Za Poljičkim stolom s Andreom u Podstrani

Na velikom platou ispred Turističke zajednice Podstrana u nedjelju navečer u Strožancu okupilo se više tisuća posjetitelja koji su uživali u dobroj Poljičkoj spizi i piću. Riječ je o završnoj manifestaciji Društva Poljičana "Sv. Jure – Priko", pod nazivom 16. Manifestacija Poljičkih komina, gdje se je spremala autentična Poljička hrana, kakvu su jeli naši stari Poljičani prije i tisuću godina. I to Poljički soparnik, gulaš, crni rižot, srdele.., koje se spremalo na Poljičkim kominima iz Podstrane, Putišića, Rodića, Gata,.. jela koje su posjetioci jeli sa užitkom, pa nije ni čudo kad su se soparnici pekli na licu mjesta, i to kako slasni! Mještani, a bome i stranci s velikim su ih guštom jeli i istima se divili. Kako su nam rekli Željko Karaman, predsjednik ogranka Društva Poljičana Podstrana i Petar Rodić, Veliki knez društva, "Ova večer bi nam trebala ostati nezaboravna, jer sve dosadašnje naše manifestacije odvijale su se na Petričevu, gdje je prostor kud i kamo manjeg kapaciteta od ovoga u Strožancu, pa nije ni čudo što se okupilo  ovoliko posjetitelja. Šteta što to nismo primijetili i  ranije, nego na završetku sezone. Šteta što se je ova manifestacija održala ovdje  pri završetku sezone, jer poljički čelnici bi bili zadovoljniji da je sudjelovalo više stranih gostiju, a bome ih ne fali ovog ljeta u našem kraju, i da su vidjeli pravu slast i užitak poljičkog soparnika". Kažimo i to da su posjetitelje zabavljali orkestar HKGD Podstana koje je priredilo izvrstan jednosatni koncert, a potom do dva sata iza ponoći zabavlja ih grupa "Magazin" i njena šesna pjevačica Andrea Šušnjara, pa je i to bio razlog da upitamo pjevačicu kakve dojmove nosi iz Podstrane. Andrea nam je ljubazno odgovorila: "Prekrasno, fanstatično.. Hrana, a posebice vaš soparnik mi se dopao, tako da mislim da su tako guštali i ostali posjetiteljim kojima bi trebalo češće priređivati slične manifestacije..", rekla nam je zadovoljna Andrea..
 

Za Poljičkim stolom

Manifestacija "Za Poljičkim stolom" održat će se u nedjelju, 27.8. u 20 h u Strožancu ispred Turističke zajednice. Uz brojne poljičke specijalitete s komina i iz bronzina za dobru atmosferu pobrinit će se i grupa Magazin. Ulaz je slobodan, svi ste dobrodošli.
 
Nekada je bio sirotinjska hrana koja se jela na Božić, Veliki petak, Sisvete i druge svetkovine, nemalo se konzumirao u okviru Poljičke republike, seljačke samouprave (knežije) koja se prostirala istočno od Splita odnosno Žrnovnice do Blata na Cetini i grada Omiša, te od mora do Zamosorja. Riječ je o poljičkom soparniku, jelu koje se spravlja od blitve, luka i tijesta, a koliko je vrijedno potvrđuje činjenica da je uvršteno u Listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Na svojem OPG-u svakodnevno ga priprema i Ljubica Beović (64) iz Gata, baš kao i mnoga druga poljička domaćinstva. Obiteljsko joj je gospodarstvo i registrirano isključivo za proizvodnju poljičkog soparnika za kojeg na 400-tinjak kvadrata zemlje uzgaja i svoju blitvu odnosno luk. Prema riječima supružnika Ljubice i Joze (76) Beovića, blitvu na gospodarstvu siju više puta u godini (ovisno o vremenskim prilikama), a raste na pjeskovitom tlu tzv. “piskulji“. Povrće je to koje treba često zalijevati,a valja to činiti prije izlaska sunca kako bi se, tvrde naši sugovornici "saprala jutarnja rosa“. Beovići na svojoj zemlji imaju svojevrsnu bušotinu s 10-ak cm promjera, u koju se uz pomoć cijevi i specijalne pumpe može akumulirati voda iz tla. Ove im je godine povrće itekako trebalo vodu zbog vrućina, ali zato napadi štetnika nisu bili veliki. Tijekom godine u više opetovanih branja blitve mogu za soparnik(e) priskrbiti i do šestotinjak kilograma tog povrća. Glasoviti poljički soparnik (traje do tri dana) rade po narudžbi, a imaju ih iz cijele Hrvatske i inozemstva. Sprema se to jelo od 1,5 kilograma blitve po soparniku (opere se i osuši) , dobro isjeckane i kako kaže Jozo, iskrižane te odstranjenog joj bijelog dijela. - "Nekada se dici taj bili dio kuvao, a danas se daje kokošima“ - priča vitalni Poljičanin..
 
