Labyrinth Open Croatia festival u srpnju u Omišu

U Omišu će se ovog ljeta održati Labyrinth Open Croatia, novi festival elektronske glazbe koji će u gradu podno Mirabele dovesti, uz brojne posjetitelje festivala, neka od najatraktivnijih imena svjetske elektronske scene, poput techno ikone Sama Paganinija, briljantnih Ten Walls, njemačkog virtuoza Rodhada, jednog od najpoznatijih techno dvojaca današnjice Pan Pot, mag high-tech minimal zvuka Boris Brejcha i mnogi mnogi drugi. Možda najpoznatiji izvođač na Labyrinth festivalu je Ali Shirazinia, iransko-američki DJ/producent i dobitnik nagrade Grammy koji se godinama nalazi na popisu najcjenjenijih glazbenika svjetske techno scene, široj publici poznatiji i pod umjetničkim imenom Dubfire te kao član planetarno popularnog progressive house dua Deep Dish. Posjetitelji Labyrinth festivala će također imati priliku sudjelovati u raznim muzičkim radionicama i seminarima, panel diskusijama, satovima joge, boat partyjima i vrhunskoj gastronomskoj ponudi. Smještaj je osiguran u kampu Galeb, koji će se isključivo za tu prigodu transformirati u pravu malu glamping oazu, s luksuznim smještajem i svim potrebnim sadržajima, poput bazena i direktnim pristupom plaži. Pored premium smještaja, polaznicima festivala bit će omogućen i povoljniji smještaj u šatorima, koji će također biti osigurani u samom kampu. Labyrinth Open festival održat će se od 08. do 11. srpnja 2017. u Omišu, a ulaznice možete nabaviti na Entriu: https://www.entrio.hr/event/labyrinth-open-croatia-2017-4082, kao i na službenoj stranici festivala: http://www.labyrinthopen.com/. Ulaznice se po posebnoj, promotivnoj cijeni mogu nabaviti do 5. lipnja, stoga požurite.
 

Svjetski dan glazbe u Splitu za prvi dan ljeta

I ove godine na prvi dan ljeta Splićani će na pet lokacija diljem grada obilježiti Svjetski dan glazbe zaslugom HGU Split. Riva, Pjaca, Marmontova, Mihovilova širina i Dom mladih živjet će glazbu od 18.30 do iza 23 sata. Gradski orkestar Stolac počinje 'promenadom' preko Rive na Pjaci, koja tradicionalno zainteresira kako domaće tako i turiste, nerijetko zadržavajući povicima na bis glazbenike. U glavnim ulogama će biti Mješovita klapa Ćakula, Ženski vokalni sastav Rusula, Mješovito-pjevačko društvo Mirta, Gradski harmonikaški orkestar HKUD Dinara - Livno, te Gradski mandolinski orkestar Sanctus Domnio. Za dobar ritam u Marmontovoj će se pobrinuti od 19 sati Željko Mazavac, Poludi, Afterfire, Produžni kabel, 058, Pink Panther, Jukebox i Noa. Na Mihovilovoj širini je zanimljiv odabir 'duova' za dobar provod, redom Duo Brač, Duo Mia&Joe, Duo Transacoustic i Duo Ivo&Vlasta. Na koncu, mlađoj generaciji će na platou ispred Doma mladih posebnu radost donijeti i ove godine nešto drukčiji ritmovi za što su zaslužni The Booster band, The Heaps,  Ekskurzija Poljoprivredne škole, Extender i Tri cheri. Kako je rekla za Dalmatinski portal tajnica HGU Split Ivana Gutović Čičo, glazba živi na ulici, nema bine kao odmaka.
 
