Gradsko vijeće Zenice na sjednici održanoj 23.02.2017. godine donijelo je odluku o prodaji dječjeg odmarališta u Dućama putem međunarodnog natječaja, piše Dnevnik.ba. Riječ je imovini nekadašnje BiH općine Zenica koja je više godina bila sporna zbog reguliranja imovinsko-pravnog statusa između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Grad Zenica je danas, kao pravni slijednik Skupštine općine Zenica, postao vlasnikom svih nekretnina na kojima je izgrađeno bivše dječje odmaralište, s tim što je dio nekretnina već i uknjižen, dok se oko uknjižbe preostalog dijela, koji se nalazi ispod državne prometnice D-8 (Jadranske magistrale), grad Zenica još spori s RH. Gradski oci Zenice odlučili su prodati zemljište odmarališta u Dućama koje je u bivšoj državi izgrađeno za potrebe školske djece i omladine na zemljištu koje je Općina Zenica od mještana Duća prije 56 godina kupila u tu svrhu, a financiranje izgradnje objekata je izvršeno iz sredstava Zeničkog općinskog budžeta. Godinama je to odmaralište služilo svojoj svrsi, no već dugi niz godina je totalno zapušteno i devastirano te čak i predstavlja opasnost mještanima i turistima. Urbanističkim planom općine Dugi Rat predviđeno je da se na mjestu sadašnjeg odmarališta gradi neki od turističkih objekata visoke kategorije.. Evo još jedne odlične poslovne prilike za investitore u turizam naše male općine da na ovom mjestu krenu u još jedan kvalitetan i održivi iskorak u moderan turizam koji se (napokon) počinje "hvatati" i u ovom našem (k)raju.
 

'Napulj' na našim ulicama zasad je odgođen

"Gradonačelnik Ivo Baldasar i stručne službe su se obvezale da će pokrenuti postupak ishođenja ZABRANE odlaganja otpada iz drugih gradova i općina na Karepovcu, opdnosno raskidanje postojećih ugovora uz mogućnost sklapanja novih s onim gradovima i općinama koji do početka sanacije Karepovca, a najkasnije do 30. lipnja 2017. budu dovozili sortirani otpad.", piše Slobodna Dalmacija o epilogu današnje sjednice splitskog Gradskog vijeća o Karepovcu i njegovoj sanaciji. Što bi značilo zabraniti općini Dugi Rat i gradu Omišu s Poljicima odlaganje otpada na Karepovcu, dok se računi splitskoj "Čistoći" uredno plaćaju po tonama odloženog smeća (štoviše, plaća se još i tzv. eko-renta gradu Splitu te Naknada za sanaciju, dakle čak po tri osnove Grad Split itekako dobro naplaćuje "smetlarinu" susjednim općinama i gradovima za odlaganje smeća na Karepovcu) -  vjerujem da ne treba posebno napominjati. Za par dana imali bi "Napulj" na ulicama! Srećom, naše komunalno poduzeće "Peovica" već je odavno započelo niz projekata u gospodarenjem otpadom (neke projekte i dovršila), a prema prognozama upućenih na ovom našem području 15% otpada se odvojeno prikuplja i sortira, pa valjda nećemo doći pod udar odjedanput agilnih splitskih komunalaca. No daleko da je situacija dobra i kad nas.. Nažalost nije dovoljno da samo komunalno poduzeće (Peovica) poduzme potrebne radnje, potrebno je da svoj obol doda i komunalno redarstvo koje bi trebalo poduzeti, nakon upozorenja, i malo "represivnije" korake spram neodgovornosti pojedinaca, a i u našoj javnosti bi trebao itekako poraditi na "lokal-patriotizmu", pa da svaki kvart naših malih mista malo više povede računa o odvajanju otpada u svom okruženju. A to je proces.. No kako je kampanja za lokalne izbore odavno u tijeku (u Splitu), odjedanput su sve "političke opcije" svijesne velikog komunalnog problema s gospodarenjem otpadom u našoj županiji, problema koji je desetljećima zanemarivan (a sredstva namjenjena za tu svrhu preusmjeravana na druge, mahom populističke, projekte), točnije nizom problema poput sanacije Karepovca, izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom, edukacijom stanovništva o nužnosti odvajanja otpada i izgradnjom održivog sustava gospodarenja otpadom na principima kružne ekonomije, sve nizom problema i izazova koji se ne mogu rješiti preko noći već samo sustavnim planirnjem i radom koji će, znajući nas (stanovnike) i naše (političke) lokalne (i državne) uprave potrajati i puno duže nego županijski HDZ "gradi" Lećevicu.. A da se može, govore iskustva nekih drugih sredina u kojima se krenulo "na vrijeme" a ne u "pet do ponoć".
 

