Poljičke priče uz sviće

Želite li vidjeti kako su nekada izgledale igre za djecu u Poljičkoj kneževini, osjetiti ritam poljičkog nijemog kolo i uživati u zvucima ojkavice, pridružite nam se na "Poljičkim pričama uz sviće", autorskom programu kulturologinje Snježane Kordun kojim se nastoji poticati razvoj namaterijalne kulturne baštine Poljičke kneževine, koji će se održati 2.3.2017. s početkom u 18 satu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split. Sudjeluju: Eko-etno udruga Gornja Poljica, Kulturno umjetnička udruga "Mosor" Srednja Poljica i udruga Savez za Poljica.
 

Žene u klapskom pjevanju

U dvorani Umjetničke akademije u tvrđavi Gripe u četvrtak, 2.3.2017. s početkom u 19 sati dr.sc. Vedrana Milin Ćurin promovirat će knjigu “Žene u klapskom pjevanju”. Promotori će biti akademik Jakša Fiamengo, izv.prof.dr.sc. Ivana Tomić Ferić i dr.sc. Vito Balić. U glazbenom dijelu nastupit će ženske klape Filip Dević iz Splita i Neverin iz Kaštel Lukšića. Moderatorica je izv.prof.dr.sc. Davorka Radica.
 

KUD Dalmacija na folklornoj večeri u Korenici

Prvi ansambl KUD "Dalmacija" Dugi Rat proteklog vikenda "skoknuo" je do Plitvičkih jezera, gdje je u obližnjoj Korenici sudjelovao na Folklornoj večeri koju su po četvrt put priredili domaćini iz HKUD "Korenica“ iz Korenice koji njeguju, čuvaju i izvode elemente hrvatskoga etnosa Like. Uz domaćine i dugoraćane na večeri su nastupili i KUD "Kraljica Katarina“ Donji Lapac, KUD "Ljeskovac“ Vinkovci, crkveni zbor "Fra Vjekoslav Mićuda“ Vinkovci. Ovakvim druženjima, osim promicanja bogate folklorne tradicije našeg kraja, stvaraju se dugotrajna suradnja i prijateljstva diljem Lijepe naše, prijateljstva koja prožima ljubav prema glazbi, folkloru, tradiciji i hrvatskom etnosu.
 

Tjedan restorana 2017: Najukusniji tjedan u godini

Otkad se manifestacija Tjedan restorana počela odvijati u Hrvatskoj, otvorila nam se lijepa prilika da posjećujemo neke od restorana u koje možda ne bi inače zalazili. Pristupačna cijena menija s tri slijeda jela za 100 kuna po osobi, ponegdje i uz uključenu čašu vina, zaintrigirala je i najokorjelije gastroljupce. Dva puta godišnje možemo uživati u ovim gastro događanjima, na jesen, te ovih dana, točnije od 10.-19. ožujka, tijekom proljetnog izdanja Tjedan restorana. Brojni restorani odazvali su se ovoj akciji namjenjenoj prije svega domaćem gostu, od nama najbližih gastronomskih uzdanica to je samo Conlemani - Le Meridien Lav u Podstrani. Proljetno izdanje Tjedna restorana zainteresirani sigurno neće propustiti. Akciji su se odazvali i restorani Del Posto Restaurant & Wine Bar u Baškoj Vodi, restoran Stalla u Kaštel Starom, te splitski restorani Bajamonti, Mala Kavana, Oyster & Sushi Bar Bota Šare, te Split fine dining since 1921. u Hotelu Park. Rezervacije počinju 03.03. Dobar Vam tek i živjeli!
 

Jazz u veljači u GKL-u Split

Gradsko kazalište lutaka Split će i ovu splitsku zimu zagrijati jazz zvukovima u sklopu glazbenog ciklusa Jazz u veljači. Tri subote za redom i iznimno ove godine u utorak na Valentinovo, na večernjoj sceni održat će se ukupno četiri koncerta vrhunskih domaćih glazbenika. Nastupit će sjajna vokalistica Zrinka Posavec u pratnji pijanista Hrvoja Gallera, akustični duo splitskih glazbenika, Sara Brodarić i Željko Brodarić Jappa s koncertnom poslasticom My Jazzy Valentine, domaća jazz atrakcija Bow vs Plectrum održati će koncert u subotu, 18. veljače, a posljednji koncert ovogodišnjeg ciklusa održat će kvartet Oridano Gypsy Jazz Band. Svi koncerti bit će održani u Gradskom kazalištu lutaka Split, s početkom u 20 sati. Ulaznice je moguće rezervirati telefonom 395 968 i kupiti na blagajni Kazališta u Tončićevoj 1 ili putem internetske stranice www.croatia-tickets.com.
 
