Nensi Očasić, kraljica soparnika

Da postoji nagrada za umjetnički dojam pri pripravi i pečenju soparnika ova bi je mlada žena i sinoć na 16. Festivalu soparnika garant uvjerljivo osvojila i odnjela u svoja Gata. U nastavku članka pogledajte kako Nensi Očasić, kraljica soparnika, priprema i peče nadaleko poznatu i priznatu Poljičku gastro deliciju...
 
Nekada je bio sirotinjska hrana koja se jela na Božić, Veliki petak, Sisvete i druge svetkovine, nemalo se konzumirao u okviru Poljičke republike, seljačke samouprave (knežije) koja se prostirala istočno od Splita odnosno Žrnovnice do Blata na Cetini i grada Omiša, te od mora do Zamosorja. Riječ je o poljičkom soparniku, jelu koje se spravlja od blitve, luka i tijesta, a koliko je vrijedno potvrđuje činjenica da je uvršteno u Listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Na svojem OPG-u svakodnevno ga priprema i Ljubica Beović (64) iz Gata, baš kao i mnoga druga poljička domaćinstva. Obiteljsko joj je gospodarstvo i registrirano isključivo za proizvodnju poljičkog soparnika za kojeg na 400-tinjak kvadrata zemlje uzgaja i svoju blitvu odnosno luk. Prema riječima supružnika Ljubice i Joze (76) Beovića, blitvu na gospodarstvu siju više puta u godini (ovisno o vremenskim prilikama), a raste na pjeskovitom tlu tzv. “piskulji“. Povrće je to koje treba često zalijevati,a valja to činiti prije izlaska sunca kako bi se, tvrde naši sugovornici "saprala jutarnja rosa“. Beovići na svojoj zemlji imaju svojevrsnu bušotinu s 10-ak cm promjera, u koju se uz pomoć cijevi i specijalne pumpe može akumulirati voda iz tla. Ove im je godine povrće itekako trebalo vodu zbog vrućina, ali zato napadi štetnika nisu bili veliki. Tijekom godine u više opetovanih branja blitve mogu za soparnik(e) priskrbiti i do šestotinjak kilograma tog povrća. Glasoviti poljički soparnik (traje do tri dana) rade po narudžbi, a imaju ih iz cijele Hrvatske i inozemstva. Sprema se to jelo od 1,5 kilograma blitve po soparniku (opere se i osuši) , dobro isjeckane i kako kaže Jozo, iskrižane te odstranjenog joj bijelog dijela. - "Nekada se dici taj bili dio kuvao, a danas se daje kokošima“ - priča vitalni Poljičanin..
 
Pa neće valjda opet stavit isti članak? Već godinama nas ta lijena izjelica ovako predstavlja srednjoeuropskoj klijanteli i domaćim ljubiteljima najpopularnijeg svjetskog jela... Naravno, riječ je o spizi. Točnije, o pizzi. Preciznije, o najboljoj pizzi koju ovog ljeta, točnije od srijede, 1.6. negdje od 18 sati pa nadalje možete pojesti u gradiću na ušću Cetine. I ne, neću ponoviti onu otužnu lanjsku najavu, neću spominjati ni Zagora ni Čiku, ni Peru ni Krešu, ni duo Pegla, Girija, Stipu i Dunju (i dvije male krasotice), susjeda Duću... standardnu ekipu na otvaranjima i zatvaranjima (a i između i na rođendanima i gejmerskim susretima).
Najaviti ću samo zainteresiranim čitateljima portala i cijeloj Mitteleuropi da se u srijedu, prvog dana lipnja  i ovog ljeta Gospodnjeg u ulici knezova Kačića u Omišu opet otvara kultna pizzerija "Antula".
Složna braća Bulić i uhodana ekipa Vas očekuje. I zato dođite odmah, prije nego što nahrupe horde pizzoljubaca iz Češke, Slovačke, Mađarske, Italije, Slovenije,.. jerbo kasnije ćete, kao i ja, čekati na zidu prekoputa s nekim nepoznatim ljudima da se "ukaže" slobodan stol, dok rocker s tacnom, Mate, već nosi bevandu skuže ili dobrodošlice i važnu informaciju.. "Evo, bit će za pet minuta, ovi Slovenci sa stola 2, zatražili su račun...".
 

