U spomen na obljetnicu pada Vukovara, na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak i subotu 17. i 18. studenog s početkom u 19.55 sati, mladi glumac Pere Eranović izvest će svoju monodramu "Priče iz Vukovara" nastalu na osnovu kratkih lisrkih priča Siniše Glavaševića. Kao prigodni poklon publici, ulaz za obje izvedbe je besplatan, s ulaznicama koje se predižu na blagajni kazališta. Zapisi Siniše Glavaševića, sabrani u knjizi Priče iz Vukovara, jedina su književna ostavština legendarnog ratnog vukovarskog izvjestitelja Hrvatskog radija. Glavašević u opkoljenom i razrušenom Vukovaru piše o svom djetinjstvu, prijateljima, životu, ratu i svijetu što nas okružuje. Dok u ratnim izvješćima za Hrvatski radio prevladavaju gnjev, očaj i optužbe zbog nedobivene, a obećane pomoći braniteljima i civilima sabitim u ruševinama herojskog, ali nepostojećeg grada, kratke priče, premda pisane u takvim surovim i neljudskim uvjetima, odaju nježnu, meditativnu i suosjećajnu piščevu narav, kao i neupitni književni talent..
 

Gitara je život..

Omiški gitaristički kvartet je osvojio 1. Nagradu u 1. krugu državnog natjecanja kategorije kvarteta za osnovne škole i kvalificirao se za veliko finale državnog natjecanja u Zagrebu koje će se održati idućeg mjeseca. Čestitamo članovima mladog kvarteta kojeg čine Bruno Bijuković, Lucija Žulj, Natali Pešić i Petar Mekinić, te njihovom učitelju gitare Neni Munitiću, koji će se valjda predomisliti i odustati od najavljenog gašenja Omiškog gitarističkog festivala. Polako ulazimo u blagdansko vrijeme kad se i čuda događaju..
 

Monodrama: Skupljanje kostiju

Monodramom “Skupljanje kostiju” u dojmljivoj izvedbi Mladenke Gruice i Kulturno-umjetničke udruge "Sv. Kliment" u ponedjeljak u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa svečano je započela manifestacija “Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju”. Organizator je Hrvatska udruga Benedikt, šestu godinu zaredom u znak sjećanja na stradanja u Vukovaru i Škabrnji u Domovinskom ratu u studenom 1991. godine. Sama monodrama nastala je prema svjedočanstvu pokojne Grle Pedić, iz mjesta Paljuv u zadarskom zaleđu, koja se za vrijeme okupacije sela, 1991., mjesec dana, svake noći, iskradala iz zatočeništva i obilazila svog mrtvog sina Antu, pokrivavši ga dekom da mu strvinari ne bi oskvrnavili tijelo. Ovu potresnu priču zapisala je, dva mjeseca prije Grline smrti (2009.) Ivana Haberle iz Udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar, koja intezivno radi na promicanju i čuvanju od zaborava doprinosa žena u Domovinskom ratu.
 

Predstavljanje knjige Nade Topić 'Male stvari'

Povodom Mjeseca hrvatske knjige Narodna knjižnica Omiš poziva vas na predstavljanje knjige solinske pjesnikinje i friške prozaistice Nade Topić "Male stvari". Knjigu će uz autoricu predstaviti i veliki tugarski pjesnik Ivica Sorić Suri. Predstavljanje knjige održat će se u Narodnoj knjižnici Omiš u srijedu, 15. 11. 2017. u 19 sati. ‘Male stvari ‘nisu slučajne, nisu tek bljeskovi autobiografskih zapisa već zreo autorski glas Nade Topić koja se ovom knjigom, nakon dvije zapažene zbirke pjesama, “Svetac u trajektnoj luci” (2005.) i “Meteorologija tijela” (2015.), predstavlja i kao vrsna prozaistica.
 

