Kap vina, more ljubavi

Udruženje Vino Dalmacije organizira 2. po redu festival Vino Dalmacije 22 i 23.3.2019. u restoranu Kampus, u sklopu sveučilišnog kampusa u Splitu. Festival je mjesto susreta proizvođača dalmatinskih vina, vrhunskih someliera, chefova, hotelijera, ugostitelja i ljubitelja vina. Cilj mu je uz ugodno druženje promovirati očuvanje autohtonih dalmatinskih sorti i tradicije, ali jednako tako i upoznavanje zainteresirane javnosti sa suvremenim načinima proizvodnje vina i uživanja u njima. Festival je najbolja prigoda za ostvarivanje poslovnih kontakata s vodećim dalmatinskim vinskim kućama te s proizvođačima opreme za vinogradarstvo i vinarstvo. Iznimno je koristan ugostiteljima za uspostavljanje poslovnih suradnji pa se očekuje da će njihov interes za festival ove godine biti još izraženiji. I ove godine očekuje se veliko zanimanje za vinske radionice koje će voditi vrhunski stručnjaci. Ulaz je besplatan za poslovne posjetitelje uz prethodnu prijavu. Za sve ostale ljubitelje dobre dalmatinske kaplje ulaznica je 50 kuna.
 

Stiglo proljeće, dolazi i Galebovo lito..

Nova Galebova kolekcija proljeće/ljeto 2019. stigla je u offline dućane omiške trikotaže (te u onaj online). Galeb uz nove uzorke donjeg rublja najavljuje i elegantnu sezonu udobnih crvenih i malih crnih haljina. Nikolina Minovska prelijepo ih nosi, a ženama se sviđa kako nadaleko poznato Galebovo rublje pristaje i Robertu Kurbaši.
Već gotovo sedamdeset godina omiški Galeb, a od pretvorbe kao dio grupacije Tekstilpromet, ulaže u inoviranje procesa pletenja i razvoja dizajna, prelijevajući majstorsko znanje iz generacije u generaciju, a valjda će uskoro, s tržišnim uspjehom (i unatoč jakoj inozemnoj konkurenciji) uspjeti nešto uložiti i u veće plaće svojih djelatnica. O kako bi se tek to lijepo ispreplelo, kao s najfinijim i najpodatnijim pamučnim vlaknom, s prekrasnom pričom o tradiciji Omiša, morskog buđenja na pješčanoj plaži poljskog, pardon omiškog, kampa Galeb, šetnjama po kalama i tvrđavama drevnog grada, uživanju u brojnim adrenalinskim aktivnostima, pa sve do (pro)ljetnog kupanja s najdražom/im na Brzetu i Velikoj plaži te romantičnim večerama uz miris lavande i svijeće, ako može u nekom skrivenom kutku grada, staroj konobi koju još (mas)turisti nisu otkrili i kilometarskim šetnjama pod mjesečinom uz Cetinu..
 

Noćnjak 2019.

21. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara NOĆNJAK 2019. održat će se u od 21. do 24. ožujka 2019. godine. Kao plod dugogodišnje poslovne suradnje, kontakata i iskazane želje inozemnih maslinara i uljara, Noćnjak se po prvi put održava na teritoriju dvije države, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. U Splitu tijekom siječnja i veljače 2019. održat će se ocjenjivanja proizvoda – maslinovih ulja i proizvoda od masline, a 04.03.2019. ožujka u prostorijama HGK Županijske komore Split, Obala A.Trumbića 4, bit će organiziran Gospodarski forum o maslinarstvu i uljarstvu i medijska konferencija, u okviru kojih će se vršiti promocija i degustacija proizvoda dostavljenih na ocjenjivanje. U Neumu od 21.-24. ožujka 2019. u Grand hotelu Neum održat će se tradicionalni trodnevni program Noćnjaka, koji uključuje sajam maslinarstva i uljarstva, znanstveno-stručna predavanja, praktične radionice, degustacije i izložbe proizvoda, te organizirani studijski obilazak uz praktično maslinarstvo u masliniku. Od 3.12.2018. započela je dostava uzoraka maslinovog ulja i proizvoda od masline za ocjenjivanje i natjecanje u okviru ovogodišnjeg Noćnjaka. Rezultati ocjenjivanja objavljuju se na samoj manifestaciji - u petak 22.03. za kvalitetu otvorenih maslinovih ulja i u subotu 23.03. za kvalitetu i izgled pakovina maslinovih ulja i proizvoda od masline - kada će biti i proglašeni šampioni Noćnjaka.
 

