Korizma

Nemoj se samo odricati, već umnoži. Korizma je vrijeme da život učinimo ljepšim. Kreće se od tuda: od želje da život učinimo ljepšim. Da, upravo tvoj život. Prvi napor je da vidiš sve ljepote koje nosiš u sebi, a koje si zbog nekog razloga ostavio po strani. Korizma je vrijeme množenja. U ovom razdoblju umnoži umjesto da se odrekneš; umnoži svoje vrijeme za osobe, za prijatelje; umnoži svoje geste ljubavi; umnoži lijepe riječi koje čine dobro svakom srcu. Umnoži svoje vrijeme tišine i meditacije. Moli, čitaj, upoznaj svoj život. Ljubi korake koje si prošao sve do danas. Ovo je vrijeme da učiniš svoj život ljepšim. Nemoj se odricati samo od  materijalnih stvari i ne budi radostan samo da ne jedeš slatko, da ne pušiš, da ne koristiš društvene mreže; u ovom razdoblju morat ćeš uključiti svoje srce i shvatiti kako ljubiš druge. Ono što je bitno jest srce! Blagoslovljen ti put kroz korizmu.

Don Tonino Bello
 
Milena i Boris Ercegović iz Duća krstili su i svoje peto dijete u župnoj crkvi svetoga Ante i Gospe od Snijega u Dućama. Misno slavlje, tijekom kojega je i krstio malenu Anicu, predvodio je nadbiskup Marin Barišić. U koncelebraciji su bili župnik, don Ljubo Pavić i don Nikola Šakić, a pjevanje je predvodio župni zbor. Nadbiskup Barišić u propovijedi je govorio o Božjoj riječi, o slušanju i naviještanju Božje riječi, na koje je pozvan svaki krštenik/ica piše IKA. Uz dvomjesečnu Anicu, Ercegovići imaju još jednu kćer i tri sina: Karmen (10), Marko (9), Toni (4) i Matej (1). Čestitamo dragoj obitelji!
 

Blagdan krštenja Gospodinova

U svetu nedjelju Crkva slavi blagdan krštenja Gospodinova. Svete mise u našoj dugoratskoj župi Svetog Josipa su u 9, 11 i u 18 sati. Sva prikupljena milostinja na svetim misama namjenjena je za ljude u Petrinji i Sisku koji su potrebni pomoći.
 

Blagoslov obitelji

Krenuo je blagoslov obitelji (po ulicama) koji će se ove godine odvijati u crkvi Svetog Josipa u Dugom Ratu. Zbog opasnosti pandemije ove se godine neće održati uobičajeni blagoslov obitelji. Zato iz župe Svetog Josipa pozivaju vjernike da prema predviđenom rasporedu (u nastavku članka) za Vašu ulicu, dođete u crkvu na blagoslov. Svete mise u 8 i 17 sati su namijenjene za zdravlje obitelji iz svake ulice. Kada vjernici budu dolazili u crkvu na blagoslov, preporuča se da ponesu sa sobom u jednoj posudici vode i malo soli. U crkvi će nakon blagoslova uzeti naljepnicu, kalendar i preklopnicu iz koje mogu izmoliti blagoslov za obitelj. Tko ne može u određenom terminu doći na svetu misu i blagoslov, slobodno može kroz ostale dana kada mu odgovara...
 

