Poezija: 'Kolajna od rubina' Ivana Šarolića

Centar za kulturu Omiš i Narodna knjižnica Omiš pozivaju Vas u četvrtak, 27 .travnja 2017 s početkom u 19:30 sati u dvoranu nekadašnjeg Ilirskog sjemeništa na Priku na predstavljanje nove knjige ljubavne poezije "Kolajna od rubina" našeg Dućkog pjesnika Ivana Šarolića. Pjesme iz najnovije zbirke našeg sumještanina i pjesnika ljubiteljima poezije i svim zainteresiranima predstaviti će književnik Fabijan Lovrić, prof. Članovi CZK Gradskog teatra "Mall princ" Omiš recitirati će Šarolićeve pjesme, a skupu će se obratiti i sam autor. U glazbenom dijelu nastupiti će na flauti Viktorija Buljević, učenica OGŠ "Lovro pl. Matačić" Omiš.
 
Općina Dugi Rat objavila je javni poziv za podnošenje prijava za organizaciju "DUGORATSKOG LJETA 2017." Pravo na podnošenje prijava na ovaj poziv imaju udruge registrirane za organizaciju kulturnih manifestacija, kao i udruge registrirane za djelatnosti koje omogućavaju organizaciju priredbi iz programa 16. Dugoratskog ljeta. Prijave po ovom pozivu sadržavaju ponude za organizaciju programa "Dugoratskog ljeta“ u cjelini ili samo za pojedine priredbe. Tradicionalne priredbe za koje treba dostaviti ponudu u cjelovitom programu, djelomičnom programu ili u ponudi za organizaciju pojedinačne priredbe su:
   - 13. Festival poljičkog soparnika  (vrijeme održavanja 29. srpnja, subota)
   -  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti  (vrijeme održavanja 4. kolovoza, petak)
   -  Dječji festival "Glas Poljica“  (vrijeme održavanja 26. kolovoza, subota).
Podnositelji prijava dostavljaju svoje programe putem pošte na adresu:
Općina Dugi Rat, općinski načelnik, 21315 DUGI RAT, Poljička cesta 133 ili neposredno na protokol Općine Dugi Rat, zaključno sa danom 28. travnja 2017. Uz obvezni detaljno razrađeni program, predlagatelji trebaju dostaviti financijski plan ili specificirani troškovnik za izvršenje predloženog programa, dijela programa ili pojedinačne priredbe.
 

Čizmićeva 'Regata' plovi u 'Krugu'

U Galeriji "Krug" u Dugom Ratu otvorena je 14. samostalna izložba dugoratskog slikara i kipara Joška Čizmića, nazvana “Regata” koju možete pogledati do 27.04. ujutro od 8,00-10,00 i poslijepodne od 17,00-19,00 sati. - Permanentno učenje “u hodu” na likovnim kolonijama i percipiranje slikarskih i kiparskih djela raznih autora, prihvaćanje savjeta, ali i vlastita upornost s inteligentnom konkluzijom, rezultiralo je posve zrelim i čvrsto definiranim predlošcima prezentiranim na današnjoj izložbi. Da se razumijemo, Čizmićev životni put umjetnika nije “popločan” utabanim stazama akademskih slikara i kipara, on plovi vodama u kojima se osjeća ugodno i sigurno. Bez laskanja i floskula, njegovo slikarstvo tu je dostiglo vrlo visoke domete vrijedne poštovanja.. čak i u monokromnim prizorima znalački uravnotežuje nijanse svijetlo-plave do modre, uz točkice bijele s diskretnim figurama mornara, a sve u dijagonalno dinamičkoj konipoziciji.. U uzbibanim valovitim linijama mora, na kojima se propinju gajete s latinskim jidrom, Čizmić postavlja odraze suprotne zakonitostima refleksije, jer on nije tek banalni preslikavač logičnih situacija. Ti odrazi nisu čak ni onakvi kako ih tretira većina slikara, oni su niz ritmičkih nepravilnih kvadratića u savršeno postavljenoj kolorističkoj harmoniji.. - naveo je predstavljaući Čizmićevu izložbu popularni omiški profešur i slikar Zdravko Cota.
 