Pomorsko je dobro

Javnosti je predstavljen županijski projekt "Pomorsko je dobro" koji se odnosi na transparentno i učinkovito upravljanje te zaštitu pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije. Riječ je o internet aplikaciji kojom svaki građanin može potražiti popis koncesijskih odobrenja izdanih na bilo kojoj lokaciji na našem području, te prijaviti svako devastiranje koje će, baš kao godinama prijavljivani slučajevi devastiranja obale na Bajnicama i Krilu, da spomenemo samo neke već "kronične" primjere devastacije pomorskog dobra, biti proslijeđeno "nadležnim" službama na postupanje. Građani će o svemu moći više informacija naći na stranicama https://www.pomorskodobro.dalmacija.hr
- Projekt "Pomorsko je dobro“ prije svega je informativno edukativnog sadržaja sa ciljem uključivanja što većeg broja korisnika. Želja nam je olakšati komunikaciju sa građanima da na direktan, dostupan i transparentan način prijave svoje sumnje i nedoumice, kao i bilo kakve oblike devastacije na pomorskom dobru - pojasnila je Matea Dorčić, voditeljica pododsjeka u odjelu za pomorstvo i turizam.
 

Kako pokrenuti tehnološki startup?

Razmišljaš o pokretanju startupa? Zanima te kako od početne ideje razviti uspješan proizvod sa međunarodnim kupcima? Dođi u petak 15. 03., s početkom u 18 sati u novootvoreni predinkubacijski i coworking centar PICS pri FESB-u, na predavanje suosnivača Getbybus.coma i startup-a Mushroom Coffee, Ante Dagelića. Iz prve ruke saznaj kako pokrenuti tehnološki startup i poslušaj iskustvo osnivača koji je u prvoj godini iz nule uspio ostvariti milijun prodanih karata preko svoje web stranice. Vidimo se u petak u PICSu.
 

Kako započeti digitalnu karijeru?

Želiš raditi u ITu? Saznati kako započeti digitalnu karijeru? Dođi u četvrtak, 14.03. s početkom u 18 sati u novootvoreni predinkubacijski i coworking centar PICS pri FESB-u, na panel raspravu na kojoj će sudjelovati predstavnici splitskih IT tvrtki: Locastic, Ericsson, Typeqast, Netmedia... Poslušaj savjete, upoznaj predstavnike tvrtki i ostvari prvi korak ka zaposlenju u IT sektoru. Vidimo se u PICSu.
 
U utorak, 12. ožujka 2019. u prostorima FESB-a na sveučilišnom kampusu u Splitu otvoren je PICS@FESB – predinkubacijski i coworking centar za studente Splitsko-dalmatinske županije. U novootvorenom prostoru potpisan je sporazum o suradnji između Sveučilišta, FESB-a, PMF-a, III. gimnazije i naše županije, koji za cilj ima promociju, poticanje i razvoj cjelokupnog IT sektora kroz projekt ICT Županija, te uručene nagrade najboljim studentskim poduzetničkim projektima. Studentima Fakulteta elektrotehnike, brodogradnje i strojarstva (FESB) kao autorima pet najboljih studentskih poduzetničkih i inovativnih projekata - projektima eAgrar, eVision, Point.me, TrashTrask i SmartFlow - župan Blaženko Boban uručio je zaslužene (novčane) nagrade. U nastavku članka upoznajte se projektom "ICT županija" kojim se želi pokrenuti i unaprijediti IT sektor da postane jedna od ključnih gospodarskih grana na području naše županije.
 

