Ovdje štiti UGP

Agilni Hrvoje Bujas iz udruge Glas poduzetnika najavio je u grupi na Facebooku novi projekt udruge "Ovdje štiti UGP". Radi se o projektu koji bi u suradnji s uglednim odvjetničkim društvom uskoro trebao osigurati da se inspektori prema poduzetnicima prestanu ponašati kao šerifi i da se ponašaju u skladu sa zakonom.
- "Nakon svih trpljenja napada inspektora na pojedine naše članove, dosta je, ako nitko neće reagirati UGP hoće, a pogotovo nećemo šutjeti, dapače, svaki pokušaj nepravednog i neopravdanog zatvaranja naših radnji, restorana, kafića, agencija i sl. ćemo objaviti javno u medijima uz ime i prezime inspektora i po mogućnosti snimku (imate pravo sve snimati)! Mi znamo naša prava i svatko onaj koji nas pokuša reketariti naletjet će na zid, taj zid se zove - UGP", rekao je Bujas.
 

Tko brže električnoj "djevojci"..

Krajem lipnja, odnosno početkom srpnja ove godine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisat će natječaj za sufinanciranje kupnje novih električnih vozila. Za tu svrhu bit će osigurano 22 milijuna kuna za građane i 22 milijuna kuna za pravne osobe, a procedura prijave bit će slična kao i prijašnjih godina. Iako detalji još nisu navedeni na stranicama Fonda, za pretpostaviti je da će i ove godine za dobivanje sredstava biti važna brzina prijave. Naime, prije dvije godine natječaj je zatvoren za dan i pol, a prošlu godinu za dva dana.
Najveći iznos koji će se moći dobiti za kupnju električnog automobila bit će 70 tisuća kuna, odnosno do 40 tisuća kuna za plug-in hibride čija je emisija CO2 manja od 50 g/km, do 20 tisuća kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle te do 5 tisuća kuna za električne bicikle. Prošle godine dobivalo se do 80 tisuća kuna, odnosno do maksimalno 40 posto iznosa cijene električnog automobila, piše Rep.hr. Sufinancirala su se isključivo nova vozila. Procedura je uključivala dostavu ispunjenog i potpisanog obrasca, kopiju osobne iskaznice, tehničke karakteristike vozila iz ponude i samu ponudu dobivenu u prodajnom salonu.
 

Noćnjak krajem lipnja u Zadru

Zadružni savez Dalmacije obavještava zainteresirane maslinare i uljare da će se odgođena 22. međunarodna manifestacija maslinara i uljara - Noćnjak 2020 - održati od 25. do 27. lipnja u zadarskom hotelu Kolovare.
- Vjerovali smo u to da ćemo se vidjeti i biti zajedno. Sada kad je to moguće, možemo vam samo poručiti: Veliko hvala! Hvala jer ste vjerovali u nas, jer ste ostali s nama i čekali da se okupimo na Noćnjaku i proslavimo život s maslinom. Uz zanimljiv i aktualan program osigurali smo u ugodnom ambijentu visoku razinu higijenskih uvjeta - poručuju zainteresiranima iz Zadružnog saveza Dalmacije, za koje imaju, osim programa, i važne napomene...
 

Rekonstruira se cesta Gornji Dolac - Rudine

Naši marljivi cestari ne rade u sezoni samo na Dućama, u tijeku su i radovi u Gornjim Poljicima gdje se upravo rekonstruira dio lokalne ceste LC 67086, dionica Gornji Dolac - Rudine. Ukupna duljina zahvata je 2.5 kilometra, a vrijednost investicije oko 4.5 milijuna kuna, saznaje Dalmatinski portal. Završetak radova je planiran nakon izbora, u rujnu ove godine.
 