Kad Mile kuva bakalar to van je za prste lizat

Gastronomska odrednica Velikog Petka u našim krajevima, uz post i nemrs, bio bi bakalar. Bilo bjanko, bilo na brudet, to je uvijek delicija! Ovako nam je bilo lani na današnji dan...
Rekli su mi da ih ne stavljan na interent, da mogu pojist i drugu, treću porciju, da mogu popit koliko oću, a bilo je lipog crnoga, dooobro! Rekli su mi, imaš odrješene ruke, čisti pjat, uvik napola punu čašu, ma imaš sve, što god ti triba samo - ne meći nas na Interent! Evo, ako baš moraš, a znamo mi vas bandu novinare, slikaj samo neke i to prije spize! Slikaji prazne pjate, klikaj, pritišći, ali nemoj nas dirat dok guštamo. Nemoj kad je na stolu, kad zamiriše isprid nosa, kad kacijola počne plesat đir uokolo... Evo za deset minuta je gotovo, javlja nam kuvar, samo da kumpiri još malo padnu... Mile, meštar od bakalara miša li ga miša, neće njemu zagorit... I tako u preduskrsnom raspoloženju u ovo sveto doba, na Veliki Petak, oko dvaneste, trineste ure, delicija je napokon stigla na stol. Meštar od kruva, inače najveći živući dugoratski trener, uvatija se noža i riže li ga riiže. Tehniko i bivši tajnik traži papar. Predsjednik organizira i mobitelira i nazdravlja crnim, kojeg je donio novi trener. Prvi pitur općine ćakula s lokalnim prijevozničkim mogulom. Vlastiti Pogon, ka i uvik, ili radi ili stoji u punoj pripravnosti. Uto je stiga i tajnik, olitiga tajnica... Kuvar je još jedanput promiša u oba lonca, i reka - Gotovo je! A mi se potom uvatili najdražeg posla... I štoću, mora san ih poslušat. Nema slika s spizom! Ferma san Interent. Po direktivi. A pravo reći, ima san i pametnija posla ...
 

24. Tjedan restorana

Otkad se prije desetak godina manifestacija Tjedan restorana počela odvijati i kod nas, dobili smo priliku otići u mnoge restorane koje možda inače i ne bismo posjetili, a pristupačna cijena menija s tri slijeda dala nam je priliku isprobati brojna zanimljiva jela u deset dana hedonističkog uživanja u svakom zalogaju. Novo izdanje Tjedna restorana održava se od 25.03. do 03.04.2022. Cilj akcije je omogućiti što većem broju građana posjet restoranima, promocija restoranske kulture, poticanje interakcije ugostitelja i posjetitelja restorana te oživljavanje gastro scene Hrvatske.
Najbolje je da posjetitimo omiljeni restoran već ovog vikenda, a idućih deset dana imamo priliku uživati u jelima u tri slijeda po cijeni od 125 i 150 kuna i u drugim, mahom splitskim restoranima. Neki od restorana u ponudi ima uključenu i čašu vina ili aperitiv. Od nama najbližih restorana u akciji je Kaštil Slanica, redovni sudionik ove gastro akcije s uvijek atraktivnom i slasnom ponudom svojih specijaliteta, a ovdje su i ostali restorani u okolici koje bi valjalo posjetiti.
Uživajte u dobrom društvu i odličnoj spizi i lijepoj kapljici i ovog vikenda. Vidimo se u Kaštil Slanici, a i drugdje..
 

Rašćika naša svagdašnja

Raštika, u našim krajevima znana i kao rašćika, iznimno je vrijedna kupusnjača koja posljednjih godina ponovno dobiva sve veći ekonomski značaj, budući da ponovno do izražaja dolaze sve njene nutricionistički vrijedne odlike. Rašćika je izvanredan izvor antioksidansa, obiluje karotenom, a jedna je od biljaka iznimno bogatih kalcijem. Uz to, prosječan obrok rašćike sadržava samo oko 50 kalorija, pa je i izvrsna namirnica za sve one koji imaju problema s tjelesnom težinom. U prošlosti su brojni priobalni vrtovi imali posađen barem koji struk raštike, koja je bila hrana siromašnih. Uzgajala se, a uzgaja se i danas i u Poljicima, Imotskom kraju i Hercegovini, a prema nekim predajama u Dalmaciju je stigla kad i car Dioklecijan.
O isplativosti uzgoja najbolje govori podatak da je u prošloj povrtlarskoj sezoni započela njena sadnja na velikim površinama, primjerice u Imotskom polju, gdje su kooperanti tamošnje poljoprivredne zadruge posadili 25.000 sadnica ove kulture, piše Marin Kukoč, dipl.ing.agr. na stranicama Masline.
Iako je najcjenjenija ako se dugo kuha, uz dodatak suhog mesa, najviše će hranjivih sastojaka zadržati kad se kratko prokuha na pari i zalije dobrim maslinovim uljem.
 

