Ego Free vikend na Turskoj kuli

Organizatori 3. Ego Free festivala su u hladovini borova splitske Turske kule predstavili cjelokupni program događanja od petka, 27. travnja,  do nedjelje, 29. travnja. Počevši od 19 sati u petak, sve do nedjelje u ponoć, ova će rijetka šumovita oaza u centru grada postati prostor za druženje, učenje novih vještina, chillanje i nesvakidašnje glazbene doživljaje. Prva je večer predana u ruke Ivanu Šparu, organizatoru Start festivala, tako da će četiri finalista odsvirati najbolje što znaju, a žiri će odrediti tko je najbolji. Pobjedniku će biti osiguran nastup na festivalu EXIT u Novom Sadu.
- Nije sve samo rock, ima tu svega, bandovi su zanimljivi, dolaze iz Dalmacije, kontinenta pa čak i Beograda. Vole to što rade i neki zaista to rade dobro, treba doći i vidjeti, podržati ih, bit će kvalitetnog zvuka prije svega! – poručuje Špar na stranicama Dalmatinskog portala.
- Na festivalu će biti i za popiti i pojesti, trebate samo ponijeti dobru volju, djecu ili pse, zavisi što imate, poželjne su i viseće ležaljke, dekice, termosice i sportski rekviziti. Glazba se vrti od podne do ponoć i u subotu i nedjelju, a posebno smo ponosni na novi treći stage, Free floor, na kojem će stara garda vrtjeti samo vinyle, od rocka, rockabillyja, funka pa i punka. Ulaz na sve programe i cijeli festival je slobodan. Jasno je ko dan gdje ćete za vikend. Još ako možete spojiti sve sa praznikom rada, vašoj sreći nema kraja - zaključuju organizatori i napominju da se cjelokupni program i satnicu nastupa mogu pronaći na Facebook stranici festivala..
 
Od nedjelje, 29. travnja s početkom u 15.40 sati, na svom 1. programu, Hrvatska radio televizija konačno započinje prikazivanje glazbeno-dokumentarne serije "Klapska pjesma – od konobe do svjetske kulturne baštine" promovirane još prošle godine na 51. FDK Omiš 2017. Dokumentarna serija nastala je prema zamisli ravnatelja Festivala dalmatinskih klapa Omiš Mije Stanića nakon što je u suradnji s umjetničkim ravnateljem Dušanom Šarcem predložio Hrvatskoj radioteleviziji da napravi dokumentarnu emisiju o 50. obljetnici Festivala dalmatinskih klapa Omiš. Zvonimir Varošanec preuzeo je na sebe ulogu autora i scenarista te predložio da se najprije pregleda arhivski materijal i provjeri može li se krenuti u snimanje serije od više nastavaka. Nakon pregleda više od 1 300 arhivskih vrpca i snimanja brojnih intervjua na terenu došlo se do obilja materijala te napokon do sedam dokumentarnih nastavaka u trajanju od 55 minuta koji donose intrigantnu priču o klapskoj pjesmi i jednome malom i skromnom festivalu koji je čudesno zadužio hrvatsku glazbu, a gradić Omiš, kako se ističe u filmu, učinio središtem klapskoga kruga..
 

Daleki akordi i pregršt gitarističkih nagrada

Na nedavno završenom međunarodnom natjecanju "Daleki Akordi" u Splitu i Kaštelima je nastupilo 13 učenika našeg klasičnog gitarista i pedagoga Petra Čulića, 10 iz GŠ Lovro pl. Matačić Omiš i 3 iz glazbene škole B. Papandopulo. Mladi talenti ostvarili su izvrsne rezultate i opet učinili svog glazbenog učitelja ponosnim. Mladi Bruno Bijuković, prva gitara i budući veliki "lomitelj" ženskih srca Orija, osvojio je 1. mjesto u 2. kategoriji, te je nastupio na završnom koncertu u Splitu! Prvu nagradu i treće mjesto u istoj kategoriji osvojio je Petar Mekinić. Ostale nagrade su: 1. kategorija: Ena Čović - 2. nagrada, Jakov Škarica - 2. nagrada, Duje Jagnjić - 3. nagrada, Eduardo Heski - 3. nagrada, Petra Raljević - 3. nagrada, Franko Ilić - 3. nagrada; 2. kategorija: Žana Vuletić - 1. nagrada, Petra Zeljko - 2. nagrada; 3. kategorija: Roko Pavić - 2. nagrada, Noa Gavranović - 3. nagrada, Kristina Maria Kuzmanić - 3. nagrada. Čestitke svim našim mladim gitaristicama i gitaristima te, naravno, njihovom nadarenom i marljivom profesoru -  Jon Bon Joviju!
 
