Program proslave blagdana Sv. Josipa

U utorak, 19. ožujka 2019. Dugoraćani će svečano obilježiti blagdan Svetog Josipa, nebeskog zaštitnika svoje župe, župe sv.Josipa Dugi Rat, a mještani općine Dugi Rat proslaviti i 26. rođendan naše općine, Dan općine Dugi Rat.  Sveti Josip je, nakon Majke Božje, najveći svetac Katoličke Crkve, zaštitnik je našeg mjesta i općine, zaštitnik je i hrvatskog naroda, a pogotovo radnika, očeva i hranitelja obitelji. Priprava za vjersko slavlje u Dugom Ratu počinje trodnevnicom od 16. do 18. ožujka koja će obilovati nizom vjerskih događanja, a na sam blagdan našeg zaštitnika nakon svečane procesije kroz mjesto svetu misu će predvoditi don Vinko Sanader, katedralni župnik sv.Lovre u Trogiru.
 

Finili su Mare bali, evo nam opet korizme..

Pepelnicom ili čistom srijedom, 6.3.2019, završava vrijeme maškara i započinje crkveno vrijeme korizme. Priprava za najveći kršćanski blagdan - Uskrs - traje 40 dana (ne računajući nedjelje). To je vrijeme pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Dobro, najčešće vrijeme razmišljanja, introspekcije, a petkom i posta. U srijedu na blagdan Pepelnice svećenik posipa kršćane pepelom, simbolom pokore. Poziv je to kršćanima da razviju duh skromnosti i poniznosti, te da se također prisjete da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. U našoj župi svetog Josipa u Dugom Ratu od 17.30 do 18 sati je  prilika za ispovijed, a u 18 sati je sveta misa, a nakon završnog blagoslova održati će se obred pepeljanja.
U našoj župi svetog Josipa u Dugom Ratu primiče se proslava župskog blagdana, blagdana svetog Josipa. Kako bi se vjernici što bolje duhovno pripravili za taj veliki dan, u našoj župi se svake srijede veliki broj vjernika okuplja na zajedničku molitvu i sv. misu.
Već na samom početku korizme, u petak na Dan žena, u našoj župi održati će se Duhovna obnova koja ima za cilj duhovni napredak župne zajednice te pripravu za župni blagdan sv. Josipa. Voditelj duhovne obnove je don Ivan Terze, župnik Župe Pomoćnice kršćana na Kmanu. Don Ivan je imao značajnu ulogu u osnivanju Katoličke malonogometne lige u našoj nadbiskupiji, stoga na ovu duhovnu obnovu posebno pozivamo naše trostruke osvajače KMNL-e, ekipu sv.Josipa.

No to nije sve iz naše župe, možete manje-više sve ovo gore i zanemariti te svojim svakodnevnim djelima biti "samo" bolji čovjek, bolji muž, otac, sin, susjed, kolega prijatelj,.. Ne znam za naše ovozemaljske dušebrižnike, no onoj ekipi gore to će najvjerojatnije biti sasvim dovoljno.. :-))
 

Svjedočanstvo Željka Babića

Nakon popularnog hrvatskog pjevača Dražena Zečića, mladog nogometaša Tome Bašića, u našoj župnoj crkvi Svetog Josipa u Dugom Ratu će u svetu nedjelju, 10. veljače, nakon večernje svete mise, u 18:45 sati o svojoj vjeri pred dugoratskim vjernicima progovoriti i Željko Babić, rukometni trener i bivši izbornik Hrvatske rukometne reprezentacije. Željko je kao pomoćni i glavni trener muške rukometne reprezentacije sa Hrvatskom osvojio četiri brončane medalje (London 2012., Srbija 2012., Španjolska 2013., Poljska 2016.), a osim u svijetu rukometa i sporta, samozatajni sumpetranin Željko Babić široj javnosti je najpoznatiji po javnom svjedočenju svoje vjere. Poslušajmo u nedjelju što nam ima reći...
A rukometni cinici su svoje još u siječnju rekli, otkad na ranču "kauboja" nema Babića, nema ni medalja! Pa makar i brončanih :-)
 
Popularni don Marijo Volarević, možemo slobodno reći i NAŠ svećenik jer don Marijo svake je svete nedjelje u našoj župi svetog Josipa u Dugom Ratu, u ovaj petak, 8.2.2019. s početkom u 19 sati će u našoj crkvi predstaviti i svoju novu knjigu "Žena u obitelji, društvu i Crkvi".
Don Marijo je napisao knjigu o temi koja je danas itekako aktualna u našem društvu te koja privlači pozornost mnogih. Uz autora na predstavljanju knjige o njoj će govoriti prof.dr.sc (i don) Ivan Tadić i doc.dr.sc. Ana Jeličić, a skup će moderirati mr.sc. (i don) Ivan Lovrić. Program će glazbeno animirati naš VIS David.
 

