Žene u klapskom pjevanju

U dvorani Umjetničke akademije u tvrđavi Gripe u četvrtak, 2.3.2017. s početkom u 19 sati dr.sc. Vedrana Milin Ćurin promovirat će knjigu “Žene u klapskom pjevanju”. Promotori će biti akademik Jakša Fiamengo, izv.prof.dr.sc. Ivana Tomić Ferić i dr.sc. Vito Balić. U glazbenom dijelu nastupit će ženske klape Filip Dević iz Splita i Neverin iz Kaštel Lukšića. Moderatorica je izv.prof.dr.sc. Davorka Radica.
 

Jazz u veljači u GKL-u Split

Gradsko kazalište lutaka Split će i ovu splitsku zimu zagrijati jazz zvukovima u sklopu glazbenog ciklusa Jazz u veljači. Tri subote za redom i iznimno ove godine u utorak na Valentinovo, na večernjoj sceni održat će se ukupno četiri koncerta vrhunskih domaćih glazbenika. Nastupit će sjajna vokalistica Zrinka Posavec u pratnji pijanista Hrvoja Gallera, akustični duo splitskih glazbenika, Sara Brodarić i Željko Brodarić Jappa s koncertnom poslasticom My Jazzy Valentine, domaća jazz atrakcija Bow vs Plectrum održati će koncert u subotu, 18. veljače, a posljednji koncert ovogodišnjeg ciklusa održat će kvartet Oridano Gypsy Jazz Band. Svi koncerti bit će održani u Gradskom kazalištu lutaka Split, s početkom u 20 sati. Ulaznice je moguće rezervirati telefonom 395 968 i kupiti na blagajni Kazališta u Tončićevoj 1 ili putem internetske stranice www.croatia-tickets.com.
 

Nova ploča: Thievery Corporation - The Temple of I & I

Thievery Corporation, odnosno Rob Garza i Eric Hilton, popularni dvojac glazbenika i DJ-eva i njihova pripadna glazbena družina izdala je novi album, deseti u njihovoj dugogodišnjoj suradnji koja unatoč, za današnje prilike u svijetu glazbe i show businessa, nedostatku izrazitih komercijalnih hitova, raskošnih video spotova, suradnje sa popularnim producentima i glazbenim mogulima te zvjezdicama iz njihovih glazbenih copy-paste tvornica, već duugi niz godina rezultira izvrsnim pločama i ne prestaje oduševljavati vjerne fanove koji ne očekuju svakih par godina baš remek-djela od popularnog Washington D.C. DJ dueta, ali zato itekako očekuju novu, kvalitetnu "porciju" dub, bossa nova i jazzy zvukova koje Rob & Eric i nadalje vješto umiksaju u svoj već prepoznatljivi zvuk i (down)tempo koji ima milijune nefanatičnih sljedbenika diljem planete. Njihov deseti album "The Temple of I & I" koji su sami stvorili i producirali te izdali na svojoj etiketi, snimljen je na Jamajci pod utjecajem reggae glazbe i uz suradnju s lokalnim glazbenicima i gostima poput Lou Lou Ghelichkhani, Shana Halligan, Raquel Jones.. Kritičari će reći.. imamo novi, stari, album Thievery Corporation! Album koji neće biti album godine, čije pjesme neće vrištati s "Otvorenog", a bome ni "Narodnog" radija svakih pola sata, koji garant neće zaraditi naramak Grammyja, no koji će itekako zadovoljiti vjerne štovatelje rada i talenta Roba & Erica i njihovih prijatelja te koji će u "hramu" svoje dnevne ili radne sobe još dugo uživati u zvucima (i povremeno i u porukama) ovog vrlo, vrlo dobrog albuma.
 

Koncert: Grad - to ste vi

Osnovna glazbena škola "Lovro pl. Matačić" Omiš obilježava Dane škole. Osim izložbe o slavnom hrvatskom skladatelju i dirigentu Lovri pl. Matačiću u programu proslave su koncerti učenika i učitelja te koncert Ansambla za suvremenu glazbu. Uz brojna događanja organizira se i humanitarni koncert pod nazivom "Grad - to ste vi", sa svrhom prikupljanja sredstava namijenjenih projektu obnove Vukovarskog vodotoranja – simbola hrvatskog zajedništva. Koncert će održati učitelji Osnovne glazbene škole u petak, 10. veljače 2017. godine u 19:00 sati u Ilirskom sjemeništu. No to nije sve. Cijeli program obilježavanja Dana škole potražite u nastavku..
 

Koncert: Prljavo Kazalište u Spaladium Areni

Prljavo Kazalište, najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski rock bend i nakon gotovo 40 godina karijere još uvijek poput magneta privlači pažnju publiku svih generacija. Na ovogodišnjoj turneji svratiti će u petak, 10. veljače u Spaladium Arenu počastiti svoje vjerne obožavatelje brojnim starim hitovima, ali i predstaviti pjesme s nadolazećeg albuma. Popularni bend nastao je još davne 1977., a dobio je ime po prvoj epizodi legendarnog stripa Alana Ford. Iako je njihovo najkreativnije razdoblje iza njih Prljavci još itekeko imaju što reći i novom generacijama. Ulaznice za koncert u Spaladium Areni dostupne su putem sustava ticketshop.hr i na ovlaštenim prodajnim mjestima po cijeni od parter 100,00 kn i tribina 130,00 kn. Mladen Bodalec, pjevač Kazališta, najavljuje: - Veselimo se Splitu, nismo još nastupili u Spaladiumu, i evo poklopilo se da uoči Valentinova imamo priliku podsjetiti Splićane na 40 godina rada našeg benda. U Splitu nismo bilo odavna, mi smo se zaželili splitske publike a mislim da i ona nas. Sjećam se naših koncerta na prepunim Gripama, kao da je to bilo jučer. Nestrpljivi smo i motivirani da ovaj koncert u Spaladiumu bude upamćen..
 

