Više od sedam tisuća stanovnika općine Dugi Rat više ne može računati na autobuse JP Promet, piše Dalmatinski portal. Općinsko vijeće općine Dugi Rat izglasalo je prošli tjedan da neće ovlastiti načelnika Jerka Roglića na potpisivanje novog desetogodišnjeg ugovora o financiranju Prometa s 1,25 milijuna kuna godišnje. Razlog je isključivo financijske naravi. Roglić kaže da su dosad Prometu godišnje plaćali 350 tisuća kuna, a da im je ovaj novi zahtjev - 1,25 milijuna kuna godišnje - jednostavno preskup.
- "Mi nismo suvlasnici JP Promet. Svih ovih 17 gradova i općina koje su potpisale ugovor, oni su u vlasničkoj strukturi i dijele i dobit i gubitak. Ne znam uopće koliko je zakonski ispravno da mi potpisujemo takav ugovor, a nismo suvlasnici. Postoje i drugi prijevoznici koji su se nama isto javili, a prevoze naše putnike i učenike. Rekli su: "Financirajte onda i nas." Vjerujemo da ćemo riješiti problem prijevoza putnika i da ljudi neće biti zakinuti. Žao mi je što je tako moralo biti i što JP Promet više neće voziti za Dugi Rat', kaže Jerko Roglić. Umjesto Prometa, prijevoz bi trebala preuzeti tvrtka "Dalmatinac" iz Sumpetra.
 

O internetu stvari na FESB-u

Internet stvari, Internet of Things (IoT), kao industrija budućnosti, omogućava povezivanje svakodnevnih uređaja putem Interneta, ali i njihovu kontrolu, praćenje istih i pružanje naprednijih usluga. U sklopu međunarodne konferencije o pametnim i održivim tehnologijam "SpliTech 2019", na splitskom FESB-u u petak, 21.lipnja 2019. će se održati skup "IoT Day" s ciljem povezivanja IoT tvrtki, startupova, fakulteta, studenata, znanstvenika te svih geekova i zaljubljenika u IoT kako bi podijelili svoje znanje, iskustvo i viziju o tehnologiji, rješenjima i poslovnim prilikama vezanim uz IoT. Sve zainteresirane očekuje niz predavanja, radionica kao i izložbeni prostor na kojima će se, u opuštenoj atmosferi uz piće, hranu i nagrade, imati priliku upoznati s najnovijim IoT idejama i projektima stručnjaka iz tvrtki Rimac, Parklio, Ericsson, Špica, Co.m.media, Selmet, BLE-Bricks, STMicroelectronics, SensorID, WebElettronica, Engineering, NVIDIA, e-Radionica i druge. Osim toga, imat ćete priliku upoznati i lokalne ekipe, FESB Racing i Flow Design Team te najbolje projekte ICT Županija startup natjecanja. Osiguraj svoju besplatnu ulaznicu ovdje.
 

Ususret 18. Ivanjskim večeri u Slimenu

Ove godine Ivanjske večeri u Slimenu ulaze u svoje punoljetno razdoblje. Otvorit će ih i zatvoriti svojim najnovijim ostvarenjima omiški teatar "Mali princ" u produkciji Centra za kulturu Omiš. Najprije u subotu 15. lipnja u 20.30 sati, nakon kraćeg protokola otvaranja, na Graninom viru uz rijeku Cetinu, gdje su se i proteklih godina održavali programi, izvest će Klitemnestru, kazališnu predstavu autora Marijana Matkovića. Monodrama u izvedbi dramske umjetnice Ivane Giove Župa i u režiji Petra Buljevića propitkuje položaj žene iz antičke tragedije, ali i svjedoči da se malo toga tijekom povijesti promijenilo. Od premijerne izvedbe 27. svibnja 2018. godine u Ilirskom sjemeništu u Omišu izvedena je na različitim lokacijama kao što su amfiteatar u Saloni (u sklopu Večeri gladijatora i antičkog teatra), u starom selu Jesenice, na Visu, kao i na tvrđavi Mirabela i tvrđavi Fortica na omiškoj Dinari. Na potonjoj je zapravo prvi put izvedena jedna kulturna priredba. Predstava je uz potporu Ministarstva kulture RH i organizaciji društva Hrvata "Tin Ujević" igranai u KULT teatru u Beogradu i Kulturnom centru u Šidu, kao projekt međunarodne suradnje. Zanimljivo će nam biti vidjeti inscenaciju ovog tipičnog kazališnog komada u ambijentalnosti rijeke Cetine.
U nastavku članka saznajte više o programu ovogodišnjih 18. Ivanjskih večeri u Slimenu..
 