Christus mansionem benedicat

Christus mansionem benedicat, ili u prijevodu, neka Krist blagoslovi i ovaj dom.
Vjerojatno ste i vi, odnosno vaša obitelj, u ovo doba godine već primili u svom domu župni blagoslov obitelji te uručili župniku ili njegovoj pratnji plavu kuverticu s 200-tinjak ili više kuna (daje se koliko se želi ili može) za blagoslov kuće i obitelji, remetarinu i sl. davanja Crkvi i njenim predstavnicima, iako Republika Hrvatska godišnje izdvaja gotovo milijardu kuna za potrebe Katoličke crkve na temelju odredbi ugovora sa Svetom Stolicom (Vatikanski ugovori) te, s njima povezanih, ugovora s HBK. To je više nego što su 2016. iznosili proračuni Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva turizma zajedno!
Ne čudi, stoga, što je sve je više građana RH koji smatraju da takvoj netransparentnoj praksi treba stati na kraj te da državno, čim prije, treba odvojiti od crkvenog, a financiranje vjerskih zajednica urediti u skladu s dobrim praksama u drugim Europskim zemljama gdje nema HDZ-a :-).
U Njemačkoj se crkve financiraju plaćanjem devet posto poreza na dohodak pripadnika crkvenih zajednica (a ne svih građana kao u RH). Slično je u Švedskoj i Finskoj, ali je porez manji - jedan do dva posto. Dakle, samo oni građani koji žele plaćati porez deklariraju se kao katolici i onda im se odbija od plaće. U Nizozemskoj se crkve same moraju brinuti o tome da njihovi članovi uplate te doprinose. U Belgiji i Grčkoj svećenike i državne službenike financira država, u Italiji crkveni porez iznosi osam posto poreza na dohodak, a u Španjolskoj 0,8 posto.
Eh da je blagosloviti i pameću ovaj naš narod i njegove "vladare" pa da se i u ovoj religijskoj sferi života počnu ponašati bolje, odgovornije i racionalnije. Iskrena molitva ionako je oduvijek bila i ostati će besplatna.
 

Župne jaslice

Nisu stigle iz Vatikana, nisu bome ni iz Laponije, niti iz zlatnog adventskog Kaptola, leteći poštar Zele donio ih je u naše malo mjesto iz nedalekih Mimica, mjesta s najviše umjetnina po stanovniku. Božićne jaslice, u gotovo prirodnoj veličini, rad su mladog i nadarenog kipara Srećka Mimice koji je lani završio diplomski sveučilišni studij kiparstva na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i stekao zvanje magistra kiparstva obranivši rad pod mentorstvom Kuzme Kovačića. Mladi Mimica je već poprilično dobro poznat u umjetničkim krugovima. Sudjelovao je na nizu skupnih izložbi i stručnih simpozija. Božiće jaslice stigle su u našu župu i postavljene su ispred župne crkve Svetog Josipa, u društvu svijeća, bijele jelke i velikog adventskog vijenca, a tijekom treće svete nedjelje došašća i svečano su predstavljene župnoj zajednici. Naše jaslice se sastoje od šest likova: mali Isus u kolijevci, Josip i Marija, te životinje magarac, ovca i vol. U izradi umjetnik nije koristio boje, već potpunu bjelinu kako bi i time dočarao čistoću trenutka, te jednostavnost i skromnost u kojem je Sveta Obitelj živjela.
 

Duhovna obnova u Dugom Ratu

Nalazimo se u jakom crkvenom vremenu došašća. Kroz to vrijeme, vjernici diljem svijeta radosno iščekuju skoru proslavu Kristovog rođenja te smo pozvani na intenzivniji način (po)raditi i na vlastitoj duhovnosti. U našoj župi će se u petak, 14.12. održati jednodnevna duhovna obnova koju će predvoditi otac Branko Zebić, karmelićanin. Duhovna obnova se sastoji od tri dijela: prigode za ispovijed (19:30 h), nagovora oca Branka (20 h), te euharistijskog klanjanja koje će glazbeno animirati naš sastav mladih VIS "David". Pripremimo se duhovno na proslavu Božića i sudjelujmo na dugoratskoj adventskoj duhovnoj obnovi koja će nas na najbolji način pripremiti za skoru proslavu Kristovog rođenja.
 

Zornice u Dugom Ratu

U našoj župi Svetog Josipa u Dugom Ratu opet od ponedjeljka, 3. prosinca 2018. počinju intenzivne duhovne pripreme za proslavu nadolazećeg Božića. Jedan od vidova pripreme biti će i rane svete mise u zoru, popularne Zornice. Svete mise zornice održavati će se našoj župi svakog dana tijekom došašća osim nedjelje s početkom u 6 sati. Ujutro! Naša župa se kao rijetko koja može pohvaliti s mnoštvom vjernika koji u ranu zoru, prije posla ili drugih obveza, odlaze na svetu misu i tako započinju svoj dan s Gospodinom. Neka nam svete mise zornice pomognu na našem putu za što boljom pripravom za Božić, koji je naš najradosniji blagdan, poručuju iz dugoratske župe. Srca gore, evo zore!
 

