Online edukacije za privatne iznajmljivače

Nastavak Programa "AMBASADOR TURIZMA", programa upoznavanje privatnih iznajmljivača s globalnim trendovima zadržavajući pritom i lokalne, autentične vrijednosti kao nositelje destinacijske ponude, u 2023. upriličen je okruglim stolom, namijenjenim privatnim iznajmljivačima koji su sudjelovali na edukacijama godinu prije. Tom prigodom obrađene su cjeline naslovljene na sam projekt (na koji način može pomoći iznajmljivačima, brendiranje, tematizacija smještaja i oglašavanja, nove prilike za iznajmljivače), potom sadržaji usmjereni ka turizmu posebnih interesa (kako povezati hobije, interese i posebnosti s prodajom kapaciteta te ih koristiti kao konkurentnu prednost), održivom turizmu u obiteljskom smještaju (načini na koje iznajmljivači mogu unaprijediti svoju ponudu prateći principe održivosti), kulturno-povijesnoj baštini (načini na koji kulturno-povijesna baština u okolini pridonosi vrijednosti turističkog doživljaja) te zaključno dizajnu interijera u obiteljskom smještaju (koji aspekti uređenja smještaja su gostima važni i kako vizualnim doživljajem se može promijeniti postojeći prostor pojedinog smještajnog objekta)...
 
Pozivamo sve iznajmljivače i njihove goste da posjete Povijesni muzej Poljica u Gatima i upoznaju khm.. Milu Gojsalić. Mila vas očekuje utorkom od 19 do 21 sat, a interpretacijska šetnja će se odvijati na engleskom ili hrvatskom jeziku. Upoznajte baštinu i običaje Poljičana! U sklopu projekta TZO Dugi Rat u suradnji s TZG Omiš i licenciranom interpretatoricom Nikolinom Radmilo Pivčević imat ćete priliku upoznati i etnografsku zbirku muzeja te okolne znamenitosti, savjetuju iz Turističke zajednice općine Dugi Rat.
 
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije predstavila je u novi pilot projekt izrade 3D turističkih karata, kroz koje se mapira cijelo područje Splitsko-dalmatinske županije i predstavlja u jedinstvenom digitalnom obliku. Digitalna tehnologija ovim se projektom stavlja u službu cjelovitoga turizma i prikazivanja skrivenih ljepota koje do sada nisu pokazane. Direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović rekla je kako se na ovom projektu radi već šest mjeseci. "Služeći se modernim tehnologijama pojednostavili smo vizuale i pokazali ono što je najatraktivnije. Razvijena je jedna posebna tehnologija te smo započeli proces stvaranja interaktivne trodimenzionalne vizualizacije Dalmacije", navodi Vladović.
"Ideja je da mapiramo sve što možemo, preko stotinu plaža, izlete, biciklističke staze, povijesnu baštinu, izlete nautičkog turizma, atrakcije i to u jednom modernom digitalnom obliku. Svaki će model imati svoje fotografije iz više dijelova, video sa dodatnim uputama i korisnim informacijama. Također, sve teme će biti moguće pretraživati po interesima, od kulturnih ruta do izleta i atrakcija", dodaje Vladović.
Krajnji proizvod bit će videokartografija, fotografije za izrade postere i print karti i za web sučelja. U 3D prikazu će se moći pristupiti svakom kutku županije, a ovo je bazna platforma za primjenu na raznim drugim sučeljima.
 
Iznajmljivači u centru Splita sada mogu odahnuti i prepustiti kompletnu uslugu, pa i dočekivanje gostiju agenciji Adriagate s 20-godiđnjim iskustvom, koja od ove godine započinje s novom uslugom - potpunog održavanja i upravljanja objektom (full property management'). Usluga je stoga namijenjena iznajmljivačima koji svoje objekte imaju u centru Splita i nemaju vremena, znanja, volje ili mogućnosti da dočekuju goste i brinu o samom objektu.
Adriagate je ponudio rješenje: oglašavanje na preko 1500 portala i agencija, komunikacija s gostom, briga o rezervacijama, dočekivanje gosta i prijava u eVisitor, briga o objektu te čišćenje objekata, piše Dalmatinski portal.
Usluga funkcionira na način da iznajmljivač ne mora brinuti o gostima (ni o dočekivanju, ispraćanju gostiju te prijavi u eVisitor), ni o pripremi objekata (ni čišćenju ni posteljini), ni o rezervacijama (ni o računima ni plaćanju PDV-a).
 
