Nakon lanjskog otkazivanja zbog velepošasti, ove se godine nastavlja s našom tradicionalnom ljetnom kulturnom manifestacijom. Javni poziv za organizaciju 19. izdanja Dugoratskog kulturnog ljeta je objavljen i evo opet lijepe prigode dugoratskim, jeseničkim i dućkim udrugama da se uključe u osmišljavanje kulturnih događanja u našim malim mjestima i da ponude organizaciju manifestacija, a da pozivatelj (ili kulturno vijeće?) od toga složi kvalitetan i zanimljiv program 19. Dugoratskog kulturnog ljeta.

Općina Dugi Rat objavila je javni poziv za podnošenje prijava za organizaciju 19. izdanja naše tradicionalne ljetne manifestacije DUGORATSKO LJETO 2021. Detalje poziva/natječaja svi zainteresirani mogu pronaći  ovdje. Prijave po ovom pozivu sadržavaju ponude za organizaciju programa "Dugoratskog ljeta" u sklopu tradicionalnih priredbi ili kao ponude za pojedinačna događanja. Tradicionalne priredbe za koje treba dostaviti ponudu u cjelovitom programu, djelomičnom programu ili u ponudi za organizaciju pojedinačne priredbe su: "16. Festival poljičkog soparnika",  (subota, 31. srpnja), Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (srijeda, 4. kolovoza) i Dječji festival "Glas Poljica" (petak, 27 kolovoza).
Podnositelji svoje programe trebaju dostaviti zaključno s 31. svibnja 2021. putem pošte na adresu: Općina Dugi Rat, Općinski načelnik, 21315 Dugi Rat, Poljička cesta 133 ili neposredno na protokol Općine Dugi Rat.
Konačnu odluku o održavanju manifestacija donijeti će općinski načelnik u skladu sa mjerama i naputcima Stožera civilne zaštite i HZJZ.
 

Festival peljeških podruma

Sad je prava prilika da krenete prema jugu i prije nego što nahrupe turisti uživate u pelješkoj netaknutoj prirodi, njegovim prekrasnim plažama i dovršenim šetnicama, nepreglednim vinogradima koji se strmo spuštaju prema kristalno plavom moru, bogatoj baštini, živopisnim malim mjestima i ne propustite nadaleko poznate kamenice, sjajnu mediteransku kuhinju i moćne plavce o kojima priča vinski svijet. Pelješac vas poziva na lijepi eno-gastro doživljaj. Sve do 15. lipnja traje Festival peljeških podruma. Vinarije, brodari, školjkari, obiteljska-poljoprivredna gospodarstva, restorani i konobe..., njih 53 s čitavog poluotoka uključilo se u manifestaciju na Pelješcu koja s optimizmom otvara turističku sezonu. Posjetite li poluotok u vrijeme Festivala u vinarijama vas očekuju popusti od 20 posto na određene etikete, a u restoranima dva posebno kreirana menija - od 120 i 180 kuna, koji, naravno, uključuju i čašu pelješkog vina.
- U sklopu Festivala 4. i 5. lipnja organiziramo tradicionalne Dane otvorenih vrata peljeških podruma, manifestaciju koja se inače održava početkom prosinca. Nadamo se da će i ova lipanjska verzija postati još jedna tradicionalna vinska fešta - rekao je Slobodan Rosić, tajnik udruga Pelješki vinski puti i Plavac mali Pelješac.
 

Muzej vode u Splitu

Adaptacija stare zgrade vodovoda u Splitu u Ulici Domovinskog rata 9 u izložbeni prostor je dovršena. U prizemlju preuređene neoklasicističke zgrade vodovoda na Međunarodni dan Muzeja, 18. svibnja 2021. biti će otvorena izložba ‘Muzej vode u Splitu’. Izložba će kroz muzejsku građu i informativne panoe prikazati povijesni razvoj vodoopskrbnog sustava u Splitu. Zgrada vodospreme je u sklopu obnove Dioklecijanova vodovoda izgrađena 1879. godine prema projektu Jakova Antonellija. Sagrađena je od bijelog bračkog kamena i ukrašena kamenim elementima koje je izradila renomirana klesarska tvrtka Dall’Ara iz Milana u kojoj je klesana i splitska Monumentalna fontana. U središnjem gornjem dijelu pročelja zgrade nalazi se medaljon s jedinim prikazom cara Dioklecijana u Splitu.
Izložba se u staroj zgradi vodovoda može razgledati od 18. svibnja 2021. radnim danom dvokratno od 10 do 14, te od 16 do 19 sati, kao i subotom od 10 do 14 sati. Uz poštivanje mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ-a, ulaz na izložbu je slobodan.
 