U petak, 16. lipnja u Bolu na Braču po sedamnaesti put održana je Večer klapa debitanata Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2017. Na posljednjoj ovogodišnjoj natjecateljskoj večeri Festivala izvan Omiša za nagrade stručnog povjerenstva i publike borilo se pet ženskih i četiri muške debitantske klape:  Mir (ž)-Međugorje, Herceg (m)-Čitluk, Anima Arbae (ž)-Rab, Porat (m)-Lumbarda, Bersice (ž)-Zadar, Cima (m)-Šibenik, Škuribanda (ž)-Zadar, Timbar (m)-Selca, o.Brač i Figurin (ž)-Zagreb. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu prof. Velebit Veršić, mo. Mojimir Čačija i prof. Vinko Didović prvu nagradu Kamen sreće za najuspješniju debitantsku klapu dodijelilo je muškoj klapi Porat iz Lumbarde, dok je publika najviše svojih glasova dodijelila muškoj klapi Timbar iz Selca na otoku Braču, kojoj je pripala Školjka sreće.
 

ULTRA Europe ponuda za domaće ljubitelje

Nešto više od mjesec dana dijeli nas od početka petog izdanja festivala ULTRA Europe, omiljene ljetne destinacije više od sto tisuća mladih ljudi iz cijelog svijeta. Fešta na najljepšem hrvatskom stadionu Poljudu traje od 14. do 16. srpnja, a samo dva dana poslije (utorak 18. srpnja) je party ULTRA Beach. Kombinacija vrhunskog glazbenog i turističkog doživljaja još će jednom Hrvatsku podići na tron najpoželjnijih svjetskih festivalskih destinacija, a povodom obilježavanja jubilarnog izdanja organizatori najavljuju brojna iznenađenja za svoje vjerne obožavatelje. U prodaji su posebne rođendanske ulaznice kojima ULTRA Europe obilježava svojih prvih pet godina! 500 festivalskih ulaznica po posebnoj cijeni od 975 kuna, 500 jednodnevnih ulaznica za svaki dan festivala po cijeni od 450 kuna, te 500 trodnevnih VIP ulaznica po cijeni od 2250 kuna moći će se kupiti u poslovnicama Tisak Media i u sustavu Ticketshopa. Organizatori predvođeni Joeom Bašićem (MPG Live) uistinu spremaju najbolje izdanje Ultre. Osim Martina Garrixa, koji nosi laskavu titulu najboljeg DJ-a svijeta prema prestižnoj ljestvici TOP DJ Mag, u Splitu ćemo opeti vidjeti Afrojacka, Armina van Buurena, Davida Guettu, Hardwella, Stevea Aokija i Tiësta, velikane elektroničke scene, između ostalih DJ-eva.
 
Na Večeri mješovitih klapa 51. Festivala dalmatinskih klapa održanoj u subotu u velikoj dvorani Doma kulture u Blatu na Korčuli prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog povjerenstva osvojila je klapa Basca iz Baške Vode, dok je najviše glasova publike dobila klapa Đirata iz Zagreba, kojoj je pripala i druga nagrada stručnog ocjenjivačkog povjerenstva. Klapi Kampanel iz Kaštela pripala je treća nagrada stručnog ocjenjivačkog povjerenstva koje je radilo u sastavu: mo. Mojmir Čačija, Jure Šaban Stanić, prof. i Dalija Gavranić, prof. Na natjecateljskoj Večer mješovitih klapa nastupilo je jedanaest klapa, redoslijedom:  Volat – Pučišća, Maraška – Zadar, Falkuša – Zagreb, Kurenat – Mljet, Castelnuovo – Hereceg Novi (Crna Gora), Đirata – Zagreb, Slavić – Zagreb, Kampaneli – Donja Kaštela, Basca – Baška Voda, Barun – Sveta Nedjelja i Komiža – Komiža. U pauzi programa nastupila je klapa Đirata iz  Zagreba. Snimka koncerta je u srijedu 14. lipnja na Radio Splitu nakon vijesti u 20 sati.
 