Srednja Dalmacija posegnula je za, kako kažu njeni čelni ljudi, veoma moćnim marketinškim alatom koji do sada nije dovoljno upotrebljavan – influencerima! Naime, u organizaciji Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Croatia Hot Spots magazina, čak 30 domaćih i stranih imena, koja svakako predvode omiljena domaća Instagram cura Ella Dvornik te Goran Jović, poznati hrvatski putopisac, ali i strani influenceri i Tik Tokeri poput Laure Budryte, CroLove blogera, Petre Čolak... koji će Srednju Dalmaciju kroz svoj kreativni izraz, simpatične dosjetke i fotografiju približiti stotinama svojih pratilaca, piše Dalmatinski portal.
A da su influenceri itekako karta koju u marketinškom smislu treba odigrati, zna i prvi čovjek Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Joško Stella. Prema njegovim riječima, iako se društvene mreže već uveliko koriste za promociju turističkih ljepota županije, tek sada će se ogroman potencijal koji donose influenceri u potpunosti staviti u pogon, i to pod atraktivnim hashtagom #CentralDalmatiapower.
 
U hotelu Medena održava se konferencija za kamping turizam i obiteljski smještaj u organizaciji Turističke zajednice općine Seget, Općine i Magoo studio. Partner projekta je Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije na čelu s direktorom Joškom Stellom koji je najavio velika očekivanja za kamping turizam i smještaj u domaćinstvu u 2022. godini.
- Naša turistička zajednica stalno organizira različite edukacije, tako smo napravili set od 15 edukacija za privatne iznajmljivače i pet za druge turističke djelatnike i subjekte u turizmu. Ova danas nastala je u inicijativi kolega iz Segeta što nas jako veseli, a mogu najaviti da ćemo poduprijeti sve edukacije koje se odvijaju u predsezoni. Kamping više nije što je nekada bio, riječ je o visokokvalitetnom proizvodu i cilj mi je kao direktoru turističke zajednice da u našoj županiji ima što više kvalitetnih kampova. Stjecanjem novih znanja i vještina te ulaganjem u ljude možemo učiniti sezonu još uspješnijom - poručio je Stella koji je istaknuo posebnost naše županije po pitanju smještajnih jedinica, piše Dalmatinski portal.
Konferenciju je započelo predavanje Domagoja Bebića na temu 'Mediji i popularne društvene kulture u službi promocije destinacije i objekta privatnog smještaja'.
 
Renomirani švicarski turistički portal HolidayCheck, najveći nezavisni web portal za putovanja na njemačkom govornom području, i ove je godine dodijelio prestižnu nagradu HolidayCheck Special Award 2021., a među 607 nagrađenih hotela našla su se i dva hrvatska hotela. Prema autentičnim recenzijama više od 420 tisuća korisnika portala izabrani su najbolji i najuspješniji hoteli u čak 35 zemalja, a u Hrvatskoj je nagrada dodijeljena hotelu Plaža Duće i hotelu Miramar u Opatiji., piše Slobodna Dalmacija.
- Zadovoljni smo zbog ovog priznanja jer je ono jedna velika besplatna reklama za naš hotel i sve što smo se trudili pružiti gostima u teškoj godini iza nas. Nama je jedini cilj zadovoljan gost, a ovim priznanjem smo to i uspjeli postići. Najviše gostiju je bilo upravo iz Njemačke i Austrije. Lani smo realizirali 55 posto prometa iz 2019. godine, a radili smo od početka lipnja do početka listopada - kaže Domagoj Tomasović, vlasnik dućkog hotela, koji je registriran s četiri zvjezdice, iako je opremljen i nudi uslugu od pet hotelskih zvjezdica. Ove godine planiraju otvoriti hotel za Uskrs, a svi planovi im ovise o broju oboljelih od COVID-a 19.
- Teško je detaljno planirati, ali vjerujemo da će procijepljenost stanovništva i kod nas i u Europi pomoći da se turistički promet pokrene na pravi način. Slijedi nam oglašavanje, promocija i vjera da će aviopromet biti normaliziran od proljeća - kaže Tomasović.
 