Porin opet u Splitu

Treću godinu zaredom , glazbena nagrada Porin održat će u Splitu. Nakon uspješne suradnje protekle dvije godine, Upravni odbor Porina odlučio je kako će se 24. dodjela Glazbene nagrade Porin ponovno održati u Spaladium areni i to 17. ožujka. Dodjela glazbenih nagrada definitivno će i ove godine oživjeti proljetnu turističku sezonu u Splitu, a događanja u sklopu manifestacije upotpuniti društveni život gradu domaćinu. Podsjetimo, na završnoj prošlogodišnjoj dodjeli nagrada Porin na Gripama su nastupala neka od najvećih imena domaće scene poput Josipe Lisac, Hladnog piva, 2Cellosa, Massima, Nene Belana, TBF-a, Petra Graše, a najviše prestižnih statua lani je osvojio Matija Dedić i album "Matija svira Arsena".
 
Svijet je pun uzbudljivih mladih umjetnika i s vremena na vrijeme i najveći mediji svrate zasluženu pozornost na zvijezde koje su već tu, među nama, a ne samo one koje dolaze.. Početkom veljače "video tjedna" na "Classical Guitar" webu, interent stranici najpoznatijeg časopisa za klasičnu gitaru u svijetu, jest video kompozicije "M" našeg sumještanina Petra Čulića, jednog od najboljih mladih klasičnih gitarista na svijetu. Petrova kompozicija "M" skladana je 2005. a objavljena je i na njegovom nosaču zvuka "12 autorskih skladbi". - "Velika mi je čast što je moj video izabran za video tjedna na web stranici najpoznatijeg časopisa za klasičnu gitaru u svijetu" - rekao je Čulić nakon priloga u "Classical Guitar".
 

Koncert: M.O.R.T. u subotu u Quasimoda

M.O.R.T.,  beskompromisni rock and roll kolektiv iz Sinja, u subotu 4.2., gostuje u splitskom klubu Quasimodo, gdje će predstaviti i zadnju ploču "Tužna kocka", jednog od kandidata za album godine. Kritika ih slavi, publika voli, a o nastupima se priča, pa otiđite i poslušajte zašto. Koncert će početi oko 22 sata, a cijena ulaznica je 35 i 45 kuna.
 

Odabrane nove skladbe za 51. FDK Omiš 2017.

FDK Omiš je u prosincu 2016. sukladno višegodišnjoj praksi raspisao Natječaj za nove skladbe na 51. FDK Omiš 2017. god. Najvažnija novina natječaja zatvorenog 15. siječnja 2017. god. bila je da sve skladbe moraju biti prijavljene pod šifrom, bez navođenja imena autora, kako bi se uklonile sumnje u pristranost stručnog suda prilikom njihova odabira. Stručni sud u sastavu: dr. sc. Mirjana Siriščević, doc. dr. sc. Ivana Tomić Ferić, umjetnički ravnatelj Festivala mo. Dušan Šarac i ravnatelj Festivala prof. Mijo Stanić na sastanku 1. veljače od ukupno 36 pristiglih skladbi odabrao je njih 13 koje su stekle pravo natjecanja u Večeri novih skladbi na 51. FDK Omiš 2017. A Večer novih skladbi će se održati na Trgu sv. Mihovila (Velikoj pjaci) i to u prvom vikendu 51. Festivala, najizglednije u subotu 1. srpnja. Popis odabranih skladbi je u nastavku..
 

FDK Omiš: Nanovo pokrenuta Večer izvornih napjeva

U duhu povratka iskonskom i tradicijskom pjevanju kako je nekada bilo, Festival dalmatinskih klapa u Omišu u svoj program ponovno uvodi "Večer izvornih napjeva“. Na Festivalu je već duži niz godina zamjetna težnja klapa da u svrhu što boljeg dojma pred stručnim sudom pjevaju napjeve i skladbe sa sve složenijim obradama. Na taj način zanemaruje se veliki broj jednostavnih, ali tako lijepih tradicijskih napjeva koji se niz godina uopće ne izvode. Klapski voditelji, posebice mlađi, često ni ne znaju za takve napjeve ili ih namjerno izbjegavaju misleći da ako ih njihove klape budu izvodile neće ostaviti dovoljno upečatljiv dojam pred stručnim sudom. Takav trend upravo je u suprotnosti s jednostavnim načinom pjevanja koji su baštinili naši prethodnici. Iz navedenih razloga, a u duhu povratka iskonskom i tradicijskom pjevanju kako je nekada bilo, Festival u svoj program ponovno uvodi "Večer izvornih napjeva“. Istoimena večer već se održavala u razdoblju od 2001. do 2006. godine, a nnovo utemeljena "Večer izvornih napjeva“ imala bi neke slične elemente kao i prethodna, ali i neke novine. Obzirom da će se dio tih novina prvi put dogoditi na omiškoj pozornici večer bi u ovoj godini imala svojevrsni eksperimentalni karakter. Njen uspjeh i prihvaćanje od strane klapa i javnosti odrediti će budućnost ove večeri.