Ivica Križanac: Realno je očekivati da se vratim u Hajduk

Ivica KrižanacReprezentativna akcija Ukrajina uzela je zamah, ali će vjerojatno ključni kvalifikacijski ogled za plasman na Svjetsko prvenstvo 6. lipnja u Zagrebu proteći bez Ivice Križanca. Zbog frakture palca lijeve noge reprezentativni stoper neće nastupiti u Maksimiru pa se u svom Omišu u krugu obitelji, supruge Ive, te kćerkica Leone i Tare oporavlja, uživa u odmoru i povremeno - razmišlja o budućnosti. Ugovor s ruskim Zenitom s kojim je prošle sezone osvojio kup UEFA veže ga do prosinca ...

Ivica Križanac: Realno je očekivati da se vratim u Hajduk!


Piše: Frane Vulas / Slobodna Dalamcija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Ugovor s ruskim Zenitom s kojim je prošle sezone osvojio kup UEFA veže ga do prosinca kada završava tamošnja sezona, a već od prvog dana lipnja može potpisati ugovor s drugim klubom. Već je bio na korak do promjene sredine, blizu Juventusa, a aktualan je i ostanak u Rusiji.

Ivica Križanac

- Prvo se moram dogovoriti s obitelji, a zatim s klubom. Moram vidjeti ima li mogućnosti da me puste već na ljeto uz neku malu odštetu jer ipak sam već pet godina u klubu ili ću ugovor odraditi do kraja pa otići kao slobodan igrač.

- Kontakti postoje već neko vrijeme, a imam i vrlo zanimljivu ponudu Zenita da ostanem još dvije godine o kojoj ozbiljno razmišljam. Ima vremena, još važem što je najbolje za mene i obitelj, gdje ćemo imati najviše zajedničkog vremena - pojasnio je Križanac koji bi se stoga mogao i trajno vratiti kući.

Hajduk vida rane od završnice sezone, sanja kup preokret nakon 0:3 protiv Dinama, i slaže momčad za iduću u kojoj bi volio vidjeti Križanca u svojim redovima. 'Flerta’ je već bilo tijekom ove godine, ni Križanac nije imun.

- Hajduku bi vjerojatno bilo interesantnije da dođem na ljeto, a i meni. Kontakti postoje, ali problem je kako se dogovoriti u slučaju odštete. Navijač sam Hajduka, to je moj klub iako nikad nisam zaigrao za njega, ali i profesionalac te prvo moram gledati interese obitelji.

- Volio bih zaigrati za Hajduk, deset godina sam u inozemstvu. Kada bih se poklopile želje obitelji i moje profesionalne nitko sretniji od mene - istaknuo je Križanac kojem starija kći, sedmoipogodišnja Leona u Omišu ide u školu što je dodatni razlog za ostanak u Hrvatskoj.

Križanac je ipak svjestan da u Splitu ne bi mogao zarađivati kao u Rusiji.

Ivica križanac

- Ponudi li Hajduk nešto što će me, normalno u našim okvirima, zadovoljiti mislim da je realno da dođem. Još smo daleko od toga, ali u sljedećih mjesec dana bih mogao znati gdje nastavljam karijeru. Najvjerojatnije je da ću ili u Hajduk ili ostati u Zenitu - rekao je stasiti Omišanin kojem je želja da Hajduk složi momčad koja bi i na europskoj sceni imala težinu.

Približava se stoti rođendan kluba i Hajduku mora biti interes da nešto napravi u Europi. Navijači su gladni toga. Momčad ima dobar kostur, a ukoliko je Hajduk nadopuni s dva-tri igrača može nešto napraviti u Europi.

Hajdukov stoperski tandem za Europu mogao bi biti reprezentativni, Vejić - Križanac.

- Jednom smo već igrali u Andori, odlični smo prijatelji i cimeri u reprezentaciji. Hajduk ipak ima ljude koji određuju politiku kluba. Ne znam, možda se okrenu Brazilcima, Čileancima ili Česima. Volio bih da se u Hajduku više cijene domaći igrači nego oni sa strane. Mnogo dalmatinskih igrača uspjelo je mimo Hajduka. Hajduk se mora bazirati na omladinsku školu i praćenje dalmatinskih klubova. Nije rješenje kupovina, nego stvaranje igrača - istaknuo je iskusni 30-godišnji stoper kojem je zbog ozljede završena i polusezona u Rusiji.