Savjetovanje o koncesijama u petak u Splitu

Prvo stručno savjetovanje 'Koncesije i koncesijska odobrenja danas (osnovne sličnosti i razlike) - aktualnosti zakonodavstva i prakse', održat će se u petak, 14. lipnja 2019. godine s početkom u 8:30 sati u velikoj dvorani Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Split (HGK-ŽKS) u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) i Udruge pravnika u gospodarstvu Split (UPGS) te pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) i HGK-ŽKS.  Predviđene teme savjetovanja su 'Postupak davanja koncesija na pomorskom dobru', 'Postupak davanja koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru', 'Sporni aspekti dodjele koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru u upravno sudskoj praksi' i 'Buduće izmjene postupka davanja koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru'. Predavači stručnog savjetovanja su prof. dr. Dragan Bolanča, predsjednik UPGS, dr. sc. Nina Perko, načelnica sektora upravljanja pomorskim dobrom, lučkim i koncesijskim sustavom MMPI, Julija Vladušić, zamjenica Općinske državne odvjetnice u Splitu i Silvio Čović, predsjednik Upravnog suda u Splitu. Cilj savjetovanja je pružiti adekvatne odgovore na aktualnu zakonodavnu aktivnost Republike Hrvatske te dosadašnju praksu u materiji koncesija i koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru.
 

Pokrenut portal Katastar.hr

Novi portal Državne geodetske uprave Katastar.hr u utorak je službeno pušten u rad, a građanima omogućuje da na brz, lak i učinkovit način dobiju podatke o svojoj  nekretnini ili o drugim nekretninama. Portal je prilagođen prikazu na mobilnim uređajima i daje uvid u prostorne podatke na temelju trenutne lokacije korisnika; primjerice informacije o najbližim katastarskim uredima, zemljišnoknjižnim odjelima, ovlaštenim geodetskim izvoditeljima te informacije o katastarskim česticama, uključujući posjed, površinu, oblik čestice, terete i podatke o vlasniku. Osim po osobnoj lokaciji korisnika, objekti se mogu pretraživati i po kućnom broju, adresi, nazivu ulice, toponimu i broju katastarske čestice, a kao podlogu sustav koristi digitalni ortofoto, topografske karte različitog mjerila i Hrvatsku osnovnu kartu (HOK) na kojima se prikazuje digitalni katastarski plan.
 

Krenuo splitski metro, vozit svakih 20 minuta

Prva vožnja gradskim vlakom u Splitu od Kopilice do Trajektne luke startat će u utorak, 11. lipnja 2019. godine u 10:11 sati, objavili su iz Banovine. Kako piše Slobodna Dalmacija, metro će Gradsku luku povezivati s Kopilicom i obrnuto, a svaka vožnja trajat će po četiri minute. Ukop podzemne željeznice izgrađen je pred više od 35 godina u dužini od 2 km. Radilo se tada o vizionarskom projektu koji je trebao inicirati ostvarenje mnogo ambicioznijeg plana o splitskom metrou, a koji u Lijepoj Našoj još uvijek čeka to ostvarenje.
Jednog lijepog dana rješenje bi trebalo uključiti prigradsku željeznicu koja bi trebala biti dvokolosiječna, elektrificirana i prometovati na relaciji Split (željeznički kolodvor), Solin, Kaštela, Zračna luka do Trogira. Svakih nekoliko kilometara trebala bi biti stajališna postaja, a spomenutom dionicom bi prometovali moderni električni vlakovi, kakvi prometuju diljem Europe u gradovima koji imaju izgrađen metro.
No vratimo se mi u sadašnjost, u vrijeme svakodnevnih cestovnih gužvi po Gradu, kad ne možeš doći do Gradske luke, a gužvetine od Trogira i Omiša prema Gradu i obrnuto da i ne spominjemo. Splitski metro će voziti svakih 20 minuta, a karta košta 11 kuna i vrijedit će i za autobuse "Prometa", za prvu zonu. Eto, od sutra Split neće više biti jedini grad na svijetu koji ima izgrađen metro, a kojeg ne koristi. Eppur si mouve! (Ipak se kreće.)
 

