Pobuna stanara na Ribnjaku

Ni stopostotni ratni vojni invalid, ni majka s dvoje djece, ni parkirana vozila, ni suze, ni povici, ni raspelo, ni molitva nisu spriječili izvođače radova da na silu uđu u predvorje ulaza na adresi Ribnjak 11 i probiju kameni zid radi potreba gradskog vrtića koji se dovršava u prizemlju zgrade, piše Slobodna Dalmacija. Suprotno volji stanara i vlasnika stanova i pripadajućeg dvorišta, Grad Omiš kao izvođač radova ustrajao je u svojoj namjeri da se, zbog potreba vrtića i jaslica, natkrije i ogradi dio zajedničkog vanjskog prostora i probiju dodatna vrata u zajedničkom prostoru unutar zgrade, iako je pristup vrtiću radi dostave kuhane hrane moguće rješiti kroz garažu i otvaranjem pomoćnog ulaza. Sukladno odluci sutkinje Općinskog suda u Splitu određeno je uklanjanje svih zapreka koje onemogućavaju izvođenje radova na trgu ispred ulaza Ribnjak 11, gdje su osim okupljenih stanara u pokušaju sprječavanja radova, bili i pripadnici temeljne policije i interventne policije, vatrogasci, novinari.. Jake policijske snage došle su jer je sudska procjena bila da su bravari i građevinari ugroženi. – Meni je stariji sin već upisan u državni vrtić, a mlađeg ću upisati upravo u ovaj vrtić tako da nije istina da smo protiv vrtića. Stvar je u tome da oni naše vlasništvo demoliraju bez imalo obzira. Da je ovo privatnik išao raditi, nikada mu ne bi uspjelo dobiti dvorište i dodatni ulaz, a ovako smo mi nemoćni na našem vlasništvu. Sramota! – kaže Vojka Marunčić, koja sa suprugom i sinovima Dujom (5) i Markom (3) stanuje u zgradi poviše vrtića. – Mi smo došli iz Splita u Omiš radi mira i činjenice da imamo dvor di će se moje dite igrat, a sad nam ga uzimaju - kaže mladi bračni par ne vjerujujući što im se događa.. - Nismo protiv vrtića! Problem su vrata koja žele probiti u predvorju zgrade u kamenom zidu radi dodatnog pomoćnog ulaza u vrtić kako bi kroz njega išla dostava kuhane hrane - kaže Slobodan Kulić i pokazuje zapisnik sa skupa vlasnika u kojemu su svi stanari pozdravili izgradnju vrtića i jaslica. Gradu su predložili da se pomoćni ulaz otvori kroz garažu u zadnjem dijelu zgrade u gradskom vlasništvu, do koje postoji pristup vozilima. Prijedlog je odbijen.
 
U Centru za kulturu grada Omiša, u Iliriskom sjemeništu održana je u utorak, 13.12.2016.  konferencija o Sanaciji stijenske mase iznad grada Omiša. Na konferenciji su sudjelovali investitori i partneri projekta koji su prezentirali veličinu projekta, ali i opasnosti koje vrebaju od potencijalnog obrušavanja stijenske mase. Ivo Tomasović, zamjenik omiškog gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika iznio je činjenice o vrijednostima potpisanih ugovora, te opisao informiranje građana o projektu. Aleksandra Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša naglasila je važnost i vrijednost projekta za kojeg je Fond osigurao sredstva na nalog Vlade Republike Hrvatske, te izjavila da ukoliko se pokažu mogućnosti za širenjem ili nastavkom projekta sanacija, da će se razmišljati o mogućnostima širenja projekta. Miro Čagalj (Conex-ST - projektant i projektantski nadzor) osvrnuo se na opasnosti koje prijete odronjavanjem fragmenata stijena kroz njihov pad s velikih visina, ali i odskoka samih stijena prilikom pada koje mogu odskakati od 10 do 40 m, ovisno o visini s koje padaju. Senad Lugić, voditelj projekta, osvrnuo se na terminski plan radova i najavio zatvaranje gradilišta za vrijeme Božićnih i novogodišnjih praznika. Dejan Swietelsky, voditelj projekta,  najavio je i mogućnost iseljavanja dijela građana prilikom zahtjevnih operacija izvršavanja projekta poput sanacije uz pomoć helikoptera.
 

