Splitska gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija poslala je važnu obavijest uslijed najvljenog zahlađenja koje stiže. Upozoravaju da se zaštite instalacije od niskih temperatura. Obavijest prenosimo u nastavku u cijelosti budući da je i korisnicima omiškog Vodovoda preporučljivo zaštititi vanjske vodne instalacije od niskih temperatura, prvenstveno okno vodovodnog priključka, te instalacije koje su više izložene hladnoći, kao vanjske slavine, cijevi koje su izvan objekata i u negrijanim objektima, kao što su vikendice, garaže, konobe i slično.
 

Ministarstvo turizma dijeli bespovratne potpore

Ministarstvo turizma objavilo je program dodjele bespovratnih sredstava za podizanje konkurentnosti turističkog gospodarstva za 2018., kojim je predviđeno 24,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz državnog proračuna. Sredstva će se kroz niz mjera dodjeljivati za povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj novih proizvoda u destinaciji, održivi razvoj, internacionalizaciju poslovanja, korištenje novih tehnologija i druge aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti turističkog gospodarstva. Sredstava su dostupna subjektima malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge) i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja pružaju ugostiteljske i/ili turističke usluge. Potpore se dodjeljuju u rasponu od  20.000 do  400.000 kuna po projektu, ovisno o svakoj od četiri mjere. Javni poziv otvoren je do 20. ožujka 2018. godine, a cjeloviti tekst programa možete pronaći ovdje.
 

Tinel Meetup: Dear Developer, It Isn’t About You

Nekada je najteže shvatiti da ne razmišljaju svi na isti način, a problemi koji se vama čine izuzetno jednostavni za rješavanje nekom drugom mogu oduzeti nekoliko sati – i obrnuto. Velik je to problem kod stvaranja kvalitetnog korisničkog iskustva bilo na internet stranicama, mobilnim ili desktop aplikacijama koje po definiciji treba biti jednostavno i intuitivno. Stranice ili aplikacije koje vi smatrate genijalnim i izuzetno lakima za korištenje nekom mogu biti noćna mora – tu se prije svega misli na korisnike koji imaju spore internetske veze, starije uređaje ili jednostavno nisu previše upućeni u tehnologiju. Kako misliti na druge – konkretno, na krajnje korisnike – bavit će se deveti Tinel Meetup u prostorijama tvrtke Locastic u Splitu koji će se održati ovoga četvrtka, 22.2.2018., a ugostit će frontend developericu Charlie Owen. Ova Britanka s njemačkom adresom u svom predavanju nazvanom "Dear developer, it isn’t about you" govorit će o tome kako lakše razumjeti potrebe korisnika i prilagoditi stranicu njima, a ne samom sebi. Ako vas zanima ova tema, sve što treba jest prijaviti se na stranicama meetupa i pojaviti se u prostorijama Locastica u četvrtak. Koliko saznaje Netokracija, bit će i torte..
 
Splitsko-dalmatinska županija objavila je Javni poziv udrugama građana i turističkim zajednicama Splitsko-dalmatinske županije na podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva iz Programa potpore turističkim manifestacijama i udrugama za 2018. Prihvatljivi prijavitelji: lokalne turističke zajednice i neprofitne organizacije (udruge građana) od turističkog i općeg značaja za našu županiju. Prihvatljive aktivnosti su (1) Sufinanciranje održavanja manifestacije (troškovi glazbenika, troškovi tehnike, troškovi promocije manifestacije, troškovi učesnika u manifestaciji, ostali troškovi), (2) Sufinanciranje udruge (troškovi provođenja određenog projekta), (3) Izrada promotivnih brošura i promocija manifestacije (udruge) na internetu, (4) Druge potrebe u funkciji održavanja manifestacije, odnosno projekta udruge. Rok za podnošenje prijave je 02. ožujka 2018. Više informacija kao i dokumentaciju natječaja potražite na poveznici.
 