Radovi u polju u lipnju

Lipanj:
- branje trešanja
- bacanje zaperka na lozama, ćiščenje loza
- takjanje, vezanje, polivanje i raskopavanje loza
- povrtralstvo, održavanje vrta
- sijanje rasoda, glavatog kupusa i raštike..
Spiza:
- šalša
- manisra u suvo s šalšom
- pohane tikvice i balancane
- janjetina s bižima
- razne salate, pomidori, kukumari, paprike, zelene salate i sl.
- manistra s krumpirima, manistra na pjuvaćku
- razne juhe s povrćem
- krumpiri na salatu
- zeleni fažol na salatu
- blitva na ulje
- glavati kupus na ulje
- peke s mladim krumpirima
Voće:
- trešnje
- višnje
- kupine
- rano grožđe
- breskve
- smokva, mletkinja i petrovača
- dinja i mlun
 

Međunarodna investicijska konferencija u Splitu

U Splitu se 31.05.2019. i 01.06.2019. održava 1. Međunarodna investicijska konferencija, dvodnevni događaj s posebnim naglaskom na različite načine ulaganja u Hrvatsku i regiju jugoistočne Europe. Konferencija je namijenjena svima onima koji planiraju ulagati ili investirati u velike ali i male projekte, kao i onima koji traže adekvatnog investitora za svoj poslovni projekt. Na konferenciji će se održati niz predavanja te okrugli stol na kojem će govoriti i prezentirati svoja iskustva osobe iz svijeta investicija i strategije te će se raspravljati o pitanjima koje su danas prioritet u domeni investiranja u Hrvatskoj, neke od tema su: Globalni investicijski trendovi, Što se događa u jugoistočnoj Europi?, Što investitori traže?, Investicijske prilike u Hrvatskoj? Hrvatska kao jedna od najboljih destinacija za turistička ulaganja, Digitalna transformacija i ulaganje u digitalizaciju i dr. Konferenciju će otvoriti prof. Jeroen de Flander (iz Bruxellesa), jedan od najutjecajnijih svjetskih mislilaca o implementaciji strategije.
 

Priča o jednoj tvornici

Stvarno nema smisla trošiti vrijeme na kukanje kako je u Hrvatskoj teško, gotovo nemoguće, dobiti posao plaćen toliko da se od njega može pristojno živjeti, kako je nemoguće poslovati, kako je birokracija sve zablokirala, kako su nas nemoralni i nesposobni političari odavno pretvorili u robu koja malo vrijedi jer je stalno pred istekom roka, ali taj rok nikako da istekne jer se pomiče od jednog do drugog izbornog ciklusa, pa kad se približe izbori odjednom i “škartu” skoči cijena. Kukanje je investicija vremena i energije osuđena na bankrot... Uostalom, znamo i bez kukanja kako je u Hrvatskoj. Otprilike onako kako je opisano na početku.
Vrijeme je, ipak, da prestanemo gledati u političare kao u neke svemoguće likove na Olimpu i proklinjati pri svakom pogledu na njih zlu sreću što smo izvukli baš ovakve kakve imamo. Vrijeme je da prestanemo uzimati njih kao alibi zbog čega se ništa ne mijenja i zbog čega ne živimo bolje. Jer, nije istina da samo o politici ovisi kako će nam biti. Politika, to je istina, daje okvir, ali ne propisuje kakav ćemo sadržaj mi u njega staviti. A da na taj sadržaj možemo itekako utjecati i mi sami, te da je potpuno promašena teza da pojedinac ne može ništa ako sustav ne funkcionira, pokazuje priča o Varteksu i Nenadu Bakiću. A to je samo jedna od priča o jednoj drugačijoj i boljoj Hrvatskoj koja živi tu pokraj nas... Zahvaljujući Nenadu Bakiću, dakle, Varteks doživljava renesansu, a on, pak, uči cijelo društvo, barem one koji žele učiti, da odgovoran, usredotočen i hrabar pojedinac može donijeti promjenu, piše Mladenka Šarić na stranicama portala OneNastupaju.hr. Pročitajte..
 