Xiaomi otvara dućan u Splitu

"Jeftiniji Apple" iz Kine, tvrtka Xiaomi, lider pametnih telefona i potrošačke elektronike s ponajboljim odnosom kvalitete i cijene na svjetskom tržištu, zahvaljujući tvrtki Bijelić Co, svom regionalnom zastupniku i distributeru, nakon Zagreba sredinom srpnja otvara svoj dućan i u Splitu. Mi Store će se nalaziti u prizemlju City Center one Split. 
- Drugačije je iskustvo uzeti uređaje fizički u svoje ruke i steći iskustva o istima, nego ih kupiti preko interneta. Vjerujemo da će Dalmatinci uživati u novoj trgovini u Splitu te su svi dobrodošli na otvorenje - rekla je Katarina Mihalj iz tvrtke Bijelić Co. Za sve Xiaomi uređaje kupljene u sklopu online Xiaomi Storea te u Mi Storeu i/ili kod ovlaštenih distributera osigurava se i visokokvalitetan servis, garancija te softver na hrvatskom jeziku, što omogućuje maksimalnu pristupačnost i lakoću korištenja Xiaomijevih uređaja.
 
 

12. Hrvatski dani male brodogradnje

Poklonici nautike i nautičkog turizma, kao i brojnih adrenalinskih aktivnosti imaju što vidjeti na 12. Hrvatskim danima male brodogradnje i Sajmu turističkih atrakcija, koje se od  13. do 16. lipnja 2020. održava u Kaštelima u u gomiličkoj marini. Čak šezdeset izlagača na ovom sajmu predstavlja neke od proizvoda nautičke i turističke tematike, a kao i godinu ranije, prvenstveno plovila nastalih u nekom od hrvatskih brodograđevnih pogona. Sajam je uz besplatan ulaz i parking otvoren za sve posjetitelje, pa svi zaljubljenici u more imaju priliku vidjeti što su napravile vrijedne ruke hrvatskih brodograditelja te što nude proizvođači i zastupnici različite opreme vezane uz turističku ponudu.
Svoju ponudu, odnosno djelatnost predstavio je i svojevrsni domaćin, Marina Kaštela, a Turistička zajednica Kaštela iskoristila je i ovu prigodu za promociju turističke ponude grada pod Kozjakom. Svoje vrijedne suvenire, izrađene od maslinovog drveta posjetiteljima sajma predstavio je obrt Maslina i škoj i Nikola Bekavac, piše Kaštela.org.
 

Ribola otvorila dućan u Krilu

U subotu, 13.6.2020. otvara se novouređeni supermarket Ribola u Krilu Jesenice na adresi Poljička cesta 54A. Prodajni prostor prostire se na više od 175 m2. Na policama će se moći pronaći veliki izbor artikala od kojih je 80% proizvoda hrvatskih dobavljača, te uvijek svježe voće i povrće kao i svježe pečeni kruh te peciva. Povodom otvorenja pripremljena je akcijska ponuda i pokloni za prve kupce. Radno vrijeme novog jeseničkog dućana je od ponedjeljka do nedjelje od 07:00 do 21:00 h.
 
 
Tvrtka "Yacht Club Vranjic", u suvlasništvu četvorice brodara iz Krila Jesenica i susjednih Bajnica, novi je koncesionar prostora nekadašnjega remontnog brodogradilišta u Vranjicu. Pravo upravljanja nad 24.260 četvornih metara kopnenog i morskog dijela prostora dodijeljeno je na 30 godina, a Kriljanski koncesionariu tom razdoblju dužni su uložiti u pomorsko dobro nešto više od 40 milijuna kuna, od čega 6,4 milijuna kuna u zaštitu okoliša, piše Gordan Zubčić na stranicama Slobodne Dalmacije. Ponude za nadmetanje koje je raspisalo Ministarstvo mora poslalo je pet tvrtki, ali bi ugovor s državom trebao potpisati "Yacht Club Vranjic" iza kojeg stoje Dražen Ercegović, Špiro i Jure Rakuljić, te Tihomir Zemunik, svi iz Jesenica. Ukupno ulaganje u pomorsko dobro tijekom trajanja ugovora o upravljanju iznosi 40,01 milijuna kuna, te se planira zaposliti 70 radnika.
 
