Grupa istaknutih filmskih autora iz Jesenica okupljenih u filmskoj kući "Kazimir" iz Splita počela je s snimanjem dokumentarnog filma pod radnim naslovom "150 godina škole u Jesenicama". Redatelj filma je Stipe Ercegović, koji je za HRT snimio dva filma o Jesenicama, i to: "Tko je bio Mate Brničević?" i "Sumpetar, ljubav kamena i duha!". - "Filmska ekipa sa zadovoljstvom je prihvatila ponudu za snimanje ovog filma" - rekao nam je redatelj filma Stipe Ercegović, sa nadom da će film, kad se dovrši, naići na dobar prijem kod gledatelja te da će se s njim umanjiti postojeće praznine dostupnih sadržaja o pučanima u Jesenicama te proširiti interes šire javnosti prema žiteljima ove poljičke župe u primorskim Poljicima. Bez hipotetičnih konstrukcija i mistifikacija autorima ovog filma namjera je da tretirajući sve najvažnije artefakte vezane za početak rada prve škole u Jesenicama god. 1867, prikažu i školu u susjednom Krugu, kao i  novosagrađenu osnovnu školu "Jesenice" na Oriju, te da prošire interes javnosti prema žiteljima starih sela Jesenica, i osnaže autorecepciju vlastitog kulturnog naslijeđa pučana Jesenica i Primorskih Poljica. Na prvoj klapi snimanja, pojavilo se tridesetak učenika i učenica u  poljičkim nošnjama našeg kraja, zajedno sa Renatom Kovačić, nastavnicom hrvatskog jezika i književnosti iz OŠ "Jesenice",te Živkom Dropulić, ravnateljem OŠ "Jesenice" i župnikom jeseničke župe don Tomislavom Bašićem te Marijom Tomaš-Bajsinom koja se u ulozi domaćice pobrinula da nikome ništa ne zafali.
 

Još jedna priča o šjor Branku

U danu Velikih urbi et orbi fejsbuk objava i tsunamija komentara koje su potopili sve društvene mreže lokalnih nevježa, skrećem Vam pažnju s mladih bludiša na našeg hvala Bogu još uvijek dobrodržećeg šjor Branka, etnokoreologa, koreografa, pedagoga, sportaša, poliglota, plesača, svojedobno i perspektivnog nogometnog vratara, rukometaša i stolnog tenisača..., da spomenmo samo neke aktivnosti vitalnog splićanina Branka Šegovića. Gabrijela Radanović, novinarka Slobodne Dalmacije ima novu priču u njemu, a kako je krenulo bit će ih još jer je dugogodišnji suradnik KUD-a "Dalmacija" Dugi Rat nedavno napunio tek 95 ljeta..
 
Udruga zagrebačkih Poljičana "Sveti Jure" poziva Poljičane u metropoli i sve zainteresirane  na predstavljanje multimedijalnog izdanja PODSTRANA - GLAGOLJAŠKO PUČKO CRKVENO PJEVANJE U SPLITSKO-MAKARSKOJ NADBISKUPIJI (monografija, 2 CD-a, 2 DVD-a) koje će se održati u utorak, 26. rujna 2017. u 18 sati u velikoj dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb. Na predstavljanju će nastupiti pučki crkveni pjevači i klapa Praska iz Podstrane. Voditelj programa su dr. sc. Dragan Nimac, predsjednik HKU Pjevana baština i urednik multimedija Podstrana.
 
U utorak je u Ilirskom sjemeništu na Priku dječja klapa "Bepo" promovirala nosač zvuka "Mi smo dica s omiške stine" i tako proslavila 20 godina svog umjetničkog djelovanja, piše DalmacijaDanas. Klapa djeluje u sklopu izvannastavnih aktivnosti u osnovoj školi “Josip Pupačić” u Omišu. Osnovana je 1997. godine na inicijativu tadašnje učiteljice glazbene kulture profesorice Terezije Kusanović i ravnateljice, profesorice Davorke Deur. Profesorica Kusanović je vodila sastav do 2007., kada ga preuzima profesorica Marija Didović koja ga vodi do danas. U proteklih 20 godina kroz klapu je prošlo više od 150 pjevača ostvarivši preko 200 javnih nastupa. Među njima su školske priredbe, glazbeni festivali, izložbe, pjesničke večeri, stručni skupovi, televizijske emisije, gostovanje na koncertima renomiranih klapa (Cambi, Cesarice, Neverin, Maslina, Sinj, Puntari), nastupi u okviru Festivala dalmatinskih klapa u Omišu..
 

