Iznajmljivači, prelistajte i preuzmite vrlo koristan priručnik za sve Vas iznajmljivače privatnog smještaja. Priručnik je napisala naša sumještanka Ana Brničević, a izdala izdala turistička zajednica naše županije. U njemu će te naći na pregršt smjernica, savjeta i ideje kako urediti smještaj, kako komunicirati s gostom, odgovora na najčešća pitanja iznajmljivača, pa sve do popisa svih obaveza za iznajmljivače te liste najpopularnijih portala i agencija za oglašavanje. Neke od "potvrda", poput lječničke za iznajmljivača, srećom više nisu potrebne, pa ne bi bilo zgorega da se u novoj verziji priručnika uskladi tekst sa akutalnim nametima i obvezama, te da se doda i kazalo sadržaja (indeks) priručnika radi lakšeg korištenja.
 

Turizam je sinergija i suradnja ljudi, a ne disperzija

Turizam je sinergija i suradnja ljudi i cijele zajednice uz maksimalno korištenje lokalnih resursa kroz pričanje autentičnih, jedinstvenih i nezaboravnih priča i doživljaja. Logično jer smisao turizma je upravo otkrivanje novih načina i kulture življenja, a samim time turizam sam po sebi nije sam sebi cilj niti svrha ako ne povećava kvalitetu lokalnog stanovništva, nije samoodrživ te ne priča i prodaje autohtone priče. Jednostavno, zar ne? Ne i u Hrvatskoj kojoj se turizam nije dogodio jučer, dapače dogodio se sredinom 1880-ih u Opatiji, a nažalost događa se i danas.. Zašto nam se turizam samo događa? Zato jer se strateškim ne bavimo razvojem turizmom kao i turističkih destinacija. Prvo strategija, a onda hoteli (infrastruktura ), a ne obrnuto. Bez obzira na pozitivne primjere i dalje prodajemo sunce, more i plažu, zato i imamo problem sa sezonalnosti, a kada je tako, onda kada nema sunca nema ni turizma. Rješenje sezonalnosti je prodavati kvalitetan i raznolik autentičan sadržaj te zaokružen turistički proizvod, piše Goran Rihelj, urednik izvrsnog portala HRTurizam.
 
Činjenica da se čak 70 posto smještajnih kapaciteta Splitsko-dalmatinske županije nalazi u obiteljskom smještaju, jedinstvena je prepoznatljivost turističke ponude Srednje Dalmacije koja je posljednjih godina doživjela posebno veliku ekspanziju. I dok je u obalnom dijelu i na otocima stoljetna tradicija ugošćavanja turista, u Dalmatinskoj zagori ta je praksa tek u začecima, iako pojedina područja, poput Imotske krajine, po kvaliteti kuća za odmor koje se nude na tržištu i njihovoj atraktivnosti, već stoje uz bok najvećim svjetskim rivijerama kontinentalnog turizma. U cijeloj Zagori, prema podacima iz Plana razvoja turizma Dalmatinske zagore koji je izradila TZ županije prije nekoliko godina, živi tek 111 tisuća stanovnika, odnosno 38 stanovnika na kilometar četvorni, što taj prostor čini očuvanim, autentičnim i ekološki visoko vrijednim. A sve su to odlike koje se u suvremenom turizmu iznimno cijene, a glavna riječ je autentičnost, piše HrTurizam.hr.  - "Kako bi potencijalne goste koji se tek odlučuju za putovanje upoznali sa svim novostima u našoj ponudi i mogućnostima dolaska u Srednju Dalmaciju, brojna marketinška i poslovna predstavljanja turizma Splitsko-dalmatinske županije u Europi i dalje traju, kao i promocije novih zračnih linija. U tijeku su on-line kampanje, usklađene sa navikama i potrebama pojedinih tržišta i ciljanih skupina gostiju i stvaranje što boljih pretpostavki za kvalitetnu i dugu poslovnu godinu na zadovoljstvo gostiju i domaćina" -  ističe Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije.
 

Kako unaprijediti turističku infrastrukturu?

