U rujnu više neće biti novca za mirovine?

Ivan ŠukerPostoji opasnost da državni proračun u rujnu ostane bez sredstava za isplatu svih mirovina. Ako ne bude novih ušteda – crni scenarij o neisplati svih mirovina mogao bi postati realnost. Slično je bio upozorio i ministar financija Ivan Šuker na sastanku čelnika vladajuće koalicije na kojem je, kako piše Globus, pojasnio da su prihodi od doprinosa sve manji i da redovita isplata mirovina sve više ovisi o proračunu. - Ministar Šuker veoma dobro zna da su prihodi od doprinosa skoro dostatni za isplatu starosnih mirovina ostvarenih po osnovi rada, te da problem postoji s oko 200 tisuća povlaštenih mirovina koje se isplaćuju prema posebnim propisima i koje koštaju gotovo osam milijardi kuna godišnje. A to su mirovine koje se isplaćuju temeljem zakona koje je donio Hrvatski sabor, i nisu utemeljene na doprinosima iz rada - kazao ne na ove najave Silvano Hrelja, predsjednik stranke umirovljenika ...


PRESUŠUJE DRŽAVNA BLAGAJNA

Izvor: HINA

Mediji su objavili da je ministar financija Ivan Šuker u ponedjeljak na sastanku čelnika vladajuće koalicije rekao da za urednu isplatu svih mirovina u ovoj godini neće biti dovoljno novca ako se ne uštedi na drugim rashodima.

Mirovine su stečeno pravo umirovljenih radnika i ne mogu ovisiti o sposobnosti ili nesposobnosti ministra da napuni proračun. Stoga je ministar čim je u javnost procurila ovakva izjava, morao ponuditi ostavku, reći građanima da ne zna raditi svoj posao i savjetovati svojoj šefici, gospođi Jadranki Kosor da raspiše prijevremene izbore.

Unošenje panike među ionako osiromašenu i na sve načine ranjivu umirovljeničku populaciju izaziva nepotrebne traume, pa zato ovakvo "puštanje balona" smatramo ne samo politički, nego i ljudski nedostojnim ponašanjem, kaže se u priopćenju Hrvatske stranke umirovljenika koje je potpisao predsjednik stranke Silvano Hrelja.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 252 guests and no members online