A u zoru Zornica me budi..

U našoj župi Svetog Josipa u Dugom Ratu počinju intenzivne duhovne pripreme za proslavu Božića. Jedan od vidova pripreme vjernika su i popularne rane svete mise u zoru, Zornice. Svete mise zornice održavati će se u našoj župi Svetog Josipa u Dugom Ratu svakog dana tijekom došašća osim nedjelje s početkom u 6 sati. Ujutro. Brrr.
Naša župa će se, ne sumnjamo, opet moći pohvaliti s mnoštvom vjernika koji u cik zore, prije nego što se ptice pjevice oglase (dobro, crkvena zvona što zamjeniše pjevice) dolaze na ranu svetu misu i tako započinju svoj radni dan. Rane svete mise, zornice - srca gore, evo zore! - kao da opet kliču iz dugoratske župe pripremajući se ranim jutrima za najradosniji blagdan, za Božić.
 

Promocija knjige Emanuela Petrova

 
Novi splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić dan poslije preuzimanja službe ostvario je prvi pastoralni korak radosnom proslavom života, krštenjem sedmog djeteta obitelji Ivana i Ljubice Šaškor u poljičkoj župi Ostrvica-Čišla. Ivan je sin poginulog hrvatskog branitelja, brigadira Ante Šaškora Brade, koji je dao život za domovinu na Vitorogu 12. rujna 1995., a ovo je iz njegove loze 14. unuče.
Mons. Zdenka Križića je dočekao župnik don Bariša Plećaš, koji je uz don Renata Pudara, nadbiskupova tajnika, suslavio misu te izrazio dobrodošlicu i zahvalnost novom Dujmovu nasljedniku, piše Ivan Ugrin na stranicama Slobodne Dalmacije.
Budući da je ovaj prvi pastirski pohod jednoj župi bio uzrokovan krštenjem sedmog djeteta u obitelji Šaškor, naglasio je da, nažalost, ovakvih prigoda za biskupe nema baš puno.
- Crkva se danas raduje svojem novom članu jer po krštenju ovoga djeteta Crkva nam postaje i brojnija i svetija. Neka dragi Bog prati ovu obitelj svojim blagoslovom i bude jamac budućnosti i sreće njihove djece. Neka ih čuva na životnom putu od zavodljivosti Zloga i učini ponosom svojim roditeljima, Crkvi i narodu - zaključio je novi splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić...
 

Velika Gospa

Blagdan Velike Gospe dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. U našoj župi Svetog Josipa u Dugom Ratu proslaviti će se taj veliki dan tako što će ujutro biti svečana sveta misa. Kao i svake godine, očekuje se veliki broj naših župljana na misnim slavljima posvećenima Majci Božjoj.
 

Fjera o Velike Gospe u Krugu

Blagdan Velike Gospe posebno se značajno poštuje u Krugu. Tako je bilo i danas.
 

Župno hodočašće u Sinj

Bliži se proslava najveće marijanske svetkovine - Velike Gospe. Naša župa Sv. Josipa se već priprema devetnicom za taj veliki dan, a u petak, 11.08.2023. se organizira i tradicionalno hodočašće u Sinj. Tamo naše župljane čeka bogat duhovni program: mogućnost za ispovijed, sveta misa, razgledavanje svetišta.. Polazak je u 7.00 sati ispred bivše tvornice, autobusima Duće toursa. Pripremimo se što bolje za svetkovinu Velike Gospe te radosna i čista srca obilježimo i taj veliki dan.
 

Prva pričest u našoj župi

U svetu nedjelju, na drugoj svetoj misi u 11 sati, na Majčin dan, 25 naših prvopričesnika/ca, primilo je Prvu svetu pričest. Sritno im!
 

Kardinal Puljić za Leopoldovo u Zakučcu

U svetištu svetoga Leopolda Bogdana Mandića u Zakučcu u Poljicima, rodnome mjestu njegovih predaka, završila se devetnica kapucinu, ispovjedniku, apostolu kršćanskog jedinstva i zaštitniku oboljelih od karcinoma. Kad je iscrpljen ispovjedničkom službom i bolešću 30. srpnja 1942. preminuo u Padovi, vjerni ga je narod sa svoje strane odmah proglasio svecem. Njegovo se štovanje, upravo munjevitom brzinom proširilo po svim zemljama i kontinentima. U našoj domovini Hrvatskoj njegovo štovanje počeo je najprije širiti kardinal Alojzije Stepinac.
U petak, 12. svibnja, na svečev blagdan središnje misno slavlje s procesijom i blagoslovom kipa svetog Leopolda u 18 sati predvodit će kardinal Vinko Puljić, umirovljeni nadbiskup vrhbosanski, piše Damir Šarac na stranicama Slobodne Dalmacije.
Zaključno hodočašće prije proslave blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića u svetištu je predvodio umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
 

Krizma u župi Svetog Josipa

U ponedjeljak, 1. svibnja 2023, na blagdan Svetog Josipa radnika, na sam praznik rada, u župnoj crkvi Svetog Josipa u Dugom Ratu održati će se podjela sakramenta svete potvrde, olitga krizme, za mlade krizmanike/ce iz naše župe. Vjersko slavlje će predvoditi naš župnik don Božo Ćubelić i krizmatelj don Stipan Šurlin. Čestitamo našim mladim krizmanicima, generacija 2023!
 

