Tri omiška reprezentativca

mate bilićIvan PerišićIvica KrižanacDobro je nekidan Branko Šušnjara, trener nogometaša Omiša zapitao Franu Vulasa, novinara Slobodne Dalmacije. - Koliko se još klubova u Hrvatskoj može pohvaliti da ima tri reprezentativca? - A NK Omiš, u kojem su ponikli Ivica Križanac, Mate Bilić i Ivan Perišić, jest, ne zaboravimo, ipak trećeligaš. Križanac je do juniora bio u klubu kad je počeo svoje putešestvije po Europi i Istoku, Mate Bilić do kadeta je stasavao na Ribnjaku kada je otišao u Hajduk, dok je najmlađi as, Perišić, u Omišu trenirao do svoje dvanaeste godine, kada je prešao također u Hajduk, da bi otišao u inozemstvo a da nije ni takoreći stigao ni obući, a kamoli znojem natopiti dres prvotimca prve momčadi. No dobro, "čudni" su putevi nogometni.. Eto, ponajbolji primjer je Mate Bilić, nekoć standardni mladi reprezentativac, a potom desetak godina zaboravljen od HNS-a i svih izbornika od legendarnog Ćire naovamo, iako godinama kontinuirano i kvalitetno igra u španjolskoj Primeri, jednoj od najjačih nogometnih liga svijeta. Već protiv Kazahstana, kad je napokon dobio priliku, pokazao je da na njega treba i u najdražem dresu ozbiljno računati, a prije koji dan u Vinkovicam protiv slabašnog Lihtenštajna odigrao je odličnu utakmicu i sudjelovao kod svih pet pogodaka, te stigao i oboriti rekord u postizanju najbržeg pogotka u kvadratičastom dresu ...


MATE, MATE BILIĆ

Nova punta reprezentacije


Piše: Mladen Banović


Mate Bilić"Uživao sam u toj utakmici, bio je to nezaboravan događaj za mene. Sretan sam, ali i opterećen time hoću li i u budućnosti biti jednako raspoložen u reprezentativnom dresu. Jedva čekam novo okupljanje", rekao je ushićeno Mate Bilić poslije utakmice i nastavio:

"Debitirao sam za reprezentaciju tek u 29. godini, ali ne mislim da je kasno, u najboljim sam godinama. Mogao sam debitirati i prije desetak godina. Vodio me Blažević 2000. u Bratislavu, ali priliku je iskoristio Boško Balaban. Od tada do danas nisam ni u kakvim opcijama. A pitali su me španjolski novinari i je li mi Slaven rođak. Nije, mi smo dvije loze Bilićevih", kazao je novinarima presretni Omišanin.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 575 guests and no members online