Proteklog vikenda u splitskom hotelu Cornaro u organizaciji Udruge destinacijskih menadžment kompanija Dalmacije (UDMKD) održana je prva međunarodna konferencija i poslovna radionica turizma posebnih interesa SPLITB2B (Special Interest Tourism Workshop). Riječ je o jedinstvenoj poslovno – turističkoj burzi u RH, B2B događaju za turizam posebnih interesa na kojem je sudjelovalo čak 56 poslovnih subjekata iz trinaest zemalja s tri kontinenta od čega 38 iz RH i regije (predstavnici ponuđača) i 18 predstavnici kupaca iz zemalja diljem svijeta. Tema ovogodišnjeg skupa bila je "Food & Wine“ turizam, a cilj uspostava poslovnih partnerstva koja će rezultirati novim turističkim dolascima gostiju visoke platežne moći u periodu pred i posezone. Uz poslovni dio održao se i trosatni B2B workshop, a u promotivnom dijelu kupcima je na dvodnevnom druženju predstavljena Splitsko-dalmatinska županija kao turistička destinacija, a isti je uključio obilaske Omiša, Trogira, Klisa, Splita i otoka Brača, što je, vjerujemo, bilo ključno za buduću suradnju, doživjeti u punini destinaciju kako bi je kao agenti mogli što bolje prezentirati i prodavati.
 

Dalmaciji nedostaje povezivanje turizma i poljoprivrede

Turistička zajednica naše županije organizirala je studijsko putovanje u talijansku regiju Toscanu koja je po mnogočemu primjer pravilnog planiranja turizma, a osobito ruralnog. U Italiji je početkom tjedna, piše DalmacijaDanas boravilo ukupno 30 turističkih djelatnika i novinara iz Splitsko-dalmatinske županije. – Ne možemo se “zabiti” u svoju općinu, županiju i misliti da ćemo sve saznati od sebe. Moramo vidjeti i učiti iz dobrih primjera van granica Lijepe naše. Putovanje u Toscanu organizirano je kako bi uvidjeli i prepoznali i prednosti i mane tamošnjeg razvoja ruralnog turizma koji se pokazao više nego uspješan. Imali smo se prilike susresti s vodećim ljudima turističke zajednice u Toscani koji su nam objasnili na koji način oni funkcioniraju i koje projekte rade. To nam je bilo iznimno korisno jer smo se mogli usporediti. Isto tako, bili smo s ljudima koji vode i organiziraju turizam u gradu Sieni. Oni su nam također govorili o najnovijim modelima marketinga i najnovijim projektima koje provode – kazao je Joško Stella, direktor županijske Turističke zajednice koji je predvodio delegaciju u Italiji.
I ponajbolje novinarka koja prati turizam, Ružica Mikačić iz redacije Slobodne Dalmacije, ima svoju priču o studijskom putovanju u Toscanu.
 

Polumaraton kanjonom Cetine

Povodom Svjetskog dana turizma, Turistička zajednica grada Omiša u suradnji s gradom Omišom organizira rekreativnu utrku i polumaraton kanjonom rijeke Cetine, koji će se održati u subotu, 30. rujna 2017. godine s početkom u 10 sati.  Tako se polumaraton trči kroz kanjon Cetine četiri puta po 5,274 kilometra do izletišta Radmanove mlinice u ukupnoj dužini od 21,097 km. Rekreativna utrka se trči 3 kilometra uzvodno ravničarskom trasom kanjona Cetine i natrag do starta - Poljičkog trga, dijela povijesne jezgre Omiša (ukupno 6 km). Obje utrke počinju u 10 sati. Organizatori i domaćini svim sudionicima osiguravaju obrok, dok će oni najuspješniji biti nagrađeni novčanim nagradama, peharima i medaljama. Utrka je u sustavu natjecanja Hrvatske udruge za cestovno i planinsko trčanje HUCIPT. Ovim posezonskim sportsko-rekreativnim događanjem grad Omiš potvrđuje se kao izvrstan domaćin za sve goste željne aktivnog odmora i rekreacije. U neposrednom okruženju pruža im se cijeli niz mogućnosti uživanja u raftingu, kayakingu, paraglidingu, trekingu, hikingu, slobodnom penjanju, canyoningu i zip-lineu.
 