Fetivi Dalmatinac

 

Velika Subota - dan tišine i molitve

Danas je Velika subota – dan tišine i molitve. Na Veliku subotu Crkva se zadržava kod Isusova groba te u molitvi razmišlja o njegovoj muci i smrti. Danas nema liturgije. Isus je umro, Bog je mrtav. Čitav svijet stoji pred tajnom smrti. Vrata smrti kroz koja je prošao Isus čekaju sve nas. Vrata su to kroz koja nam je samima proći. Potpuna je to samoća i napuštenost Crkva u molitvi i bdjenju čeka na uskrsnuće Gospodina...
Vjernici će se i večeras okupiti oko svijetla uskrsne svijeće. Vazmeno bdjenje u našoj župi započinje u 22 sata. Prethoditi će mu blagoslov hrane u 18 i 18:30 sati.
 

Veliki petak

Veliki petak kršćanski spomendan Isusove muke i smrti slavi se u petak prije Uskrsa i dan je kada se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na križu, dio je Vazmenoga trodnevlja kojega čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, i jedini je dan kada Katolička crkva ne slavi misnu žrtvu.
Na Veliki petak se u Katoličkoj crkvi ne slave sveta misna otajstva jer je sveta misa nekrvna žrtva Isusa Krista, a na Veliki petak je sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio Ocu sama sebe kao otkupninu za mnoge, tj. krvnu žrtvu.
Diljem svijeta se, obično u prijepodnevnim satima, puk okuplja u crkve, kapelice i druga mjesta kako bi pobožno molio Križni put. U popodnevnim satima, obično u 15 sati kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikoga petka - čitanje Svetoga pisma i navještaj muke sa središnjim tekstom muke Gospodnje iz evanđelja po Ivanu, na poklon i ljubljenje križa te svetu pričest...
 

Za križen..

U tišini noći, pod velikom žutom pogačom mjeseca, rijeka ljudi, tiho moleći ili skladno pjevajući pobožne "štrofe“, obilazi mjesta središnjeg, ruralnog dijela otoka Hvara. I tako se već pet stoljeća, na Veliki petak, na Hvaru miris lavande i proljeća miješa s mistikom Uskrsa u jedinstvenu i promatračima sa strane sve zanimljiviju manifestaciju vjere u kojoj, na kraju krajeva, mogu i sami sudjelovati. Cijeli se otok Hvar sastoji od mnoštva sitnih otočića zemlje, prosijanih među morem kamenih gomila, nastalih slijevanjem potoka i rijeka znoja ljudi koji su na žarkom suncu pronalazili oaze za maslinu, lozu i smokvu. Od same obale pa do najviših vrhova otoka, ljudske su ruke stvarale život iz kamena ...
 

U velikom smo tjednu

Nalazimo se u Velikom tjednu, u vremenu kršćanske ozbiljnosti, sabranosti i promišljanja o svetosti vremena i događanja u njemu.
Uskrsa ispovijed će se u župi svetog Josipa u Dugom Ratu održavati u utorak kroz jutro od 10 sati, a poslijepodne od 17 sati. Na raspolaganju će Vam biti više svećenika. Izvrsna je to prilika da Uskrs dočekamo spremna i čista srca, pomireni sa Bogom, bližnjima i samim sobom.
Veliki četvrtak dan je Isusove posljednje večere, na kojoj je sa svojim učenicima posljednji put proslavio židovski blagdan Pashu. Navečer se na misnom slavlju obilježava sjećanje na Isusovu posljednju večeru i ustanovljenje Euharistije i svećeništva, te obred pranja nogu.
Na Veliki petak, dan vazmenog posta, nema svete mise, oltar je bez križa, oltarnika, cvijeća i svijeća, a vjerskim obredom obilježiti će se sjećanje na Isusovu muku i smrt na križu.
Velika subota je dan tišine, do Vazmenog bdijenja navečer, koje se sastoji od službe svjetla s blagoslovom ognja, nakon čega slijede čitanja, krsna obećanja te Euharistijska služba.
Nedjelja uskrsnuća Gospodinova, Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan, spomen je Kristova uskrsnuća – temelja kršćanske vjere - i pobjede nad grijehom i smrti.
 

Cvjetnica u našoj župi

Gospodin je pobjedonosno u nedjelju ušao u Jeruzalem. Nekoliko dana kasnije, u istome gradu, bit će pribijen na križ. Nedjelja muke Gospodnje je pred nama. Cvjetnica je pred nama. S njom započinje Veliki tjedan. Crkva se tada spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga.
Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu... a svi znamo kako je to sve završilo tjedan poslije. Ili počelo, ako pitate vjernike...
U spomen na taj događaj koji predstavlja svojevrsni uvod u dramatične događaje Velikog tjedna, na Cvjetnicu će se u našoj župi svetog Josipa u Dugom Ratu održati sveta misa... na kojoj će se blagosloviti i palmine i maslinine grančice..