvo i bolju budućnost svih nas, za Hrvatsku 2.0 u kojoj bi svatko želio živjeti.
Organizator prosvjeda, udruga Glas poduzetnika očekuje da će se na Markovom trgu okupiti 1.500 poduzetnika i njihovih zaposlenika iz svih dijelova Hrvatske, u grupama od po 40 osoba, sukladno korona propisima HZJZ-a. Prosvjednici dolaze organizirano, busevima i kombijima, a pozivaju sve građane da im se pridruže na zagrebačkom trgu gdje će (budućoj?) vlasti iznijeti svoje zahtjeve tj. pitanja na koja će zatražiti odgovore...
 

Nasiplje se Mandičino mulo

Nasiplje se Mandičino mulo, "pero" između Orija i Solina, a proširenje lukobrana dulje u more trebalo bi bolje štititi porat Orij i naše lijepe plaže od lebićada i ostalih klimatskih nepogoda. Akcija nekoliko lokalnih mještana Orija ima potporu u planovim uređenja ovog dijela naše Općine i županije. No, nažalost, ne nasiplju se samo stijene i kamenje, poželjan materijal u izgradnji lukobrana, nego dijelom i zemlja, što uvijek donosi i loše posljedice na okolno more i na život u moru...   Blaž, pripazi malo s materijalon', nemoj nam zagadit more!
 

Korona analize: Dva mjeseca krize

Najgore je prošlo. Polako, ali sigurno Hrvatska se vraća u normalu. Proces će biti dug. Virus je još uvijek tu. Oprez, maske i fizički razmak još će dugo vremena biti dio naših života. Protekla dva mjeseca otkrila su nam neke prilično zanimljive stvari. Korona nas je naučila puno o zemlji u kojoj živimo. Ali i o nama samima. O tome kakva vlast treba, a kakva ne smije biti. Što je u državi dobro, a što pod hitno treba mijenjati. Naučila nas je, recimo, da u krizi svaki stručnjak zlata vrijedi, a da se uhljebi ne isplate. Ali da se itekako isplate ulaganja u znanost. I da je velika šteta što smo uništili domaću poljoprivredu. I da se može – bar za neko vrijeme – živjeti bez ustaša i partizana. Da je policija i dalje spremna "natamburati" novinare nego u zatvor strpati "nestašnog" svećenika koji krši zabranu okupljanja. Da Hrvatska doista ne treba ovoliku masu općina. Da su pečati nepotrebni jer se svaki dokument danas može izdati putem interneta. Da je tiha većina u Hrvatskoj kad je najteže pošteno, predano i časno radi svoj posao..., piše Marina Karlović Sabolić na stranicama Slobodne Dalmacije o tome što nas je sve naučio "lockdown" usljed pandemije korone.