Raspored misa: Svi Sveti i Dušni dan

 

U Dugom Ratu u utorak počinje KMNL

U utorak će Dugi Rat vižitati 100-tinjak balunjera i šjor nadbiskup mons Marin Barišić, koji će u našoj dugoratskoj župi predvoditi Svetu misu u 20 sati nakon koje slijedi i druženje s balunjerima župe Svetog Josipa i prigodni domjenak kojim će se obilježiti početak natjecanja u Katoličkoj malonogometnoj ligi. Natjecanje je to u kojem se, sudeći po uspjehu u proteklim sezonama, mladići vični balunu iz naše župe osjećaju kao.. nogometaši Reala.
 

Okrugli stol: Izazovi suvremenih obitelji

Splitsko-makarska nadbiskupija domaćin je Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održat u Splitu i Solinu, 15. i 16. rujna 2018. godine, pod geslom "Obitelj – izvor života i radosti". Uoči samog susreta organiziran je bogat znanstveni, kulturni, duhovni, humanitarni program. Tako će prvoga dana Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, u ponedjeljak, 10. rujna 2018., biti održan okrugli stol na temu "Izazovi suvremenih obitelji", u Palači Milesi u Splitu (Trg braće Radić 7) s početkom u 20 sati. Sudionici okruglog stola su: predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, psihoterapeutkinja dr. Asja Palinić Cvitanović, specijalist za obiteljsko pravo i profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Dubravka Hrabar i doktor moralne teologije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Tonči Matulić. Događanje će glazbeno na gitari pratiti naš dugoraćanin Petar Čulić. Uz domaćina, Splitsko-makarsku nadbiskupiju, organizator okruglog stola je i Katolički bogoslovni fakultet u Splitu.

U nastavku članka pročitajte osvrt Mateja Sunare na održani okrugli stol..
 

Hodočašće u Vepric

Naša dugoratska župa Svetog Josipa organizira hodočašće u Vepric, uoči proslave blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije. Polazi se petak u 15 sati ispred ulaza u bivšu tvornicu u Dugom Ratu. U Vepricu će biti prigoda za ispovijed, svečana sveta misa te procesija sa svijećama oko svetišta.
Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije u Dugom Ratu će se proslaviti svečanom svetom misom u subotu, 8.9. u 10.00 sati.
Naša dugoratska župa ima i novi raspored svetih misa. Od ove nedjelje. 9. rujna 2018., svete mise nedjeljom će počinjati u 9 sati uz pjevanje župnog mješovitog zbora, 11 sati uz pjevanje dječjeg zbora te u 19.00 sati kada će pjevati VIS David.
 

Proslava blagdana Velike Gospe u Dugom Ratu

U srijedu, 15. kolovoza 2018. u našoj župi će se svečano obilježiti dan kada je Blažena Djevica Marija uznesena na nebo dušom i tijelom. Svete mise će biti u 8.00 sati (tiha sveta misa) te u 10.00 sati (svečana sveta misa). Kao i svake godine, očekuje se veliki broj naših župljana na misnim slavljima posvećenima Majci Božjoj.
 

Hodočašće Gospi Sinjskoj

U subotu, 11. kolovoza 2018. župa Svetog Josipa Dugi Rat organizira hodočašće vjernika u Sinj, povodom blagdana Velike Gospe. Polazak je planiran u 7.30 sati s autobusnog kolodvora ispred bivše tvornice (a ne u 8), a sveta misa u Sinju je u 9 sati. Kao i svake godine, očekuje se veliki broj naših župljana na ovom već tradicionalnom hodočašću Majci Božjoj u Sinj.
 

Sumpetar: Proslava blagdana Svetog Petra

U četvrtak, 28.06.2018. s početkom u 19.30 u crkvi sv. Petra na Sumpetru, uoči blagdana Svetog Petra, održati će se koncert duhovne glazbe na kojem će nastupiti splitski lječnici pjevači. Solist je Ratomir Kliškić, bariton i prvak opere splitskog HNK, u pratnji prof. Rozarije Samodol i uz vodstvo dirigent mo. Blaženka Juračića. Na sam blagdan Svetog Petra, zaštitnika crkve na Sumpetru, u petak, 29.06. u 9 sati održati će se tiha sveta misa, a u 19 sati svečana sveta misa s procesijom. Misu će predvoditi dr.sc. don Jure Strujić.