Sveta tri kralja

Prema lanjskim vijestima (fake news?), mudraci su došli s istoka, iz Mimica, u božićne jaslice dugoratske župe, pred crkvu Svetog Josipa u Dugom Ratu, prateći (dovršavajući?) umjetnički rad mlade kiparske "zvijezde repatice" Srećka Mimice, a na "nagovor" mudraca iz župnog vijeća i dugoratskih prijatelja kulture.
Prema Evanđelju po Mateju, mudraci su došli s istoka u Jeruzalem, kako bi se poklonili Isusu. Pratili su betlehemsku zvijezdu koja im je bila orjentir do novorođenog kralja. U Jeruzalemu, primio ih je kralj Trump, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu, gdje se mali izbjeglica rodio, tako da ga može dronom ubiti.
Kada su ga konačno pronašli u Kladuši, i kada su nakon tri pokušaja konačno uspjeli prevariti graničare i prijeći hrvatsku granicu, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Potom im Bog zapovijedi da se vrate drugim, jadranskim putem u svoje daleke zemlje.
Na blagdan Bogojavljenja, na blagdan Sveta Tri Kralja, biti će uz svetu obitelj u župnim jaslicama u Dugom Ratu, a svete misa u našoj župnoj crkvi tom prigodom su u 9, bi 18 sati. Na misi u 9 sati blagosloviti će se voda.
Dok fizički distancirani provodimo sve ove blagdane, valja se prisjetiti da je ljubav njihova temeljna vrijednost, a ona nam daje nadu da ćemo jednog dana ponovno slaviti zagrljeni, baš onako kako smo navikli.
 

Božićna poruka

Božićnu poruku splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića i njegovog nasljednika. nadbiskupa koadjutora mons. Dražena Kutleše, upućenu svim vjernicima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, prenosimo ispod u cijelosti:

Draga braćo i sestre, radostan i srdačan božićni pozdrav svima vama!
"„Dok je mirna tišina svime vladala i noć brzim tijekom stigla do sredine puta svog, jurnula je tvoja svemoguća riječ s nebesa“ (Mudr 18, 14-15)! Tim riječima pisac Knjige mudrosti oslikava radosni i čudesni događaj božićnog otajstva: Boga koji u betlehemskom Djetetu čovjekom posta, nama u svemu jednak osim u grešnosti. Ni debela i hladna tama noći koja je prekrivala zemlju ni grešna mrklina naroda nisu bile zapreka svemogućoj Božjoj Riječi, spasiteljici svih ljudi, da iz vječnosti uđe i prihvati našu vremenitost. Nikakve neprilike i okolnosti, ni od prirode ni sa strane čovjeka, nisu mogle udaljiti Božić betlehemsko Dijete – od ljubavi prema nama. Ljubav Božića izvor je naše radosti. Božja ljubav i naše radosno slavlje Božića međusobno su najdublje povezane, osobito ovih dana, u našim srcima, obiteljima, društvu i svijetu....
 

Upaljena četvrta adventska svijeća

Na trgu Svetog Josipa u Dugom Ratu na adventskom vijencu, radu naših lokalnih umjetnika, upaljena je i posljednja adventska svijeća, koja se pali zadnje nedjelje uoči Božića, a koja se naziva još i anđeoskom svijećom i simbolizira mir. Svijetlo koje se rodilo u betlehemskoj štalici i koje je došlo, kako kaže sv. Ivan, da prosvijetli svakog čovjeka, u svoje su domove ponijeli vjernici.
Dugoraćani radosno iščekuju i ovaj Božić. Božićno drvce je okićeno, toplim stanom ili kućom već miriši potopljeni bakalar, spremaju se blagdanski kolači, a komini su već pripravni da se zapale badnjaci.. Božić dolazi.
 

Don Božo o božićnoj ispovjedi i blagoslovu obitelji

Poštovani vjernici, sigurno se pitate što je sa ovogodišnjom božićnom ispovijedi i na koji način će se ona održavati. Teško je naći najprikladniji način, ali sakrament sv. ispovijedi će svakako biti, budući da bez ispovijedi nema ni pravog Božića. Isus se želi roditi u našem srcu, on obilazi na sva vrata ljudskog srca. Zbog trenutne situacije sa pandemijom, ispovijed ne smijemo organizirati kao prethodnih godina. U dogovoru sa župnikom iz Jesenica te sa don Tomislavom Bašićem, dogovorili smo da prigoda za ispovijed bude u četvrtak i petak od 16.30 sati do 18 sati. Djeca i mladi mogu doći u subotu od 9 do 11 sati te poslijepodne od 16 do 17 sati. Nemojte čekati zadnji dan jer ograničenje vrijedi za svaku župu, tako i kod fratara u Omišu neće biti ispovijedi na Badnji dan poslijepodne, nego samo do podne. Po pitanju blagoslova obitelji će te biti obaviješteni uskoro. Svakako neće biti obilazak po obiteljima kao prethodnih godina...
 

