Tko i kada mora nositi maske (ako ih uopće i ima)

Tko i kada mora nositi maske? Je li bolja pamučna ili kiruška maska? Građani Hrvatske danima već traže odgovore na ova pitanja. Situacija oko nošenja maski dodatno je pak zabrinula građane, jer zapravo posljednih dana naši sugrađani ali i ostatak zemlje vrlo teško dolaze do njih. Nejasna je njihova upotreba u javnom prostoru, njihova zaštita a dodatno pogoršava činjenica kako ih nema dovoljno.
- Pamučne maske ne pomažu kod koronavirusa, već imaju samo psihološko značenje. Što se tiče kirurških maski, nema smisla da ih nose zdravi ljudi, već samo oni sa simptomima bolesti. Ono što se traži da ljudi nose maske kod ulaska u trgovinu nema smisla kod zdravih ljudi. Kod onih koji imaju neke simptome dobro je da nose maske jer će na taj način spriječiti prenošenje prehlade ili neke druge respiratorne bolesti, ali nije nužno.
Mi nismo donijeli preporuku da se nose maske za osobe koje su zdrave, niti mislimo da su takve preporuke potrebne - pojasnio je Krunoslav Capak, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo.

Izvor: Slobodna Dalmacija

- Troslojna kirurška maska ima tri sloja od kojih je jedan plastični i  zadržava vrlo sitne čestice. Dokazano je da virus kod dugotrajne upotrebe može prijeći tu barijeru. Zbog toga smo dali preporuku da se kirurška maska koristi kod onih koji su bolesni, da bi se zaštitili oni koji nisu bolesni - dodao je Capak.

Kad stre već ovdje, pročitajte i letak o tome kako se u svojim domovima obraniti od korona virusa.

Povezani članci

Who's Online

We have 412 guests and no members online