Što je Dalmacija bez turizma?

U organizaciji HUP-ovog regionalnog ureda u Splitu je održana konferencija 'Što je Dalmacija bez turizma?'. Prevelika izloženost Dalmacije turizmu, niska proizvodna gospodarska aktivnost te brojni infrastrukturni problemi izazovi su s kojima se Dalmacija svakodnevno suočava. Na konferenciji se pokušalo doznati na koje sve načine Dalmacija može poticati rast gospodarstva u smjeru inovativnosti i produktivnosti te istaknuti prepreke i prilike koje se u tom planu prepoznaju, piše Dalmatinski portal.
Uvodno je uzvanike pozdravila Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu. Splitski dogradonačelnik, Antonio Kuzmanić, poručio je kako u će ekonomiji onaj koji uspije u doba krize, iz nje izaći još jači i bolji. Župan Blaženko Boban istaknuo je kako je županijska TZ radila studiju nosivih kapaciteta koja je jedina takva u Hrvatskoj. Mihael Furjan, predsjednik HUP-a kaže kako je HUP nedavno redefinirao svoje prioritete u suradnji s članovima. Prisutnima se obratio i  Zvonimir Novak, ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Predavanje na temu 'Deindustrijalizacija Dalmacije – posljedice i nove prilike' održao je Zoran Aralica s Ekonomskog instituta Zagreb. Na panel raspravi koja je uslijedila sudjelovali su mladi i već dokazani dalmatinski poduzetnici...
 
U suradnji Grada Splita i Ekonomskog fakulteta u Splitu, jedno od najpoznatijih svjetskih startup natjecanja po drugi put dolazi u Split,  čime se lokalnim startup poduzetnicima pruža mogućnost internacionalizacije poslovanja i vidljivosti na globalnoj sceni. Grad Split je osigurao nagradni fond od 300.000 kn bespovratnih sredstava za najperspektivnije startup poduzetnike.
Ciljevi dodjele potpora su pokretanje rasta gospodarstva kroz inovativne razvojne ideje kojima se potiče i pomaže razvoj poduzetništva temeljenog na znanju i inovativnosti, stvaranje i razvoj novih proizvoda i usluga koje će startup poduzetnike bolje pozicionirati na tržištu, povećanje konkurentnosti kroz inovativne aktivnosti, te interakcija i mogućnost predstavljanja potencijalnim investitorima i međunarodnim ulagačima. Na Get in the Ring Split mogu se prijaviti svi poslovni subjekti do 5 godina starosti i razvojni timovi koji nemaju poslovni subjekt, ali razvijaju inovativne proizvode ili usluge, i to iz cijele RH.
Nagradni fond od 300.000,00 kn raspodijeljen je ovako: prva nagrada od 120.000 kn, druga nagrada od 70.000 kn, treća nagrada od 50.000 kn, četvrta do šesta nagrada po 20.000 kn.
 
Ponovno se aktualizirao dugogodišnji problem u Dugom Ratu, problem propale tvornice ferolegura i stotine tisuća kubika otpada. Desetljećima nitko ništa ne poduzima! Na javnoj prezentaciji 14. 9. 2021. pravni predstavnik Projekta Uvala d.o.o. najavio je postupanje ministarstva. Dokazanom onečišćivaču, koji od 2011. godine zavlači postupak sanacije i koji nije ispoštovao suglasnost ministarstva i sanirao prostor do 2019. godine, daje se mogućnost prolongiranja procesa.
- Troska sama po sebi nije opasna, međutim dolazi do njezinog usitnjavanja pod utjecajem valova, sunca, vjetra. Ona se lijepi za čestice prašine i kao takva ulazi u dišni sustav i izaziva kancerogena oboljenja. Općina Dugi Rat pronalazi sredstva za sanaciju u ITU mehanizmu i traži vlasništvo nad ostatkom zemljišta. Bivši župan Sanader je svojedobno 2005. podržao prenošenje vlasništva na jedinice lokalne samouprave. Hoćete li se aktivirati kako bi nam demonstrirali vertikalu vlasti ili ćete poručiti građanima Dugog Rata da se strpe još koje desetljeće - pitao je županijski vijećnik Martin Grgić na jučerašnjoj sjednici.
Zamjenik župana Stipe Čogelja odgovorio je da su održani sastanci s načelnikom Dugog Rata i da se ne mogu, kao predstavnici Županije, pomiriti da je zdravlje ljudi ugroženo. Što se tiče nekretnina, kako je kazao, državno odvjetništvo pokušava nagodbom riješiti problem zemljišta. Po prijedlogu župana i na inicijativu vijećnika Centra organizirat će se sastanak u ministarstvu.
 