Ušli smo u treću adventsku nedjelju

Ušli smo u treću adventsku nedjelju. Osim što je na adventskom vijencu, instalaciji naših umjetnika iz PLU "Krug" Dugi Rat, trg Svetog Josipa u Dugom Ratu noću obasjan i svjetlošću treće adventske svijeće koja donosi radost i veselje, dugoračku djecu razveselio je jutros i "posjet" svete Lucije, koja je većini "donijela" i slatke, sitne poklone, a vjernicima i blagoslovljenu vodu, podsjetivši i velike i male da je vrijeme sadnje božićne pšenice, koja će, ako u ovoj neobičnoj godine ne "zaboravi" niknuti, lijepo upotpuniti Božićni ugođaj ispod bora ili jelke.
Spomendan sv. Lucije uobičajeno se obilježava darivanjem djece, a nije zgorega napomenuti ni da je splitske katedrale svetog Dujma posvećena njoj, koja je bila suvremenica (rođena je u Sirakuzi oko 280. godine) rimskog cara Dioklecijana, a zanimljivo je i da se upravo sv. Lucija smatra jednom od posljednjih žrtava progona kršćana u vrijeme rimskog cara koji je svoje "penzionerske" dane odlučio provesti u novoj palači tik do splitske Rive :-).
Treće nedjelje Došašća hrvati, pogotovo u ovim krajevima Dalmacije, slave "Materice". Slave se majke, matere, materinstva, majčinstva, različito u pojedinim krajevima i mjestima. Ujutro, na Materice, bio je stari narodni običaj da seoska djeca "zavežu" ili spriječe majku još dok je u krevetu i onda je "cine", da ih daruje ili im nešto obeća izvršiti da bi je pustili. Majka bi pritom, da bi se "otkupila“, darovala djecu, a i ostale darovima koje je prethodno bila spremila za tu nakanu. S obzirom da se radi o namještenoj običajnoj situaciji, sve je prolazilo u veselu i ugodnu ozračju. Osim slatkoga: suhe smokve, jabuke, orasi, kremen šećera, bombona i sl., majke su, po mogućnosti, djecu darivale i ručno rađenim odjevnim predmetima, npr. najčešće ručno pletene vunene čarape ili drugim malim odjevnim predmetima. Djeca bi svoju zahvalnost iskazuju čestitanjem materica svojim majkama. Bližoj robini darivali su se rupčići odnosno maramice. Iako samo djeca u pravilu čestitaju materice, uvriježio se i narodni običaj u kojem muževi čestitaju svojim ženama, pa i punicama i drugim udanim ženama u svome mjestu. Sam običaj često se veže uz četvrtu Boju zapovijed "Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji".  Stoga, drage dugoračke majke, čestitam Vam materice!
 

Zasjala i druga adventska svijeća

Trg Svetog Josipa u Dugom Ratu sinoć je obasjala i svjetlost druge adventske svijeće. Na adventskom vijencu, instalaciji naših umjetnika iz PLU Krug uz podršku Vlastitog pogona naše općine, u subotu navečer je upaljena i druga adventska svijeća koja simbolizira mir, opraštanje i spokoj svima koji spremno iščekuju slavlje Božića.
Ove godine kada nam je, uslijed pandemije, oduzeta prisnost i mogućnost druženja i zagrljaja, ništa neće biti ni od adventske kućice na trgu Svetog Josipa i druženja nakon treće, večernje nedjeljne svete mise.
Danas je blagdan Svetog Nikole, pa čestitamo svim Nikolama imendan, a pomorcima, ribarima, putnicima, djeci, blagdan njihovog zaštitnika.
 

A u zoru Zornica me budi..

