Omiški pjesnik Mirko Perak u petak, 24.09.2021. u 19 sati ispred Gradske knjižnice u Omišu promovirat će svoju treću knjigu poezije "Kamena lica omiških ulica". Ta zbirka, zajedno s prethodnicama "Ko nam je ukra Kamenu klupu" i "Kameno srce Mirabele", zaokružuje njegovu "Kamenu trilogiju", piše Siniša Kekez na stranicama Slobodne Dalmacije.
A da je kameni grad Omiš znao prepoznati važnost "Kamene trilogije", pokazuje i osobna Nagrada grada Omiša koju je dobio Mirko Perak, dugogodišnji član poznate omiške rock grupe koja se zove a kako drugo nego Kamena lica.
- Sve je ovdje u kamenu, odatle ideja o trilogiji, koju sam ovom knjigom zaključio. I ova zbirka, kao i prethodne dvije ima točno 68 pjesama, čime odajem počast 1968., za rock i svijet izuzetno važnoj godini - objašnjava Perak i otkriva da će na promociji dvije pjesme odsvirati on i klavijaturist Kamenih lica.
- Pravi koncert cijeloga benda bit će u dogledno vrijeme, da obilježimo 25 godina od prestanka rada - najavljuje pjesnik i gitarist koji je Omišanima najpoznatiji po svojoj građanskoj karijeri, kao pravnik omiškoga Vodovoda, koji ustrajno opjevava rodni grad.
 

Kamena lica omiških ulica

Gradska knjižnica Omiš poziva sve zainteresiane na promociju zbirke pjesama "Kamena lica omiških ulica" Mirka Peraka koja će se u organizaciji Gradske knjižnice Omiš održati u petak, 24. rujna 2021. u 19 sati ispred knjižnice. Ova je zbirka posvećena ekipi s Kamene klupe i svima onima koji vole Omiš i nose ga u srcu...
U nastavku članka pročitajte posljednju pjesmu iz zbirke s tematskom porukom iz naslova pjesme... uživancija, zezancija...
 
U utorak, 21. rujna u 19 sati, u prostoru splitskog Ljetnoga kina Bačvice, otvoreno je 14. izdanje festivala – Pričigina. Nakon prisilne prošlogodišnje stanke, Pričigin se vratio u punom sjaju, a zanimljiv program sve četiri večeri garantira zabavu i puno smijeha. Karte, epidemiološka" novina, koja su po simboličnoj cijeni od 10 kuna bila puštene u prodaju tjedan dana ranije planule su dok si rekao "Vlado Šeks".
Program festivala će otvoriti pičiginaške priče Anele Borčić, Marka Dejanovića, Zorana Krušvara, Jadranke Pintarić, Tee Tulić, Marine Vujičić i Nevena Vulića, pod moderatorskom palicom Patricije Horvat. Sjajnu atmosferu obećava i autorska večer uvijek rado viđenog Emira Imamovića Pirkea, uz moderaciju Renata Baretića. Za sve koji nisu u mogućnosti doći osobno ili nisu uspjeli doći do karte na vrijeme, cijeli program festivala bit će dostupan putem jubito live streama ovdje.
 

Boris Maruna: Svršetak ljeta

Ničemu ti neće služiti stihovi koje sada pišeš
Dan se mrači i kiše s kraja ljeta ispiru grad
Zahvalnost asfalta isparava naše korake
Odlazi ljeto
I s njime započinje još jedno presvlačenje koža
Zreli plodovi jeseni pokazuju začetke smrti:
Crv sumnje opsjeda sve što si ikad htio
Kiše ispiru grad i odnose sa sobom pijesak
I žene i noći, šetnje uz obalu i šetnje boricima
Književne rasprave i političke debate
Ulaženja u more, barove, talog ispijenih čaša
I riblje kosti; cijele naplavine istina kao stihove
Koji ikada nisu živjeli.

Boris Maruna, hrvatski pjesnik
(1940. - 2007.)
 

Pučki pjevači u Dugopolju

Nakon dvogodišnje stanke, ovog vikenda, 11. i 12. rujna 2021., KUD “Pleter” iz Dugopolja u suradnji s Hrvatskim saborom kulture organizira Seminar pučkog tradicijskog pjevanja i svečani koncert pod nazivom “0 Marijo, majko”. Riječ je o višegodišnjoj dobroj suradnji KUD-a “Pleter” i Hrvatskog sabora kulture s uglednim etnomuzikologom dr.sc. Joškom Ćaletom na temu izučavanja hrvatske glazbene baštine. Polaznici seminara sudjelovat će na intenzivnoj dvodnevnoj vokalnoj radionici, te će se predstaviti na završnom koncertu 12. rujna u 19 sati, pozornici ispred crkve sv. Roka. Na seminaru će sudjelovati dvadesetak pučkih pjevača iz Dugopolja, Komiže, Studenaca, Solina, Kaštela, Marine, Splita, Ploča i Komina, a njima će se pridružiti i članovi Vokalnog sastava “Lovor” KUD-a “Korana” iz Slunja. U subotu je održano i predavanje dr.sc. Joška Ćalete na temu “Marijanske i hodočasničke pjesme kao dio repertoara baštine hrvatskog crkvenog pučkog pjevanja”.
 