Loša priča o Studencu je zapravo započela još dok se kriza s koronavirusom "zahuktavala", u ožujku, kada nisu produženi ugovori o radu za sedam zaposlenih u njihovim trgovinama na otoku Braču, što je izazvalo zgražanje na tom otoku, piše portal Dalmacija Danas. Istovremeno se međutim identična situacija događala oko Trogira , gdje je radnica Studenca u javnost progovorila o odnosu nove garniture poslodavaca prema zaposlenicama koje su zaposlene za stalno – kako su im dani ugovori na “minimalac” od 1. travnja, dok najvećem dijelu zaposlenih (onima kojima su završavali ugovori na određeno vrijeme, ali i drugima) nije omogućeno korištenje godišnjeg odmora niti je ponuđena novčana kompenzacija za te dane. Najmanje desetak zaposlenica je tako ostalo bez posla i na širem području Sinja...
Dva su ključna problema: novi poslodavci ne plaćaju prekovremeni rad kojeg ima i previše, a radnici se ne usuđuju sve prijaviti nadležnim službama jer znaju da od toga neće biti nikakve koristi.
Tako “kontrolori” firme i dalje prijete djelatnicama kako će im slati provjere bolovanja ako su slučajno na bolovanjima, i danas ima žena koje rade najmanje pet godina u Studenca na istim poslovima, a ugovori im se daju na određeno po dva-tri mjeseca, neki su pak zaposleni preko “agencije” iako su u stvarnosti djelatnici Studenca i to traje već desetak godina.
- Nakon svega što sam proživjela, sad mogu iskreno zaključiti da bi radije bih imala onih 2,800 kuna u Milavića, nego 3,800 kod novih vlasnika - kazala je novinarima portala Dalmacija Danas ogorčena djelatnica Studenca.
Iz uprave Studenca stiže demantij na tvrdnje njihovih djelatnica ...
 

Lećevica: : Javna nabava stopirana

Nakon treće odgode otvaranja ponuda za gradnju Centra za gospodarenje otpadom sredinom svibnja zbog koronavirusa, početkom ovog mjeseca trebalo se znati tko će biti izvođač radova za projektiranje i građenje Centra. No, zbog uložene žalbe stopiran je postupak natječaja. Unatoč tome, iz Regionalnog centra čistog okoliša tvrde kako će u Lećevici sve biti izgrađeno u roku te da se neće plaćati penali. - pišu Kaštela.org. Novi prekid nadmetanja nakon najnovije žalbe uložila je tvrtka iz Grubina kraj Imotskog i to zbog određenih nelogičnosti u dokumentaciji, a privremena upraviteljica Regionalnog centra čistog okoliša, županijske tvrtke, mr. Vlatka Lucijanić-Justić tvrdi kako će Centar biti izgrađen u roku koji je predviđen ugovorom o dodjeli nepovratnih sredstava...
 
Agencija "Katarina line" iz Opatije u vlasništvu Katarine Hauptfeld vodi najveću turističku flotu u Hrvatskoj. Da je normalna godina, već sad bi više od tisuću gostiju krstarilo na 62 luksuzna broda mahom Jeseničke flote, u vlasništvu obrtničkih obitelji iz Jesenica, poznatih po stoljetnoj brodarskoj tradiciji. Ali koronavirus ih je prikovao u Krilu i ostalim matičnim lukama.
- 'Uz nas je vezano oko 200 obitelji. Svi oni koji nisu dogovorili moratorij na kredite s bankama bit će u velikim problemima. Nema brodara koji nije zadužen. Oni se svi nadaju kako će ove godine ipak nešto zaraditi da otplate dio kredita. Naši brodari su od nas unaprijed dobili akontacije za sezonu. Tako inače poslujemo. Nismo tražili da vrate taj novac jer su ga već potrošili na uređenje brodova. To su veliki troškovi. Još uvijek smo dovoljno financijski jaki da im to možemo omogućiti. U početku su se brodari bojali gubitka brodova. Ali ja sam im rekla da nemaju razloga za strah. Što će banki brod? Gdje će ga prodati i kome? Bankari moraju pratiti brodare dok je kriza ovakva'  -  rekla je za tportal Hauptfeld.
 