Mediteranska prehrana je najzdravija na svijetu

Mediteranski način prehrane već petu godinu za redom je proglašen najboljim u godišnjoj utrci za najbolji režim prehrane. Mediteranski stil prehrane također je proglašen najlakšom dijetom za praćenje; najboljom dijetom za zdravu prehranu; najboljom dijetu za dijabetes i najboljom biljnom dijetom, prenosi tportal.
Kako sad ovo, prvo prehrana pa dijeta? Paaa.. razlika je u količini porcije, a gurmanima je nije lako smanjiti na preporučenu mjeru (na male porcije).
No želite li ove godine svoju prehranu učiniti zdravijom, započnite kuhanjem jednog obroka svaki tjedan na bazi graha, cjelovitih žitarica i povrća, koristeći začinsko bilje i začine. Prehranu obogatite starim sortama žitarica. Žitarice koje su se kroz stoljeća malo mijenjale, poznate kao 'stare žitarice', ključna su značajka mediteranske prehrane. Proso, leća, quinoa, amarant neki su primjeri drevnih žitarica. Kad jedete meso, jedite male količine, a meso je najbolje upotrijebiti za aromatiziranje jela na bazi povrća. I ponovno razmislite o desertu – mediteranske prehrana obično obrok završava sezonskim voćem, piše tportal.
Brojne studije su pokazale kako mediteranska prehrana u preporučenim količinama može smanjiti rizik od dijabetesa, visokog kolesterola, demencije, gubitka pamćenja, depresije i raka dojke. Dijeta, koja je više stil prehrane nego ograničena prehrana, također je povezana s jačim kostima, zdravijim srcem i duljim životom. Ovaj način prehrane uključuje jednostavno kuhanje na biljnoj bazi, pri čemu je većina svakog obroka usmjerena na voće i povrće, cjelovite žitarice, grah i sjemenke, s nekoliko orašastih plodova i velikim naglaskom na ekstra djevičansko maslinovo ulje. Masti osim maslinovog ulja, poput maslaca, konzumiraju se rijetko, ako se uopće konzumiraju, a šećer i rafinirana hrana rezervirani su za posebne prilike. Crveno meso se koristi rijetko, obično samo za aromatiziranje jela. Potiče se konzumacija ribe koja je omega 3 masti, dok se jaja, mliječni proizvodi i perad jedu u mnogo manjim obrocima nego u tradicionalnoj zapadnjačkoj prehrani. Društvene interakcije tijekom obroka i tjelovježba temeljni su stil mediteranskog stila prehrane. Promjene u načinu života koje su dio ovog režima uključuju sporo jedenje s prijateljima i obitelji, druženje uz obroke, svjesno jedenje omiljene hrane, kao i svjesno kretanje i tjelovježbu.
 

Bakalar za južnjački Božić

Pod Nebom, kao nevjerojatnom i golemom krošnjom svemirskog božićnog drva, sjajile su upaljene zvijezde i kometi, sjajniji i prodorniji od kuglica i prskalica, a daleki zvon, mekan poput nade, javljao je Isusovo rođenje istodobno s dječjim uskrsnućem. Bog je postajao čovjek, a mali ljudi uzlijetali su u Nebo kao anđeli. To je slika koja je titrala u pozadini svakog sirotinjskog Badnjaka i Božića, kad se suha riba, utjelovljenje malog Boga i misterija njegova imena, jela s posebnim zadovoljstvom i zahvalnošću zbog neprolaznog i zasluženog blagdana. Pa ipak, njenu tvrdu domaću put i bajku koja ju je pratila, iznenada je zamijenila strana sjevernjačka riba, koja se hitro poput putujuće zvijezde na obzorju, sjajnije nego Sjevernjača, pojavila na našim stolovima i osvojila Badnju večer i sve blagdanske i posne dane. Zvala se bakalar i njena usoljena inačica već je od srednjega vijeka, dok je Sredozemljem vladala naša sušena riba, osvojila zapadne kuhinje. Sušeni je pak bakalar, koji mi jedemo kao gastronomsko uzdarje blagdanskih dana, do nas stigao iz Venecije...
 