- Sljedeći tjedan ću u Sankt Petersburg na preglede. Možda ću odmah početi s laganim treninzima jer je već prošlo dva tjedna, ali ne vjerujem da ću još početi trenirati s ostatkom momčadi jer su samo dvije utakmice ostale do kraja polusezone.

Vjeruje kako će ga trener Nizozemac Dick Advocaat pustiti u Zagreb da s ostalim reprezentativcima dočeka ogled s Ukrajinom.

- Ako dobijemo jednom smo nogom u dodatnim kvalifikacijama. Realno ćemo teško do prvog mjesta, iako to nije nemoguće. Već smo jednom pobijedili u Engleskoj, zašto ne bismo opet. Međutim trebalo bi se poklopiti mnogo stvari. Naš prioritet mora biti osiguravanje druge pozicije. Imamo odličnu reprezentaciju i možemo pobijediti svakoga.

Uoči Ukrajine cijeli niz hrvatskih igrača je izvan stroja, Križanac, Kranjčar, Eduardo...

- Da kucnem u drvo nadam se da se više nitko neće ozlijediti. Kraj je sezone, vjerujem da će i Ukrajina imati istih problema. Ševčenko je uvijek opasan, kao i Milevskij te Voronjin koji je u odličnoj formi, ali imat ćemo 40 tisuća navijača iza sebe. Moramo pobijediti ako želimo SP. Otići u Južnu Afriku s Hrvatskom bio bi poseban doživljaj, čak i u odnosu na osvojeni kup UEFA.

Reprezentativni suigrač Darijo Srna večeras ima priliku ponoviti njegov lanjski uspjeh i u finalu s Werderom osvojiti taj trofej.

- Takav uspjeh dogodi se jednom u životu. To je doživljaj koji se može usporediti samo ženidbom za voljenu osobu, rođenjem djece. Imao sam priliku u Manchesteru nakon finala s Glasgow Rangersima proslaviti s obitelji i prijateljima, to pogotovo nikad neću zaboraviti. Šahtar ima veliku šansu, daj Bože da sada Srna osvoji trofej.


HajdukPeroš: Poslovna tajna...

Predsjednik uprave „bijelihMate Tomislav Peroš nam je rekao:

- Križanac je nogometaš koji je dokazao svoju visoku kvalitetu i to na europskoj sceni, osvojio je i Kup UEFA igrajući za Zenit, odličan i u reprezentaciji. Treba li reći da bi svakome takav igrač dobro došao, pa tako i Hajduku.

- E sad, zanima vas jesmo li s njim u pregovorima, a ja ću vas podsjetiti na naš stav. Ni za jednog igrača neću reći ni da pregovaramo, ali neću reći ni da ne pregovaramo! Na takva zapitkivanja ostajem principijelno bez odgovora štiteći naše poslovne tajne.


Dobio nagradu grada Omiša

Križancu je uručena i nagrada grada Omiša.

"Lijepo je dobiti nagradu od svojih, ima nešto u izreci da je najteže steći priznanje u svom gradu.

- Prvi sam nogometni reprezentativac iz Omiša i normalno je da sam sada više praćen, ali nisam jedini uspješni nogometaš odavde. Mate Bilić ima odličnu sezonu u Primeri.”


Buljan: Čim prije...

S nogometnog aspekta sportski direktor Ivan Buljan kaže:

- Da Križanac dođe u Hajduk?! Čim prije, tim bolje! Ali, naravno, treba vidjeti kakvi su uvjeti, znate kako to ide s gažama i odštetama. Koliko ima u Zenitu, uh, uhhh, toliko ne bi mogao imati ovdje.

- Ali, vremenom, što prije, to bolje, rado bismo zagrizli za Križanca, takav stoper bi nam i te kako dobro došao. Treba odvagnuti i činjenicu da kad ga uzmeš u tridesetoj, očito dalje nema prodaje... Posao sličan kao i za Vejića.

Povezani članci

Who's Online

We have 179 guests and no members online