U našoj župi Svetog Josipa u Dugom Ratu opet od ponedjeljka, 30.11.2020. počinju intenzivne duhovne pripreme za proslavu nadolazećeg Božića. Jedan od vidova pripreme biti će i rane svete mise u zoru, popularne Zornice. Svete mise zornice održavati će se našoj župi Svetog Josipa u Dugom Ratu svakog dana tijekom došašća osim nedjelje s početkom u 6 sati. Ujutro. Naša župa se u neka bolja i sigurnija vremena kao rijetko koja mogla pohvaliti s mnoštvom vjernika koji su u ranu zoru, prije posla ili drugih obveza, dolazili na ranu svetu misu i tako započinjali svoj radni dan. Rane svete mise, zornice, održavati će se i ove godine, u skladu s svim epidemiološkim preporukama za održavanje misa. - Srca gore, evo zore! - poručuju iz dugoratske župe svima koji se pripremaju za naš najradosniji blagdan, za Božić
 

Prva nedjelja Došašća

Nedjelja, 29.11.2020. prva je nedjelja došašća, adventa, s kojom Rimska Crkva počinje novu liturgijsku godinu. Nedjeljne svete mise u župi Svetog Josipa u Dugom Ratu održati će se u župnoj crkvi u svetu nedjelju u 9, 11 i 18 sati. Svete mise zornice kreću u ponedjeljak u 6 sati svakim danom, osim nedjelje.
Zbog pogoršanja epidemioloških prilika i širenja virusa COVID-19 i novih, strožijih mjera koje su već stupile na snagu, podsjećamo vjernike na neke od njih. Vjernici mogu sudjelovati na svetim misama i to:
- u crkvi, maksimalno 25 ljudi uz obavezne maske i razmak od 2 metra
- ispred crkve, na trgu sv.Josipa, uz obavezan razmak od 2 metra
- online preko interneta, televizije i radija.
Na trgu svetog Josipa već je postavljen adventski vijenac, rad naših umjetnika, a večeras će se na njemu upaliti i prva svijeća. Božić dolazi.
 

Mate Uzinić odlazi u Riječku nadbiskupiju

Papa Franjo imenovao je nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije mons. Matu Uzinića, dosadašnjeg dubrovačkog biskupa. Biskup koadjutor je pomoćnik kojega Sveta Stolica postavlja biskupu osobno i na njegov zahtjev, iz razloga što ne može u potpunosti obavljati svoje dužnosti zbog slabog zdravlja, bolesti, starosti ili drugog teškog razloga, ili pak zbog velike pastoralne potrebe biskupije, veličine iste i obujma posla. S druge pak strane, podrazumijeva se pravo nasljedstva biskupa koji ga je tražio.
Ovakva odluka pape Franje, tumače mnogi, piše Jutarnji list, u sebi zapravo razbija jednu devizu koju su mnogi zagovarali unutar Crkve u Hrvata, a koja ide u smjeru da je upravo biskup Uzinić trebao postati novi zagrebački nadbiskup umjesto dosadašnjeg nadbiskupa Josipa Bozanića. Naravno, nakon što nadbiskup Bozanić ode u mirovinu. Isti ti zagovaratelji zauzimali su se za Uzinića kao budućeg kardinala nakon što je ovog ljeta Dražen Kutleša, glavni favorit za zagrebačkog metropolita, postao nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije i apostolski namjesnik Porečko-pulske biskupije. Javna je zapravo tajna da onaj koji u javnosti ima najviše zagovaratelja za određenu poziciju na kraju do te fotelje nikad ne dođe.
Mons. Mate Uzinić rođen je 17. rujna 1967. u Dubravi u Poljicima...
 

Proslava svetkovine sv. Roka u župi Jesenice

Proslava svetkovine sv. Roka u župi Jesenice
 

Velika Gospa

Blagdan Velike Gospe dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. U našoj župi Svetog Josipa proslaviti će se taj veliki dan tako što će ujutro u 10 sati biti svečana sveta misa. Kao i svake godine, očekuje se veliki broj naših župljana na misnim slavljima posvećenima Majci Božjoj.