Dani Hrvatske male brodogradnje u Marini Kaštela

Lani je u marini hotela Le Meridien Lav u Podstrani nautička manifestacija Dani Hrvatske male brodogradnje zaokružila 10 godina postojanja. Ovogodišnje 11. izdanje ove manifestacije organizirat će se u novom terminu od 4. do 7. travnja 2019., i na novoj lokaciji, u marini Kaštela, te po prvi put uz izlaganje plovila stranih proizvođača, uglavnom onih čije su dimenzije prilagođene potrebama domaćih ljudi. Stoga ne očekujete velike luksuzne jahte, već jedrilice, motornjake i gumenjake, koji su predmet interesa, stvarnih mogućnosti i potreba hrvatskog čovjeka, koji svoj život i svakodnevne potrebe vezuje uz naše more i otoke, poručuju organizatori. Uz malu brodogradnju već nekoliko godina pažnju posjetitelja pljeni i Sajam turističkih inovacija. Biti će tako i ove godine, ali ne u Podstrani (šmrc!) već u Kaštelima.
 
U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u četvrtak su potpisani sporazumi vrijedni 80 milijuna kuna kojima će se izgraditi i sanirati ukupno 13 luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja u sedam jadranskih županija. Potpisani Sporazumi i Ugovori o dodjeli proračunskih sredstava odnose se na 25 infrastrukturnih projekata, a od projekata u našoj županiji to su uređenje glavnog lukobrana luke Sutivan, proširenje obale na istočnoj strani luke Postira kao i rekonstrukcija i izgradnja luke Kaštel Stari. Ni traga ni glasa od projekta uređenja luke Krilo. Ah da, a kako je urediti kad to ni Kriljani baš ne žele, barenko oni koji žive od mora i luke. Luka za javni promet s trajektnim pristanom - no pasaran!
 
Projekt “Transparentno trošenje javnog novca - primjer Bjelovar”, koji je u ponedjeljak predstavio Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, primjer je koji bi trebale slijediti sve jedinice lokalne uprave i samouprave, od najmanje općine, preko gradova do županija i Grada Zagreba. Taj projekt je ustvari internet stranica proracun.bjelovar.hr koja daje uvid građanima u strukturu prihoda i rashoda Grada Bjelovara, tako da svatko može vidjeti koliko se troši - od plaća do socijalnih, kulturnih i investicijskih projekata. Logika je jasna - prosječni građanin se teško snalazi u šumi podataka gradskog proračuna, a čelnici Bjelovara su uz analitičko-softversku podršku tvrtke Oraclum to strukturirali i vizualizirali na način brzo razumljiv biračima, pa i onima mlađima od 18 godina.  Bjelovarski projekt šamar je državnoj proračunskoj netransparentnosti koja je najočitija na primjeru Uljanika, piše Frenki Laušić, naš dugoraćanin na "privremenom radu u metropoli", na stranicama Slobodne Dalmacije.
 
Naša županija objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa podizanja kvalitete turističke ponude na području Splitsko – dalmatinske županije za 2019. Riječ je o financiranju aktivnosti i projekata koji imaju utjecaj na povećanje broja smještajnih kapaciteta te podizanje kvalitete postojeće turističke ponude na području Splitsko-dalmatinske županije kroz dvije mjere:
(1) povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude, održivi razvoj, korištenje novih tehnologija, razvoj posebnih oblika turizma kroz sufinanciranje postojećih, registriranih smještajnih objekata u domaćinstvu,
(2) povećanje broja registriranih smještajnih objekata u domaćinstvu, vrsta objekta - Kuća za odmor, na području zaleđa Splitsko-dalmatinske županije.
Tko ima pravo na potporu, kako se i do kada prijaviti, saznajte ovdje, gdje se nalazi i cjeloviti tekst programa i popratna dokumentacija.
 