23. Tjedan restorana

Otkad se prije desetak godina manifestacija Tjedan restorana počela odvijati i kod nas, dobili smo priliku otići u mnoge restorane koje možda inače nikad ne bismo posjetili, a pristupačna cijena menija s tri slijeda dala nam je priliku isprobati brojna zanimljiva jela u deset dana hedonističkog uživanja u svakom zalogaju. Novo izdanje Tjedna restorana održat će se u od 15.10.  do 24.10.2021. Cilj akcije je omogućiti što većem broju građana posjet restoranima, promocija restoranske kulture, poticanje interakcije ugostitelja i posjetitelja restorana te oživljavanje gastro scene Hrvatske.
Najbolje je da posjetitimo omiljeni restoran već ovog vikenda, a idućih deset dana imamo priliku uživati u jelima po cijeni od 100 i 125 kuna. Većina restorana u ponudu ima uključenu i čašu vina ili aperitiv. Od nama najbližih restrorana u akciji je Kaštil Slanica i restoran Jure u Podstrani, a ovdje su i ostali restorani u okolici koje bi valjalo posjetiti.
 

Međunarodni festival Taste the Mediterranean

Međunarodni festival Taste the Mediterranean u Split dovodi vrhunske svjetske i domaće chefove čiji su restorani nagrađeni Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama. U splitskim restoranima Dvor, Kadena, Kinoteka, Hotel Park, Zora bila i Zrno Soli, gostovat će chefovi iz sedam zemalja te će zajedno sa chefovima domaćinima spravljati mediteranske gala večere od šest sljedova praćene odgovarajućim vrhunskim vinima. Ekskluzivnu gozbu za sudionike festivala na večeri otvorenja pripremit će chef Zlatko Marinović Noštromo, a gradska Ribarnica za tu će prigodu biti pretvorena u elegantni restoran, piše Dalmatinski portal.
Po prvi put u vrijeme festivala održat će se i 'Noći splitskih restorana', manifestacija u organizaciji Taste the Mediterranean i trgovačkog lanca Tommy. Splitski restorani Atlantida, Bajamonti, Brasserie on 7, Bokeria, Corto Maltese, Dujkin dvor, Fantažija, Konoba Fetivi, Konoba Marul, Mazgoon, Laganini, Pandora Greenbox, Portofino, Sidi bar i Šug, gostima će u petak 8. i subotu 9. listopada nuditi poseban mediteranski meni od tri slijeda i vino po popularnoj cijeni, te im omogućiti jedinstveni enogastronomski doživljaj.
Središnja događanja festivala održat će se u Briig Boutique hotelu, gdje će se u četvrtak 7. listopada okupiti sudionici panela "Ugostiteljstvo za vrijeme i nakon COVID-a". O važnosti upravljanja otpadom u ugostiteljstvu i hotelijerstvu raspravljat će se na panelu 'Zero waste', u petak 8. listopada.
Razmjena iskustava i umrežavanje s drugim mediteranskim zemljama, te edukacija učenika, studenata i profesionalaca, glavni su ciljevi Festivala Taste the Mediterranean, stoga su na programu i kulinarski masterclassovi vrhunskih stranih i domaćih chefova, te radionice za učenike privatne ugostiteljske škole Oliva Allegra, visoke poslovne škole Aspira te srednje škole Jure Kaštelan u Omišu gdje će japanski chef Ippei Uemura učenicima, odnosno mladim naraštajima budućih kuhara,  pokazati tradicionalne japanske kulinarske vještine pripremanja sirove ribe koje u svom restoranu Tabi, u Marseilleu, spaja s mediteranskom kuhinjom.
U subotu, 9. listopada, sudionici festivala otkrivat će ljepote Omiša I kanjona rijeke Cetine te uživati u delicijama Radmanovih mlinica i Arsana Tasting House u Omišu..