8. Shift konferencija

Brojni domaći i strani IT-evci i rezervirali su dva dana pri kraju svibnja za uživanje u najvećoj developerskoj konferenciji u jugoistočnoj Europi. Riječ je, naravno, o splitskoj Shift konferenciji, čije se osmo izdanje održava 30. i 31.5.2019. u hotelu Radisson Blu, piše portal Split tech city. Vjerna publika, koja je već navikla na inspirativne govore i korisne radionice iz različitih tehnoloških područja, ni ove godine nije ostala uskraćena za vrhunske predavače iz nekih od najrazvijenijih IT tvrtki diljem svijeta. Između ostalih, u Split dolaze stručnjaci iz Microsofta, Minecrafta, New York Timesa, Xboxa, Googlea, Mozille, Amazona... Eminentna developerska imena demistificirati će struku i pružiti intiman pogled na ovo, u svijetu i dalje deficitarno, zanimanje. Kako objašnjava organizator Ivan Burazin, ujedno i osnivač tvrtke Codeanywhere, pod čijim se patronatom nalazi Shift konferencija, ove će se godine nastojati pružiti sasvim svjež uvid u svijet developera i detaljnije proniknuti u njihovu branšu: "Bit će govora i o zadnjim trendovima u svijetu tehnologije, kako po pitanju programiranja i pisanja kodova, tako i vezano za završne proizvode. Neće se zaobići ni teme poput blockchaina, open source tehnologije i e-trgovina". Vidimo se na Shiftu!
 

Hotel Nestos na Dućama

Neće proći dugo dok u svakom naselju u Dućama ne osvane hotel. Lani je između Luke i Rogača iznikao veliki "terasasti" hotel Plaža Duće, već godinama Golubinku krasi hotel Damianii, a s prvim danom lipnja na Rogaču se prvim gostima otvara i hotel Nestos, točnije Bluesun hotel Nestos, kojeg je vlasnik, obitelj Milavić iz Duća, iznajmila na 10 godina hotelskom lancu Bluesun Hotels & Resorts.
Svega desetak metara poviše danas spore i ljeti prometom zakrčene ceste te slavne kilometarske pješčane plaže na Dućama, jednog od turističkog simbola općine Dugi Rat, u tri zgrade na Rogaču, međusobno povezane "mostovima", smjestio se najmlađi član hotelskog lanca, prvi boutique hotel s četiri zvjezdice u turističkom carstvu Jake Andabaka, hotel Nestos, koji ime može zahvaliti antičkom nazivu za rijeku Cetinu, s 25 soba i 6 apartmana, wellnessom & spa, vanjskim grijanim bazenom, (Viktorijan?) barom i a la carte restoranom "The River" čiji je meni, temeljen na lokalnoj gastronomiji, osmislio Tomislav Kožić, šef kuhinje Bluesun grupacije, piše portal HRTurizam.hr. Hotel će biti otvoren do 31.listopada, a tko zna, možda i duže ako se sezona produži i gosti ne odlepršaju doma s prvim lastavicama.
Duće su dobile novi hotel, mještani naposljetku još jedno lijepo mjesto za popiti kavu i podružiti se, a neposredno susjedstvo na Rogaču povratilo je svoj mir, tišinu i spokoj prestankom buke s gradilišta, koju je bilo teško objasniti vjernim gostima svojih apartmana u predsezoni i posezoni.
A što će dogodine osvanuti na Vavlju, na prostoru bivših odmarališta iz bivše države, a što na Glavici i dalje prema Ribnjaku i drugoj strani Cetine nije teško pretpostaviti. Za razliku od Dugoratskog "Sinaja" i Korenat Point Resorta na čijim će se piramidama šljake i ovog toplog ljeta sunčati samo lijeni dalmatinski galebovi pred penzijom koji se još samo vesele "pučinskoj gozbi" nakon marende i ručka dugoraćana, te pokoji dokoni engleski čudnovati kljunaš koji poput Godota čeka na ukazanje Gorana Marića.
 

