Sedamnaesto izdanje naše ljetne manifestacije - Dugoratsko ljeto 2018. - svečano je otvoreno u nedjelju, 17. lipnja 2018. s koncertom klape Rišpet i klape Iskon u Dugom Ratu. Bogati program, o kojem najširoj javnosti još nisu dostupni svi detalji (katalog, po običaju, malo kasni, i samo što nije..), nastavlja se tradicionalnom manifestacijom "Baklje svetog Ivana" (Ivanjska večer), ovaj put na Oriju (jer se u dugoratskoj lučici i parku u subotu navečer i pučkom feštom proslavlja prvih 100 godina našeg Orkana). "Baklje svetog Ivana" su tradicionalna manifestacija Dugoratskog ljeta u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat kojom se promiče tradicija, etnografska i kulturna baština našeg naroda. Na Ivanjsku večer, uoči blagdana svetog Ivana Krstitelja, okupiti ćemo se opet, ove godine nešto intimniji program, takoreći na ljetni solsticij (suncostaj) uz zapaljene krijesove, svjetlost baklji i prigodni program naših vila, ples te preskakanje vatri i u svom tom romantičnom ugođaju na plaži na Oriju, u lijepoj večeri mladog ljeta koje obećava, proslaviti ćemo blagdan Svetog Ivana i dolazak ponajljepšeg dijela godine...
Paljenje Ivanjskih svitnjaka, krijesova, igre preskakanja vatre, pjevanja starih pjesama.. dio je pretkršćanskih narodnih običaja koji pripada ciklusu običaja vezanih uz ljetni suncostaj. Ivanjski krijesovi od starine su bili vezani uz žetvene običaje i početak ljeta, uz 24. lipnja, kad je padao ljetni suncostaj, najduži dan u godini. Ipak, Ivanjske su svečanosti u mnogim dijelovima Europe kasnije potpale pod religijski utjecaj te su postale vezane uz blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja. U svim hrvatskim krajevima njegovali su se ivanjski običaji, najčešće vezani uz paljenje ivanjskih krijesova, što se u mnogim područjima zadržalo i do današnjeg dana. Na taj dan se skupljalo granje koje se onda palilo, a djeca i mladi su se natjecali preskačući ga. Tko je na to zaboravio, ili to nije znao, podsjetiti će ga u subotu navečer naše vile Ana, Tončica, Ruža, Josipa, Daniela, Ivana,..
 
Jupi, jee! Večeras počinje Dugoratsko lito! Tradicionalna ljetna manifestacija počinje pinkicu ranije nego obično i to koncertom koji se trebao održati u ožujku povodom blagdana Svetog Josipa i proslave Dana općine Dugi Rat, a koji je morao biti odgođen zbog lošeg vremena. Nadamo se da će u nedjelju, 17.6.2018. u 20:30 sati u parku pored lučice u Dugom Ratu sve biti i atmosferski lijepo, jer klapa Rišpet i klapa Iskon planiraju Vas odlično zabaviti! Vidimo se!
 

Festival mediteranskog filma

Libanonsko-francuski film 'Uvreda' proslavljenog redatelja Ziada Doueirija pobjednik je 11. Festivala mediteranskog filma Split objavljeno je u subotu navečer na svečanosti zatvaranja u ljetnom kinu Bačvice. Za glavnu nagradu 'Udicu FMFS-a' natjecalo se 11 dugometražnih naslova snimljenih u produkciji mediteranskih zemalja. U kategoriji 'Ješke', u kojoj su se prikazivali kratkometražni hrvatski filmovi, najboljim je proglasila animirane 'Bicikliste' Veljka Popovića.
 

FDK Omiš: Večeri mješovitih klapa u Blatu

Festival dalmatinskih klapa Omiš 2018. nastavlja svoj programa izvan Omiša, i to s Večeri mješovitih klapa koja će se održati u Blatu na Korčuli u subotu, 23. lipnja 2018. u Velikoj dvorani Doma kulture Blato sa početkom u 21 sat. Večer Festivala dalmatinskih klapa Omiš u Blatu na Korčuli održava se u suradnji s Općinom Blato već četrnaestu godinu za redom. U natjecateljskoj Večeri mješovitih klapa nastupit će 10 klapa, i to redoslijedom: Volat-Pučišća, Žrnovnica-Žrnovnica, Maraška-Zadar, Falkuša-Zagreb, Kurenat-Mljet, Basca-Baška Voda, Komiža-Komiža, Kampaneli-Donja Kaštela, Slavić-Zagreb i Sveti Nikola-Metković. Stručni ocjenjivački sud dodjeljuje prvu, drugu i treću nagradu  – Lipin cvit – najboljim klapama, dok jednu nagradu  – Zlatni lipin cvit – klapi dodjeljuje publika po svom izboru. Stručni ocjenjivački sud radit će u sastavu: mo. Janes Vlašić, prof. Dalija Gavranić i Branko Terze.
 

Zvjezdano ljeto u Omišu

Teško je i pobrojiti sve kulturne događaje koji su u posljednjim danima mjeseca svibnja zaredali u Omišu, a iza svega stoji sveprisutna ruka ravnatelja Centra za kulturu Petra Buljevića, koji osim što piše, režira predstave, izdaje knjige, predstavlja ih, organizira izložbe i poziva umjetnike u gradić na Cetini, po potrebi slaže stolice u gledalištu i uskače kao vozač! Uoči početka novog Omiškog ljeta, Jasenka Leskur Staničić, novinarka Slobodne Dalmacije, proćakulala je s agilnim čelnikom omiške kulture o proteklim događajima, ali i o planovima za tradicionalno najmasovnije posjećene kulturne priredbe u srpnju i kolovozu..
 