Festival dalmatinskih klapa Omiš, nadaleko poznata i cijenjena glazbena manifestacija jedan je od sinonima Omiša. Preko pedeset godina, još od 1967., održavaju se koncerti dalmatinskih klapa, a tih nekoliko sezonskih tjedana, a cappella pjevanje odjekuje gradom podno Mirabele. Deseci muških i ženskih klapa izmjenjuju se na pozornici, a Grad ovo kulturno događanje izdašno podupire. S druge strane, posljednjih osam godina, na omiškoj se glazbenoj sceni nametnuo još jedan glazbeni festival - Omiš Guitar Fest - značajan po tome što objedinjuje električnu, akustičnu i klasičnu gitaru. U predsezoni. Neno Munitić, pokretač i nositelj ovog potonjeg projekta, uz brojne omiške i poljičke volontere zaslužan je za munjeviti rast Omiš Guitar festa. U posljednjih nekoliko godina festival je praktički stvorio predsezonu u Omišu, dovodeći utjecajne glazbenike iz cijelog svijeta, kao i brojne poklonike koji od prvog dana održavanja festivala pune koncerte i radionice, piše Index.hr. Pa ipak, ove godine festival nije održan. Ugasio se. Nema više Omiš Guitar Festa..?
 
Naša velika glazbena diva Tereza Kesovija obilježit će 60 godina svoje prestižne karijere velikim koncertnim spektaklom pod nazivom 'To sam ja' u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 13. svibnja s početkom u 20 h. Koncertom će objediniti redom najznačajnije pjesme koje su obilježile njezinu briljantnu glazbenu karijeru, a ujedno i glazbenu povijest Hrvatske koju je promovirala diljem svijeta. Tereza Kesovija uistinu je jedna od najvećih glazbenih diva što potvrđuju i nebrojene nagrade struke i publike, preko 1000 snimljenih pjesama redom najeminentnijih autora, brojni nastupi diljem svijeta, a ponajviše vjerna publika koja iznimno cijeni njenu nadasve neponovljivu interpretaciju i nezaustavljivu energiju kojom ova diva jednostavno osvaja svakog slušatelja. Ulaznice po cijeni od 100 i 120 kn mogu se kupiti putem online sustava www.croatia-tickets.com i na blagajni HNK radnim danom od 9 do 20 te subotom od 9 do 12 sati.
 

Program događanja 52. FDK Omiš 2018.

Festival dalmatinskih klapa Omiš ove 2018. godine, po pedesedrugi put, održava se tradicionalno u Omišu i na izdvojenim mjestima na našim srednjedalmatinskim otocima – na Korčuli (Blato) i Braču (Bol). Evo i kalendara događanja na 52. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2018...
 