Radionice u PICS-u: Internet marketing

Nakon što se postavili web stranicu vaš, posao tek započinje jer na web stranicu treba privući posjetitelje. Kako to učiniti pomoću trenutno dvije najveće oglašivačke platforme – Google i Facebook? Tražilica Google najveća je i najpoznatija tražilica na svijetu. No, tražilicu Google koriste mnogobrojni oglašivači  za svoje proizvode i usluge. Kako pomoću tražilice Google učiniti svoj proizvod ili uslugu vidljivom? Najpoznatiji fenomen današnjice definitivno je društvena mreža Facebook. Osim za objavljivanje statusa i slika s tuluma, Facebook se može iskoristiti i za marketing i komunikaciju s klijentima.  Kako pomoću društvene mreže Facebook komunicirati s kupcima? Ako Vas zanimaju ova i slična pitanja radionica o Internet marketingu će vam sigurno ponuditi odgovore, kada praktično i sami isprobate tehnike i načine rada za savladavanje ovih problema, vođeni rukom iskusnih predavača iz tvrtke Escape d.o.o.  Radionica "Internet marketing" će se održati tijekom svibnja u prostorijama županijskog Coworking i predinkubator prostora - PICS na FESB-u (Ruđera Boškovića 32, III.kat ulaz izvana, zapadno), a namijenjene su malim i srednjim poduzećima (1 predstavnik po MSP-u). Za radionicu je planiran tjedan dana održavanja (5 dana po 4 sata), a prijaviti se možete ovdje.
 

Startup Europe Regatta

Startup Europe Regatta, dvodnevni je događaj s idejom spajanja i interakcije tvrtki iz IT svijeta, sporta, investitora i široke publike, koji će se održati u Splitu, 22. i 23. svibnja 2019. u organizaciji klastera "Pametan otok" i Jedriličarskog kluba "Podstrana" s partnerima projekta Splitsko-dalmatinske županije - ICT Županija Splitsko-dalmatinske županije te Adria Yachting i NauSys. Prvog dana (22.5.) na Rivi će se u sklopu "Startup Riva Public Pitcha" predstaviti pet startupova dok će ostali sudjelovanjem u popratnim događanjima imati direktan kontakt s potencijalnim investitorima i partnerima iz srednjeeuropskog okruženja. Na panelu otvorenom za javnost raspravljat će se o raznim poslovnim temama, među kojima i o temi Fintecha. Drugog dana (23.5.) održat će se regata u Bračkom kanalu, ispred Splita i Podstrane i na kojoj će sudjelovati startupovi, investitori, sponzori i partneri u dva natjecateljska plova. Pobjednički tim dobit će priliku jedriti s nekim od investitora. Uz to, održat će se i zatvoreni događaji samo za registrirane sudionike kako bi se u ležernoj atmosferi ostvarili novi kontakti potencijalnih ulagača, partnera i startupova. Prema riječima inicijatora i suorganizatora Startup Europe Regatte Frane Šesnića, uz naglasak na umrežavanje i komunikaciju kroz popratna događanja te samu regatu kao glavnu atrakciju, jedan od razloga iniciranja skupa je i skoro predsjedanje Hrvatske Europskom Unijom u prvoj polovici 2020. godine za kada se planira drugo izdanje Startup Europe Regatte, piše (i) u jedrenje informatičara dobro upućeni Dalmatinski portal.
 