U Promet stižu 34 nova autobusa

Najdalje sredinom listopada Splićani, stanovnici okolice i gosti, vozit će se u 34 nova autobusa gradske firme Promet. Novi vozni park imati će i 20 zglobnih autobusa marke Mercedes te 14 'solo' MAN-ovih. Vrijednost projekta je 73,9 milijuna kuna (s PDV-om 93 mil.kuna), financiran 85 posto iz EU fonda, a 15 posto iz državnog proračuna. Naglasimo da će svi novi autobusi imati antivandalske kabine.
Na prezentaciji projekta realiziranog u vrijeme bivšeg direktora Tomislava Vojnovića, novi čelnik splitskog 'gubitaša' Miroslav Delić je nabavku ovih, te pripremu projekta za 18 novih autobusa nazvao početkom bolje budućnosti za Promet. Koji će od novih autobusa ostati na splitskim ulicama, a koji će u okolicu, još će se dogovoriti, a gradonačelnik Opara je poručio da je potpisivanje uredbe 1370 obveza od strane suvlasnika i da je uvjet participacije u raspodjeli dobara. Od zanimljivih podataka izdvojimo da Promet obavlja prijevoz na 68 linija, od toga 24 lokalne, 41 županijske i tri međužupanijske, prevale godišnje 9 milijuna kilometara i prevezu 35 milijuna putnika, piše Dalmatinski portal.
 
Naša županija objavila je javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa sufinanciranja razvojnih projekata u turizmu na području SDŽ u 2019. Korisnici sredstava su jedinice lokalne samouprave na području Splitsko-dalmatinske županije. Korisnik sredstava mogu dobiti bespovratnu potporu samo za jedan projekt.
Riječ je o sufinanciranje sljedećih razvojnih projekata:
- razvoj javne turističke infrastrukture
- turistička valorizacija kulturnih i povijesnih sadržaja te jedinstvene autohtone arhitekture i povećanje njihove turističke atraktivnosti
- razvoj nautičke infrastrukture;
- ostali razvojni projekti kojima se unaprjeđuje turistička infrastruktura i turistička resursna osnova, a doprinose razvoju konkurentnosti turizma županije
Bespovratna sredstva odobravat će se za sufinanciranje sljedećih aktivnosti u okviru projekta:
- izradu projektne dokumentacije
- izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju, uređenje i opremanje objekata javne turističke infrastrukture.
Cjeloviti tekst natječaja i popratna dokumentacija nalazi se ovdje.
 

GAST 2019

U Splitu je u srijedu, 27.2 otvoren Međunarodni sajam GAST, koji se održava u Spaladium areni do 2. ožujka. Više od 700 izlagača iz osam zemalja predstavit će svoju gastronomsku ponudu u Spaladium Areni na jednom od vodećih gastronomskih i turističkih događaja u Hrvatskoj.
- Sajam predstavlja četiri dana čistog hedonizma i sve u funkciji pripreme za turističku sezonu. Posjetiteljima sajma će se predstaviti najbolje od gastronomije, turizma, vinarstva kao i tvrtke iz oblasti ugostiteljstva i opremanja prostora u funkciji turizma. Tako nas očekuju brojne degustacije hrane i pića, prezentacije najboljih splitskih restorana, gostovanje Michelinovih kuhara, premijera slanih sladoleda, premijera preko 50 novih alkoholnih i bezalkoholnih koktela, fiševi, čorbanci, svakodnevne marende, sedam radionica degustacije vina, kako za početnike, tako i za prave znalce. Uz rekordan broj izlagača, očekujemo i kvalitetnu poslovnu posjetu. Očekujemo oko 18 tisuća ljudi kroz četiri dana sajma - najavila je Sanja Vuković Veić, direktorica tvrtke Sajam Split i organizatorica sajma.
 

Kako to?

Evo dokud smo s digitalizacijom u zemlji Hrvata došli. I konobari (ništa kontra konobara, ovo je samo poredbe radi) će prije zaslužit povišicu, božićnicu, uskrsnicu, K-15, naknadu za marendu,.. od programera iz "elitnih" firmi.
Kako to? Morat ću priupitat večeras u Quasija bivšeg kolegu programera Vojka.. ili Ružicu.