Sustav hrvatskih turističkih zajednica teritorijalno je vezan uz jedinice lokalne i regionalne samouprave, financira se isključivo iz boravišne pristojbe i turističke članarine, ali kao obvezatno izdvajanje temeljem zakona. Ti se prihodi raspoređuju na način da 65% ostaje u mjestu, 10 % županijskoj zajednici, a 25% nacionalnoj turističkoj zajednici. Od onih 65% lokalnim turističkim zajednicama, 30% se uplaćuje na račun jedinice lokalne samouprave. Što se samih zadaća turističkih zajednica općina, gradova i županije tiče, one su zakonom propisane na gotovo identičan način s razlikom u obuhvatu prostora i subjekata. Hrvatska turistička zajednica ima zadaću nacionalne promocije u inozemstvu, ali i stalne edukacije djelatnika iz sustava, stalno istraživanje tržišta, konzultacije sa strukovnim udrugama, koordinacija aktivnosti zajednica iz sustava, razvoj selektivnih oblika turizma, itd. Zakon o turističkim zajednicama trebao bi različito tretirati i usmjeravati aktivnosti zajednica na lokalnoj razini od onih na regionalnoj pa bi se raspodjela sredstava trebala rukovoditi prema zakonskim obvezama djelovanja. Djelovanje bi pak trebalo biti vezano uz konkretne akcijske planove koji su proizašli iz strategija razvoja turizma. Dakle lokalne turističke zajednice (udružene) trebale bi voditi razvojne projekte zadane akcijskim planovima. Regionalne bi trebale biti zadužene za "paketiranje“ i "marketiranje“ regionalnog proizvoda uključivši i labeling odnosno brendiranje, a nacionalna turistička agencija/organizacija bi zapravo trebala biti nacionalna vladina agencija tijesno povezana s vanjskotrgovinskim poslovima i financirana iz javnih proračuna. Djelatnici te agencije bili bi državni dužnosnici. Tada bi svatko radio svoj posao, imao za to osiguran novac, svi bi imali konkretne ciljeve i konkretnu odgovornost. Gospodarski subjekti bi mogli biti članovi turističke zajednice na način da plaćaju članarinu i koriste benefite robne marke i marketinga destinacije i destinacijskih proizvoda. Možda sam otišao predaleko, mnogima se neće svidjeti moja razmišljanja, ali nakon odvolontiranih više od 20 godina u sustavu Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore i 28 godina radnog staža u privatnom sektoru kao poduzetnik i istraživač turističkih destinacija, uzimam si za pravo postaviti pitanje iz naslova koje muči svih i o kojemu ovisi dosizanje zacrtanih ciljeva s početka ove kolumne.., piše Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK, na stranicama portala HRTurizam, specijaliziranog za turizam..
 

6. Festivala planinarstva u Omišu

Planinarsko društvo "Imber“ Omiš u čast 20. godišnjice osnivanja, pod pokroviteljstvom Grada i Turističke zajednice grada Omiša, uz pomoć Centra za kulturu grada Omiša, Gradske knjižnice Omiš, Hrvatske gorske službe spašavanja, Mjesnog odbora Naklice, osnovne škole i Globe grupe osnovne škole "Josip Pupačić“, a sve pod motom "Planinarenjem do zdravlja", šestu godinu zaredom organizira Festival planinarstva koji se održava u Omišu i okolici od 2-.7.5.2017. godine, a počeo je otvorenjem uz izložbu fotografija povodom šezdeset godina Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza u Centru za kulturu Omiš (ex Ilirsko sjemenište) u utorak 02. svibnja 2017. godine sa početkom u 20 sati.Na programu Festivala je tradicionalna ekološka akcija "Planovo je naša slika" i prikazivanje filma "5 godina Festivala planinarstva u Omišu" 03.05., 04.05. slijedi predavanje "Ekspedicija Mt. Everest – otkrivanje novog i pomicanje osobnih granica" koje će održati proslavljeni alpinista i gorski spašavatelj Vladimir Mesarić Dado,  pokazna vježba Hrvatske gorske službe spašavanja održati će se 05.05. dok su zadnja dva dana ostavljena za izlete, 06.05. na Forticu i Kulu, a 07.05. na Komorjak. Ajmo u planine! Jer tamo..
 

Edukacije za privatne iznajmljivače 2017

Novi krug edukacija za privatne iznajmljivače održati će se u organizaciji TZG Omiš i TZO Dugi Rat u Omišu u četvrtak i petak u kongresnoj dvoranu hotel Plaža u Omišu. Predavač je Anamarija Cicarelli, voditeljica Savjetovališta za obiteljski smještaj i ovlaštena edukatorica za eVisitor od strane HTZ-a. Kako bi osigurali svoje mjesto na edukaciji molimo Vas da se prijavite ovdje. Ukoliko imate problema s on-line prijavom, možete se prijaviti i telefonskim putem TZG OMIŠ (021/861-350) ili TZO DUGI RAT (021/735-244). Edukacije će se održati prema sljedećem rasporedu:

ČETVRTAK, 04.05.2017. od 17 h:
- Bed & Bike prezentacija projekta za male iznajmljivače (Joško Stella - TZ SDŽ i g. Špadina - Biciklistički savez SDŽ)
- Priprema za poslovanje i komentari gostiju
- Kako poslovati legalno - Zakonske obveze u privatnom smještaju

PETAK, 05.05.2017. od 17 h, kongresna dvorana hotel Plaža, Omiš:
- Marketing poslovanja - kako povećati prihode za 50%
- Poslovanje sa turističkim agencijama
- Kako izabrati portal za oglašavanje?
- Kako biti uspješan na portalu za oglašavanje?
- Poslovanje s booking.com-om za početnike
- eVisitor.
 