Natječaj za zakup kavane Maestral, peti pokušaj

Dakle, opet se daje u najam atraktivni poslovni prostor bivše kavane "Maestral" u Dugom Ratu, Jadranska 16, za obavljanje ugostiteljske djelatnosti (djelatnost pripreme i usluživanja pića i hrane), ukupne površine 238,66 m2 (od čega 120,60 m2 zatvorenog prostora, 24,10 m2 podruma te 93,96 m2 terase). Trajanje zakupa je opet na 5 godina, unatoč tome što ovaj rok, poduzetničkim očima očito "prekratak", bio ponajveći uzrok što su propali prošli natječaji.
No izgleda da je rok od 5 godina zakonsko ograničenje, te da će se zajmoprimcu koji uredno izvršava svoje obveze zakup po isteku produljiti na dodatnih 5 godina. Smanjena je i cijena mjesečne zakupnine koja sada iznosi 4.792 kn.
Poslovni prostor daje se u zakup u viđenom stanju pa je zakupnik dužan poslovni prostor o svom trošku urediti i privesti ugovorenoj namjeni, te se potpisom ugovora o zakupu odriče prava primjene instituta stjecanja bez osnove i poslovodstva bez naloga. Po izvršenim radovima, ulaganja u prostor kojim se u znatnoj mjeri povećava njegova vrijednost priznati će se zakupniku u visini kako to odluči općinski načelnik, a na način da se ista prebijaju s dijelom iznosa mjesečne zakupnine.
Tekst javnog natječaja možete pronaći ovdje, a sve informacije vezane uz natječaj mogu se dobiti radnim danom od 8 do 15 sati u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Dugi Rat ili na tel. 021/734900 i 021/735291. Najavom na gornje kontakt brojeve zainteresiranima će se omogućiti pregled poslovnog prostora i uvid u idejni projekt i troškovnik radova.
Rok za podnošenje pisanih ponuda je 20. svibnja 2019. godine do 14 sati. Ponude će biti javno otvorene 21. svibnja 2019. godine s početkom u 12 sati u prostorijama općinske vijećnice, Poljička cesta 133, 21315 DUGI RAT (ulaz sa Trga). Otvaranju ponuda mogu pristupiti ponuditelji ili njihovi ovlašteni predstavnici uz predočenje valjane punomoći. Općinski načelnik zadržava pravo da po provedenom natječajnom postupku ne izabere najpovoljnijeg ponuditelja.
Tko zna, možda ova ljetna sezona za kavanu "Maestral" i nije još propala. Dugoraćki ljubitelji druženja uz kavu, ćakulu, fjaku ili novine ili pak guštanja u dobrom roštilju.. i dalje ne gube nadu. Turiste koji pošteni topli obrok već godinama u Dugom Ratu nemaju gdje u željeno vrijeme pojesti, da i ne spominjemo. Naše malo turističko mjesto Dugi Rat jednostavno vapi, pogotovo ljeti, za mirnim "kutićem" gdje će se moći pojesti kvalitetan i ukusan obrok ili pak popiti odličnu kavu "s ladnim mlikom" i pogledom s nekad reprezentativne terase pune smišnica i lokalnog svita..
Ima li tko poduzetan i radišan uhvatiti se novog ugostiteljskog izazova u mjestu koje se (zimi) užasava i zalaska sunca?
 

DUMP Days 2019.

ICT Konferencija "DUMP Days", koja već četvrtu godinu za redom okuplja hrvatsku IT zajednicu i nudi bezbroj prilika za razmjenu znanja i iskustva te stvaranje novih poslovnih veza, poigotovo mladima, održati će se 17. i 18. svibnja na splitskom FESB-u. Posjetitelji će moći poslušati zanimljiva predavanja stručnjaka o aktualnim Razvojnim (dev), Design & Tech temama. Moći će steći uvid u najnovije tehnologije kroz praktičan rad na radionicama koje vode stručnjaci iz industrije. Konačno, u moderiranim raspravama moći će poslušati različita mišljenja profesionalaca o zanimljivim temama iz svijeta IT-ja. Danas se sve više vidi trend da se mladi zapošljavaju i za vrijeme studija, tako da je sama ideja organizacije konferencije povezivanjem studenata i poslodavaca, kako bi studenti na što lakši način mogli vidjeti koje im se mogućnosti nude, naišla na plodno tlo. Umjesto odlaska "trbuhom za tipkovnicom" u Irsku ili Njemačku, talentirani mladost voljna kontinuiranog učenja ima lijepu priliku ostati kod kuće, ili u Splitu, jer dobrih prilika u lokalnom ICT-ju svakako ima.