Četiri godišnja doba za tri klavira u HNK

Trio renomiranih pijanista Matej Meštrović, Matija Dedić i Hakan Ali Toker, kojima će se pridružiti gost, američki pijanist i skladatelj Matthew Mayer u splitskom će Hrvatskom narodnom kazalištu u srijedu 18. listopada s početkom u 20 sati nastupiti na koncertu Četiri godišnja doba za tri klavira na kojem će izvesti četiri najpopularnija koncerta Antonija Vivaldija. U aranžersko-autorskom projektu Mateja Meštrovića za tri klavira prožeta su balkanskim, romskim i jazz ritmovima, a partitura dopušta i pokoju improvizaciju u kojoj svaki od pijanista ima svoj veliki pijanistički i autorski solo. Na početku koncerta, prije izvedbe Vivaldijeva četiri koncerta Matthew Mayer izvest će svoja djela Beyond, Dreams i Stars on 123 za solo klavir. Nakon koncerta, u atriju HNK Split moći će se nabaviti CD 4 Seasons for 3 Pianos u distribuciji Aquarius Recods.
 

Stručni skup u Omišu za klapaše i voditelje klapa

Što je klapa danas, muzikološki, poetički, sociološki? Kako pristupiti problemu vulgariziranja i komercijalizacije fenomena klapske pjesme? Kako je pretvoriti u suvremeni kulturni “brend” po mjeri njenog stvarnog, izvornog sadržaja? Kako voditi i raditi s klapom? Kako pristupiti obradi tradicijskog napjeva? Kako skladati nove klapske skladbe u duhu klapske tradicije? Ovih i još nekih pitanja dotaknuti će se Stručni skup za voditelje klapa, koji će se od 27. – 29.10.održati u Omišu u hotelu “Plaža“. Festival dalmatinskih klapa Omiš i ove godine organizira stručni skup poradi unaprijeđenja i suradnje, u interesu  klapa koje se žele potvrditi ili afirmirati kroz programe Festivala, te poziva klapske voditelje i klapaše da sudjeluju na skupu. Program se može pronaći ovdje, a prijave i sve dodatne informacije na adresi Festivala: direkcija @ fdk.hr ili telefonom 021 861 015.
 

Čola u Splitu

Povodom proslave rođendana trgovačkog centra City Cener Split u subotu s početkom u 20 sati na rubu Splita  ispred City Centra One održati će se besplatan koncert Zdravka Čolića. Eto, nema Severina, ali neka nama 'našeg' Čole.
 

Koncert FDK u Lisinskom

Tradicionalni Svečani koncert Festivala dalmatinskih klapa Omiš pod nazivom "Pismo moja, hrli tamo (Zagrebu na dar)" održat će se u petak 10. studenog 2017. u Koncertnoj dvorani “Vatroslava Lisinskog”. Festival dalmatinskih klapa Omiš već 33. put gostuje u Zagrebu s koncertom na kojem će nastupiti najuspješnije klape ovogodišnjeg 51. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2017. Koncert od 1995. godine zajednički organiziraju Gradska skupština Grada Zagreba - Grad Zagreb i Festival dalmatinskih klapa Omiš, odnosno Grad Omiš. Na koncertu će sudjelovati muške klape KORDA – Lumbarda, BUNARI – Vodice, VINČACE – Novi Vinodolski, BOŠKET – Zagreb, PRASKA – Podstrana i STINE – Zagreb, zatim ženske klape ORCA – Split, ANKORA – Podstrana i TERANKE – Pula, te mješovite klape BASCA – Baška Voda i ĐIRATA – Zagreb. Festival dalmatinskih klapa gostoprimstvo uzvraća u srpnju kad Grad Zagreb gostuje u Omišu na tradicionalnom koncertu Grad Zagreb Gradu Omišu.
 

Baština: Knjiga o splitskoj glazbenoj sceni devedesetih

Promocija knjige Nikole Čelana “Baština – kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10 godina TBF-a” održat će se u ponedjeljak, 2. listopada, u splitskom Wine & cheese baru Paradox. Tu će od 19 sati autor djela Nikola Čelan, inače jedan od osnivača The Beat Fleeta, klape Iskon i pokretač i frontmen grupe Libar, okupiti splitsku glazbenu scenu devedesetih godina, kada se sviralo u atomskim skloništima, Rock FM-u, Brodosplitu, Menzi, Kadi.. “Baština” osim detalja o osnivanju TBF-a, po mnogima najznačajnije dalmatinske grupe zadnjih nekoliko desetljeća, govori o devedesetim godinama u kojima su mladi sami sebi organizirali zabavu na ulicama punim droge i nerijetko nasilja. Rekli bismo da će mlađima ovo djelo omogućiti da TBF-ove stihove stave u kontekst, a suvremenike tog vremena vratiti u doba kada su se dobre stvari dijelile na kazetama, piše DalmacijaDanas.hr.
 