FDK: Klape na Neretvi

Dolina Neretve čvrsto se veže uz početke FDK u Omišu. Klapa Gusari s Neretve iz Opuzena, koja je s klapom Marjan iz Splita podijelila prvu nagradu žirija, ali i osvojila prvu nagradu publike, svojim je uspješnim nastupom obilježila početak tog festivala. Veliku tradiciju klapskog pjevanja ima i grad Mostar, čija je istoimena klapa 70-tih godina prošlog stoljeća na omiškom festivalu osvajala nagrade. U današnje vrijeme dalmatinska klapska pjesma ponovo se vraća “uzvodno” prema Mostaru gdje stoluje, kako je spomenuto, od početaka Festivala. Čitav niz uspješnih klapa u Hercegovini u novije vrijeme niče kao “gljive poslije kiše”. Danas na tom području djeluje dvadesetak organiziranih klapskih sastava. Omiški festival prepoznao je i dao punu podršku ovom klapskom “bumu” u Hercegovini. U četvrtak, 27. travnja u hotelu “Mogorjelo” u Čapljini, s početkom u 20 sati po treći put se održava koncert pod nazivom “Klape na Neretvi“. FDK Omiš koncert organizira u suradnji s domaćinima, ustanovom “Založba kralja Tomislava” iz Čapljine, a koncert je ujedno i audicija za klape iz Bosne i Hercegovine za sudjelovanje na ovogodišnjem 51. omiškom Festivalu. Nastupaju klape CASTELNUOVO (mj)-Herceg Novi, GOROMITA (mj)-Vrgorac, HERCEG (m)-Čitluk, KURENAT (mj)-Mljet, MIR (ž)-Mostar, PORAT (m)-Lumbarda, STUDENAC (m)-Kruševo, BURA-M (ž)-Mostar, DIVA (ž)-Široki Brijeg, SIGNUM (mj)-Čapljina i klapa-gost Trebižat (m)-Trebižat.
 
Završna, subotnja, večer 8. Omiš Guitar Festa, dokazala je i ove godine zašto je ovo ponajbolji međunarodni festival gitare u ovom dijelu Europe. Izvrsni, energični nastupi američke grupe Sleepy Man te splitskih bluesera In Roots, nisu ostavili omišku publiku ravnodušnom. Dapače! Country i bluegrass zvuci u nadahnutoj izvedbi braće Mizzonne, mladića Tommya, Robbiea, Jonnya i prijatelja Josha odveli su publiku u neki drugi svijet, pun pozitivne energije i neodoljivog ritma koji mami na ples.. Splitski je In Roots pak svojim energičnim blues nastupom upotpunio i zaokružio cjelokupni petodnevni program festivala na ušću Cetine. Festival je tražio svoje gitarističke zvijezde i pronašao ih je! Marin Štefanac, Petar Mekinić, Stela Dermit, Ana Tukša, Silvio Bilić, Giulia Ballare, ‘Tea Čerenak i Rok Žerdoner’, Sandro Sušanj, Adriano Goglia, Triangl band.. O njima će se ubuduće sigurno još više čuti. Talijanka Giulia Ballare pobjednica je festivala, slavila je u najprestižnijoj kategoriji bez ograničenja u godinama i kući ponijela vrijednu gitaru, novčanu nagradu i pregršt ostalih poklona. Pobjednik I. kategorije s dobnim ograničenjem do 10 godina je Marin Štefanac. Pobjednik II. kategorije s dobnim ograničenjem do 12 godina je omiška mlada gitaristička nada, Petar Mekinić, a pobjednica III. kategorije s dobnim ograničenjem do 14 godina je Stela Dermit. O Kučićkom gitarističkom sokolu Silviju Biliću smo već pisali u prethodnoj epizodi. Dugoraćane i Orijane veseli uspjeh mladog Bruna Bijukovića. Iako je tek nedavno počeo učiti svirati gitaru pod paskom Petra Čulića, Bruno je već kući na Orij donio nekoliko nagrada sa natjecanja. Na Omiš Guitar Festu bio je drugi u svojoj kategoriji. Čestitamo mladim gitarističkim nadama, marljivom organizatoru i njegovoj ekipi producenata, foto-reporterki i volontera. Vidimo se na festivalu i dogodine!
 

Zašto je Goran Mladin ljut na samog sebe?

Naš sumještanin Goran Mladin napisao je i uglazbio dobru, zanimljivu i kvalitetnu rock pjesmu "Budi ljut na samog sebe" koju uz gitarske rifove prožima i tekst izražene socijalne tematike. Pjesmu je producirao glazbenik Dario Plevnik. Nažalost pjesmu najvjerojatnije nećemo moći slušati na popularnim hrvatskim radio stanicama, koje skoro sve njeguju nešto "drukčiji" glazbeni (ne)ukus, no tko nam brani da je slušamo na popularnom Jubitu i da je stream-amo na svojim mobilnim i stacionarnim audio uređajima?! Pjesma (a i autor!) to itekako zavrjeđuju.. Go, Gorane, go!  I nemoj, nemoj stati prije dovršetka nosača zvuka sa autorskim pjesmama.. I ne ljuti se na sebe.. (uskoro će i izbori pa imamo svi barem tu teoretsku priliku svojim izborom pokušati utjecati na promijene u kvaliteti i načinu vođenja naše male lokalne zajednice.. na bolje :-))
 