Tko je pretvorio apartmane u mali hotel požalio je

Do 2020. godine Hrvatska je trebala dobiti još bar 200-tinjak malih obiteljskih hotela što bi povećalo zaposlenost, turistički prihod, omogućilo gospodarski rast destinacije i dulju sezonu, a u isto vrijeme broj apartmana istodobno trebao je stagnirati ili se smanjivati, no događa se ubrnuto, upozoravaju mali hotelijeri koji će i ovu godinu jedva preživjeti, unatoč nikad boljoj popunjenosti. Razlog je u propustima države jer nije provela gotovo nijednu mjeru poticanja malog hotelijerstva pa male i obiteljske hotele regulativa gotovo izjednačava s velikim hotelima. Obiteljski smještaj, s druge strane, ne treba udovoljavati brojnim standardima koje imaju mali hoteli, znatno su niži troškovi poslovanja, manji rizik i znatno brži povrat investicije, piše Poslovni dnevnik.
 
- "Skrenuli smo prema mlađim turistima, partijanerima, no mi smo zemlja malih odredišta s gostima koji traže mir. Razmišlja se samo o širenju kapaciteta i infrastrukture a nemamo kontrolu ni nad čime, ni na što nismo fokusirani, nemamo nikakvu strategiju, ništa nismo napravili, uključujući i prilagođavanje klimatskim promjenama - a ako neka strategija i postoji, ona je negdje u ladici" - zaključuje bivša ministrica turizma Pave Župan Rusković u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju. Pročitajte..
 
Hrvatska je pobjednik natjecanja u izboru za najbolje kuće za odmor u Europi (Best Holiday Home in Europe) gdje su hrvatski objekti odnijeli pobjedu u čak četiri od osam kategorija, a Hrvatska je imala i najviše finalista - čak 12 od ukupno 64. Istarska Vila Vista Zamask, bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića, pobijedila je u kategoriji najoriginalnijih kuća za odmor, Vila Sreser s Pelješca najbolja je kuća za odmor na samoj obali, Vila Falcon Rook iz Konavala najbolja je kuća za obiteljski odmor, Vila Vadedija kraj Žminja najbolji je objekt s wellnessom. Ovdje su fotografije svih 4, a ovdje fotografije svih 12 hrvatskih finalista, dok se ovdje nalazi svih 64 finalista natjecanja.
 

O optimizaciji weba za tražilice

Turistička zajednica naše županije poziva na SEO konferenciju  "Optimizacija weba za tražilice" koja će se održati u Hotelu Park u Splitu u četvrtak 14.09.2017. s početkom u 10:00 sati. Ulaz je besplatan, a konferencija je namjenjena hotelijerima i turističkim agencijama.
Kako optimizirati web stranicu za tražilice? Što je on-site SEO? Kako napisati kvalitetan tekst, članak kojeg vole tražilice i turisti? Kako istraživati ključne riječi? Kako objave na društvenim mrežama pomažu pozicioniranju web stranice na tražilici? Kako SEO može sniziti cijenu oglašavanja i uštediti? Koliko je važan link building danas?
Ako Vas zanimaju odogovori na gornja pitanja svratite na konferenciju..
 

