Dućani kontra 'građevinske mafije'

omiš33-godišnji M.V. iz Duća, koji je jutros fizički u uredu napao Ivana Škaričića, gradonačelnika Omiša, dobrovoljno se predao policiji. U popodnevnim satima pred zgradom gradske uprave u Omišu skupilo su tridesetak mještana Duća prosvjedujući protiv gradske vlasti. ProsvjedOsuđujući svako nasilje i ne opravdavajući ovaj nasilni čin, zapitajmo se, što je to natjeralo 33-godišnjeg obiteljskog čovjeka iz Duća da ovako burno i nepromišljeno reagira i ida ugrozi i sebe i svoju obitelj? Povod svemu je dugo akumulirano nezadovoljstvo 30-ak vlasnika atraktivnog zemljišta na području Ribnjak, koje je umjesto pravim vlasnicima (kojima je zemljište oteto nacionalizacijom) pravnim bravurama pripalo Gradu Omišu. - Moj brat je to učinio jer se osjeća prevarenim od vlasti koje sada višestruko preprodaju to isto zemljište - rekao je brat M.V. okupljenim novinarima... Pozivam one koji o ovoj problematici znaju više da argumentirano iznesu kronologiju i detalje cijelog slučaja zbog kojeg je izbio ovaj incident... Ajmo, Dućani...


Omis
foto: Paun Paunović / Cropix, izvor: Jutarnji List


Andrea Kuzmić
, novinaraka Jutarnjeg Lista u članku naslovljenim "Zbog zemljišta prebio gradonačelnika" objavljenom na portalu jutarnji.hr piše, između ostalog, i sljedeće...


"... Osumnjičeni Vojnović jedan je od 30 rodbinski povezanih vlasnika zemljišta na omiškom predjelu Ribnjak, koji su devedesetih godina prošlog stoljeća tražili povrat nacionalizirane imovine. Zemljište malo manje od 30.000 četvornih metara pripalo je Gradu, a država je odredila svakom od vlasnika obeštećenje u iznosu od 13 kuna po četvornome metru.

No, Grad je počeo sklapati nagodbe s nasljednicima, tako da je došlo do raspona obeštećnja od 13 do 300 kuna po četvornome metru. Na dijelu koji je naslijedio Marinko Vojnović poduzeće Studenac gradi stambeni kompleks, a njegov brat Joško Vojnović, koji nam je iznio pozadinu ove priče, objasnio nam je zašto se dogodio ovaj napad.

- Moj brat je to učinio jer se osjeća prevarenim od vlasti koje sada višestruko preprodaju to isto zemljište - rekao je Vojnović.

U to se vrijeme pred policijskom postajom održavao spontani prosvjed 30-ak suvlasnika kako bi se solidarizirali s Marinkom Vojnovićem.

omišProsvjed je tekao bez ikakvih izgreda sve dok policajci nisu jednog povukli u postaju, nakon čega su ostali pokušali nahrupiti u zgradu, pri čemu je došlo do nagurivanja, a jedan među njima se verbalno obrušio na načelnika policijske postaje Hrvoja Bobana.

Njemu slijedi prekršajna prijava jer ga je nazvao budalom. Također su privedena trojica na obavijesni razgovor kako bi se upoznali s načinom organizacije javnog okupljanja, rečeno nam je u splitskoj policiji.

Dvosatni prosvjed završen je u 15.15 sati, a Marinko Vojnović bit će priveden na saslušanje istražnom sucu Županijskog suda u Splitu."


Izvor: JUTARNJI LIST

 

Članak Andree Kuzmić možete u cjelosti pročitati -->  Clanak  ovdje.

Prilog Nove TV možete pogledati -->  ovdje.

     

Povezani članci

Who's Online

We have 202 guests and no members online