Već nekoliko godina na TV ekranima susjedne Srbije vrti se "Vojna akademija" (trenutno u statusu premijernog prikazivanja treće sezone, prethodili su joj prva TV sezona, kino film VA2 te kraća TV druga sezona, stvorena rastezanjem filma). Njen je nastanak bio dosta težak – svađali su se i mijenjali autori, scenaristi i redatelji, a rezultat – ukoliko bismo seriju željeli prepričati u jednoj rečenici – mješavina TOP GUN-a, Policijske akademije i recimo, pomalo zaboravljene TV serije Vojnici (kojom je Balašević tada odrađivao vojni rok). Pa, zbog čega ističemo grupicu polaznika akademije koji se kroz svoje školovanje zaljubljuju, sastaju i rastaju? Razlog je jednostavan. U suvremenom hrvatskom društvu Domovinski je rat ostao posljednja (uz tek poneki izuzetak, uglavnom LOŠA) filmska postaja hrvatske vojske. A "komšije" su otišle u prošlost. Uzeli su provjerene hitove osamdesetih, stvorili mješavinu ljubavi, atrakcije i tek malo akcije, i gledanost je fantastična! Nitko ne zamjera što u seriji ne leti nijedan zrakoplov, znamo svi kako nemaju novca ni resursa niti za rulanje pistom, a MIG 29 se pojavljuje jedino kada ga pred hangarom vuče - traktor. I uz sve pohvale filmskim i TV kolegama što su od govna pokušali (i priznajmo, uspjeli) napraviti pitu, postavlja se pitanje, rađa se (po meni, prirodan i legitiman) filmski i domoljubni interes za postavljanje pitanja kako u jednoj članici NATO pakta, sa vojnom silom stvorenoj iz ponosa i dišpeta, a iskovanoj u olujnim bljeskovima, nema elementarnog interesa za SUVREMENOM prezentacijom sadašnjeg trenutka, a i budućih stremljenja. Lako bi mi bilo zamisliti, a i sa užitkom bih gledao TV seriju, recimo, o vojnom / policijskom / kapetanijinom brodu / posadi i njihovim avanturama, u kojima se po Jadranu susreću sa krijumčarima, izbjeglicama, zagađivačima okoliša, kriminalcima na skupim jahtama, a kao usput bismo se nagledali i najljepših naših plaža, spomenika, lijepih žena, restorana.. U nekom TV uratku rado bih gledao i obuku "Krila Oluje", kanaderske junake svakodnevne protupožarne borbe, a gdje su tek naši specijalci, gardisti, piloti.. No, kao sudionik Domovinskog rata, branitelj i domoljub, ipak zavidim našim susjedima što su napravili seriju koju rado gledam i uz koju se nerado spominjem kako bih još radije gledao neku takvu NAŠU seriju. A materijala ima.., piše naš "Orijanin" Vušković, Mladen Vušković, na svom filmskom blogu "Muktokaz".
 
U koordinaciji KUU SV.Kliment, Udruge veterana 4 gardijske brigade te Udruge veterana Vojne policije i sudionika Domovinskog rata Zadarske županije putem casting agencije Serena održat će se audicija za statiste u igranom filmu i TV seriji "General" redatelja Antuna Vrdoljaka o životu i ratnom putu junaka Domovinskog rata, generala Ante Gotovine. Audicija će se održati u prostorijama Udruge veterana 4 gardijske brigade u Splitu, Ruđera Boškovića 25, u nedjelju, 5.3. (od 9  do 19 sati) i ponedjeljak 6.3. (od 9 do 17 sati). Za potrebe snimanja traži se veći broj muškaraca, žena, mladih, djece te osoba starije životne dobi. Ovim putem pozivamo pripadnike 4. gardijske brigade i ostalih ratnih postrojbi kao i njihove obitelji da podrže ovaj veliki filmski projekt.
 