Koncert Petra Čulića u srijedu u 21 h u Rivice

Dugoratsko kulturno ljeto je gotovo, no nema kraja ni dugoračanima, a bome ni lipim ljetnim večerima u našem malom mistu u društvu naših umjetnika. Ljubitelji glazbe, ne propustite u srijedu, 1.9. u 21 sat koncert Petra Čulića u popularnom kafiću "Rivica" na dugoratskoj plaži. Najpoznatiji dugoračanin na ovoj baloti predstaviti će nam se svojom interpretacijom vječnih standarda klasične gitare, a u drugom dijelu koncerta uz autorske kompozicije slijedi nam i par relax i crossover iznenađenja... Vidimo se!
 

32. Omiško kulturno ljeto: Dama za kraj ljeta

31. KOLOVOZA / utorak / 21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Komedija: GRADSKO KAZALIŠTE MALI PRINC
JA SAM DAMA
režija: Petar Buljević, uloga: Ivana Giove Župa
Broj ulaznica je ograničen pa požurite osigurati svoju! Promo cijena je 30kn i možete kupiti u uredu CZK (Punta 1.) svaki radni dan do 15h / ili rezervirati na 021/559-400.

"Prva monodrama/komedija nastala prema facebook zapisima Meri Bauk donosi kako se jedna Jesenička obračunala s mužem, materom, estrogenom i PMS-om. U zabavnom i uspjelom konglomeratu fejsbučkih crtica na sceni se govori i o mukama pri porodu i hormonskom (estrogenskom) disbalansu, šoping-centru, ovrhama i otkazima, ocu i Hajduku, oralnom seksu, nezaobilaznom PMS-u... Zvuči kaotično? Ne, to je naprosto "megamix" koji čini suštinu života, pretočen u umjetničko djelo koje ne stremi elitnim "hoch-visinama", nego je simpatična i nadasve kreativna svakidašnja jadikovka..“ (kritika predstave, izvor: Slobodna Dalmacija)

Predstava je proglašena jedna od 15 najboljih profesionalnih predstava u Hrvatskoj u 2017 god.i sudjelovala na Festivalu Glumca. Igrana na Međunarodnoj TEDx konferenciji/kao ideja vrijedna širenja/, na raznim Festivalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji.. a ovo ljeto se vraća da bi zatvorila bogato 32.Omiško kulturno ljeto. Ne propustite!
 

Finilo je i ovo Dugoratsko kulturno ljeto

Finilo je i ovo Dugoratsko kulturno ljeto.  Lipo smo se zabavili u vrućim dugoračkim, jeseničkim i dućkim večerima, održali našu tradiciju unatoč svim zaprekama i lipo se podružilii uz program kojeg su pripremile naše udruge i društva uz podršku općine i turističke zajednice. Dogodine nas čeka jubilarno, 20. izdanje naših ljetnih večernjih druženja. Valja nam to sve lipo obilježiti. Ja ne sumnjam da će i ono biti poticajno i lipo!
Uživajte u ostatku ljeta!
 
22.08. 2021. – Nedjelja, Dugi Rat, Poljički trg, 20:30 sati
Folklorna večer, KUD "Dalmacija“ Dugi Rat
Organizator: KUD "Dalmacija“

U ovim modernim vremenima urbanog načina života, pandemiju da ne spominjemo, često zaboravimo tko smo, što smo i odakle potječemo, no postoje pojedinci i udruge koje ne dopuštaju da ta pitanja ostanu bez odgovora i da naša davna vremena, navike i običaji padnu u zaborav. Jedno od njih je KUD Dalmacija iz Dugog Rata koje i dalje njeguje tradiciju plesova i nošnji našeg naroda, i to ne samo iz Dalmacije, nego i iz ostalih krajeva Lijepe naše... Poslušajmo ih i pogledajmo ples ovih krasotica i u nedjelju navečer na Poljičkom trgu u Dugom Ratu.
 
Nije Alka u Dugom Ratu već izložba radova s 11. Likovne kolonije KRUG 2021. koja je održana ovog proljeća u Dugom Ratu. Otvaranje izložbe je u Galeriji KRUG u Dugom Ratu u petak, 13.08.2021. s početkom u 21 sat. U ugodno klimatiziranom prostoru 37 autora izlaže 55 radova. Dođite i uživajte u lijepoj umjetnosti i druženju s lokalnim umjetnicima.

Ovogodišnja likovna kolonija dugoratske PLU "Krug", upotpunila je svoj fundus sa 55 nova djela umjetnika od sjevera do juga Hrvatske. Sada već mnogi prepoznatljivi autori dugoratskoj a i široj javnosti, prezentirani su svojim slikarskim "rukopisom". Mozaik slikarskih djela najčešće se bazira na realističkim osnovama, ali određen broj autora naglašava impresionističke akcente, varijante ekspresionizma, simbolizma, hiperrealizma, pa sve do reduciranja figuralnog slikarstva, tj. apstrakcije.
Ova izložba predstavlja kontinuitet izložbene djelatnosti PLU "Krug" u Dugom Ratu, koja već sad zauzima istaknuto mjesto među dalmatinskim gradovima kako po broju sudionika tako i kvalitetnim radovima obogaćeni fundus, ističući svoj visoki rejting koji je u konstantnom usponu..