Koncert: Nina Kraljić u Omišu

U srijedu, 26.07., na platou iza Narodne knjižnice u Omišu s početkom u 21:30 sati, pred Omišanima i svim zainteresiranima Nina Kraljić će održati koncert etno glazbe. Nakon pobjede u prvoj sezoni TV showa "The Voice – Najljepši glas Hrvatske" i nastupa na Euroviziji, gdje je ušla u finale se pjesmom "Lighthouse“, Nina Kraljić povukla se u svoj stvaralački mir iz kojeg je proizašao njen album prvijenac "Samo", objavjen u rujnu 2016. Iste godine dobila je nagradu Porin za novog izvođača. - Nekome nesvakidašnje, nekome prirodno i logično, meni normalno jer fascinira me više kultura i world music glazba koja je sazdana od više stilova uključujući etno izričaj i imam poriv sve što jesam izvlačiti van, biti svoja. To ostaje onda i nakon tebe. Želim pomicati granice - rekla je Nina Kraljić svojedobno u razgovoru za portal Ziher.hr.
 

Dugoratsko ljeto: 13. Festival poljičkog soparnika

SUBOTA, 29.07.2017., Dugi Rat, Lučica i plaža Dugi Rat, 21:00 sati
13. FESTIVAL POLJIČKOG SOPARNIKA
Organizator: Općina Dugi Rat i Društvo Poljičana "Sv.Jure" Priko

Festival soparnika je gastronomsko-turistički spektakl za sve ljubitelje izvorne, zdrave i ukusne domaće spize. Ovogodišnja fešta održati će se u subotu, 29. srpnja s početkom u 21 sat, a o najboljem Poljičkom soparniku će odluku donijeti 5 vrsnih poznavatelja soparnika s područja Poljica, koji čine ocjenjivački žiri. Šest poljičkih komina već je spremno i slijedi im postavljanje uokolo lučice i duž rive u Dugom Ratu, a na njima će natjecatelji na licu mjesta peći svoje soparnike. Poljičani već pripremaju blitvu, luk, sol, brašno i ulje za izradu ovog Poljičkog specijaliteta koji je poznat i van granica Lijepe naše. U pečenju ove Poljičke poslastice neće sudjelovati samo natjecatelji, već i drugi koji žele priložiti i prodavati svoj soparnik brojnim zainteresiranima, no oni nisu u natjecateljskom krugu. No zato će nagradni fond biti nešto širi nego lani. Soparnik će se prodavati po popularnoj i svima dostupnoj cijeni, a neće faliti ni zabave, glazbe i plesa do duboko u noć. Stoga, ovu subotu pravac u Dugi Rat i uživajte u domaćoj poslastici - Poljičkom soparniku - i festivalu koji su Dugoraćani posvetili njemu u čast, festivalu koji se ne propušta..
 

Promenada: I Bebek na Malom Ratu

U srijedu, 26.7. i popularni Željko Bebek svratiti će do Malog Rata popiti piće, dva na šanku Coco Bara i oko neke sitne ure krenuti će zapjevati prisutnoj moćnoj gomilici svoje brojne kafanske hitove, ali i one iz razdoblja kad je s kolegama iz banda Bijelo Dugme haračio dvoranama bivše države.. Zbog ovih drugih hitova valjalo bi se prošetati s najdražom/im put Malog Rata u srijedu navečer..
 

Novo u kinima: 'Dunkirk' Christophera Nolana

Jedan od najtraženijih ljudi u Hollywoodu snimio je svoj prvi ratni uradak kojega bi najlakše mogli opisati kao izuzetno realan ratni film s "nolanovskim" preljevom, a kojega upravo kožete pogledati u vašem omiljenom kinu. Riječ je o Dunkirku, ratnoj drami redatelja Christophera Nolana. Radnja filma se događa tijekom Drugog svjetskog rata, točnije krajem svibnja i početkom lipnja 1940. i vjerno prati povijesnu evakuaciju britanskih vojnika iz luke na sjeveru Francuske, koji su se našli u njemačkom okruženju. Kroz nekoliko različitih, nelinearnih priča, na zemlji, vodi i zraku, Nolan je u "Dunkirku" napravio jedan potpuno drukčiji ratni film, ustvari ratnu dramu koja daje odličan prikaz rata bez umotavanja u celofan, i s naglaskom na širu priču, ne na same likove. U filmu koji donosi zanimljivu glumačku ekipu predvođenu Tomom Hardyjem do izražaja ne dolaze glumci i njihove izvedbe, jer svi su oni dio veće slike. I to je najveći kompliment koji se može dati nekom filmu, redatelju i glumcima – kada film doživljavate kao stvarnost, a glumce kao stvarne sudionike nekog događaja.. Obvezno pogledati.
 