Studija nosivih kapaciteta SDŽ

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije je temeljem javnog natječaja objavljenog u lipnju ove godine sklopila ugovor i naručila od Instituta za turizam znanstveni stručni materijal koji će odgovoriti na pitanja čega u turizmu i infrastrukturi naše županije ima dovoljno, gdje smo u "minusu", koliko ima prostora za rast. Studija bi trebala biti gotova do proljeća 2018. godine i dati odgovor na ta pitanja. Na temelju analize sadašnjih smještajnih kapaciteta, mogućnosti prihvata i uređenja plaža, prometne i komunalne infrastrukture te prirodnih i kulturnih resursa saznati ćemo koliko maksimalno može biti noćenja i dolazaka turista na području županije tijekom godine, a posebno u "špici" sezone u srpnju i kolovozu, a da boravak gostiju ne ugrozi održivi razvoj i kvalitetu života lokalne zajednice. Isto tako,utvrdit će se i koliki je maksimalan broj smještajnih kapaciteta u pojedinim dijelovima županije s obzirom na njezine prostorne specifičnosti. Cilj izrade Studije jest definirati ukupni opteretni smještajni kapacitet za područje svakog od šest klastera u županiji, kažu u Institutu za turizam, koji će izračunati nosivi kapacitet Splitske rivijere i posebno grada Splita, Omiške rivijere, Makarske rivijere, Dalmatinske Zagore, te otoka Brača, Hvara i Visa.
 

Gole brojke i kreativne statistike

Naša županija po svojim je rezultatima i odličnom turističkom prometu u kolovozu ostala i dalje u samom vrhu turističkih regija u zemlji. Tako je samo u kolovozu temeljem podataka sustava eVisitor Splitsko-dalmatinsku županiju posjetilo 892.328 gostiju koji su realizirali 5.969.680 turističkih noćenja, što je za šest posto više u dolascima, odnosno sedam posto više u noćenjima nego lani. Glavni dio turističke godine i prvih osam mjeseci Srednja Dalmacija završava s impresivnim brojem od 2.791.556 dolazaka što je 13 posto više nego lani i 15,7 milijuna noćenja. Turistička zvijezda sezone je grad Split koji je i dalje na vrhu ljestvice najpopularnijih turističkih odredišta u zemlji u kojemu je u prvih osam mjeseci bilo 2.031.003 noćenja. Makarska je imala 1.284.076 noćenja što je 13 posto više nego lani, čime su se ta dva grada smjestila među hrvatskih Top 20 turističkih odredišta. Odlične rezultate bilježi i zračna luka Split u kojoj su do sada bila 2.123.209 putnika što je za 24 posto više nego lani i time je postala prva zračna luka po prometu u Hrvatskoj. Najviše noćenja u prvih osam mjeseci ostvarili su gosti iz Poljske, Češke, Njemačke i Skandinavije.
Srećom, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije je temeljem javnog natječaja objavljenog u lipnju ove godine sklopila ugovor i naručila od Instituta za turizam znanstveni stručni materijal koji će odgovoriti na pitanja čega u turizmu i infrastrukturi naše županije ima dovoljno, gdje smo u "minusu", koliko ima prostora za rast. Valjda ćemo tako imati  "kreativnije" i suvislije informacije o utjecaju sve masovnijeg turizma na život i infrastrukturu te svekoliki (ne zanemarujući ni financijski) boljitak lokalnog stanovništva.
 
Svjedoci smo i ove godine raznih apsurda u našem turizmu i raznih događanja, koje možemo okarakterizirati kao opću ludnicu u trci za novcem i uništavanju našeg toliko vrijednog resursa – turizma. Svjedoci smo kao i svake godine kako turisti „rezerviraju“ svoj dio plaže ručnicima. Svjedoci smo kako i dalje kronično nedostaje parkinga u našim turističkim destinacijama. Svjedoci smo kako sad odjednom kada smo poznati i puni turista, više ne odgovaraju neki turisti tj. njihovo ponašanje. Svjedoci smo kako nam je super kada imamo veliku zaradu od turista, no pitamo se jer baš moraju tako glasno puštati glazbu i tulumariti tijekom večeri. Spomenuti problemi, kao i razno razni drugi, samo su još jedan dokaz kako nam nije stalo do turista i turizma te kako se turizmom ne bavimo, nego nam se i dalje događa. Da, svi ti problemu proizlaze iz jedne žalosne činjenice, da kao turistička destinacija gdje se turizam događa desetljećima i dalje se ne razvijamo strateški tj. strateški ne razvijamo turističke destinacije...,  piše Goran Rihelj na portalu HRTurizam. Pročitajte..