Ovo ljeto vrijedi doći u Hrvatsku

To što hrvatska diplomacija i turistička birokracija ne funkcionira idealno, nije razlog da ovog ljeta gosti ne dođu u Hrvatsku. Loši rezultati diplomacije vidljivi su već iz činjenice da Hrvatsku neke države označavaju kao državu relativno nesigurnu za ljetovanje, premda dostupne brojke oboljelih od covida-19 nisu dramatične kao u nekim drugim državama. Prema najnovijim podacima sa stranice koronavirus.hr, u županijama na Jadranu aktivno je svega 300-njak slučajeva. Dakle, zašto hrvatskoj diplomaciji unatoč posjetiti Republiku Hrvatsku baš sada?
- "Za goste ovo je idealna prilika da se komotno odmaraju na plaži bez gužve, da posjete povijesnu jezgru svakog grada u Dalmaciji u normalnim uvjetima, bez redova i gužvi. Mogao bih nabrojati još mnogo razloga u prilog dolasku ove godine", veli Leo Nikolić, dugogodišnji turistički vodič iz Splita, u razgovoru s novinarima portala Index.hr.
Bruno Nizić vodi tri obiteljska hotela u Splitu. Ističe tri razloga za ovoljetni dolazak u Hrvatsku: niže cijene nego prethodnih godina, manje gužve i relativnu sigurnost. Što se, pak, covida-19 tiče, navodi kako su poduzete brojne mjere zaštite.
Veliku prednost u ovoj situaciji je u ruralnom turizmu i odmoru u nekoj od brojnih vila s bazenom. Gosti imaju dosta razloga da se osjećaju sigurno na Jadranu i u njegovom zaleđu. U korist im ide i velik broj apartmana u malim mjestima, pogotovo za one koji se žele distancirati..
 
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije krenula sa promocijom na ciljanim europskim tržištima u vrijeme otvaranja granica i obnove turističkog prometa na ovim područjima. Predstavljen je novi promotivni video s ljepotama Srednje Dalmacije, djelo Antee Ratković, Marka Kapitanovića i Dragana Kovačevića iz dalmatinske tvrtke Moonstone Production. Predstavljena je Srednja Dalmacija i sva njena blaga, ljepote jezera, rijeka, mora, plaža, uvala, gradova, otoka koje spremno čekaju na svoje drage goste i ponovno druženje, s pozivom za sve koji žele okusiti odmor koji im nikada neće izaći iz glave i srca. Lijepa je to razglednica s kojom je TZ naše županije krenula s promotivnim kampanjama usmjerenim prema tržištu Njemačke, Poljske, Slovačke, Češke, Slovenije, BiH i Austrije.
 
Privatni iznajmljivači smještaja i oni koji to namjeravaju biti ne moraju se brinuti niti bojati zabrane rada jer toga neće biti, ali će se iduće tri-četiri godine provesti rekategorizacija koja će sve obuhvatiti, pojašnjava N1 nedavnu izjava ministar turizma Garija Cappelija kako Ministarstvo turizma "razmišlja o privremenoj zabrani ili ograničenju otvaranja novih apartmana na način koji će omogućiti gradovima i županijama ograničavanje otvaranja novih apartmana". Nespretna izjava ministra je, razumljivo, podigla puno prašine među privatnim iznajmljivačima. No, zabrane ili ograničavanja otvaranja novih apartmana ipak neće biti. Biti će zato - rekategorizacije.