Solarne elektrane na krovove Dalmacije

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) 15. rujna je objavio novi krug poticaja za energetsku obnovu i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije vrijedan 300 milijuna kuna. U okviru novog Javnog poziva Fond sufinancira cjelovitu energetsku obnovu, kao i samostalne sustave za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije (sunčane elektrane).
Obiteljske kuće čija se energetska obnova potiče moraju biti energetski certificirane te energetskog razreda (prema godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje, QH, nd) C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj, piše Dalmatinski portal.
 

Radovi u vrtu ili polju u rujnu

Rujan:
- Branje smokava i sušenje
- Pripremanje zimnice, konzerviranje hrane
- Uređivanje konobe za jematvu
- Jesensko kopanje oko voćaka i maslina i čišćenje istih
- Početak jematve, branje grožđa
Spiza:
- šalša
- manisra u suvo s šalšom
- pohane tikvice i balancane
- janjetina s bižima
- razne salate, pomidori, kukumari, paprike, zelene salate i sl.
- manistra s krumpirima, manistra na pjuvaćku
- razne juhe s povrćem
- krumpiri na salatu
- zeleni fažol na salatu
- blitva na ulje
- glavati kupus na ulje
- peke s mladim krumpirima
Voće:
- smokva, bilica i zimnjaća
- grožđe
- dunje
- oskoruše
- jabuke
- mandarine
- koprnje
- murve
- kruške.
 
Nakon što je Vlada donijela Odluku o produžetku Programa energetske obnove obiteljskih kuća, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sredinom rujna planira objaviti novi Javni poziv, piše Dalmatinski portal. Prošle godine je Fond sufinanciranje obnove odobrio za 3100 obiteljskih kuća, a razlika u odnosu na dosadašnju provedbu programa jest što će se u okviru istog poziva sufinancirati i cjelovita energetska obnova, kao i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući mikrosolare. Cilj svih sufinanciranih mjera je smanjiti količinu potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora, povećati korištenje obnovljivih izvora energije te u konačnici građanima poboljšati kvalitetu života i smanjiti troškove.
Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava i dalje će se sufinancirati s do 60% bespovratnih sredstava i podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije. S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80%, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda koje ne trebaju mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.
Kao i do sad, na javni poziv Fonda moći će se prijaviti građani čije kuće imaju do 600 m2 ili do 3 stambene jedinice te više od 50% površine namijenjene stanovanju. Maksimalni iznosi sufinanciranja bit će određeni za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.
 

Potpore osnivanju i razvoju OPG-a

Objavljen je javni poziv za podnošenje zahtjeva za potpore iz Programa potpore osnivanju i razvoju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva na području  Splitsko - dalmatinske županije za 2021. Predmet potpore je dodjela namjenskih, bespovratnih novčanih sredstava Splitsko-dalmatinske županije za obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) prvi put osnovana unutar dvanaest mjeseci do trenutka predaje zahtjeva na ovaj Javni poziv, u 90% iznosu opravdanih plaćenih troškova obveznih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a više informacija i svu dokumentaciju možete pronaći ovdje.
 
"Odvjetnik Kruno Peronja ne govori istinu u vezi s bivšom tvornicom 'Dalmacija' u Dugom Ratu i njezinom sanacijom. Nije istina da spojevi u obrađenoj troski nisu toksični, to je odavno utvrđeno, a neistinitih tvrdnji izrekao je još. Najbolje će ga demantirati dokumenti koje šaljemo...". Poručuju to čelnici Građanske inicijative "Za Dugi Rat", ponajprije revoltirani izjavama spomenutog punomoćnika tvrtke "Projekt uvala" u predmetima u RH, piše Damir Tolj na stranicama Slobodne Dalmacije.
Navedeno poduzeće malteških osnivača engleskog podrijetla kupilo je na javnom natječaju 2006. godine zemljište propale tvornice, obvezavši se na njezinu mjestu podignuti turistički kompleks. Još ga nema.
Problem se pokazao kod Peronjine autorizirane izjave: "Otkad zastupam društvo 'Projekt uvala', od 2015. godine, nijedna razina vlasti nije tražila bilo kakvu vrstu sanacije ili ispitivanje kakvoće zraka.".
Čelnici Građanske inicijative "Za Dugi Rat" demantiraju i druge Peronjine izjave, pa ističu da vlasništvo nema veze s obvezom sanacije budući da je pravni zastupnik "Projekta uvala" u Hrvatskoj nekidan u Slobodnoj Dalmaciji kazao kako sanacija nije provedena, ni turistički projekt izveden, zbog sudskih sporova oko vlasništva nad dijelom zemljišta na platou. Aktivisti dodaju i da su se odavno morale ishoditi sve potrebne dozvole – lokacijska se može dobiti i za područja na kojima niste vlasnik, a građevinska kada postoji pravni interes.  Iznose i da je Peronja bio pravni zastupnik tvrtke "Colligo", društva povezanog s "Projektom uvala", koje od 2009. godine nezakonito eksploatira trosku, radeći od nje kancerogenu prašinu. Štoviše, odvjetnik je i na javnim skupovima tvrdio kako je otpočetka uključen u cijeli slučaj i da sve o njemu zna", zaključili su dugoratski aktivisti.
 