Biciklistički savez Splitsko-dalmatinske županije, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Turistička zajednica općine Podstrana organiziraju prezentaciju Bike & Bed usluga. Prezentacija - edukacija na temu "Bike objekti, agencije i usluge – mogućnosti za razvoj Vaše ponude za cikloturiste", koju će voditi predsjednik Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije Denis Špadina, održati će se u petak 5. svibnja 2017. s početkom u 19 h u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani. Vrijeme trajanja prezentacije-edukacije je 30 min, a poslije je predviđen radni sastanak sa zainteresiranim iznajmljivačima radi dogovora za dodjelu oznake B&B.
 
Tihomir i Markito Marinković, predsjednik i direktor Turističke zajednice općine Bol, poslali su dopis premijeru Andreju Plenkoviću i medijima, a tema njihovog priopćenja je - Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. - Temeljem nedavnih događanja u vezi s dodjelom koncesije na plaži Zlatni rat, Skupština TZO Bol na svojoj sjednici održanoj 28. travnja 2017., izrazila je visoki stupanj nezadovoljstva ponašanjem i stavom Joška Stelle, direktora TZ ŽSD, kao člana povjerenstva za dodjelu koncesije na plaži Zlatni rat u Bolu. Naime, duboko nas je iznenadila činjenica da je Joško Stella u svega četiri dana izmijenio svoj stav (ako ga je uopće i imao) o dodjeljivanju koncesije na plaži Zlatni rat. Žalosti nas da je Joško Stella kao istaknuti turistički djelatnik i izvrsni poznavalac stanja u turizmu Bola sudjelovao u donošenju sramotne odluke da se koncesija na plaži Zlatni rat u Bolu dodjeli tvrtki koja nema niti jednog zaposlenog s 400 HRK godišnjeg prometa te niti dana iskustva u upravljanju plažama - naveli su predsjedniku Vlade. Joška Stellu ovaj je čin kolega iz Bola iznenadio jer do sada nikada nisu preko medija komunicirali, rekao je u izjavi za Dalmatinski portal, a osvrnuo se i na svoju ulogu u aferi koja je Zlatka Ževrnju stajala kandidature za župana. - U Povjerenstvu sam donio odluku na temelju informacija koje sam imao. Ako su predsjednik i direktor TZO Bol imali nekakve sumnje, trebali su mi se javiti prije, pa bih se zauzeo za Bol kao i nebrojeno puta prije. Zbog svega toga mogu ovaj njihov potez samo shvatiti u kontekstu političke kampanje za sljedeće izbore - rekao je Stella. Na kraju je poručio da ovaj potez neće utjecati na njihovu buduću suradnju.
 
7. izdanje trekking utrke Jesenice treking okupio je ispred stare Blagajne u starom selu Jesenice 577 natjecatelja u predivnom krajoliku starih sela u općini Dugi Rat i staza po brdu Perun. Utrka je krenula u 9:30 ispred crkve Sv. Roka, a natjecatelji su se natjecali na tri staze. Malu stazu od 9 km u muškoj konkurenciji osvojio je Ante Šesnić s vremenom od 1:14:48, a u ženskoj konkurenciji Ivana Mihalj s vremenom 1:39:13. Na srednjoj stazi od 22 km pobjede su uzeli Marko Herman s vremenom 2:33:43 i Eva Tušar s vremenom 2:55:05. Velika staza od 33 km pripala je paru članova iz HPD Mosor, Nenadu Keču s vremenom od 4:14:09 i Srđani Rožić s vremenom 5:49:41. Utrku je osiguravao HGSS, a kao i svake godine organizatori, marljiva aktivna ekipa udruge Jesenice, pobjednicima su osigurali vrijedne nagrade i popularne Gunge te bogatu trpezu punu lokalnih specijaliteta. Već nekoliko godina zaredom ova utrka u općinu Dugi Rat privlači mnogobrojne ljubitelje adrenalina, planine i zdravog načina života pa od srca želimo da tako (pa čak i bolje) bude i dogodine.
 
Biciklistička utrka Tour of Croatia održava se treću godinu zaredom, od 18. do 23. travnja 2017. godine, kroz šest etapa, na trasi dužoj od 1000 kilometara kroz cijeli teritorij Republike Hrvatske. Talijanski biciklist Sascha Modolo (UAE Team Emirates) pobjednik je prve etape ovogodišnjeg izdanja utrke Tour of Croatia koja je započela u Osijeku, a nakon 227 kilometara završila sprintom ulicama Koprivnice. U srijedu bicikliste očekuje vrlo teška, 107 kilometra dugačka etapa sa startom u Trogiru, a ciljem na Vratima Biokova, odnosno na 860 metara nadmorske visine.. Start etape je u 14:25 sati na trogirskoj rivi, preko Dugog Rata, Omiša, Brela, Makarske, Tučepa i Podgore od kuda kreće uspon do Vrata Biokova. Ove godine još zahtjevnija utrka ugostila je više od 20 timova, među kojima i one iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije (UCI). Utrku izravno prenosi HRT, Eurosport te Eurosport Asia, a svaku će večer emitirati i sažetke s najuzbudljivijim trenucima s etapa.