Između

U srijedu, 25.siječnja 2023. u 18 sati u Gradskoj knjižnici Omiš splitska profesorica i spisateljica Magdalena Mrčela predstaviti će svoju novu knjigu "Između" i govoriti će i o iznimno važnoj temi: mentalnom zdravlju mladih.
 
Poljička likovna udruga KRUG Dugi Rat objavila je javni poziv umjetnicima za prijavu radova i sudjelovanje na izložbi slika i skulptura na temu "Poljica. Narodni život i običaji" koju organizira navedena udruga, a na kojoj mogu sudjelovati svi umjetnici bez ikakvog ograničenja.
Procedura za prijavu rada: Fotografije likovnih radova i skulptura šalju se na email: krugdugirat @ gmail.com , fotografije trebaju biti kvalitetno snimljene te u nazivu sadržavati ime i prezime autora, naziv rada, tehnika i dimenzije. Prijave se zaprimaju do 01.04.2023.
Procedura za odabir radova: Odabir radova za izložbu izvršiti će Prosudbeno povjerenstvo sastavljeno je od dva do tri člana odabrana između eminentnih i profesionalnih djelatnika iz područja likovne umjetnosti. Odluke Prosudbenog povjerenstva su konačne. Odabrani autori biti će obaviješteni o izboru do 04.04.2023.
Opremljeni radovi se potom trebaju poslati na adresu: Poljička likovna udruga "Krug", Poljička cesta 52, 21315 Dugi Rat ili dostaviti udruzi osobno. Radovi upućeni dostavnim službama trebaju biti isporučeni do 14.04. 2023. Dostava odabranih radova za izložbu je o trošku autora. Povratak radova poslije izložbe je o trošku organizatora.
Izložba će biti priređena 20. travnja 2023. u Galeriji KRUG, Dugi Rat u čast Sv. Jure, nebeskog zaštitnika Poljica. Cilj Izložbe je promocija Poljica, umjetnika i njihovih djela.
 
Ove 2023. godine se obilježava 100. godišnjica rođenja dalmatinskog novinara, kroničara, književnika, scenarista Miljenka Smoje, koji je pisao putopise, scenarije, reportaže i satire o običnom čovjeku i suvremenom životu. Za veliki jubilej uredit će se i spomen soba u knjižnici u Žrnovnici te će se, osim Smojine marende, održati i još niz događanja Smoji u čast.
Eto, dugo godina nakon smrti svog kroničara i posljednjeg ispraćaja 25.10.1995. na groblju u Žrnovnici kojem je uz obitelj prisustvovalao samo par prijatelja, Split je odlučio početi davati počast Miljenku Smoji.
Trebalo je tada, 1995. godine, ovdje u nas, sve stati, makar na jedan dan, onako, da se pristojno obilježi odlazak crtača i kipara kolektivne memorije naše regije; ali, eto, nije...
No ova nova garnitura vlasti "Velog mista" odlučila je obilježiti godinu Miljenka Smoje. Dobro, valja krenit..
- "Smoje je bio uvijek kontra, a to nije mnogima odgovaralo, nije bilo stranački vezan. Njegov je opus impresivan, stvorio je Velo misto, malo se zna da je Hajduk jedini nogometni klub koji ima televizijsku seriju... Smoje je bio pravo splitsko dite. Zainteresiran za život, do zadnjeg trena ostao je berekin.", kazao je Feđa Klarić, naš jeseničanin, a njegov kolega i prijatelj.
 
Jedan hrče, drugi je duhovit, svaki ima svoga ‘ćuka‘! Ima ih od pitura do inženjera, nadživjeli su države, rat i pape, a i svoj škver će, već 50 godina štuju pjesmu i kult pečene janjetine, oni su Gradski zbor "Brodosplit”! Ovo je mala crtica o njima.
Brodosplit, splitski “škver”, broji svoje posljednje mjesece i to nikoga posebno ne čudi jer u proteklih devet godina pod Tomislavom Debeljakom, koliko god se glancala marketinška slika, sve je vodilo tome smjeru. Dvije tisuće zaposlenih svojim prijateljima i familijama prenosili su što se događa unutar “škverske” žice, pričali da stvari ne idu dobro, a s friškim detaljima iz sudske predstečajne nagodbe sad se ostvaruje i proročanska rečenica stara nekoliko godina. “Jedini Brodosplit koji će opstati u budućnosti bit će Gradski zbor Brodosplit”, komentirao je jednom predsjednik poznatog splitskog muškog zbora Mladen Velat.
Realno, zbor je najuspješniji i najsjajniji dio pod imenom nekadašnjega industrijskog giganta. A to što svojim uspjesima na kulturnom polju, kao dvostruki pobjednik svjetskih zborskih natjecanja, brendira propalo brodograđevno poduzeće prava je ironija. “Škveru” je sve gore, a zbor se uvijek ispraća aplauzima s pozornice: i iz Salzburga, gdje su održali koncert za hrvatsku dijasporu u povodu 50 godina osnutka zbora i 30 godina međunarodnog priznanja hrvatske države, vratili su se s aplauzima, piše Jasenka Leskur Staničić, novinarka Slobodne Dalmacije.
Prošle jeseni svoj veliki jubilej obilježili su svečanim koncertom u HNK i novom monografijom. Zbor Brodosplit osnovali su 1972. godine “škverski” radnici, odnosno njihov sindikat, kao i mušku i žensku klapu, orkestar, folklor, recitatorsku, likovnu i literarnu sekciju te foto-kino klub. No, danas u zboru niti jedan pjevač ne radi u brodogradilištu, posljednji ga je napustio prije par mjeseci. Današnji pjevači “Brodosplita” su umirovljenici, programeri, liječnici, akademski školovani glazbenici, poduzetnici, građevinari i još raznih drugih zanimanja, nadasve entuzijasti, amateri koji pjevaju u svojem slobodnom vremenu. Ali više ne – “škverani”, usprkos takvom imenu - Brodosplit.
Jedini koji će opstati.
 