Naša saborska zastupnica Marijana Puljak na saborskom je Odboru za zaštitu okoliša iznijela problem neprovođenja sanacije prostora bivše tvornice Dalmacija Dugi Rat koje je puno materijala koji su opasni po zdravlje građana.
- Investitor je bio u obvezi sanaciju izvršiti do 2019. godine, nakon što to nije napravio država je trebala po sili zakona sanirati prostor i ispostaviti račun investitoru. Ni to nije napravljeno. Investitor sada ponovo obećava napraviti sanaciju, no nju bi najprije mogla napraviti općina Dugi Rat uz pomoć EU sredstava. Zatražit će se očitovanje ministarstava i državnog inspektorata i na sljedeću sjednicu pozvati sve relevantne službe da o ovom problemu daju svoj stav, napisala je Puljak na svojoj facebook stranici.
Eh da, sve prijedloge, ideje i pitanja koje želite da naš predstavnik u Saboru postavi Vladi RH u vaše ime šaljite na email info @ hrvatskaucentru.hr
 
"Crna točka Jadrana, ekološka bomba, nerad državnih institucija, sve više zdravstvenih problema mještana zbog brda crne troske" - naslovi su i izjave koje se sve češće mogu čuti kada se spominje prostor bivše tvornice "Dalmacija" u Dugom Ratu koji godinama, već desetljeće i pol, ostaje nesaniran i "crna točka Jadrana". Mještani, kad neće ni investitor ni država, i ovaj put uzimaju stvar u svoje ruke, izvještava HRT.
- To je praktički počelo 2006. godine i sve je tada bilo lijepo, divno i krasno, dobili smo prezentaciju nekakvog megaprojekta koji je trebao zaživjeti u roku 5-6 godina, ali to se nije dogodilo. Mi smo 2007. dobili sanaciju prostora na način da je to pretvoreno u eksploataciju. Država je tada reagirala na način da je zaustavila te radnje, ali smo mi otad na tom prostoru dobili hrpu troske i otpada. Kada smo vidjeli da se godinama ništa ne događa, pokrenula se inicijativa iz općine s raznim dopisima prema ministarstvima, ali tek 2015. je ministarstvo donijelo odluku da se ide u drugu sanaciju, a ni druga sanacija se nije provela do roka, do 2019., prisjeća se Tonči Bauk, načelnik općine Dugi Rat.
- Razočarani smo i uznemireni jer se ovdje radi o našim životima, zdravlju i vrijednosti naše imovine, jer se radi o turističkom području s potencijalom koji već dugo leži. Ovdje se ne radi samo o investiciji, ovdje se radi o rješavanju ozbiljnog zdravstveno-ekološkog problema - ističe Ivana Pločkinić iz građanske inicijative za Dugi Rat.
U nastavku članka pogledajte nekoliko video snimki priloga HTV-a crnoj točki Jadrana, o našem od države davno zaboravljenom Dugom Ratu. Gdje su nestale "plave" vertikale...
 