Osvrt na Povenjak 2017.

Slobodna Dalmacija donosi izvrstan zapis Dražena Duila o maslinarskim strahovima i nadama koji su se zgusnuli u jednu večer koja se dogodila u subotu u omiškom hotelu "Brzet", na tradicionalnoj završnici ocjenjvanja kvalitete maslinova ulja i maslina konzerviranih na tradiconalan način koju već 11 godina zaredom, pod nazivom "Povenjak", organizira Udruga maslinara "Paićuša" iz Piska. O konačnom pobjedniku odlučivale su nijanse, istaknula je Zlata Knezović iz splitskog Zavoda za javno zdravstvo koje je provelo kemijske i senzorske analiza svih uzoraka,  tako da su razlike u rezultatima među 10 prvih neznatne. No sasvim je drukčija situacija u kvaliteti maslinovih ulja koje se prodaju u trgovinama. Tamo, ima svega pa čak i toga da u proizvodu deklariranom kao djevičansko ima i rafiniranog ulja. Sasvim druga priča je ulje "malih" maslinara i OPG-ovaca. Prvi u kategoriji esktra djevičanskih ulja je Kalcina Mikele iz Grožnjana. Viceprvak je Dragutin Pjelik iz Biograda, treći je Mario Crnobori iz Medulina, četvrti je OPG Lupić iz Bala, peti je Mate Dušević iz Ražanca, šesti je Mario Vošten iz Sv. Lovreča, sedmi je Ivica Vlatković iz Novigrada, osmi je, opet, Mate Dušević, deveti je opet OPG Lupić, a deseti Anđelko Kuzmanić iz Lokve Rogoznice. Zlatne medalje za ekstradjevičansko ulje dobili su Slavomir Kadić iz Dugog Rata, Josip Kalajdžić iz Splita, Neven Kovačić iz Omiša, Željko Burčul iz Supetra, Nada Eremut iz Žeževice, Osnovna škola Kraljice Jelene iz Solina, Lukša Bratim iz Splita, Jozo Eremut iz Žeževice, Milan Popović iz Zadvarja, Ivan Rebić iz Vinjana Donjih, Nedjeljko Fistonić iz Piska, te Suzana Kalajžić iz Splita, da spomenemo samo neke od dobitnika priznanja na Povenjaku.
 

Sardina Postira proslavila 110. rođendan

Sardina d.o.o., jedna od vodećih hrvatskih tvrtki u sektoru ribarstva i prerade ribe, proslavila je svoju 110. obljetnicu osnivanja u Postirima na Braču gdje je njena priča započela davne 1907. godine. Ovogodišnja obljetnica bila je idealna prilika za obilazak suvremenih proizvodnih pogona čija je izgradnja dovršena krajem 2016. godine puštanjem u pogon sustava za pročišćavanje otpadnih voda koji se bazira na suvremenoj tehnologiji i modernizaciji radnih procesa. Time je finaliziran proces investicije u iznosu višem od 30 milijuna eura, a jednoj od najznačajnih na hrvatskim otocima. Zadovoljstvo postignutim izrazio je direktor Sardine, Mislav Bezmalinović, koji je istaknuo ponos realizacijom ostvarenih planova i pozitivan pogled na budućnost tvrtke te se posebno zahvalio svojim zaposlenicima, a usto istaknuo promotivnu kampanju na nacionalnom nivou koja je u tijeku te najavio nove projekte. Bezmalinović je istaknuo i da Sardina trenutno broji više od 320 zaposlenih, što samo po sebi dovoljno govori o njezinoj ulozi u razvoju otoka Brača i zapošljavanju lokalnog stanovništva.
 