EgoFree festival u Splitu

Na splitskoj Turskoj kuli će se ovaj vikend, od 29.04.– 01.05.2017., održati drugi po redu EgoFree festival u organizaciji Underground Control kolektiva i potporu brojnih splitskih udruga. Ulaz na festival je besplatan, a posjetitelje čeka ugodno cjelodnevno druženje uz dobru glazbu, brojne besplatne radionice i izložbe rukotvorina. Već prvi dan festivala, svi posjetitelji će uživati u vrhunskoj glazbenoj poslastici, najpoznatijem hrvatskom surf bendu Bambi Molesters. Festival će tijekom tri dana na dvije pozornice ugostiti i više od četrdesetak glazbenika iz regije koji će prezentirati cijeli niz žanrova, od rocka do tech-housea. Svoje rukotvorine će izložiti i ponuditi na prodaju preko 20 autora, a brojne udruge će organizirati besplatne kreativne radionice. Osim što je besplatan za sve posjetitelje, festival je i humanitarnog karaktera. Cilj festivala je prikupljanje dobrotvornih sredstava za Udrugu za inkluziju Lastavice iz Splita. U tom duhu  većina izvođača će se odreći svog honorara,  velik dio posla oko organizacije će odraditi volonteri udruga, a svaki autor rukotvorina će se odreći prihoda od jednog proizvoda.
 

Marulićevi dani: Bit će drame!

Festival hrvatske drame 27. Marulićevi dani počeo je u četvrtak u Splitu u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split i trajati će do 28. travnja. Izbornik programa Igor Ružić odabrao je devet predstava u izvedbi hrvatskih kazališta i koprodukcija hrvatskih i inozemnih kazališta koje će konkurirati za festivalske nagrade. U popratnom festivalskom programu bit će premijerno pročitan prvonagrađeni dramski tekst "Zidarije" Davor Špišića s natječaja Ministarstva kulture Marin Držić, održat će se pjesnička manifestacija "Ča, more, judi" u Nečujmu na Šolti 24. travnja, multimedijska prezentacija "I ostat će zvuk", a po prvi put i radionica dramskog pisanja koju će voditi dramatičar Tomislav Zajec. Na najavnoj medijskoj konferenciji ravnatelj Marulićevih dana i intendant HNK Split Goran Golovko naglasio je kako se festivalski program pripremao u nikad većoj neizvjesnosti, u uvjetima privremenog financiranja Grada Splita, no riječ je o vrlo obećavajućem programu koji, sudeći po prvim reakcijama publike, izaziva veliki interes. Izbornik Igor Ružić istaknuo je kako se u svom izboru nastojao ne povoditi za okoštalim uzusima te ponuditi aktualan i uzbudljiv program koji će dati uvid u suvremeno hrvatsko kazalište, bilo da je riječ o klasičnom dramskom tekstu ili zadire u druge kazališne forme i interpretacije. Nema sumnje, biti će drame u Splitu idućih dana..
 
Festival dalmatinskih klapa prema programu nastavlja s audicijama. Nakon odrađenih audicija u Splitu, Rijeci, ZagrebuZadru i Šibeniku, slijedeći vikend audicije će se održati u Čapljini, Dubrovniku  i Omišu, prema rasporedu: – Čapljina u četvrtak, 27. travnja 2017. u 20.00 sati usklopu Festival “Klape na Neretvi” u hotelu "Mogorjelo" u Čapljini, s početkom u 20 sati;  Dubrovnik u petak, 28. travnja 2017. u 17.00 sati – Lazareti, ul. Vrata od Ploča;  Omiš u subotu, 29. travnja 2017. u 16,00 sati – Ilirsko sjemenište, Glagoljaška 1. Mole se klape da se pridržavaju dogovorenih termina.
 
Centar za kulturu Omiš, Teatar "Mali princ" Omiš u koprodukciji s DS "Ilirik" uskoro predstavlja novu predstavu u Omišu. U predstavi nastaloj po tekstu Silvane Dragun igraju Ivana Giove Župa, Marijan Grbavac i Mate Tavrić, a režiju potpisuje Petar Buljević. Premijera predstave posvećene F.M.Dostojevskom izvesti će se premijerno u dvorani Ilirskog sjemeništa na Priku u petak, 5.svibnja 2017. s početkom u 20 sati. Jedva čekamo...