Udruga Split Tech City organizirala u Ljetnom kinu Bačvice u Splitu 14. i 15. rujna Festival tehnologije i poduzetništva, koji je na jednom mjestu okupio sve one koji su željeli aktivno sudjelovati u jačanju lokalne tehnološke zajednice, piše Jutarnji List.
Posjetitelji, među kojima su IT poduzetnici iz Splita i drugih mjesta, kao i studenti, imali su priliku poslušati uspješne priče lokalnih poduzetnika kroz predavanja i panel rasprave, ali i učiti iz njihovih grešaka. Ujedno to im je bila lijepa prilika za druženje, te međusobnu razmjenu znanja, iskustava i kontakata za buduću suradnju.
- "Greške se kod nas ne spominju često, ali i one su sastavni dio svakog uspjeha. Svi mogu učiti na greškama drugih" - kazao je Toni Trivković, predsjednik i osnivač udruge Split Tech City pojašnjavajući zbog čega je u program Festivala tehnologije i poduzetništva uvršten FuckUp panel na kojem su o počinjenim greškama i naučenim lekcijama govorili danas uspješni IT poduzetnici Ante Dagelić (GetByBus), Damir Seferović (Include) i Marko Smoljo (Parklio). Panelisti su naglasili i kako nema smisla bojati se grešaka.
- "Svaka će se greška prebroditi kako bude moguće. Jedini neuspjeh je ne pokušati. Ako imaš ideju, pokušaj” - poručuju mladima, budućim poduzetnicima..
 
U utorak, 14.09. je u Omišu u hotelu Plaža održana burna rasprava uz prezentaciju turističkog projekta u Dugom Ratu, gdje su predstavnici engleskih investitora napokon detaljnije predstavili prijedlog turističkog projekta na području bivše tvornice Dalmacija u Dugom Ratu. Brojni građani su došli na javnu raspravu, mnogi i na poziv Građanske inicijativa ZA Dugi Rat koja je preko društvenih mreža pozivala građane uz napomenu "da će se izložiti projekt kojim će se prodavati magla". Netom nakon predstavljanja projekta uslijedila je burna rasprava, piše Dalmacija Danas.
- "Žalosno je da nakon 12 godina ponovno imamo istu koncesiju za projekt. Ne vidim ovdje rješenje problema. Ovo idejno rješenje koje izgleda kao vojno odmaralište neće proći u lokalnoj upravi. Sanacijskim programom 2015. godine mi smo morali ukloniti ovaj otpad s našeg dvorište i krenuti s projektom do 2019. godine. Investitor to nije ispoštovao. Ne vjerujem da će projekt ponovno krenuti i da ćemo mi imati novi slučaj”, kazao je Tonči Bauk, načelnik Općine Dugi Rat, te je nastavio: - “Mi se borimo za ovo područje jer nagodba još nije završena. Mi ćemo upirati, jer ne vidimo kraj ovom procesu koji traje 15 godina. Stanovnici Općine Dugi Rat ne mogu više pognute glave šetate mjestom. Moramo sanirati prostor ‘Dalmacije”, zaključio je Bauk.
Mještani Dugog Rata još su prije nekoliko dana otvoreno p(r)ozvali državu da hitno krene u sanaciju prostora bivše Tvornice Dalmacija Dugi Rat, gdje leži opasan otpad. Kako je prošli tjedan izvijestio načelnik Općine, stanovnici to žele što prije, a prije nekoliko dana u Dugom Ratu se održao kvalitetni i iznimno posjećni Okrugli stol na tu temu.
Stručnjaci, sudionici Okruglog stola, su upozorili da je, prema nalazima Ministarstva zaštite okoliša prije deset godina, na području bivše tvornice opasan otpad koji sadržava krom 6 i policikličke ugljikovodike. Investitorova tvrtka “Projekt Uvala”, koja je insolventna i ispunjava sve uvjete za stečaj, preuzela je obvezu sanacije prostora, no godinama se ništa ne miče s mrtve točke. “Projekt Uvala” na području bivše tvornice želi izgraditi turistički kompleks s marinom, no lokalna ga zajednica više ne dočekuje raširenih ruku. Odlukom Vlade 2017. godine naložena je prodaja ostatka zemljišta u državnom vlasništvu toj tvrtki, koja nije realizirana jer tvrtka nije platila dogovoreni iznos, niti je platila kaznu za nelegalnu eksploataciju zemljišta, tako da se poučeni iskustvom građani, stručnjaci i lokalna vlast toj prodaji ostatka zemljišta u državnom vlasništvu danas oštro protive, te opetovano predlažu vladi da to zemljište prepusti Općini Dugi Rat...
Snimku prezentacije "Projekt Uvale" za područje bivše tvornice u Dugom Ratu pogledajte u nastavku članka...
 

Korenat Point 2021: Prilika za novi početak?