Udruga zagrebačkih Poljičana "Sveti Jure" poziva Poljičane u metropoli i sve zainteresirane  na predstavljanje multimedijalnog izdanja PODSTRANA - GLAGOLJAŠKO PUČKO CRKVENO PJEVANJE U SPLITSKO-MAKARSKOJ NADBISKUPIJI (monografija, 2 CD-a, 2 DVD-a) koje će se održati u utorak, 26. rujna 2017. u 18 sati u velikoj dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb. Na predstavljanju će nastupiti pučki crkveni pjevači i klapa Praska iz Podstrane. Voditelj programa su dr. sc. Dragan Nimac, predsjednik HKU Pjevana baština i urednik multimedija Podstrana.
 
U utorak je u Ilirskom sjemeništu na Priku dječja klapa "Bepo" promovirala nosač zvuka "Mi smo dica s omiške stine" i tako proslavila 20 godina svog umjetničkog djelovanja, piše DalmacijaDanas. Klapa djeluje u sklopu izvannastavnih aktivnosti u osnovoj školi “Josip Pupačić” u Omišu. Osnovana je 1997. godine na inicijativu tadašnje učiteljice glazbene kulture profesorice Terezije Kusanović i ravnateljice, profesorice Davorke Deur. Profesorica Kusanović je vodila sastav do 2007., kada ga preuzima profesorica Marija Didović koja ga vodi do danas. U proteklih 20 godina kroz klapu je prošlo više od 150 pjevača ostvarivši preko 200 javnih nastupa. Među njima su školske priredbe, glazbeni festivali, izložbe, pjesničke večeri, stručni skupovi, televizijske emisije, gostovanje na koncertima renomiranih klapa (Cambi, Cesarice, Neverin, Maslina, Sinj, Puntari), nastupi u okviru Festivala dalmatinskih klapa u Omišu..
 

Omega gasi Ritam

Pero Brčić, poznatiji pod scenskim imenom Pero FullHouse, pokretač dalmatinske, pa i hrvatske DJ scene, ovih dana "gasi Maršale" i zatvara svoju producentsku firmu "Omega Ritam" koja je u posljednjih 20-ak godina u Hrvatsku dovela brojne DJ zvijezde i pomogla da s vremenom Lijepa naša postane jedna od DJ meka i zemlja izvrsnih DJ partija i brojnih festivala elektroničke glazbe. Večerašnjim partijem s legendarnim  WestBamom u primoštenskoj Aurori Omega Ritam odlazi u povijest, a Pero je ovom prigodom za Dalmatinski portal izdvojio 20 sličica kojima je napravio presjek 20 godina Omega ritma i DJ scene u Hrvata. Pročitajte..
 

Najava: Ultra Europe 2018.

Najveći svjetski glazbeni spektakl i njegova domaća inačica ULTRA Europe najavili su datum ponovnog okupljanja na velikoj fešti elektronske glazbe i dobrog provodau Hrvatskoj. Šesto izdanje destinacijskog festivala ULTRA Europe početi će nešto ranije nego proteklih godina, zbog usklađivanja s nogometnim kalendarom Hajduka. Ultra Europe 2018 će se tako održati od 5. do 11. srpnja 2018. u Splitu (stadion Poljud), Braču, Hvaru i Visu. Najnestrpljiviji fanovi mogu već od četvrtka, točno u 13 sati, kupiti prve ulaznice puštene u prodaju za dogodišnji spektakl.
 

Papa fest u nedjelju u Solinu

Devetnaesti 'Papa fest', festival duhovih pjesama bit će upriličen u nedjelju, 3. rujna, u 20 sati ispred crkve Gospe od Otoka u Solinu. 'Papa fest' je glazbeni susret crkvenih vokalno-instrumentalnih sastava koji je osnovan kao tradicionalni spomen na pohod Svetoga Oca Ivana Pavla II. Hrvatskoj i na njegov nezaboravni susret s hrvatskom katoličkom mladeži u Solinu 4. listopada 1998. godine. Festival nije natjecateljskoga karaktera. Nastupit će: Papa band (Solin), VIS Aurora (Solin-Ninčevići), VIS Izidor (Split), VIS Agnus (Split), VIS Snaga vjere (Kaštela), VIS Sv. Lovre (Trogir), VIS Dominik (Split), VIS Dodir milosrđa, VIS Gospine ruže, VIS Znak pobjede, zbor Mihovil (Split) i Vedran Vegar.