Najzanimljiviji koncerti 2023.

Godine idu, lete k’o minute i evo nas već u 2023. za početak koje smo vam pronašli izbor najzanimljivijih koncerata 2023. godine na stranicama portala Glazba.hr. Glazbena događanja javljaju se srećom poput gljiva nakon kiše, pa se nadamo još plodnijoj novoj godini. Popis je daleko od konačnog, pa zavirite svako toliko ovdje da vidite ažurniji popis i gdje možete svoje večeri 2023. obogatiti dobrom glazbom. Neka vam je 2023. puna dobre glazbe, koncerata, festivala i dobrog provoda!
 

Vedran Roguljić ima novi hit

Dugoratski glazbenik Vedran Roguljić objavio je novu pjesmu "Ako misliš". "Moja nova pjesma je ponovna suradnja s Markom Tomasovićem i prvi put da snimam pjesmu u kojoj nisam sudjelovao kao autor. Iako nikad nisam pjevao pjesmu koju nisam napisao, ova mi je legla na prvo slušanje i imao sam osjećaj da je to - to! Vjerujem da će ta dobra vibra biti prepoznata i na mojoj izvedbi od strane publike", kazao je za Dalmaciju Danas kantautor Vedran Roguljić. Autor glazbe je Marko Tomasović, stihove je napisala Tatjana Markovčić, aranžman potpisuje Leo Škaro, a spot je snimila Marija Tadić.
- "Sretan Božić i nova Godina svima vama" - poručio je na kraju popularni Roguljić.
 

Čikina top lista: Najbolji glazbeni albumi u 2022.

Nagradno pitanje gasi: što je zajedničko raščupanim finskim heavymetalcima, najvećoj pop divi današnjice i nabrijanim punk rock buntovnicama iz Los Angelesa? Odgovor je – ama baš ništa, osim gole činjenice da su svi oni redom izbacili sjajne albume u 2022.! Da, skontali ste, vrijeme je za našu tradicionalnu godišnju top ljestvicu najboljih glazbenih izdanja u ljetu na izmaku i ovaj smo vam put pripremili uistinu pravu malu poslasticu: samu creme de la creme ukupne glazbene produkcije u protekloj godini, deset odabranih, redom od odličnog prema najboljem! Pa krenimo ...
 

Najbolje domaće pjesme u 2022.

Danas sa sigurnošću možemo potvrditi da je 2022. zvučala raznoliko i dinamično. Domaći autori su bili itekako aktivni, a posebno se istaknula potpuno nova generacija koja je gotovo cijele godine držala vrhove top lista najslušanijih u radijskom eteru. Najbolje pjesme prema odabiru uredništva portala Glazba.hr u godini na izmaku abecednim redom pronađite ovdje.
 

Hrvatski filmovi u 2022.

Hrvatski filmovi u protekloj su godini ponovno postali tema razgovora, ne samo da ih je bilo puno, ove jeseni i zime u kinima ih je bilo desetak, već su i sudjelovali na važnim svjetskim filmskim festivalima, odakle su se nerijetko vraćali s nagradama. Jedna od uspješnijih godina za hrvatsku kinematografiju pamtit će se po 21 završenom dugometražnom filmu, žanrovski raznolikom od komedija do intimnih drama, 13 su većinska hrvatska produkcija.
Među njima je i deset debitantskih uradaka autora koji su u generacijskom rasponu od nekoliko desetljeća, što nije neobično s obzirom da kod nas redatelji tradicionalno na svoj prvi dugometražni film čekaju godinama.
Nakon pandemijskih ograničenja filmove se ponovno gleda u kinima koja su, iako već dugo nemaju posjećenost kao nekad, na kraju godine ipak zabilježila ipak bolju gledanost hrvatskih filmova nego godinu dana ranije. Tada je nagledaniji film "Ljubav oko svijeta" Anđele i Davora Rostuhara imao više od 16,6 tisuća gledatelja, a ove godine najgledanija je komedija "Marginalci" Ljubomira Kerekeša koja još uvijek igra u kinima. Prema podacima stranice Box Office HR dosad je prikupila skoro 46 tisuća gledatelja.
S više od 30 tisuća gledatelja na drugom mjestu je "Šesti autobus" Eduarda Galića, potresna priča o Vukovaru utemeljena na istinitim događajima, a na trećem komedija "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića (skoro 17 tisuća gledatelja), prvi dugometražni igrani film na kajkavskom nakon pola stoljeća.
Drama "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića imala više od 8.5 tisuća gledatelja, a bila je i hrvatski kandidat za Oscara...
 

Najpopularnije knjige u Hrvatskoj 2022.

Knjige su mnogima igrale vrlo važnu ulogu u životu jer ponekad samo čitanje u miru može donijeti utjehu i tiho zadovoljstvo. Svakako je vrlo zanimljivo vidjeti što se čitalo u hrvata u 2022. Valjalo bi priupitati ravnateljicu naše Narodne knjižnice Dugi Rat o najčitanijim knjigama iz fundusa naše knjižnice i saznati što vole čitati dugoraćani, a u međuvremenu pogledajmo koju je listu portal Index.hr sastavio koristeći se podacima knjižarskog lanca Hoću knjigu. Zanimljivo, iako očekivano, je da listom vladaju naslovi iz područja samopomoći (uvjerljivi vladari prvih pet mjesta) te da se susrećemo sa samo jednim domaćim autorom. Također, u listu su ušla samo dva romana - jedan ljubić i jedan klasik "dječje" fantastike. Pa krenimo s najvećim hitovima...