Bio je to lijepi svibanjski dan Ljeta gospodnjeg 2008. kada se u Splitu, takoreći na Rivi, svečano otvorio marketinški ured projekta "Korenat Point Resort" koji je trebao naše malo post-industrijsko mjesto ucrtati na turističke mape Mediterana. Bio sam tamo i sve je tog svibnja odisalo nadom i optimizmom. Investitori iz "Landmarka" i "Projekt Uvale" najavili su ambiciozni turistički projekt koji je prostor bivše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat trebao prenamjeniti u ugodnu destinaciju za turistički odmor, zabavu, opuštanje i provod.
Od projekta koji se reklamirao i po zračnim lukama diljem Europe, nažalost, do dana današnjeg realizirano je samo "rudarenje", odnosno frakcioniranje tona šljake u potrazi za vrijednim sirovinama, a nije da ih 80-ak radnika Colliga, mahom dugoraćana, bivših radnika tvornice, nije pronašlo, marljivo odvojilo od šljake, spakiralo u vriće koje su na tržištu sekundarnih sirovina željeza i njegovih slitina tada išle "kao alva". I trajalo je to neko vrijeme, dok nije sve naprasno zaustavljeno nakon promjene vlasti, duga je to priča već na ovim stranicama "stoput ispričana", da bi od tada dugoračani umjesto saniranog terena u amanet dobili novo brdo šljake i jezera u kojima je "utopljena" sva nada i optimizam da bi se ne više napravio taj "fantomski" turistički projekt, već barenko sanirao onečišćeni industrijski prostor bivše tvornice koji i dan danas prijeti zdravstvenom ugrozama mještanima Dugog Rata.
Kasniji dogovori resornih ministarstava, DORH-a i investitora nisu ispoštovani, investitor nije u dogovorenom roku (do kraja 2019.) sanirao teren, nije ni platio kaznu za nelegalno eksploatiranje terena umjesto njegove sanacije, a čak nije ni platio RH dogovoreni iznos za prostor tzv. "javnog dobra" kojeg je tražio da okrupni prostor za "investiciju". Preostali prostor pomorskog dobra ionako se ne može kupiti od RH već samo koristiti kao koncesionar. U međuvremenu ni resorno ministarstvo nije poduzelo ništa glede pokretanja sanacije, a ni bivša lokalna ni županijska vlast se nije pretrgla da to promijeni. Čuvene stranačke vertikale koje se penju sve do plavog Mjeseca i ovdje su zakazale..
S novim lokalnim izborima i nova vlast, pogotovo novi načelnik, te lokalne inicijative i udruge građana, kreću aktivnije u ovu problematiku. Prije par dana u njihovoj organizaciji održan je okrugli stol za najširu javnosti na kojem su prezentirane mogućnosti održivog razvoja i korištenja sredstava EU fondova za sanaciju područja bivše tvornice Dalmacija Dugi Rat, koji je izazvao velik interes građana i medija, a na kojem je naglašena važnost i nužnost većeg uključivanja i sudjelovanja lokalne zajednice u ovom iznimno važnom procesu definiranja budućeg modela razvoja ovog našeg područja. Naravno preduvjet i "nulta točka" svih daljnjih koraka je saniranje ozbiljno onečišćenog bivšeg industrijskog područja, pri čemu privatno vlasništvo nad dijelom lokaliteta ne sprječava i ne odgađa nuždu sanacije, kako je objašnjeno na raspravi na Okruglom stolu. Općina Dugi Rat može pristupiti projektu sanacije koristeći sredstva koja su joj na raspolaganju kroz EU fondove, posebno ITU mehanizam u novom EU proračunskom razdoblju od 2021. do 2027.

U utorak, 14.09.2021. predstavnici investitora napokon će najširoj javnost izložiti projekt u Dugom Ratu na tribini koja će se održati u kongresnoj sali hotela "Plaža" u Omišu s početkom u 9:30 sati, pa ako Vas zanima i ako imate vremena svratite se napokon upoznati s idejama i prijedlozima investitora.
Radnom narodu ostaje pričekati snimku sjednice koja će se moći pogledati na popularnom TV Dugi Rat jubito kanalu.
Oprezni optimisti, poput doljepotpisanog, nadaju se da je ovo prilika za "restart" projekta, odnosno prilika za novi početak i pravo, uvažavajuće, suradničko javno-privatno partnerstvo u osmišljavanju novog "Dugog Rata v2.0", iskoraka koji bi mogao obilježiti idućih 50-ak ili više godina u razvoju našeg mjesta. Naravno, nulti preduvjeti za ovakav oprezni optimizam je bespogovorno i hitno saniranje terena bivše tvornice od strane investitora te prepuštanje prostora "javnog dobra" lokalnoj samoupravi, tj. Općini Dugi Rat od strane Vlade RH. Jer svi dobro vidimo, na primjerima Sanadera, Vidoševića, Bandića, Posavca.., kako to završi kad se "više" instance brinu o životnim interesima malog čovjeka.
 