Radovi u vrtu ili polju u svibnju

Svibanj:
- kosidba trave
- ćiščenje loza
- sumporavanje i polivanje loza
- okopavanje krumpira
- sić grm za janjad
- navrtanje loza i voćaka (na pup)
- flaširanje vina
Spiza:
- bob u mahuni s koromačem
- mladi fažol
- blitva na ulje s friškim jajima
- puži s ljutikom i jajima
- šparoge i bljušti s jajima
- salata od žutenice i kostrića
- soparnik
- pečena janjetina, mlada janjetina s kapulicom
- mladi sir s jajima
- jaja u tvrdo na salatu
Voće:
- zrdelije
- šljive
- rane trešnje, ranke
- jagode
 

Matija Babić o parafiskalnim nametima

Ovo dolje je popis parafiskalnih nameta koje (mimo najviših poreza u Europi) plaćaju hrvatski poduzetnici. Neke od ovih naknada su moguće nužnost, no svrha većine je samo jedna: hraniti parazite čija je jedina ljudska vrijednost i jedino životno dostignuće partijska iskaznica. Koronu će većina nas preživjeti, sad se treba baviti kugom nameta. I ovo je bitka na život i smrt hrvatske ekonomije, piše Matija Babić, osnivač i vlasnik portala Index.hr. Popis naknade je prikupio David Peranić.

1. Naknada za godišnju objavu financijskih izvještaja
2. Naknade za poduzimanje radnji iz djelokruga i nadležnosti Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, na temelju zakonski propisanih ovlaštenja (HANFA)
3. Naknada za nadzor koji obavlja Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA)
4. Članarina - Hrvatska revizorska komora
5. Članski doprinos - Hrvatska revizorska komora
6. Naknada za polaganje revizorskog ispita - Hrvatska revizorska komora
7. Članarina - Hrvatska komora poreznih savjetnika
8. Naknada za polaganje ispita - Hrvatska komora poreznih savjetnika
9. Provjera rudarskih projekata
10. Provjera dokumentacije o rezervama mineralnih sirovina ...
 
I ptice na grani znaju da hrvatski političari na vlasti stavljaju svoj osobni interes uvijek ispred interesa građana, društva i gospodarstva! Pitamo Vas pa dokle tako, gospodo? Zar mislite da smo toliko glupi da to ne shvaćamo? Vi idete na izbore, a mi nemamo izbora dok je gospodarstvo u kolapsu a državna blagajna prazna!
Udruga Glas poduzetnika smatra da se Sabor nikako ne bi smio raspustiti sada, a izbori bi trebali biti na jesen, jer u jeku krize građani ostaju prepušteni sami sebi. Pitaju se i hoće li biti dovoljno sredstava za mjere za očuvanje radnih mjesta. Egzistencija građana pala je u drugi plan, dok je politički interes vladajućih još jednom važniji od svega ostalog. Što će biti s preko milijun ljudi u Hrvatskoj koji danas rade u privatnom sektoru i koliko njih će ostati bez posla, hrvatske političare za to nimalo nije briga!
Priopćenje udruge Glas poduzetnika prenosimo u cijelosti u nastaku članka..
 

Aiaxaia-ina odiseja po Karibima, Atlantiku

Aiaxaia, luksuzna jahta iz porta Orij s mladom a već iskusnom posadom, koja pruža luksuzno krstarenje po Mediteranu za 12 gostiju prošle je godine iskoračila na vrlo zahtjevno i kompetitivno tržište crusinga na Karibima, kao prva jesenička jahta, pa onda i Hrvatska, koja je krenula u sezonu preko Atlantika i koroni usprkos relativno uspješno "odradila" zimsku sezonu krstarenja po Karibima.. Peripetija je, i to povelikih, bilo kad je korona "lockdown" zaključao sve marine i luke, te na povratku, pred početak sezone uragana, kući preko Atlantika...  Lijepu priču, koja bi mogla poslužiti i kao predložak za scenarij nekog pustolovnog filma, o Aiaxaia-inoj "odiseji" po Karibima i Atlantiku napisao je, nakon razgovora s članovima posade, Damir Petranović, novinar t-portala. Pročitajte je...
Brod s posadom je u subotu napokon uplovio u matični port Orij, fešta je usljedila odmah potom, a i ovom prilikom valja istaknuti i pohvaliti poduzetnu obitelj Ercegović iz Orija koja opet postavlja nove standarde i izazove, koje će, u to ne sumnjamo, već ove sezone slijediti i drugi Jesenički brodari, pred kojima je vrlo teška i škrta ljetna sezona u ozračju korone...
Što bilo da bilo, ploviti se mora, bilo po Jadranu, Mediteranu, ili po Karibima!