24. sjednica Gradskog vijeća grada Omiša

Omišani imaju lijep običaj na službenim stranicama grada najaviti sjednice Gradskog vijeća i dnevni red.
24. sjednica Gradskog vijeća grada Omiša održati će se u četvrtak, 16. ožujka  2017. s početkom u 9.00 sati
u Omišu, Hotel Plaža, dvorana "Mirabela". Za sjednicu je predložen slijedeći dnevni red: 1. Usvajanje zapisnika o radu 23. sjednice Gradskog vijeća Grada Omiša
2. Vijećnički upiti
3. Prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Omiša za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2016.
(Izvjestitelji: Ivo Tomasović, dipl.oec. i Meri Smailagić, dipl.oec.)
4. Prijedlog Odluke o području naselja Blato na Cetini i Nova Sela
    Prilog: grafika   (Izvjestitelj: Zvonko Močić, dr.med.)
5. Prijedlozi odluka o ukidanju svojstva javnog dobra:
5.1. na kat.čest.zem. 553 k.o.o. Omiš
5.2. na dijelu kat.čest.zem. 3820 k.o. Omiš
5.3. na dijelu kat.čest.zem. 6234/1 k.o. Srijane
5.4. na dijelu kat.čest.zem. 6235/1 k.o. Srijane
(Izvjestitelj: Nikola Milaković, dipl.iur.)
6. Prijedlog Odluke o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite na području Grada Omiša
(Izvjestitelj: Đeki Stanić, dipl.iur.)
7. Prijedlog Programa javnih potreba u području kulture za Grad Omiš u 2017. (Izvjestitelj: Đeki Stanić, dipl.iur.)
8. Prijedlog Programa javnih potreba u području socijalne skrbi Grada Omiša za 2017.
(Izvjestitelji: Đeki Stanić, dipl.iur. i Katarina Pupačić, dipl.oec.)
9. Prijedlog Programa javnih potreba u području sporta Grada Omiša za 2017.
(Izvjestitelji: Đeki Stanić, dipl.iur. i Mateo Pezo, prof.)
10. Prijedlog Zaključka o danju prethodne suglasnosti na tekst Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu  rada u Narodnoj knjižnici Omiš
(Izvjestitelj: Svjetlana Buljević, prof., dipl.knjižn.)
11. Izvješće o radu Vlastitog pogona Grada Omiša za 2016.
12. Izvješće o radu Gradonačelnika Grada Omiša za razdoblje srpanj-prosinac 2016.
 

Omiš u filmskoj arhivi i suvremenoj produkciji

I poslije blagdana sv. Ivana Nepomuka nastavlja se niz zanimljivih događaja u gradu pod Mirabelom. Gradska vlast i brojne gradske udruge i ove godine pripremile su čitav niz raznolikih događanja, koncerata, predstava i humanitarnih akcija kojima obilježavaju Dan Grada Omiša. Posebno je bogat program bio u ponedjeljak, 16.5. na sam Dan grada Omiša. Iz pregršti događanja ističemo onaj kojeg smo dugo čekali, svečano otvaranje nove gradske sportske dvorane na Ribnjaku! Cjelokupni program događanja pročitajte u nastavku..

Petak, 27.05.2016.
ILIRSKO SJEMENIŠTE – 20.30 sati
CZK – Omiš u filmskoj arhivi i suvremenoj produkciji u organizaciji Filmske škole CZK i Državnog arhiva u Splitu
Redatelj: Ivan Perić.
 

Najava: 23. sjednica Gradskog vijeća grada Omiša

23. sjednica Gradskog vijeća grada Omiša održati će se u utorak, 31. siječnja 2017. u 12.30 sati u Omišu, Ulica F. Benkovića 1/I. Za sjednicu je predložen slijedeći Dnevni red:
1. Usvajanje zapisnika o radu 22. sjednice Gradskog vijeća Grada Omiša
2. Vijećnički upiti
3. Prijedlog Odluke o prihvaćanju teksta Izjave o davanju i uskraćivanju suglasnosti na ulaganja u auto kamp Galeb u Omišu (Izvjestitelj: Ivo Tomasović, dipl.oec. i predstavnik tvrtke Galeb Omiš)
4. Prijedlog Odluke o području naselja Nova Sela i Blato na Cetini (Izvjestitelj: Zvonko Močić, dr.med.)
5. Prijedlog Odluke o koncesiji za posebnu upotrebu pomorskog dobra (Izvjestitelj: Zora Lelas-Ković)
6. Prijedlog Odluke o socijalnoj skrbi Grada Omiša (Izvjestitelji: Đeki Stanić, dipl.iur. i Katarina Pupačić, dipl.oec.)
7. Prijedlog Odluke o utvrđivanju Plana mreže dječjih vrtića na području Grada Omiša (Izvjestitelj: Đeki Stanić, dipl.iur.)
8. Prijedlog Odluke o prihvaćanju prijedloga teksta očitovanja na ponudu za kupnju nekretnina u Omišu registriranih kao spomenik kulture (Izvjestitelj: Nikola Milaković, dipl.iur.)
 