Mještani Dugog Rata vjeruju da ih nerad državnih institucija i Ministarstva zaštite okoliša polako truje.  Nije to ni čudno kad više od deset godina žive s tonama potencijalno opasnog otpada nabacanog odmah uz more, između stambenih zgrada, terena za boćanje, autobusne stanice i automobilima zagušene Jadranske magistrale. Ostaci su to srušene tvornice ferolegura Dalmacija. Radi se o otpadu koji je davno trebao biti saniran, ali nije.
Ministarstvo zaštite okoliša obvezalo je tvrtku Projekt uvala u vlasništvu malteške firme Topaz Limited da saniraju to područje. Oni su otkupili parcele bivše tvornice i na njima najavili napraviti ogroman turistički kompleks uz obećanje da će površinu očistiti do 2019. godine po ovom sanacijskom programu.
Ali nisu. Kolike su uopće šanse da to učine, dovoljno govori podatak da je tvrtka Projekt uvala u međuvremenu završila u milijunskim gubicima i ispunila uvjete za stečaj. Sanacija otpada iziskivala bi, tvrde stručnjaci, milijunske troškove.
Nakon što tvrtka nije ispoštovala ugovor koji ju je obvezao na sanaciju do 2019. godine, Ministarstvo je trebalo uzeti stvari u svoje ruke i naći novu firmu, koja bi sanaciju obavila na trošak Projekt uvale. Od tad su prošle tri godine. Ako pitate Dugoraćane, nije se napravilo ama baš ništa. S prozora vide da je situacija ista.
Ministarstvu zaštite okoliša uputili smo upit namjeravaju li jednoga dana sanirati ostatke tvornice za koju građani vjeruju da ih truje, no iz Zageba još nema ni maila ni razglednice. Puno pitanja za ministra Tomislava Ćorića imaju mještani i Općina, koji su u četvrtak, 9.9. organizirali okrugli stol na ovu temu..., piše Andrea Topić na stranicama portala Index.hr. U nastavku članka pogledajte snimku okruglog stola s TvDR ...
 
Sto pedeset stanovnika Dugog Rata pozvalo je državu da hitno krene u sanaciju prostora bivše tvornice Dalmacija Dugi Rat, gdje leži opasan otpad, izvijestio je u petak priopćenjem načelnik te općine Tonči Bauk pošto je sinoć u toj općini o tome održan okrugli stol. Poziv su uputili s okruglog stola koji je sinoć u središtu mjesta okupio mnoge stručnjake, od stručnjaka vezanih za pravo i okoliš, do onih za turizam, arhitekturu i urbanizam, piše T-Portal.
Građanska inicijativa ZA Dugi Rat upozorila je da je, prema nalazima Ministarstva zaštite okoliša prije deset godina, na području bivše tvornice opasan otpad koji sadržava krom 6 i policikličke ugljikovodike. Takva troska nastala je nelegalnim radnjama tvrtke Projekt uvale. Tvrtka, koja je insolventna i ispunjava sve uvjete za stečaj, preuzela je obvezu sanacije prostora, no godinama se ništa ne miče s mrtve točke, navodi se u priopćenju. U priopćenju se ističe kako je odlukom Vlade 2017. godine naložena prodaja ostatka zemljišta u državnom vlasništvu toj tvrtki te da se građani, stručnjaci i lokalna vlast tome oštro protive.
Pravnice udruge Sunce Ivana Krstulović Baković i Hajdi Biuk te inženjerka Blanka Rakuljić izvijestile su građane da je od 2019. godine ovlaštenik sanacije Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.
- "Privatno vlasništvo nad lokalitetom ne sprječava i ne odgađa nuždu sanacije. Općina može pristupiti projektu sanacije koristeći sredstva koja su joj na raspolaganju kroz EU fondove, posebno ITU mehanizam u novom EU proračunskom razdoblju od 2021. do 2027." - istaknula je stručnjakinja za EU fondove i održivi urbani razvoj Ivana Katurić.
Tvrtka Projekt uvala na području bivše tvornice namjerava sagraditi turistički kompleks, no lokalna ga zajednica više ne dočekuje raširenih ruku, tvrdi se u priopćenju...