Solinski natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu

Povodom Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica Solin 7. godinu za redom organizira Natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu 2017.g. Na natječaj se mogu prijaviti autori stariji od 15 godina, svaki autor može poslati najviše tri neobjavljene pjesme (pjesma se smatra neobjavljenom ako nije javno izvođena, objavljena u tiskanom obliku, na internetu i društvenim mrežama), tema je slobodna, a rok za prijavu je do 31. listopada 2017. godine. Propozicije, upute za slanje pjesama i ostale informacije potražite na www.knjiznicasolin.hr ili na facebook stranici Knjižnice. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održat će se u Teatrinu GK Solin u srijedu, 15. studenog 2017. u 19 sati.
 

Kaštela: Mjesec dana kazališta

Dani Kaštelanskog kazališta, sedmi po redu, koji će se održavati u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću, započeli su 1. rujna, a trajat će tijekom naredna četiri vikenda, do 29. rujna.
U subotu, 23.9. na pozornici na Trgu hrvatske mladeži u 19:30 sati izvesti će se monodrama "Ja sam dama.." u izvedbi Ivane Giove Župa i režiji Petra Buljevića.
Dani Kaštelanskog kazališta su festival dramske i scenske umjetnosti, u sklopu djelatnosti glazbeno-scenske udruge Teatar, koji donosi bogat dramski program amaterskih i profesionalnih kazališta. Manifestacija je to koja na jednom mjestu okuplja zaljubljenike u kazališnu, ali i cjelokupnu umjetnost. U bogatom programu može se naći sadržaj za zaljubljenike u dramu, komediju i književnost. Nedjelje su rezervirane za najmlađe uz radionice i igrokaze kada je ulaz slobodan dok se za ostale predstave plaća ulaznica u iznosu od 20 kuna.
 
Narodna knjižnica Omiš poziva Vas u četvrtak, 21.9. s početkom u 19:30 sati na predstavljanje zbirke pripovijetki "Pregršt iverja" iz rukopisne ostavštine omiškog pisca, knjižara i prevoditelja Jakova Tomasovića. Knjigu će predstaviti dr.sc. Ivan Bošković, tekstove će čitati Mate Tavrić, a za glazbeni ugođaj zadužen je Silvio Bilić na klasičnoj gitari. Vidimo se.
 

Književni maraton: Podijeljeni gradovi

Udruga Kurs iz Splita poziva vas na proslavu desete obljetnice svog djelovanja na kulturnoj sceni, koja će se održati u srijedu, 20.9. s početkom u 20 satu u klubu Ghetto (Dosud 10, Split). U suradnji s Festivalom Poligon iz Mostara na jednovečernjem će književnom maratonu biti predstavljeni splitski pisci: Olja Savičević Ivančević, Jurica Pavičić, Renato Baretić i Edi Matić, te pisci koji dolaze s njemačkog govornog područja praćeni predstavnicima fondacije Allianz Kulturstiftung: Julia Franck, Lindita Arapi i Thomas Brussig. Gosti večeri su i Ivana Sajko iz Zagreba, Mirko Božić iz Mostara i Anna Best, britanska multimedijalna umjetnica, stipendistica najvećeg hrvatskog rezidencijalnog programa za pisce i umjetnike koji vodi Udruga Kurs. Ovaj međunarodni susret omogućit će publici uvid u najnovije poetike i teme, koje danas dominiraju u europskim književnostima, a istodobno će biti "poligon" za diskusije o suvremenim društvenim temama.
 

Slikar dobitnik nagrade za književnost

Hrvoje Marko Peruzović akademski je slikar iz Splita i dobitnik Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama za 2016. godinu. Ta ga je nagrada dovela do poetskoga prvijenca "Nekoga moramo voljeti (kako na webu tako i na zemlji)" (Jesenski i Turk, 2017.) koji će biti predstavljen na KaLibar bestiValu 21. rujna, piše tportal. Hrvoje Marko Peruzović je član HZSU-a i HULU-a Split, a osim slikarstva bavi se klasičnom grafikom, ilustracijom, skulpturom i fotografijom. Izlagao je na tridesetak samostalnih izložbi kao i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Piše poeziju, aforizme i kratke eseje iz područja likovnosti.
- Nagrada je nešto što je svakako utjecalo na moj život, čovjek stekne dodatno samopouzdanje i potvrdu da ono što radi ipak ima nekog smisla i određenu vrijednost. Osim toga, jednim potezom postaješ dio jednog novog, ne likovnog umjetničkog svijeta, koji mi je uglavnom bio stran. To je lijepo i neobično iskustvo. Upoznao sam mnoštvo zanimljivih i dragih ljudi. Ostao sam i dalje slikar, jedino sam sada uz to i malo više pjesnik. Čini mi se da to dosta dobro ide jedno s drugim. Pišem i dalje, većinu pjesama još uvijek stavljam na Facebook, ali imam i nešto materijala u bilježnicama koji tek treba urediti. Razmišljam i o tome da na neki način spojim svoje slikarstvo s pjesništvom u jednu zajedničku formu. Mislim da bi to moglo biti zanimljivo. - rekao je Peruzović u razgovoru za tportal.