Godišnja porezna prijava podnosi se do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu. Većina građana od prošle godine više ne mora podnositi godišnju poreznu prijavu, jer će njihove porezne obveze obračunavati sama Porezna uprava na temelju prikupljenih podataka iz sustava. Porezna uprava će do 30. lipnja ove godine građanima dostavljati privremeno porezno rješenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak te razlici za uplatu ili povrat poreza. Na to rješenje građani mogu podnijeti prigovor najkasnije do 31.07.2018. Četiri su kategorije poreznih obveznika podnose poreznu prijavu: oni koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti (obrtnici, slobodna zanimanja i ostali obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga), pomorci (članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada), građani za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku u 2016. godini odnosno porezni obveznici koji su lani ostvarili oporeziv dohodak o kojem poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik nije izvijestio Poreznu upravu te porezni obveznici koji mogu ostvariti povrat poreza na temelju poreznih olakšica koje nisu prijavljene Poreznoj upravi. Građani koji žele ostvariti povrat poreza temeljem različitih olakšica za koje Porezna nema podatke, mogu sami odlučiti hoće li je predati. Riječ je o građanima koji imaju određena prava koja nisu navedena u poreznoj kartici: poput uzdržavanih članova obitelji, invaliditeta ili primjerice žive na potpomognutim područjima, a koja nisu naveli na poreznoj kartici (PK).
 

Predstavljen Split Tech City

U Splitu je u WiP coworking prostoru predstavljen Split Tech City, prvo formalno udruženje splitske tehnološke zajednice u koje su uključene tvrtke, pojedinci, udruge, institucije, meetupovi, a koje partnerski podržava i Splitsko-dalmatinska županija. Split Tech City nastavak je predanoga rada splitske tehnološke udruge Startup.hr, koja na potpuno dobrovoljnoj osnovi i uz pomoć vlastitih resursa već 10 godina okuplja splitske IT stručnjake. Do danas je više od 700 pojedinaca povezala s tvrtkama, organizirala više od stotinu meetupova, na desetke besplatnih edukacija i predavanja te Splitu osigurala mjesto na karti europskih startup centara. Jedan od ključnih ciljeva Split Tech Cityja je besplatnim edukacijama, predavanjima i seminarima usmjeravati mlade prema visoko plaćenim tehnološkim zanimanjima te u suradnji s tehnološkim tvrtkama stvoriti uvjete za njihov ostanak u Splitu i Dalmaciji. Uz to, ambicija ovog udruženja je postati konkretna poveznica između akademske zajednice i tržišta rada, podupirati daljnji napredak splitske tehnološke scene, okrupnjivati stečena znanja i nužan iskorak iz lokalnih u globalne okvire.
 
"Hrvatski građani odlaze u zemlje s razvijenom tržišnom ekonomijom i razvijenim poduzetništvom. U zemlje koje su svjesne da se stalno treba mijenjati i provoditi reforme, koje su okrenute budućnosti i nisu zarobljene u prošlosti. Plaće nisu jedini motiv odlaska ljudi, iako su naravno itekako važne. Hrvatski poslodavci svjesni su da bi plaće trebale rasti, ali prostor za rast plaća više nije u tvrtkama. U njima su gotovo sve rezerve iscrpljene. Pravi prostor za povećanje plaća je na rashodnoj strani proračuna, u visokim troškovima države na svim razinama i u nerestrukturiranom javnom sektoru u najširem smislu. Neto plaća hrvatskih radnika zaista nije konkurentna u većini sektora, ali bruta plaća je druga priča. Razlika između onoga što radnik dobiva i što poslodavac plaća jednostavno je prevelika. Trošak poslovanja u Hrvatskoj jednostavno je previsok. Poslovanje otežavaju neprohodna administracija, neučinkovita javna uprava, stalne izmjene zakona i uvjeta, sporo pravosuđe i neujednačene sudske prakse, da ne nabrajam dalje. U takvim uvjetima jako je teško biti konkurentan. Naša inozemna konkurencija ima mnogo bolje startne pozicije, a tržišna utakmica sve je oštrija. Zato treba biti jasno svima – do većih plaća vode reforme i promjene."

   - Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca
 

GAST 2018.

22. Međunarodni sajam GAST Split održati će se u Spaladium areni u Splitu od 28.veljače do 3. ožujka 2018 godine obuhvatit će nekoliko međunarodnih sajamskih događanja: Međunarodni sajam prehrane, Međunarodni sajam pića, Međunarodni sajam hotelske i ugostiteljske opreme,  Međunarodni sajam vina-Dionizijana, sajam kave, sajam namještaja – Furnitura, sajam za turizam-Saturn i sajam slastica. Sajam GAST je vodeći gastronomski i turistički događaj i ključno mjesto susreta brojnih proizvođača i trgovaca iz djelatnosti prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, prepoznat u poslovnim krugovima kao mjesto ugovaranja logistike za turističku sezonu. U sklopu sajma biti će organiziran niz stručnih predavanja, natjecanja barmena, međunarodno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića i svečana dodjela nagrada vinarima i humanitarnih manifestacija.
 