Izašli bi vani nešto "gricnit" s najdražom ili zakonitom, a ne da Vam se gužvati po Omiškim trgovima i ulicama, koje su baš poput drevnih gusara prisvojili tamnošnji sezonski restorateri? "Ultraški" Split Vam je večeras malo (pre)dalek? Ne želite si opet priuštiti nedjeljnji čep pred Stobrečom ili filu kroz cijelu Podstranu?
Spas i osvježenje se možda nalazi na nedalekim Dućama, gdje se u nedjelju navečer u lijepom ambijentu terase hotela "Damianni" priređuje večera s specijalnim menijima mladog dugoratskog chefa Ivice Mažara uz zvuke klasične gitare u izvedbi mlade i već višestruko nagrađivane omiške umjetnice Željane Jerić. Chef Mažar se opet potrudio ugodno iznenaditi vaše nepce mesnim i jadranskim menijem u četiri slijeda koji se s čašom vina kao poklonom kuće cijeni 189 kuna po osobi.
Eto zanimljive ideje gdje večeras izvesti "kradljivicu" srca.
 
Ljubitelji vrhunskog sladoleda u Omišu su napokon došli na svoje! Naša sumještanka Nina Vrkić otvorila je na prvi dan lita u Omišu (Ribarska 2, put trga Stjepana Radića) NINA-ICE, mali dućan vrhunskih sladoleda i ostalih slastica. Naravno ima tu i palačinaka svih vrsta, kao i ostalih slastica, no ono što me je oduševilo u lijepoj ljetnoj večeri jest ono što sam prvo probao, sladoled kojeg pred vama i sasvim po vašim željama priprema Nina i osoblje novotvorenog NINA-ICE-a. A cijeli postupak teče otprilike ovako.
Korak 1: odaberete nekoliko vrsta voća ili željenih drugih sastojaka vašeg "personaliziranog" sladoleda, a Nina će to vješto pred vama na hladnoj plohi isjeckati i promješati.
Korak 2: odaberete jednu od nekoliko ponuženih "bazi" sladoleda: vanilija, mlijeko, karamela,.. a Nina će to preliti po isjeckanom voću i ostalim sastojcima vašeg sladoleda kojeg ste odabrali u prethodnom koraku te sve opet dobro promiješati
Korak 3: dobro promješani sastojci vašeg sladoleda sa bazom se lipo razvuku po hladnoj ploči, a potom se, ohlađen, "špatulom" odvoji od hladne ploče i zamota u hladne rolice koje se poslože u šesnu "kutijicu", nažalost jedini nejestivi dio ovog izvrsnog sladoleda. No to nije sve..
Korak 4: odaberete voće koje želite uz rolice sladoleda, te potom odaberete preljev (šumsko voće, karamela, čokolada,..) sladoleda
Korak 5: Na sve to idu "mrvice". Ja sam ovaj korak preskočio, no izbor "mrvica" za ljubitelje istih je više nego raznolik.
I sad slijedi ono najvažnije, trenutak istine.. prvi, drugi liz... što da vam krijem, sladoled mi je odličan! A što je najbolje teško da ću ikada pojesti istoga... jer kombinacija je jednostavno praviše, a svi mi volimo eksperimentirati s ljetnim osvježenjima, zar ne? Nina i ekipa, bravo! I samo naprid! A svima ostalima koji volite sladoled i slatko na znanje. NINA-ICE je pravi dašak istinskog ljetnog osvježenja u tipiziranoj ponudi ugostiteljskog Omiša.
 
Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Hrvatska obrtnička komora (HOK) za ugostitelje organiziraju edukacijsku radionicu na temu gastro i eno turističkog proizvoda, koja će se održati 6. lipnja u Hotelu Park u Splitu, s početkom u 9.30 sati. Radionica će pružiti vrhunski edukativni sadržaj i informacije o svjetskim trendovima u segmentu gastronomije i enologije, uključujući marketing, a namijenjena je prije svega chefovima u restoranima i voditeljima ugostiteljskih objekata. Rok prijave je do 1. lipnja. Predavači su poznati chefovi okrunjeni Michelinovim zvjezdicama i vrhunski sommelieri: Lionel Levy, Marco Stabile te ostali. Broj mjesta je ograničen, odnosno do najviše 100 sudionika s područja Dalmacije (od Zadra do Dubrovnika). Prijave će se zaprimati do popunjavanja mjesta. U lipnju je u planu i radionica u Opatiji, a na jesen dvije radionice za kontinentalni dio Hrvatske.
 

Najbolje pizze u Omišu peku dugoraćani

Opće je poznato da najbolje pizze u Omišu peku - dugoraćani. Svaka čast svim omiškim pizza majstorima, ali pravi štovatelji danas svugdje popularnog izvornog jela Napuljskih siromaha, kada se nađu gladni u gradu podno Mirabelle prvo će poviriti u pizzeriju "ANTULA" koju vodi obitelj Bulić. Nisam baš neki ekspert za pizzu, kad sam gladan u gradu radije svratim u konobu, U NAŠEG MARINA ili kod Mare u JOSKANA, no od svih onih pizza koje sam probao ne sjećam se da je iz neke druge peći pred mene izašla ukusnija, slasnija i bolja talijanska delicija od one koju je napravio naš sumještanin IVICA BULIĆ. Dugoraćani, slobodno zaboravite da će te ga idućih pet mjeseci viditi kako pedalira s nasljednikom gore-dolje po rivi ili s familijom ispija duge kave na plaži ispred Rivice. Pizza majstor Ivica je stariji član skladnog bratskog dueta odgovornog za file ispred ulaza u špici sezone i barem još jednan red koji čami u kali ili čeka na zidiću da se "oslobodi" koji stol.  Drugi dio bratskog dueta je MATE BULIĆ, ne onaj raspjevani "piroman" već nadaleko popularni šef konobara, karizmatični vođa šanka i glavni trkač s tacnom u jako familijarnom veznom redu Antule, nekad obećavajući rocker koji se danas snalazi i u ulozi osobnog sommeliera (nije da briljira i u toj ulozi, ali vidno napreduje iz ljeta u ljeto).

I sad ide ono najvažnije, od četvrtka, 1.6., pizzerija "ANTULA" svim ljubiteljima svojih delicija opet otvara vrata! Svratite na otvaranje sezone! Dođite i poslije. Iskoristite "predsezonu" dok u pizzeriju ne nahrpi pola Mitteleurope i uvjerite se bez čekanja u fili pred ulazom ili na zidiću da najbolju pizzu na ušću Cetine i dalje spremaju i peku dugoraćani..  Dobar Vam tek!
 

Fešta o' boba: Sipa i divljač za prvu nagradu

U subotu je na Kambelovačkom Brcu održana 12. Fešta o boba, ponajveća gastronomska fešta u Dalmaciji. Najubolje jelo, Grand prix fešte, skuhala je uigrana ekipe Baletne škole, poznatog kaštelanskog restorana, koja je pripremila deliciju kojoj je malo tko odolio, sipu i divljač s bobom! Tek bod manje od pobjedničke ekipe, prikupile su vrijedne Kaštelanske neviste, koje su pred žiri donijele čak pet jela, pa im je tako pripalo zasluženo drugo mjesto. - Ma spremile smo mi svašta, i tradicije i inovacije. Blitva s bobom, ražnjići s pečenim puževima i bobom,  fritule s bobom... - kažu popularne  Kaštelanske neviste, pohvalivši se da nije prošla niti jedna fešta o boba, a da one nisu dobile neku nagradu. Ovom prigodom organizatori, udruga Fešta o boba,  proglasila je i najbolju žensku ekipu, udrugu Polonez te najbolju mušku ekipu, Svetu Ceciliju. Osim jela kojima su pripale nagrade, bilo je tu još različitih jela, slatkih, slanih, ljutih, kiselih, kuhanih, pečenih, sveukupno sedamdesetak jela koja su pripremili članovi nešto manje od 30 ekipa. Sva jela brzo su našla svoje konzumente, jer brojne goste koji su pohodili Kambelovac trebalo je i zabaviti i nahraniti.
 