Fornix d.o.o. Dugi Rat

Nastavljam sa svojim "prijedlozima" kandidata za nagrade općine Dugi Rat za 2016. Jedan od mojih favorita za barem plaketu "Grb Općine Dugi Rat" je tvrtka Fornix d.o.o. Dugi Rat koja predođena mladim i poduzetnim direktorom Goranom Sapunarom i marljivim i stručnim radnicima i inženjerima već osam godina postiže izvrsne gospodarske rezultate, a u međuvremenu je od mlade tvrtke s 10-ak radnika izrasla u respektabilnog izvoznika koji u ovoj našoj sredini, jer pogoni tvrtke se nalaze u našoj industrijskoj zoni na Glavici u Dugom Ratu (u bivšoj zgradi "Dalmacija Iskre"), trenutno zapošljava čak 170 radnika koji proizvode i izvoze dijelove za automobilsku industriju. 100 milijuna kuna od izvoza svojh prizvoda ostvarili su u 2016 , a prema udruzi Hrvatski izvoznici bili su među tri najbolja mala izvoznika u 2015. (a po rezultatima ostvarenim u 2016. očekuju prvo mjesto u kategoriji srednjih izvoznika). Usredotočeni su na razvoj i proizvodnju inovativnih profila (TPE profila i koekstrudiranih profila) za europske proizvođače automobila (BMW, Mercedes, Wolkswagen, Peugeot, citroen, Audi, Škoda, Seat,..), kontinuirano ulažu u nove tehnologije, sisteme i postrojenja kako bi mogli pratiti i ispuniti zahtjeve kupaca, ponosni su na svoju obećavajuću tehnologiju proizvodnje brtvi koja trenutno, kažu, nema konkurencije na tržištu, prate i ulažu u nove tehnologije, stječu iskustvo i znanje s različitih proizvodnih polja kao što su razvoj materijala, izrada alata i serijska proizvodnja, nosioci su niza certifikata i ISO standarda u auto industriji, a najviše su ponosni na svoje radnike na četirima ekstruderskim linijama u prostoru ukupne površine 10.000 m2 te na inženjere u proces istraživanja i razvoja koje prate standarde razvoja u automobilskoj industriji. Brzi rast Fornixa svjedoči konkurentnosti i fleksibilnosti tima koji drži do brzine proizvodnje i isporuke te kvalitete, uz moderan pristup radu kako unutar firme, tako i u odnosu s kupcima. A da bi se tako nastavilo i dalje održivo investiraju u daljnju integraciju novih tehnologija i proširenje proizvodnih kapaciteta i proizvodnog asortimana tvrtke ulaganjem u novu proizvodnu tehnologiju u svojoj tvornici na Glavici u Dugom Ratu s ciljem jačanja konkurentnosti na međunarodnom tržištu. Pojekt širenja proizvodnih kapaciteta i asortimana dijelom je financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, točnije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.
Eto, ja nastavljam sa svojim "prijedlozima" kandidata za priznanja i nagrade općine Dugi Rat za 2016. Jer imamo koga pohvaliti i nagraditi.. I nije Fornix ovdje jedini..
 
U sklopu izgradnje prvog dijela Reciklažnog centra Zakučac naše komunalno poduzeće Peovica obavještava cijenjene korisnike da će veliki spremnici za prihvat metala, plastike, plastične folije, stakla, EE otpada i otpadnih guma biti premješteni na donji plato pokraj ulaza, s lijeve strane. Spremnici za glomazni otpad, papir i karton te tekstil ostaju na gornjem platou kao do sada. Preporuka je da se javite djelatnicima Peovice d.o.o. ukoliko bude nejasnoća oko prihvata otpada. Građevinski radovi u reciklažnom centru Zakučac biti će gotovi polovicom ožujka, te će se dobiti uređeni prostor od preko 1000 m2 za manipulaciju i prihvat otpada. Reciklažni centar će biti opremljen sustavom ekološkog zbrinjavanja otpadnih i oborinskih voda, također na platou će biti postavljena javna rasvjeta i elektro-energetski ormari. Ovo je samo jedan od niza projekata koji naše komunalno poduzeće Peovicu očekuju u 2017. godini.
 
U našoj općini trenutno je registrirano 158 brodova namjenjenih za turistička kružna putovanja. Za njihovo sidrenje izvan sezone nema dovoljno mjesta u postojećoj luci Krilo, niti se ista koristi kao matična luka za prihvat i iskrcaj putnika u sezoni, s čime bi i turistička bilanca samog Krila, te općine Dugi Rat bila značajno bolja. No postojeći lučki infrastrukturni objekti luke Krilo nisu adekvatni i ne zadovoljavaju ni trenutne a pogotovo ne planirane potrebe kako samih Kriljanskih brodara, tako i naših turističkih djelatnika koji samo gledaju kako čuvena Jesenička flota puni turističke proračune Splita, Trogira, a teško će (ako se nešto ne promijeni) ovdje zaživjeti i optimistični županijski planovi koji su davno planirali uređenje postojeće luke Krilo i u tu namjenu odvojili milijune naših kuna. Odvojili ali ne i pametno utrošili. Još. U međuvremenu Jesenička flota brzo raste i svake godine desetak novih modernih turističkih brodova hrli u Kriljansku luku u kojoj mjesta za njih više odavno - nema! Općinsko vijeće općine Dugi Rat još krajem 2015. donijelo je oluku o izradi IV. izmjena i dopuna PPU ODR koje će odrediti prostorni obuhvat proširenja postojeće luke otvorene za javni promet županijskog značaja Krilo. Novi dio luke po tom prijedlogu oko kojega će se uskoro i javno raspravljati biti će smješten istočno od postojeće luke Krilo. Projekt izgradnje nove luke u općini Dugi Rat otvorene za javni promet u susjedstvu luke "Krilo" bio je i tema sastanka koji je početkom veljače održan na inicijativu državne tajnice za more, Maje Markovčić Kostelac s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, resornog ministarstva općine Dugi Rat, lučke uprave Splitsko - dalmatinske županije, lučke kapetanije Split i Hrvatske udruge privatnih brodara Split. - "Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao resorno tijelo podržava realizaciju projekta kroz osiguranje dostatnih kapaciteta i odgovarajućih vezova za postojeću brodsku flotu te predlaže fazno rješavanje problema sukladno prostornim planovima i strateškim dokumentima" - rekla je na kraju sastanka državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac.
 