Dobro, nećemo valjda morati nakon lokalnih izbora u "pečalbu", trbuhom za kruhom i poslom, ali dobro je ne propustiti  novu kazališnu premijeru Gradskog kazališta "Mali Princ" Omiš, predstavu Mate Matišića "Gasterbajterska bajka" u režiji Petra Buljevića, koju su iznjeli Ivana Giove Župa i Marijan Grbavac.
Ako nekako uspijete doći ulaznice (jer broj karata je vrlo ograničenog zbog velepošasti) za pretpremijeru i premijeru koja igra ovog vikenda - uživajte! Svi ostali zainteresirani predstavu će moći pogledati uskoro, u idućim izvedbama, u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku.
 

Feštica o' boba

Popu pop, a bobu bob! Nama, a i svim zainteresiranim koji u subotu svrate do Marine Kaštela, delicije od sipe i boba! Malo svjetsko prvenstvo u pripremanju jela od sipe i boba počinje već u 9.30 sati kod restorana Spinaker, a kuhati će na šest mobilnih kuhinja. Natjecatelji su raspoređeni po skupinama (profesionalci, kuhari kaštelanskih restorana, pučki kuhari, mladi kuhari), a najbolji će dobiti nagrade. Događanje je usmjereno na poboljšanje vidljivosti i prepoznatljivosti Kaštela kao eno-gastro destinacije na lokalnom i internacionalnom nivou te na doprinos jačanju lokalnih industrija: proizvođača lokalne hrane, organizatora događanja, turističke ponude i ostale vezane industrije..
 

Grgatovi 'Fragmenti' se izlažu na Priku

U Galeriji AZ nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku, u utorak u 19 sati, otvara se izložba 'Fragmenti 2' kipara Marka Grgata.
Serija od šesnaest radova, kojima se Grgat predstavlja temelji se na studijama grčkog kiparstva. Jasna je njegova zaintrigiranost antičkom umjetnošću i radovima starih majstora.
Fragmenti lica otkrivaju nam robusnost lika kojim umjetnik repetativno manipulira. Ne ponavljajući se u doslovnom smislu postavlja naglaske na razne segmente; fragmente lica, fragmente koji nedostaju, položaj lica, oči, boje,… Premda su radovi napravljeni u terakoti, bojama vješto imitira patinu pooštravajući dojam drevnoga. Korištenje boja u skulpturi nije bilo strano ni u vrijeme Egipta, antičke Grčke, gotike ili primjerice baroka. Osim bronce i kamena poigrava se zlatnim i plavim nijansama. Iako se obje boje povezuju s kraljevstvima i božanstvima, plava boja simbolizira besmrtnost, vječnost i istinu, dok je zlatna znak moći i bogatstva.
Uparivanjem vlastite interpretacije antičkih djela s komadima drva koji imaju ulogu postamenata i bojom komplimentiraju svom paru, postigao je suvremenu cjelinu. Premda oduzimanjem dijelova lica Grgat ukazuje na prolaznost, raspadanje i samu smrt, plavom bojom daje dozu mističnosti i duhovnosti čime nas navodi na promišljanje o vječnosti - napisala je u najavi ove izložbe mag. art. Zorica Muše.
 
Kamere TvDR se pale, koprena sa slika pada, a mreža će se oko Dugog Rata i vjeđa zažarit... u četvrtak, 06.05.2021. u 18 sati. Budite spremni (a i ne morate, jer sve će se moći pogledati i kad Vas bude volja, na popularnom Jubitu), natočite si čašu vina kojeg čuvate za posebne prilike, narežite pršut, sir, soparnik, pozovite najdražu da Vam se mazno pridruži na kauču ispred monitora ili projektora... i uživajte zajedno u lijepoj umjetnosti, u svim motivima, koloritu, tehnikama, igri sjena i svemu onome što će prof. Cota minuciozno pronaći u radovima s 10. likovne kolonije Krug koja je održana u sigurnom hladu borova i tamarisa na Dućama, u kovidno proljeće 2020. Lanjski radovi akademskih i amaterskih umjetnika dodatno su obogatili fundus galerije Krug naše istoimene Poljičke udruge likovnih umjetnika. Ima li boljeg poziva likovim umjetnicima za novu Likovnu koloniju 2021. koja će se, velepošasti usprkos, održati i ove godine, u hladovini Duća ili Dugog Rata, i to u nekoliko sigurnih jednodnevnih sesija tijekom svibnja i lipnja...
 