Prije nekoliko tjedana Mate Rimac, vlasnik tvrtke Rimac automobili, pohvalio se novim projektima i najavio kako otvara razvojne urede u Splitu i Osijeku te da su otvorene nove pozicije i radna mjesta u tim gradovima. Rimac automobili i sestrinska tvrtka Greyp (proizvodi električne bicikle) imaju skoro 300 zaposlenih, a zapošljavaju 100+ novih, razvijaju novi automobil, nove bicikle, nove pogonske, baterijske i infotainment sustave (i mnoge druge), rade na velikim projektima za 7 velikih proizvođača automobila, rade na dodatnoj investiciji (uz 30 mil.eura zatvorenih prije par mjeseci) i planiraju gradnju novog, velikog campusa u blizini Zagreba. Paralelno s tim zahuktava se gradnja pogona u Kini za proizvodnju proizvoda za Kinesko tržište, dok će proizvodnja za ostala tržišta ostati u Hrvatskoj. Eh da, traže se zaposlenici za Splitski ured, a oglas je ovdje...
Tonči, vrati se doma, super Hrvoje već kuva paštašutu..
 

Sezonsko sniženje u Galebovim dućanima

Sezona je sniženja, pa valja obavjestiti pučanstvo i o 50 postotnom popustu u dućanima za galebove, a koje se odnosi na odabrane artikle brendova Galeb, Adriatic i GLB. - Odijenite se u tople, udobne i moderne modele donjeg rublja, spavaćeg i vanjskog programa. Zima je toplija s Galebom! - poručuju iz marketinga čuvene omiške tvornice trikotaže. Osim u Galebovim dućanima, do gaća u po cijene možete i preko interneta. Povirite na shop.galeb.hr
 

Stabilno jedino slabljenje jest

Dok zemlje EU bilježe napredak u kvaliteti života svojih građana, zadovoljnih vlastitim životom, standardom, javnim uslugama poput zdravstva, skrbi za djecu. U Hrvatskoj je pala sreća građana i zadovoljstvo životom, za razliku od EU kod nas ne pada broj građana koji ne uspijevaju platiti račune i dugove, na dnu smo EU po neravnoteži između obiteljskog i radnog života. Hrvati nemaju povjerenja u ljude i institucije, javnim uslugama zadovoljni smo manje od prosjeka EU..
Vlast emitira poruke javnosti da je Hrvatska stabilnija nego ikad prije. No svaki objektivni promatrač vidjet će da se u suštini radi o slabosti, ne o stabilnosti. Za početak treba stvari nazivati pravim imenom: slabost nazvati slabošću, a ne stabilnošću, a ovaj povoljan gospodarski trenutak, mirno more jeftinog zaduživanja i globalno rasprostranjenog rasta BDP-a, iskoristiti za strukturne reforme i pametnije pozicioniranje za sljedeću oluju, piše Tomislav Krasnec u svom komentaru na stranicama Večernjeg lista. Ovo je sedam slabih točaka današnje Hrvatske, koje pod hitno treba početi otklanjati..
 
Kad nam stižu obaveze, ne osjećamo se najugodnije. Međutim, obaveze usmjerene na zaštitu okoliša ne smijemo doživljavati kao prisilu. Svaki čovjek mora svjesno podnijeti dio tereta kako bismo osigurali ljudsko zdravlje i sačuvali prirodni okoliš. Posebno važno pitanje je zbrinjavanje otpada koji proizvodi čovjek. Jedan od preduvjeta za očuvanje prirode je pravodobna i kvalitetna informiranost i educiranost građana. Vodič sa korisnim savjetima za odvojeno prikupljanje otpada je Projekt Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada i Udruge gradova u suradnji s Grupacijom komunalnih društava za gospodarenje otpadom, Hrvatskom agencijom za mrežne djelatnosti i Regionalnim centrom zaštite okoliša. Sufinancirano sredstvima javnog sektora, jedinica lokalne samouprave, gospodarstva i drugih pravnih i fizičkih osoba. Služi za edukaciju građana za područje stanovanja. Vodič možete pogledati i preuzeti ovdje!
 

Craft piva na Barila!

Još malo i uživat će mo u ponajboljem pivu u Hrvatskoj i najboljem u Poljicima! Mladi dugoratski pivar Tomislav Raos pokreće svoju pivariju "Barilo" koja se nalazi (radovi su već počeli) takoreći u centru Dugog Rata. Poštujući prirodu i korištenjem samo njenih najboljih, nepatvorenih sastojaka (voda, ječam, hmelj, kvasac..) poduzetni Tomo, nakon godina učenja i eksperimentiranja s sastojcima u svom kućnom "laboratoriju", odlučio je s najširom javnošću podijeliti svoju vještinu stvaranja vrhunskog craft piva. Budući da si gore potpisani utvara da od piva ipak nešto bolje pozanaje vino, pa si kao neznalica ne želi ulaziti ovdje detaljnije u opise i okuse, u jedno je ipak siguran, bez obzira koliko u Tominom Malduku i drugim vrstama craft piva iz "Barila" guštao (čitaj: koliko popio), ujutro nema glavobolje! Provjereno. Više puta. A kažu da valja širiti dobra iskustva..
 