Kaštela: Fešta o' boba

Fešta o' boba jedno je od najvećih gastronomsko – amaterskih događanja u Dalmaciji, koja svake godine na Brcu u Kaštel Kambelovcu okupi nekoliko tisuća gostiju te nekoliko desetaka ekipa koje pripremaju jela. Ovogodišnje izdanje održati će se u u subotu, 13. svibnja. Pripreme su odavno započele, kao i prijave zainteresiranih za kuhanje jela od boba i sa bobom. Pripremanje jela je natjecateljskog karaktera, no posebnih propozicija nema jer svaka ekipa može pripremati jela po svom izboru i na način koji sami odaberu, važno je da jedna od glavnih namirnica bude upravo bob. Jela se mogu pripremati na samom kambelovskom brcu, gdje se fešta održava, a mogu se donijeti i već pripremljena. Ekipe koje pripremaju jela na Brcu, okupljaju se već u jutarnjim satima te u veseloj atmosferi  i uz razmjenu iskustava, kuhaju svoja jela. U poslijepodnevnim satima, s početkom u 17 sati, degustiraju se jela, a sve što je skuhano, uz prigodne cijene, mogu kušati i svi gosti koji pristignu. O najboljim jelima pripremljenim za ovu prigodu, odlučuje strogi stručni ocjenjivački sud.
 
Tribala je to biti prava prvomajska fešta! Tribala se okupiti probrana ekipa, sve marendaši od formata, za radnog vremena marljivi radnici, barenko ova polovica koja još imaju sriću iz dana u dan odlaziti u Split na posao i vraćati se zadovoljni predvečer doma, svom malom mjestu koje se užasava i zalaska sunca, a kamoli neće zbog onih ugaslih tisuću i kusur radnih mjesta. Ali eto, život ide dalje, nema druge nego i dalje radit, samo negdje malo dalje od doma, kad je već tako ispalo. Radna svakodnevnica, dikod koja fatureta, dikod koja večerica, fešta, dok se još i to smije..  A najslađe se bilo okupit oko prvomajske marende.. Fotografiranje prazničke marende je ukazom Predsjednika bilo najstrožije zabranjeno. Ne triba još uz ovakvo piskaranje i nepriličnu prvomajsku temu za ova zajebana vremena, fotografijama nesretnih papkara i onoga što je od njih nakon druženja ostalo, zafrkavati ostatke ostataka nekadašnje radničke klase i poštene inteligencije mahom osuđene na tripice i prvomajski fažol. Tako je skoro otpao, do odlučne uneredničke odlučne intervencije, i planirani radni naslov članka: "Pola na lešo, pola pečeno - (ne)rasičeno!" koji najbolje opisuje svojedobna prvomajska zbivanja u konobama naše bolje radne prošlosti. No ništa zato. Ništa ne može izbrisati sijećanje na osmosatna druženja radničke klase i poštene inteligencije uz nadničarske priče iz nekih boljih, davnih vremena, spomen na radne drugove i drugarice između par slasnih zalogaja, uspomene na ratne drugove iz posljednjeg rata između par dugih gutljaja, evociranje uspomena na legendarne utakmice u Vili i na Oriju između sljedova lipih bokuna, sve to zaliveno jedva prigušenim emocijama i solidnom litražom jeftino nabavljene imotske Kujundžuše... sve je to prošlo i uvijek prolazi u trenu, kao ovih zadnjih 20-ak godina.. Stigli ujutro, završili prazničku smjenu tek prid večer, neki krenuli potom na plažu pozdraviti Sunce, kad već nije zdravo već otvoriti i sezonu kupanja, pa potom završili na slatkom after-partiju uz palačinke i blagdanski nogomet na Sportklubu.. Što izdvojiti od nekadašnjih prvih prvomajskih delicija? Juhu? Lešo janjetinu? Pečeno? Slatko? Vino? Palačinke? Ne znam, grij bi veliki bio sad i ovdje to nekako za masmedije rangirat, ali dolče garbo a'la Slobo, sakrij se malo u stranu Rino, ajme kad se sitim..., bio je to pravi praznik razmaženim nepcima! Ponovilo se...
Ali ove godine neće! Možda za koji dan u nekom drugom obliku i kao dio slijeda nekog drugog menija, no po prvi put nakon dugo vremena Praznik rada slavim.. postom i nemrsom! Ništa od prvomajske marende za mene! Uspješno sam izbjegao i baš sve krizme danas u Dugom Ratu. Ali palačinke večeras kod kumića.. neću i ne smijem! Marine, vidimo se poslije košarke, odnosno plivanja, tamo predvečer, oko sedam.