Na ovogodišnju smotru omiških maslinara 'Povenjak', održanu u hotelu 'Brzet' u organizaciji udruge maslinara 'Paićuša' iz Piska, pristiglo je ukupno 148 uzoraka ulja. Unatoč lošoj godini zbog poznatih problema s maslinovom muhom, naročito u dalmatinskom priobalju, kvaliteta ulja pristiglih na 'Povenjak' je zadovoljavajuća. rekao je Nedjeljko Fistonić, predsjednik 'Paićuše'. Ekstradjevičanskim maslinovim uljem je deklarirano 106 uzoraka, od kojih su 54 dobili zlatne medalje, srebrnih medalja je 37, a brončanih 8, dok je ostalim sudionicima uručena diploma za sudjelovanje. Šampioni su stigli iz Istre. Prvo mjesto u kategoriji ekstradjevičanskog ulja osvojio je Kalcina Mikele iz Grožnjana, dok je pobjednik u kategoriji maslina konzerviranih na tradicionalan način Silvano Bartolić iz Poreča. Osim ulja i konzerviranih maslina, ocjenjvano je i ulje iz trgovina, gdje prema riječima Zlatke Knezović iz splitskog Zavoda za javno zdravstvo, koje je napravilo analizu svih prijavljenih uzoraka ulja, ima svega, a pobjednik u ovoj kategoriji je 'Zvijezdino' ekstradjevičansko ulje. Priznanje, pak, za ugostiteljski objekt s najkvalitetnijim posluženim maslinovim uljem dobio je Joško Kovačić Aga, piše Dražen Duilo na stranicama Slobodne Dalmacije.
 

Dan 'hardveraša' na FESB-u

Peto okupljanje dalmatinskih "hardveraša" okupiti će na FESB-u u subotu, 25. veljače s početkom u 17 sati nekoiko vrlo zanimljivih startupa iz regije koji će prezentirati svoje ideje i proizvode te podijeliti svoja znanja i iskustva za pokretanje vlastitog poslovanja. Među predavačima koji će nastupati, treba istaknuti Đulijana Nolu i Dražena Drnasa (GoHome, CrnoJaje,..) sa projektom GammaChef, robotom kuharom,, koji je prikupio i investiciju Podravke. Dario Boras i Marko Smoljo predstaviti će svoj Smart Parking Barrier s kojim su osvojili prvu nagradu na Poduzetničkom Kampu u Solinu prošle godine. No to nije sve, čuti ćemo o proizvodima Antonele Jurišić, Ivana Relje, te saznati više o "ležećim policajcima" Bože Jovanović Bartulovića. Ulaz na subotnji "Hardware startup day", druženje zaljubljenika u IT hardver, je, naravno, slobodan.
 
Ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac ustvrdila je da je Slavonija (baš kao i Dalmatinska zagora, op.ur.) godinama bila zanemarena te da u Slavoniji prvenstveno treba zaustaviti iseljavanje stanovništva jer "ako ljudi na ovim prostorima ne ostanu živjeti, ne znam za koga sve te projekte realizirati i graditi potencijalnu infrastrukturu", a spasiti će nas "čarobni štapić" u vidu dobro pripremljenih projekata i dokumentacije koji su preduvjet su za korištenje fondova Europske unije, iz kojih se za projekte u pet slavonskih županija do 2020. godine planira povući 2,5 milijarde eura...
Ne razumijem kako je našim političarima toliko teško razumijeti osnovnu ekonomiju. Nikakvih 2.5 milijarde državnog ili europskog novca neće spasiti Slavoniju, piše FB Protiv poreza. Slavoniju i našu Dalmatinsku zagoru mogu spasiti jedino ako će od nje napraviti poreznu oazu, ako će im dati posebni teritorijalni status s minimalnim porezima i minimalnom birokracijom. Ovih 2.5 milijardi eura je pretakanje iz šupljeg u prazno i neće spriječiti odlazak mladih koji ovdje ne žele gubiti vrijeme i živce na idiotsku birokraciju te ne žele plaćati najviše poreze u Europi da bi financirali derneke mladeži HDZ-a, bojanja tunela te školovanja i zdravstvo uhljeba.
 