Jubilarni 20. Noćnjak u Vodicama

Jubilarna 20. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2018. održat će se u Hotelu Olympia u Vodicama od 15. do 18. ožujka 2018. godine. Noćnjak godišnje okuplja i povezuje maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, predstavnike resornih državnih institucija, proizvođače i distributere maslinarsko-uljarske opreme, trgovačke i hotelijersko-ugostiteljske kuće, medije, te ostale subjekte vezane uz maslinarstvo i uljarstvo iz Hrvatske i inozemstva. Trodnevni program manifestacije otvoren je za sve zainteresirane sudionike, a sadrži znanstveno-stručna predavanja, brojne radionice i degustacije, sajam maslinarstva i uljarstva, Olio bar te izložbu maslinovih ulja i proizvoda od masline, na kojima se promoviraju i kušaju proizvodi dostavljeni na ocjenjivanje.
 
Udruga maslinara "Paićuša" iz Piska proteklog vikenda organizirala je svoju tradicionalnu manifestaciju ocjenjivanja kvalitete i kakvoće maslinova ulja i konzerviranja maslina na domaći način, POVENJAK 2018. Prošla godina je bila izvrsna godina za maslinare što se vidjelo i kvalitetom 202 uzoraka maslinovog ulja predanog na natjecanje. Maifestacija se održala u hotelu Brzet u subotu, 17. veljače 2018. godine, a druženje maslinara našeg kraja sa svojim gostima iz drugih krajeva Hrvatske, a najviše ih je bilo iz Istre, protegla se na cijeli vikend. U nedjelju su istarski maslinari lijepo ispraćeni ručkom i druženjem sa svojim domaćinima u Dugom Ratu, u popularnoj konobi OPG Konoba Kadić. Službeni dio POVENJAKA 2018. počeo je u subotu u 18 sati degustacijom najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja i konzerviranih maslina na domaći način. Potom se Nedjeljko Fistonić, predsjednik organizatora, udruge maslinara "Paićuša" iz Piska, kratkim pozdravnim govorom obratio prisutnim maslinarima i ljubiteljima maslina i maslinovog ulja, predstavio pokrovitelje skupa, Grad Omiš i TZ Omiš i njihove predstavnike, gradonačelnika Ivu Tomasovića i prvu turističku radnicu Omiša Petru Bartulović. Potom je usljedila dodijela priznanja maslinarima za kvalitetu i kakvoću maslinova ulja i konzerviranja maslina na osnovu provedene analize uzoraka i ocjena Zavoda za javno zdravstvo Split čija se predstavnica također obratila skupu i maslinarima podjelila niz korisnih savjeta i opservacija. Prvak POVENJAKA 2018., prvak ekstra djevičanskih maslinovih ulja je Frane Čikeš iz Žeževice! Viceprvak dolazi iz Istre, iz OPG Lupić, Bale. Treće mjesto ide u Šibenik, u dvore OPG Krešimir Gligić. Osim nagrada za deset najboljih (popis je u nastavku), dodjeljeno je 79 zlatnih medalja, 55 srebrnih i 6 bronačanih medalja za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Nakon svečanog dijela večeri i dodijele nagrada, fešta maslinara nastavila se zajedničkom večerom i plesom uz glazbu uživo do dugo u noć... U nedjelju su domaćini nakon ručka u OPG Konoba Kadić u Dugom Ratu lijepo ispratili svoje drage goste iz najbolje svjetske maslinarske regije - Istre - koje će opet vidjeti uskoro na maslinarskim natjecanjima, druženjima i razmjenom iskustava diljem Istre. Nedjeljnom druženju u Dugom Ratu prisutvovao je i naš načelnik Jerko Roglić. Organizatori iz Paićuše imaju u planu organizacijske iskorake za iduće manifestacije. Lijepo bi bilo kad bi se dogodine opet dio događanja odvijao na području općine Dugi Rat. Maslina imamo, nije sve izgorilo, maslinara također, a ne fali nam ni odličnog lijeka, ekstra djevičanskog maslinovog ulja.. Možda malo volje za druženje?