Film: 'Krvava berba grožđa' u Omišu

Potresni dokumentarni film "Krvava berba grožđa", redatelja Silvija Mirošničenka, u utorak, 14.11. biti će prikazan u dvorani nekadašnjeg Ilirskog sjemeništa na Priku s početkom u 20 sati. Na predstavljanju filma prisustvovati će protagonisti Ivan Mujić, Željko Cirba i producent Antun Ivanković. Film je to koji prikazuje stravična događanja i zvjerske zločine velikosrpskog agresora nad Lovaščanima, počinjene tijekom 1991. godine. Svjedoci i žrtve zločina, kao i autentične arhivske snimke, donijele su prikaz neljudskih, zvjerskih zločina u obliku zlostavljanja, batinjanja, silovanja žena, ubijanja, mučenja, prisilnog rada, odnosno svega onoga čemu su lovaski Hrvati i drugi nesrbi bili izloženi tijekom okupacije od strane paravojnih srpskih postrojbi, tzv. JNA i lokalnih izdajnika. Bijele trake na rukama Hrvata, tjeranje ljudi na minsko polje, ubojstva na ulicama, bacanje žrtava u zajedničku grobnicu. Slike najtežih povreda ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, ostavile su gledatelje nedavno u Zagrebu i Lovasu u suzama i izmiješanim emocijama, tuge, jada, ali i ljudskog ponosa na veliku žrtvu koju su podnijeli Lovaščani. Omiška premijera filma održati će se u organizaciji Grada Omiša, Općine Lovas i omiške podružnice HVIDR-e.
 

Klape u Lisinskom

U Zagrebu, u Koncertnoj dvorani “Vatroslava Lisinskog” u petak 10. studenog održan je Tradicionalni koncert Festivala dalmatinskih klapa Omiš pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba "Pismo moja, hrli tamo (Zagrebu na dar)". Veliki broj posjetitelja prisjetio nas je na godine kada bi koncert najboljih hrvatskih klapa ispunio dvoranu do posljednjeg mjesta. Na koncertu je sudjelovalo jedanaest najboljih klapa nagrađenih na 51. FDK održanom ovog ljeta u Omišu: muške klape Korda – Lumbarda, Bunari – Vodice, Vinčace – Novi Vinodolski, Bošket – Zagreb, Praska – Podstrana, Stine – Zagreb, ženske klape Orca – Split, Ankora – Podstrana, Teranke – Pula, te mješovite klape Basca – Baška Voda i Đirata – Zagreb. Prigodnim riječima organizatori su se prisjetili nedavno preminulog skladatelja i dirigenta Pere Gotovca koji je zadužio omiški Festival i hrvatsku glazbu posebno ističući njegove riječi upućene "Omišu": „Cijenite vlastite rezultate, posebno temeljne estetske i umjetničke oblike višeglasnog a cappella klapskog pjeva. On je čvrsta osnova i jedini putokaz davno ucrtanog puta. Čuvajte Omiš ozbiljno i odgovorno nastavljajući dalje uspješno gajiti pjesmu Dalmacije i kako kažu "još šire"!"..
 

Ko nam je ukra Kamenu klupu?

"Dobro je što još ima Kamene. Ona postoji, u nikim ludim nepokorenim glavama. I nemojte je, zaboga, pokušavati ponovo graditi i prizivati nekakav revival. Bilo bi to svetogrđe. Pustite je da živi tamo di živi.. A ovo grubo vrime neka samo sebi diže spomenike, ako ima od čega .."

     - Ivan Sorić Suri, foto: Vicenco Bartulin Vice

U organizaciji Centra za kulturu grada Omiša, bivši frontman omiške rock grupe "Kamena lica" Mirko Perak predstavlja zbirku pjesma "Ko nam je ukra Kamenu klupu", svoju prvu zbirku pjesama iz razdoblja od 1981.-2017. godine. Promocija zbirke pjesama održati će se u petak, 24.studenog s početkom u 19:30 sati u dvorani nekadašnjeg Ilirskog sjemeništa na Priku. Vidimo se..
 