A Oskar ide..

93. dodjela nagrade Oscar po mnogo čemu je bila drugačija od svih do sada. Sam doček uzvanika je bio bez klasičnog crvenog tepiha i paradiranja pred gomilom obožavatelja, a sama dodjela je održana u maloj dvorani skromne dekoracije, razdijeljena na još nekoliko lokacija javljanja s kojih su se prenosila online preko ekrana u dvorani. Većina nominiranih filmova uopće nije vidjela kino dvorane nego su odmah išli na prikazivanje putem raznih streaming platforma (najčešće Netflix), filmovi su snimani tijekom kraćih vremenskih perioda (20-ak dana), s malim budžetima, nema blockbustera i klasičnih komercijalnih hitova prilagođenih širokim masama. Nagrade su velikom većinom bile predvidive, a filmovi su zadovoljili sve političke, rasne i druge podjele tako da se razni pokreti nastali posljednjih godina kao što su MeToo i BlackLivesMatter mogu barem privremeno utišati.
Nomadland je od 6 nominacija osvojio 3 najvažnije, za film, režiju (Chloe Zhao) i Frances McDormand za glavnu žensku ulogu, što je bilo i očekivano. Chloe Zhao je tako postala druga žena i prva nebijelkinja koja je osvojila nagradu za režiju, a Frances dobila svoj treći Oscar te tako pretekla Meryl Streep koja do sad ima osvojena dva za glavnu i jednog za sporednu žensku ulogu, a puše za vratom Katherine Hepburn koja još uvijek drži rekord i ima četiri Oscara...
 

Obnovljena crkvica Sv. Ivana na Malom Ratu

Bilo je krajnje vrijeme nakon dugih desetljeća, da naša orunula i pomalo izgledom tužna crkva Sv. Ivana na Malom Ratu dobije novi i pristojniji izgled, baš onakav kakav i zaslužuje. Crkva je uspješno renovirana, riječ je o prvoj renovaciji u 39 godina i važnom koraku za očuvanje lokalne baštine. Specifičnost ove renovacije je u tome što je rezultat individualne građanske, lokalne inicijative skupine mještana Malog Rata. Nakon što smo 2016. godine uspjeli izlobirati asfalt od Općine Dugi Rat za prvo asfaltiranje lokalne ceste u zadnjih 42 godine(!), sada smo ovim novim poduhvatom još jednom uspijeli postići nešto za našu mikro-zajednicu. Nauštrb kržljavosti javnog sustava koji bi trebao voditi brigu kako o kvaliteti života (u što spadaju i prometnice) tako i o kulturi (u što spadaju i lokaliteti poput crkvice). Ovim malim projektima sami sebe uvjeravamo da individualna inicijativa i solidarna organizacija još imaju smisla. Projekt renovacije je u potpunosti podržao načelnik Jerko Roglić i financirala Općina Dugi Rat, na inicijativu par pojedinaca iz Malog Rata. Nadam se da će nas vodstvo naše općine podržavati i ubuduće.
 
4. gardijska brigada HV, popularni "Pauci", u srijedu slavi 30 godina od osnutka, pa je tim povodom u splitskoj Marmontovoj ulici u organizaciji Slobodne Dalmacije postavljena izložba s 30 ratnih plakata koji prate put brigade od početka do kraja rata. Na plakatima su probrane slike iz arhiva Slobodne Dalmacije, agencije Cropix i Udruge 4. brigade. Izložba je pripremljena od arhivskih fotografija koje su snimali fotoreporteri Slobodne Dalmacije u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. i dijelom iz arhiva Udruge veterana 4. brigade.
Pridružujemo se čestitkama!