Ministar državne imovine Goran Marić je među glavne projekte svog Ministarstva ubrojio i konačno rješavanje pitanja prostora stare tvornice ferolegura “Dalmacija” u Dugom Ratu, i to na način da će investicijsko-imovinski spor, koji se sastoji od čak pet sudskih procesa, pokušati riješiti jednostvenom nagodbom, piše Frenki Laušić na stranicama Slobodne Dalmacije.
 

25 godina Katarina Line

U turističkoj agencija Katarina Line ove godine očekuju odličnu turističku sezonu, tijekom koje u "svoju" flotu od 55 brodova (koju većim dijelom čine brodovi Kriljanskih brodara) planiraju uključiti četiri nova broda, a pripremaju i izgradnju hotela na Slatini u centru Opatije, a osim krstarenja po Jadranu ta agencija organizira i kružna putovanja od Venecije do Ohrida. Katarina Line ovih dana slavi 25 godina postojanja, tijekom kojih se profilirala u jednu od vodećih agencija za krstarenja Jadranom, s gotovo 40 zaposlenih.- "Putem agencije Katarina line u Hrvatsku godišnje putuje oko 100 tisuća turista, od kojih je prošle godine na brodovima Jadranom plovilo i odmaralo se njih više od 26,5 tisuća. Za 70,5 tisuća organizirali smo odmor u hotelima, a za ostale smo 'aranžirali' privatni smještaj" - ističe direktorica i osnivačica agencije Katica Hauptfeld..
 

Predavanje: Osvijestite svoja potrošačka prava

Predavanje "Osvijestite svoja potrošačka prava!" održat će se u četvrtak, 16.2., s početkom u 18 sati u Klubu mladih Split koji dovodi stručnjake iz udruge Splitski potrošač s namjerom da zainteresiranu javnost što bolje upoznaju s njihovim potrošačkim pravima. Predavanje će održati Vlado Biljarski, predsjednik udruge Splitski potrošač i voditelj Savjetovališta za zaštitu potrošača, i Nedjeljko Milas, njihov pravni savjetnik, a biti će prilika upoznati se s pravima potrošača, pogotovo na području telekomunikacijskih usluga, kao i s pravima potrošača prilikom kupovine na internetu.
 
JU Rera SD za koordinaciju i razvoj SDŽ u suradnji s djelatnicima Poljoprivredno savjetodavne službe i Lokalnim akcijskim grupama iz Splitsko-dalmatinske županije održat će radionice na temu mjere M06 "Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.–2020., podmjera 6.3 "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ , sa svrhom prezentacije natječaja i načina prijave na ovu podmjeru ruralnog razvoja. Radionica u Omišu održat će se u četvrtak, 16.veljače 2017.g. u 09:30 sati u zgradi "Studenca“, na adresi Četvrt Ribnjak 17, Omiš.
 

Sajam Adriatic Gastro Show 15.- 18.02.

Međunarodni festival gastronomije i turizma Adriatic Gastro Show okupit će u Spaladium Areni u Splitu od 15. do 18. veljače brojne izlagače, proizvođače, turističke djelatnike, strukovne udruge i ugostiti najpoznatija imena iz područja gastronomije, vinarstva te tvrtke iz područja ugostiteljstva i opremanja prostora. Bit će to mjesto poslovnih susreta i razgovora predstavnika tvrtki iz desetak europskih zemalja, a tijekom brojnih pratećih događanja organizirati će se okrugli stolovi i rasprave o aktualnim temama iz ugostiteljsko-turističke struke. Između ostalih, uz natjecanje slastičara i festival čokolade u okviru Adriatic Gastro Show održati će se i 3. Regionalni forum obiteljskog smještaja Dalmacije na kojima će iznajmljivači imati priliku dobiti odgovore na najaktualnija pitanja iz područja zakonodavnog i fiskalnog okvira poslovanja, marketingu, mogućnostima kreditiranja i drugim temama. Cijena ulaznice iznosi 30 kuna, a sajam će svakog dana raditi od 9.30 do 19 sati. Program sajma je u nastavku..