'Priče iz davnine' Ivane Brlić Mažuranić u GKM-u

Premijerna izvedba dječje predstave 'Priče iz davnine' Ivane Brlić Mažuranić izvest će se u petak, 24. veljače, u 20 sati u teatrinu splitskog Gradskog kazališta mladih. Hrvatski Andersen, kako mnogi nazivaju Ivanu Brlić Mažuranić, svojim je svijetom bajki, raznolikim i šarenim, ispričala najljepše priče hrvatske literature. Šuma Striborova i Sunce djever i Neva Nevičica jasan su pokazatelj kako sustav vrijednosti, ocrtan u mašti, pun fatastike i dinamike, svoje tragove ostavlja i u stvarnosti. Predstava će igrati kroz veljaču i ožujak, a glume Lidija Florijan, Mia Vladović, Vinko Mihanović i Đana Kuzmanić. Adaptaciju teksta potpisuju Belmondo Miliša i Bojan Brajčić, a režiju Bojan Brajčić.
 

Književna večer uz stihove Drage Ivaniševića

Narodna knjižnica Omiš poziva Vas u utorak, 21.veljače 2017. s početkom u 19 sati na književnu večer u Omišu u kojoj ćemo se družiti i uživati u stihovima našeg pjesnika Drage Ivaniševića, a sve povodom  110-te godišnjice pjesnikova rođenja. Na večeri će nam se pridružiti dr. sc. Ivan Bošković, glumci CZK Gradskog teatra "Mali princ" Omiš, učenici iz klase prof. Nene Munitića OGŠ "Lovro pl. Matačić" Omiš. Vidimo se..

Drago Ivanišević (1907 - 1981), pjesnik, dramatičar, prevoditelj, urednik i slikar, pripada krugu najvećih imena hrvatske poezije u drugoj polovici 20. stoljeća i jedan je od prvih modernista u hrvatskoj književnosti između dvaju svjetskih ratova. Angažiran pjesnik, slikar i humanist, čovjek našeg kraja, čovjek eruptivne životne snage i široke kulture prožete mediteranskim duhom, napajajući se ekspresionizmom i europskom avangardnom poezijom stvorio je mnogobrojne antologijske stihove, obilježene nadrealističkom i apokaliptičkom vizijom svijeta, jezičnim eksperimentima, začudnim analogijama i metaforama. Lucidno i skladno spajajući svoj nadrealistički slikarski i pjesnički svijet, opjevavajući slike iz djetinjstva na čakavštini te napose istinski živeći svoje pjesništvo, Drago Ivanišević je hrvatskoj književnoj baštini ostavio čitav niz upečatljivih i nezaobilaznih pjesničkih knjiga. U Krilu Jesenicama njegovi sumještani postavili su mu spomenik, rad Pere Jakšića.
 

Nova ploča: Thievery Corporation - The Temple of I & I

Thievery Corporation, odnosno Rob Garza i Eric Hilton, popularni dvojac glazbenika i DJ-eva i njihova pripadna glazbena družina izdala je novi album, deseti u njihovoj dugogodišnjoj suradnji koja unatoč, za današnje prilike u svijetu glazbe i show businessa, nedostatku izrazitih komercijalnih hitova, raskošnih video spotova, suradnje sa popularnim producentima i glazbenim mogulima te zvjezdicama iz njihovih glazbenih copy-paste tvornica, već duugi niz godina rezultira izvrsnim pločama i ne prestaje oduševljavati vjerne fanove koji ne očekuju svakih par godina baš remek-djela od popularnog Washington D.C. DJ dueta, ali zato itekako očekuju novu, kvalitetnu "porciju" dub, bossa nova i jazzy zvukova koje Rob & Eric i nadalje vješto umiksaju u svoj već prepoznatljivi zvuk i (down)tempo koji ima milijune nefanatičnih sljedbenika diljem planete. Njihov deseti album "The Temple of I & I" koji su sami stvorili i producirali te izdali na svojoj etiketi, snimljen je na Jamajci pod utjecajem reggae glazbe i uz suradnju s lokalnim glazbenicima i gostima poput Lou Lou Ghelichkhani, Shana Halligan, Raquel Jones.. Kritičari će reći.. imamo novi, stari, album Thievery Corporation! Album koji neće biti album godine, čije pjesme neće vrištati s "Otvorenog", a bome ni "Narodnog" radija svakih pola sata, koji garant neće zaraditi naramak Grammyja, no koji će itekako zadovoljiti vjerne štovatelje rada i talenta Roba & Erica i njihovih prijatelja te koji će u "hramu" svoje dnevne ili radne sobe još dugo uživati u zvucima (i povremeno i u porukama) ovog vrlo, vrlo dobrog albuma.