Prekoračite li vrime na parkingu, platite samo razliku

Vozači nisu dužni platiti takozvanu ugovornu kaznu ako prekorače vrijeme parkiranja, nego samo razliku u cijeni za vrijeme koje su koristili parking – upozorava Mladen Šurija iz Udruge ½Dalmatinski potrošač½. To se odnosi i na prijevoz putnika u javnom prometu, gdje je također bila uobičajena naplata kazni u slučaju da kontrolor zatekne putnika bez karte. - Neke tvrtke i koncesionari koji pružaju usluge parkinga najavljuju uvođenje takozvanih penala umjesto ugovorne kazne za prekoračenje vremena parkinga. Radi se samo o još jednom pokušaju negiranja pravne države i podcjenjivanja građana poreznih obveznika – upozorava Šurija, a prenosi Slobodna Dalmacija ...

IZ UDRUGE 'DALAMTINSKI POTROŠAČ'  UPOZORAVAJU GRAÐANE NA UGOVORNE KAZNE ZA KOJE NALOG MOŽE DATI JEDINO SUD ILI POLICIJA

Prekoračite li vrime na parkingu, platite samo razliku


Piše: Tanja Gattin Zebić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Zato se nemojte zbuniti nazivom kazne jer za vas ona ima isti učinak i ne dopustite tvrtkama koje su godinama kršile zakon i oštećivale nedužne građane da to više rade – poručuje građanima, te nadodaje da ako na vozilu pronađu obavijest o plaćanju kazne zbog prekoračenja vremena, da plate parking za ono vrijeme koje je vozilo provelo na parkingu, a ako nakon toga dobiju rješenje o plaćanju ugovorne kazne, da ulože žalbu temeljem Zakona o obveznim odnosima uz prilaganje kopije računa.

U Zakonu o obveznim odnosima jasno stoji da ugovorna kazna ne može biti ugovorena za novčane obveze, dok Zakon o zaštiti potrošača određuje Zakon o obveznim odnosima nadležnim za obveznopravne odnose između potrošača i trgovca.

Tvrtke i koncesionari koji pružaju usluge parkinga i prije odluke Ustavnog suda nezakonito naplaćivali ugovornu kaznu te su građani i prije mogli pobijati takva potraživanja.