Tin.. trideset godina putovanja

Četverodijelna dramska igrano-dokumentarna serija u produkciji Hrvatske radiotelevizije, biografski je prikaz života i rada Augustina Tina Ujevića. Iz godine u godinu, kroz različite životne faze serija prati biografski krajolik kojime je Ujević "putovao" tijekom života. Redatelj je Davor Žmegač, glavne uloge tumače Igor Kovač (mladi Tin), Milan Pleština (stari Tin), scenarist je Jasen Boko, a narator Mislav Čavajda.

Zanimljiva legenda o Tinu kruži među dugoraćanima. Tin je na svojim putešestvijama često svraćao i u Dugi Rat, poglavito u gostionicu obitelji Kadić, tada jedno od rjetkih mjesta u mistu gdje se moglo družiti, dobro popiti, a i pjesti, Tin je, legenda kaže, nerjetko račune plaćao - stihovima. Umjesto riječima, "Ivane, zapiši me, pa ću platit kasnije..", Tin je na poleđini papirića računa ostavio Kadićima riječi, stihove svojih "brzopoteznih" pjesama. Eh da mladi Ivan iz roda Kadića na tavanu obiteljske kuće među odbačenim starinama umjesto prastarog usisivača (kojeg sam preklani dobio za rođendanski poklon) uspije pronaći neke javnosti još nepoznate Tinove pjesme, vrijedile bi to danas.. barenko nekoliko bačvi vina! Eto što ti je.. inflacija.. Sutra će vikend, mogli bi i mi po jednu, dvije.. predvečer u našem malom mistu popit. Za Tina, naravno!
 
U subotu, 11.11.2017. s početkom u 20 h Kaštelansko kazalište će na Priku, u dvorani nekadašnjeg Ilirskog sjemeništa, izvesti svoju novu  predstavu "Čekaonica" u organizaciji Centra za kulturu Omiš. Radnja kazališne predstave, pogađate, smještena je u čekaonicu liječničke ordinacije u koju dolaze različiti likovi, opterećeni teretom života i svojim brigama. Čekajući svoj red ispred ordinacije doktorice Čudina, manje ili više strpljivo, svatko od njih sa svojim problemima, započinju komunikaciju iz koje se očitavaju njihovi životni putovi i koja ih zbližava, koliko je to moguće, premda su potpuni stranci..
Autorica predstave koju je režirao Siniša Novaković je Marina Vujčić, spisateljica koja je već dobila brojna priznanja za svoj prozni i dramski rad. Valja spomenuti i one koji su iznjeli predstavu, glumačku postavu kaštelanskih zaljubljenika u kazalište: Ivonu Čuljak, Sandru Karuza, Anu Matijević, Mirnu Simsig Jerkunica, Ivanu Štrljić, Antonelu Moranduzzo Gradski, Marina Jelenčića, Jasmina Kovačeva i Juricu Škalabrina, kostimografkinju Dinku Čorkalo, scenografa Stipu Bilokapića te meštra od zvuka i svitla Sinišu Parića.
 

Odisej: Film o Jacquesu Cousteau stiže u kina

Biografski film o legendarnom francuskom oceanografu i istraživaču podmorja Jacquesu Cousteau, koji je 2015. godine sniman i u Hrvatskoj, moći će se besplatno pogledati u utorak. 7. studenog u 35 hrvatskih kina nakon čega kreće u redovnu kinodistribuciju. U "Odiseju" su u glavnim ulogama Lambert Wilson, Audrey Tautou i Pierre Niney, a u Splitu će te ga moći pogledati u kinu Karaman i kinoteci Zlatna Vrata. "Odisej" je biografski film redatelja Jérômea Sallea o ovom legendarnom oceanografu i istraživaču podmorja, a u Hrvatskoj se snimao u rujnu 2015. godine i to na Hvaru (Hvar, Starigrad, Jelsa, uvala Jagodna, Pakleni otoci), Visu i Biševu koji su 'glumili' jug Francuske, gdje je Cousteau obavio svoje prve zarone..