Dan Grada: Slavlje na ušću Cetine

Blagdan Svetog Ivana Nepomuka, zaštitnika grada Omiša, bogatim je slavljem u ponedjeljak obilježen na ušću Cetine. Program koji je započeo polaganjem vijenaca u spomen na poginule za Domovinu na gradskom groblju Vrisovci, u ranim jutarnjim satima, nastavio se odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih branitelja, da bi formalni dio kulminirao svečanom sjednicom Grada Omiša. Slavljenicima su se u obilježavanju Dana Grada pridružili i istaknuti članovi MOST-a. Gradonačelnik Ivan Kovačić pohvalio se mnogim kapitalnim ulaganjima, te istaknuo važnost promišljene politike kakvu aktualno vodstvo grada provodi i zagovara. Istaknuo je značajna sredstva uložena u komunalnu infrastrukturu; poput uređenja prometnica, šetnica i gradskih plaža, kao i vrtića i dječjih igrališta, ali i u nadogradnju vodoopskrbne mreže te u zaštitu okoliša, a najavio je kako, u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom rade na širenju gradske luke, ističući kako je i u proračunu za iduću godinu osigurano dovoljno sredstava za planirani nastavak razvoja grada. Sjednica je završena podjelom nagrada i povelja zaslužnim pojedincima i društvima koja su svojim doprinosom zadužili Omiš. Nagrade Grada Omiša za životno djelo dobili su: Duje Bučić, za doprinos u izgradnji i razvoju modernog vodoopskrbnog sustava i Nediljko Diko Lelas za višedesetljetni volonterski rad promociji kulture i sporta. Osobne nagrade primili su Đurđica Tičinović, poljička pjesnikinja i Juraj Rafanelli, tajnik KK "Omiš - Čagalj Tours", dok su skupne nagrade stigle u ruke članova franjevačkog samostana "Gospe od Karmela" i KUD-a "Slime". Plakete Grada uručene su: Katici Kovačić, Anti Banoviću, fra Filipu Budiću, Petru Rodiću i dugogodišnjem dopisniku "Slobodne Dalmacije" Davoru Grgatu, koji je tom prilikom kazao kako ga priznanje obvezuje na daljini doprinos Omišu i okolici. Proslava se zatim nastavila svečanim otvorenjem 35 milijuna kuna vrijedne nove sportske dvorane "Ribnjak", koja s 1500 prostornih metara natkrivenog parketa Omišanima, nakon desetljeća gužvanja u školskoj dvorani, otvara vrata za lakše postizanje daljnjih sportskih uspjeha. Nakon tradicionalne procesije u kojoj su, predvođeni nadbiskupom Marinom Barišićem gradskim ulicama prošetali Omišani i njihovi gosti, uslijedilo je i misno slavlje u župnoj crkvi, a fešta se uz brojne događaje, poput izvrsnog koncerta splitskog Gradskog zbora Brodosplit, nastavila do kasno u noć..
 

Omiški HDZ: Otkuda nam 86 milijuna kuna?

Proračun grada Omiša za 2017. od 86 milijuna kuna nerealan je i neostvariv. Temelji se na krivim pretpostavkama, da će Grad osigurati i značajna sredstva iz državnih izvora i EU fondova. Budući da je vodstvo Grada protekle tri i pol godine osiguralo manje od milijun kuna iz ovih izvora, nema razloga za optimizam. Jedini siguran prihod su sredstva za sanaciju stijena od 19 milijuna kuna, koja su osigurana 2011. godine, stoji u priopćenju omiškog HDZ-a. HDZ ne može podržati proračun u kojem nisu osigurana sredstva za izgradnju novoga autobusnog kolodvora, sredstva za kupnju stanova za iseljenje stanara iz zgrade Glagoljaškog sjemeništa. Ne možemo podržati vlast koja ne može i ne zna aktivirati zemljište za izgradnju stanova za potrebe hrvatskih branitelja na Furnaži i Ivašnjaku. Ne možemo podržati vlast 1 koja već treću godinu za potrebe političkih stranaka osigurava jednu tisuću kuna u proračunu...
 

Idealist koji se nije dao preplašiti

U Omišu je, u 68. godini života, iznenada preminuo Ivan Pajdek, dugogodišnji gradski vijećnik i predsjednik lokalnog ogranka Hrvatske narodne stranke. Pajdek je, ako bi ga jednom riječju trebalo opisati, prije svega bio idealist, ali ne iz sorte onih naivnih, neupućenih, nedoraslih “velikim igračima” na društvenoj sceni, nego sasvim suprotno - idealist koji je u svaku raspravu ulazio s naramkom neoborivih argumenata. Na žalost, najčešće je to bila borba s vjetrenjačama, uzaludni pokušaji uvjeravanja i građana i kolega vijećnika u očito. No, Pajdeka to nije obeshrabrivalo, porazi ga nisu bacali na koljena, dapače, nakon svake borbe, unaprijed izgubljene, iz omiške je političke arene izlazio uzdignute glave, kao moralni pobjednik. I kao takav će ostati zapisan u omiškoj povijesti.