Općine nespremne za odvojeno prikupljanje otpada

selektivno odlaganje otpadaEU od Hrvatske zahtjeva da do 2015. godine svakom svom građaninu omogući da na kućnom pragu može odvojeno prikupljati otpad, od papira, metala i stakla do baterija, akumulatora, ulja i medicinskog otpada. Zakon o održivom gospodarenju otpadom zadužio je gradove i općine da osiguraju dovoljan broj kanti i spremnika, no mnoge od njih nemaju niti za tekuće potrebe. Odakle će namaknuti novac, još uvijek se ne zna.. Ne uspiju li općine i gradovi naći rješenje da kroz iduću godinu svim građanima omoguće odvojeno prikupljanje svih vrsta otpada, Hrvatska će se naći u još većim problemima - plaćat će penale Europskoj uniji. Kazne će plaćati i oni građani koji ne budu selektirali otpad, od tri tisuće do 10.000 kuna ...

GOSPODARENJE OTPADOM

Općine nespremne za odvojeno prikupljanje otpada

Ako se problem ne riješi, plaćat ćemo penale EU!

Izvor: Index.hr

Do kraja godine svi će gradovi i općine građanima morati omogućiti da u kantama i spremnicima pred svojim kućama i zgradama odvojeno odlože papirnati i kartonski otpad. Rokovi za odvojeno prikupljanje ostalih kategorija otpada uvodit će se postupno, a krajnji rok je 2015. godina. Protiv novog zakona u nekim se općinama već bune.

Da se ipak može kad se hoće dokaz je otok Krk koji još od 2005. godine kao prvi u Hrvatskoj zbrinjava sve vrste otpada. Na više od 1000 mjesta raspoređeno je 7000 spremnika, sve skupa koštalo je 25 milijuna kuna, a rezultat nije izostao - na otoku se odvoji 40 posto otpada.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 637 guests and no members online