Sumpetar: Mačke sortiraju smeće, a mi sve plaćamo

Nazorovi ispred prodavaonice Studenac u SumpetruPoljakinja Ewa Nazor u Hrvatskoj je već punih 11 godina, no uskoro će pred sud drugi put, i to zbog neplaćanja smeća ili, bolje rečeno, zbog neplaćanja za takozvana ostvarena noćenja. Njoj i suprugu Nevenu, s kojim godinama iznajmljuje apartmane u Sumpetru, prijeti ovrha od tisuću kuna, no Ewa i Neven ustrajni su u neplaćanju računa. Mi redovito plaćamo odvoz smeća koji se nama računa po kvadraturi stambenog prostora, jedino što nama smeta jest potraživanje od komunalne tvrtke, koja traži za svakog prijavljenog gosta, i to dnevno, od 1,50 kune uvećano za PDV. Nitko od nadležnih nije nam poslao bilo koje rješenje, kojim bi argumentirali potraživanja - kaže Ewa ...


SUMPETAR U RALJAMA BIROKRACIJE

EWA NAZOR IZ SUMPETRA SPORI SE OKO PLAĆANJA SMEĆA ZA TZV OSTVARENA NOĆENJA


Mačke sortiraju smeće, a mi sve plaćamoEwa Nazpr i suprug u Sumpetru
Mještani Sumpetra nezadovoljni su radom komunalne službe: Ewa i Neven Nazor i Jure Klarić 
Foto: Ante Čizmić / Cropix


Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Lani 28. veljače dobili su račun od komunalnog društva "Peovica" za odvoz smeća od 949 kuna za siječanj 2008. godine. No, kako je taj račun bio neosnovan i već onda u zastari, to nisu željeli platiti. Nakon toga stiglo je sad  rješenje o ovrsi uvećano za zatezne kamate


Takvo rješenje ih, kako kažu, nije začudilo, no više od svega iznenađuje ih činjenica da na njihove molbe o nekorektnosti takve naplate odvoza smeća nitko ne odgovara.


sumpetar


- Mi se bavimo turizmom, plaćamo sve doprinose i poreze i tu nema nikakve dvojbe, no smeta nam što se cijena odvoza smeća naplaćuje po kvadraturi, a za svakoga gosta traži se po osobi i po danu, uz PDV.

To doista nema smisla. Kada smo pitali nadležne da nam daju objašnjenje, oni su slijegali ramenima i pozivali se na zakon, bez konkretnog obrazloženja o kojem zakonu se radi i govore da to jednostavno mora biti tako.

No mi ne telimo pristati na takav odgovor - ljutito će Ewa Nazor.


sumpetar


Ovakva nelogičnost smeta im još i više kada znaju gdje stoje kante sa smećem i kako izgleda glavna ulica u Sumpetru.

- Našim gostima moramo objašnjavati zašto smeće stoji u neposrednoj blizini samoposluge, a da ne govorimo o tome kako izgleda i u kojem stanju se nalazi trgovina "Studenac".

Zašto tamo gdje svi kupuju svakodnevno namirnice, smrdi na otpad, a mačke i miševi "sortiraju smeće"?

Sumpetar je jedno zapušteno mjesto. Nas koji se trudimo ovdje dovesti, a posebno zadržati goste, trebalo bi nagraditi, a ne maltretirati potraživanjima koja nitko od nadležnih nije u stanju ili ne želi obrazložiti.


sumpetar


- Volim ovu Hrvatsku, sretna sam u Sumpetru gdje živim s obitelji, ponosna sam kad se nama vraćaju naši prijatelji iz Poljske ili Njemačke, ali ljuta sam da netko proba nas tretirati kao ovce koje ne znaju ni pisati ni čitati i ljura sam kad se nas potrošače tjera u ime "zakona" na naplatu koja nije zakonita.


- Ja se ne slažem i ne mirim s izrekom... to je tako. plati i muči...

kaže nam na kraju simpatična Ewa koja neće stati u borbi protiv birokracije.

 

 

Povezani članci

Who's Online

We have 285 guests and no members online