Što nas, osim splitske Ultre (6-8.srpnja), čeka ove koncertne godine u Lijepoj našoj i obližnjem svemiru? Pa puno lipih koncerata ako Vam se da điravat Dalmatinom do zagrebačke Arene, pa i pinkicu dalje..
Popularni Jinxi sviraju 4. svibnja u zagrebačkom Domu sportova. Suosnivač Pink Floyda Roger Waters 6. svibnja opet dolazi u Lijepu Našu u sklopu turneje "Us + Them" na kojoj izvodi pjesme s albuma "The Dark Side of The Moon", "The Wall", "Animals" i "Wish You Were Here". Slušali smo ga u Splitu i Zagrebu, a valjalo bi se opet zaletjeti u u zagrebačku Arenu. Ljetni festival, čak 13. INmusic, za koji je prava šteta što se ne izmjesti s zagrebačkog Jaruna negdje u Dalmaciju, od 25. do 27. lipnja okupiti će izvrsne glazbenike: Nick Cave & The Bad Seeds, David Byrne, Queens Of The Stone Age, Alice In Chains, Skunk Anansie, The Kills i Frank Carter & The Rattlesnakes.. U Zagrebu će, u Areni, 24. srpnja nastupiti i legendarni britanski heavy metal bend Iron Maiden koji će imati koncert i na Piazza Unita u Trstu 17. srpnja. Valjalo bi opet vižitati i predati se čarima Željezne djevice.. Slavna islandska glazbenica Björk nastupit će na otvaranju 7. izdanja Dimensions festivala u pulskoj Areni 29. kolovoza. U Areni će se otvoriti i Outlook festival s nastupom koncertne atrakcije Bonobo. Slavni irci U2 imaju novi album "eXPERIENCE+iNNOCENCE" i u svibnju kreće na svjetsku turneju. Zasad nisu objavili da opet dolaze u Zagreb, pa će Stjepku ostati nešto para "za potrošit" i na prijatelje..
 

Bravo Bruno

Čestitamo mladom gitaristu Brunu Bijukoviću i njegovom mentoru Petru Čuliću! Naš mladi Orijanin s gitarom, Bruno Bijuković, na nedavno održanom IV. Zagreb Guitar Festivalu osvojio je najprestižniju nagradu u svojoj prvoj kategoriji. Bravo, Bruno! Lijepe gitarističke vijesti stižu nam iz metropole, no teško da je to dovoljno za zalječiti "rane" koje nam je izazvao ovogodišnji izostanak Omiš guitar festa.

Naime, Omiš guitar fest se ugasio. Njegov osnivač i voditelj, omiški profesor gitare Neno Munitić, izgleda se umorio od uzaludne bitke sa lokalnom i hrvatskom birokracijom i "podrškom" grada Omiša u "zatvaranju financijske konstrukcije" festivala.. Faliti će nam to lijepo proljetno gitarističko druženje u propupalom Omišu. Jedan od nadolazećih simbola grada Omiša tako se, izgleda, ugasio..

Ugasio se, prije Omiškog, i Splitski gitaristički festival kojeg je svojedobno pokrenuo naš dugoraćanin Petar Čulić. A koje su to gitarističke fešte bile! Los Angeles Guitar Quartet, te čuvene profesore gitare ovjenčane i nagradom Grammy, i brojne druge gitarističke legende doveo je u Split naš dugoraćanin. Trajalo je to tri lijepe gitarističke godine, a onda se festival zbog sličnih (možda još i većih) problema ugasio. Munitić je izdržao punih sedam godina. U kakvom društvu živimo i to je pravo čudo! Tako je to kod "novih" nas, sve je osuđeno na polagano umiranje, a samo Hajduk (i ljudska glupost) živi viječno!
 
Udruga leukemije i limfomi - Split sa splitskim KBC-om u nedjelju, 8. travnja u HNK Split organizira humanitarni koncert na kojem će nastupiti Severina, TBF i Sara & Jappa. Radi se o akciji 'Tako mala, tako snažna', koja ima za cilj pokretanje programa transplantacije matičnih stanica u KBC-u Split. U dosadašnjem radu udruga je uspješno pomogla realizirati veliki broj programa, a između ostalog pomogla je opremiti pojedine dijelove KBC-Split suvremenom opremom i uređajima za dijagnostiku zloćudnih bolesti.
 
U sklopu svoje turneje Jadranom, u nedjelju 08. travnja s početkom u 12 sati, u atriju Galerije Meštrović, publici će se predstaviti I Giovani Solisti, komorni orkestar iz Sjedinjenih Američkih Država, pod ravnanjem mo. Emmetta Drakea. Uz njih, kao gosti koncerta, nastupit će mladi i talentirani učenici Glazbene škole Josipa Hatzea Split, gitarist Filip Mišković te sopranistica Ivona Bosančić Lasić. Na programu koncerta djela su E. Griega, A. Footea, F. Mendelssohna, D. Shostakovicha, J. Williamsa, F. Núñeza i dr. Ulaz u Galeriju i na koncert je besplatan.