Drage mlade pjevačice i pjevači, prijavite se na Dječji festival Glas Poljica 2017. i to na mobitel organizatora festivala, Gorana Mladina, 098 749-788. Festival će se održati, kao i svake godine, na Poljičkom trgu u petak, 25.8.2017. Mala raspjevana djeca, osnovci i srednjoškolci - odaberite jednu ili dvije pjesme koje bi željeli pjevati i šta prije nazovite Gorana Mladina radi selekcije i proba. Bit će to još jedno prekrasno iskustvo uz pregršt veselja i nagrada!
 
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske objavilo je javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2018. godinu. Pravo podnošenja programa na temelju Poziva imaju samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, udruge, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi, kao i pravne i fizičke osobe za potrebe zaštite i očuvanja kulturnih dobara i arheološke baštine. Prijedlozi programa za potporu prijavljuju se u dva roka: od 15. srpnja do 15. rujna 2017. godine i od 1. veljače do 15. ožujka 2018. godine u skladu s detaljima poziva/natječaja koji se nalaze ovdje.
 

Koncert Radojke Šverko i dalmatinskih diva u Trogiru

U Trogiru u kuli Kamerlengo 3. kolovoza gala koncert održati će diva hrvatske glazbene scene Radojka Šverko uz pratnju orkestra. Uz Radojku Šverko na događaju nazvanom 'Ispod  kule Kamerlenga' nastupit će i dive klapske pjesme - pet najuspješnijih ženskih klapa laureata Omiškog festivala koje će upotpuniti ovaj gala koncert posebno u pjesmama koje je otpjevao Vinko Coce. Koncert počinje u 21 sat, a ulaznice su u prodaji u Turističkoj zajednici Trogira i u sustavu Croatia tickets.
 

Summer Treat festival u Omišu - Program

Nema više legendardnih Gusarskih večeri u gradu na ušću Cetine. Ovo godine pokrenut je Summer Treat festival koji bi s više raznovrsnih događanja u Omišu u večernjim satima (i u dužem periodu) trebao ispuniti tu prazninu.. 
 

Folklorni spektakl u Dugom Ratu

Pravi folklorni spektakl odigrao se u nedjelju navečer pred prepunim gledalištem na Poljičkom trgu. KUD "Dalmacija" Dugi Rat priredio je u okviru Dugoratskog ljeta 3. Međunarodni festival folklora. Uz domaćine, KUD Dalmacija, pred dugoraćanima nastupila su folklorna društva iz Makedonije (FA Nikola Jonkov Vapcarov iz Skopja), Bosne i Hercegovine (FA Kolo Bosansko iz Sarajeva i HKUD Lindžo iz Neuma), Bugarske (FA Horo iz Sofije) i  Ukrajine (FA Prolisok iz Drohobiča) koja su oduševila dugoraćane i njihove goste. Enegičnim plesom pogotovo su se svidjeli nastupi folklornih društava iz Makedonije i Bugarske.
 

PLU Krug: Darovat ćemo Dugom Ratu 200 umjetnina

Poljička likovna udruga "KRUG" iz Dugog Rata osnovana je prije 20 godina i svake godine priredi više zanimljivih izložbi, njihova likovna kolonija "KRUG" koju organiziraju u svibnju već je prerasla u lijepu tradiciju, uredili su novi, četvrti prostor za svoju galeriju, a spremni su općini Dugi Rat dati i vrijednu kolekciju slika iz fundusa likovne udruge. - Udrugu smo nazvali po najstarijem naselju, Krug, u Starim jesenicama iznad Dugog Rata, i taj nam se simbolički naslov svidio i zbog drugih razloga – kazao je u razgovoru s Mladenom Vukovićem, urednikom na Hrvatskom radiju, jedan od utemeljitelja likovne udruge, dugoratski slikar autodidakt Joško Čizmić. Pročitajte (i poslušajte) više..