FDK Omiš 2017: Večer mješovitih klapa u Blatu

51. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2017. s Večeri mješovitih klapa službeno počinje s natjecateljskim večerima. Domaćin ovogodišnje Večeri mješovitih klapa je Blato na Korčuli – po prvi puta. Naime, nakon Opuzena i Komiže susretljivi domaćini iz Blata, proteklih godina dokazani u organizaciji Večeri novih skladbi i Večeri popularnih skladbi organizirat će ovu natjecateljsku večer. Večeri Festivala dalmatinskih klapa Omiš u Blatu na Korčuli održavaju se u suradnji s Općinom Blato već trinaestu godinu za redom. Na ovogodišnjoj Večeri mješovitih klapa u Velikoj dvorani Doma kulture Blato, u subotu, 10.lipnja s početkom u 21 sat nastupiti će ukupno jedanaest klapa, redoslijedom: Volat-Pučišća, Maraška-Zadar, Falkuša-Zagreb, Kurenat-Mljet, Castelnuovo-Herceg Novi, Đirata-Zagreb, Slavić-Zagreb, Kampaneli-Donja Kaštela, Basca-Baška Voda, Barun-Sveta Nedelja i Komiža-Komiža. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo radit će u sastavu: Dalija Gavranić, prof., Jure Šaban-Stanić, prof., mo. Mojimir Čačija.
 

FDK: Autorska večer Dinka Fia u Komiži

U subotu 3. lipnja 2017.  službeno počinju festivalska događanja izvan Omiša. U Komiži održati će se, pod pokroviteljstvom Festivala dalmatinskih klapa Omiš, Grada Komiže i Ministarstva kulture RH Autorska večer posvećena mo. Dinku Fiu. Koncert će se održati 3. 6. (subota) u Komiži, Crkva Sv.Nikole (Muster) sa početkom u 20.30 sati. Sudjelovat će mješovita klapa "Prvi komin Snježanin" iz Zagreba i ženska klapa "Gusarica" iz Komiža.
 
U sklopu obilježavanja Blagdana sv. Ivana Nepomuka zaštitnika grada, koji se slavi i kao Dan Grada  na Trgu dr. Franje Tuđmana (“ispod žižule”) u nedjelju 14. svibnja 2017. sa početkom u 20 sati Festival dalmatinskih klapa Omiš i ove godine će prirediti tradicionalni koncert.  Na koncertu nastupit će ženska klapa NEVERIN iz Kaštel Lušića, višestruka pobjednica Festivala dalmatinskih klapa, VOKALISTI SALONE iz Solina, osvjedočeni dugogodišnji prijatelji Omiša i Festivala te muška klapa PASIKA iz Kostanja. Dođite, priključite se proslavi Dana Grada Omiša i uživajte u pravoj dalmatinskoj pismi.
 

Sveučilišni zbor iz Kanade u subotu u Omišu

Dječji zborovi i djevojački zbor Pjevačkog studija Mozartine dogovara ljetna gostovanja i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ovih su dana domaćini zboru sveučilištaraca iz Kanade, koji će nastupiti u Splitu i Omišu, javlja Radio Split. U sklopu svoje europske turneje u goste nam stiže odličan sveučilišni zbor University of Manitoba Singers iz Kanade održati koncerte i u Lijepoj našoj. Uz koncerte u Ljubljani i Veneciji svoju koncertnu čaroliju poklonit će 12. svibnja večernjim koncertom u splitskoj crkvi Gospe od Zdravlja, a kao šećer na kraju održati će koncert u prekrasnom Omišu, u Ilirskom sjemeništu Centra za kulturu u subotu, 13. svibnja s početkom u 20 sati. Ulaz na sve koncerte je besplatan.
 

Ultra ostaje u Splitu

Svake godine tisuće ljubitelja glazbe iz cijelog svijeta posjeti splitski Poljud kako bi bili dijelom najvećeg festivala elektroničke glazbe u Hrvatskoj. Premda se proteklih dana govorilo o tome kako je održavanje petog izdanja upitno, iz tvrtke Ultra Worldwide stiže vijest koja će razveseliti sve poklonike ovog događanja jer festival Ultra Europe ipak ostaje u Hrvatskoj, a mijenja se samo lokalni partner.  Festival Ultra Europe organizirati će tvrtka MPG Live iza koje stoji Joe Bašić, čovjek koji je i doveo Ultru u Hrvatsku ali se 2016. povukao s pozicije organizatora i posao prepustio drugim partnerima. Stari-novi partner nastavlja s pripremama za novo izdanje festivala koje će se održati na Poljudu u Splitu od 14. do 16. srpnja 2017. s nizom popratnih događanja u okolici.