Podstransko kulturno ljeto 2018.

Podstransko kulturno ljeto 2018., društvena, zabavna i kulturna manifestacija susjedne općine Podstrana počinje Podstranjskom ribarskom noći koja će se održati 30. lipnja 2018. s početkom u 21 sat u novoj rekreacijskoj zoni na Mutograsu. Početak je to bogate i raznovrsne kolajne događanja koja će se u večernjim satima srpnja i kolovoza održavati u naseljima Podstrane u organizaciji brojnih podstranskih udruga i društva te uz potporu lokalne turističke zajednice i općine. Detaljan program pogledajte u nastavku članka..
 

Kaštelansko kulturno ljeto 2018.

Kaštelansko kulturno ljeto 2018., društvena, zabavna i kulturna manifestacija Grada Kaštela ove godine službeno će biti otvorena 1. srpnja 2018. u 21 sat na Brcu u Kaštel Starome, prigodnim koncertom Ibrice Jusića i klape Kaše. No ljeto je već u tijeku, prošle subote, 9. lipnja 2018. s početkom u 20 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću održano je je prvo događanje u okviru kulturnog ljeta, regionalna smotra zborova "Canta Dalmatia" u organizaciji HPD "Bijaćka vila". Događanja u okviru Kaštelanskog kulturnog ljeta 2018. trajat će gotovo tri mjeseca, a u četvrtak 14. lipnja 2018. u dvorcu Vitturi održat će se i službeno predstavljanje programa, saznaje DalmacijaDanas. Detaljan program pogledajte u nastavku članka..
 

17. Ivanjske večeri - Slime 2018.

U Slimenu se po 17. put u organizaciji KUD "Slime" održavaju Ivanjske večeri. Program je bogat i raznovstan, a detalje možete razaznati na slici gore. U petak, 15.6. u 20 sati uz Cetinu umjetnička skupina "Arhe" priređuje poetsku večer "Žena u haljini od snova". Očekuje nas poezija Ivice Sorića Surog i Zvjezdane Čagalj u interpetaciji Marije Sapunar, te izložba radova likovnih umjetnika te baletna točka Maje Lončar i Uroša Škapera. Idući petak u Tadića dvorima gostuje komedija "Super Hamlet" Davora Šegote u izvedbi Zlatoustih iz Makarske. U subotu, 23. lipnja, osim u Dugom Ratu paliti će se Ivanjske vatre i u Slimenu u večeri folklora, tradicijske kulture i pučke zabave nazvanoj "Ivanjski cvitnjaci". Dan poslije, u svetu nedjelju, 24.6. na programu je 17. Večer klapa nakon koje će Vas u mjesnom domu do sitnih sati zabavljati Anita i "Malo vitra". U subotu, 30.6. u Tadića dvorima gostuje KUU "Mosor" iz Gata s predstavom "Žaba".
 
Što nas, osim splitske Ultre (6-8.srpnja), čeka ove koncertne godine u Lijepoj našoj i obližnjem svemiru? Pa puno lipih koncerata ako Vam se da điravat Dalmatinom do zagrebačke Arene, pa i pinkicu dalje..
Ljetni festival, čak 13. INmusic, za koji je prava šteta što se ne izmjesti s zagrebačkog Jaruna negdje u Dalmaciju, od 25. do 27. lipnja okupiti će izvrsne glazbenike: Nick Cave & The Bad Seeds, David Byrne, Queens Of The Stone Age, Alice In Chains, Skunk Anansie, The Kills i Frank Carter & The Rattlesnakes.. U Zagrebu će, u Areni, 24. srpnja nastupiti i legendarni britanski heavy metal bend Iron Maiden koji će imati koncert i na Piazza Unita u Trstu 17. srpnja. Valjalo bi opet vižitati i predati se čarima Željezne djevice.. Slavna islandska glazbenica Björk nastupit će na otvaranju 7. izdanja Dimensions festivala u pulskoj Areni 29. kolovoza. U Areni će se otvoriti i Outlook festival s nastupom koncertne atrakcije Bonobo. Slavni irci U2 imaju novi album "eXPERIENCE+iNNOCENCE" i u svibnju kreće na svjetsku turneju. Zasad nisu objavili da opet dolaze u Zagreb, pa će Stjepku ostati nešto para "za potrošit" i na prijatelje..
 
Primiče se kraju još jedna godina uspješnog rada Omiškog dječjeg dramskog studija "Harlekin" koji djeluje pri Centru za kulturu Omiš. Završni sat mlađe grupe dječjeg dramskog studija "Harlekin" održati će se u srijedu, 13.06.2018. s početkom u 19 h u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. Najmlađi članovi Omiškog dramskog studija "Harlekin" odigrati će predstavu "Zašto je uvijek kriv vuk?". Voditeljica mlađe grupe je dramska umjetnica Ivana Giove Župa. Sat poslije, u 20 sati u istom prostoru održati će se i Završni sat starije grupe dječjeg dramskog studija "Harlekin" koja će odigrati premijeru predstave "Nedostajem sama sebi, samo reci ne!". U predstavi igraju: Mate Tavrić, Lucija Škarica, Anđela Škarica, Lana Crnković, Nina Buljević, Tara Jerončić, Matea Sovulj, Matea Pavlović, Luna Tafra i Naomi Ković. Voditeljica i starije grupe dječjeg dramskog studija "Harlekin" je dramska umjetnica Ivana Giove Župa. Ulaz na obje predstave je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje. Vidimo se!