Kućni zimski praznici

Nastava u prvom polugodištu školske godine 2020./2021. završila je u srijedu 23. prosinca 2020. godine. Zimski praznici za učenike su počeli u u četvrtak, a završavaju u petak, 15. siječnja 2021. Nastava u drugom polugodištu školske godine počinje u ponedjeljak, 18. siječnja 2021. godine prema redovnom rasporedu - razredna nastava u popodnevnoj smjeni, a predmetna u jutarnjoj. U nastavku slijedi Božićna video-čestitka OŠ Jesenice ...
 
Caritativna grupa škole i učenička zadruga škole "Lavanda i ruzmarin" organizira humanitarnu prodajnu izložbu u subotu, 19.prosinca 2020. Radovi će biti izloženi iza 8 sati pored prodavaonice Tommy u Dugom Ratu. Posjetite ih! Donacijom pomažete obitelji u potrebi.
 

Online nastava u svim Srednjim školama

Vlada RH je donijela odluku da sve srednje škole od ponedjeljka 14.12. do 18.01. prelaze na online nastavu.
- "Tako da ćemo praktički sve srednjoškolce staviti van sustava, do polaska u škole, smiriti tu populaciju do 18. siječnja" - rekao je premijer te podsjetio je da su božićni i novogodišnji praznici produljeni za tjedan dana tako da će srednjoškolci praktički 35 dana biti izvan obaveze dolaska u školu.
Svima onima koji sudjeluju u borbi protiv bolesti covid-19 osigurati će se dodatak na plaće, poruluju iz vlade. To bi trebalo ispraviti i nepravdu onim liječnicima koji rade s oboljelima od koronavirusa, a ovih su dana dobili manje plaće.
 

Učenje u doba korone

Ova školska godina brojnim učenicima ostat će duboko urezana u sjećanje - štrajk nastavnika, a nedugo nakon, pojava virusa koji je zaustavio cijeli svijet pa tako i obrazovanje. Prelazilo se na brojne modele, nastava se održavala na različite načine - muku mučili i nastavnici i đaci. No najizazovnija i najneobičnija školska godina, (ne) jednom je učeniku bila prava motivacija. Marin Mandić dječak je iz Srinjina, učenik 7. razreda OŠ Srinjine, piše portal DalmacijaNews, koji se svojim predanim radom, uz pomoć mentora učitelja Mate Dedića, izborio za prolazak na čak četiri županijska natjecanja gdje je ostvario izvrsne rezultate, a na državnom natjecanju iz povijesti bio je prvi s maksimalnim brojem bodova Bravo, Marine (i Mate)! Pročitajte više...
 

ICT županija nije šuplja priča

Ne događa se često da na ovim stranicama hvalimo našu Splitsko-dalmatinsku županiju, ali spremni smo uvijek pohvaliti naše "(pre)usmjerivače" javnog novca kada svojim dobrim inicijativama i radom to zasluže. Jedan od projekata naše županije koji itekako zaslužuje pohvale jest projekt ICT županija, koji je pokrenut prije tri godine sa željom za jačanjem IT sektora kao nove ključne gospodarske grane, te digitalnom transformacijom naše županije na način da bude prepoznata kao hrvatska ICT županija. ICT županija je prepoznala neke od najvećih problema i odlučila djelovati u tom smjeru višegodišnjim mjerama i aktivnostima. Za početak, nizom višegodišnjih mjera nastoji se promijeniti nepovoljne strukture u više segmenata: IT edukaciji, inovativnom IT poduzetničkom razmišljanju i razvoju i potpori lokalnoj IT zajednici. Pokrenut je široki spektar modernih edukacija kakve naš obrazovni sustav trenutačno ne isporučuje korisnicima. Preko Edukacijskog IT centra Splitsko-dalmatinske županije – EDIT pokrenut je cijeli niz suvremenih edukacija za kojima trenutačno svjetsko, ali i domaće tržište rada jednostavno vapi: EDIT CodeSchool – pet različitih programa učenja programerskih vještina. Ideja je što više popularizirati svijet programiranja i izložiti ga što većem broju djece u županiji. Također, tu su i ostale edukacije potrebne inovativnom IT sektoru: EDIT GraphicStart – osnove grafičkog dizajna; edukacije za internetski marketing ili crowdfunding – inovativni način financiranja projekata; pokrenuta je ML/AI Split grupa za razvoj umjetne inteligencije i strojnog učenja, a skupa s lokalnim tvrtkama (Infobip Split, Atos Split...) i ML/AI Split pokreće se i Centar za razvoj umjetne inteligencije za razvoj inovativnih projekata temeljenih na umjetnoj inteligenciji. No to nije sve, pokrenuti su StartIT i GrowIT programi poticanja razvoja inovacija u IT sektoru i stvaranja IT poduzetništva. Stoga, bravo za Damira Brčića (voditelja projekta) i cijelu gamu suradnika, volontera i splitskih iformatičara/mentora ovog projekta.
 

Lego robotika: program robotike za najmlađe

Udruga za robotiku "Inovatic" upisuje nove grupe polaznika (6 - 11 g.) u cijelogodišnji program robotike za najmlađe. U ponedjeljak 16.11. su počeli s radionicama na novoj lokaciji u Splitu, Velebitska 32, stoga zainteresirani roditelji požurite prijaviti svoje dijete da postane mladi robotičar i član udruge "Inovatic". Početni program Lego robotike provodi se na sljedeći način:
- Male grupe do 6 polaznika
- Plan i program prilagođen početnicima (6 - 11 g., uključujući i PREDŠKOLCE).
- Svaki polaznik ima osiguranu opremu za samostalan rad (Lego WeDo 2.0 set i tablet).
- Odlično opremljene učionice sa svim potrebnim uvjetima za kvalitetan rad.
- Vodeći računa o svim epidemiološkim mjerama.
- Po potrebi mogućnost online održavnja radionica koristeći raznovrsne robotske simulatore.
- Robo treneri sa iskustvom i modernim metodama u radu sa djecom.
Više o programu i prijavi saznajte na stranicama udruge "Inovatic".
 

Možete li Vi biti programer?

Kada netko razmišlja o promjeni karijere ili ga zanima razvoj softvera te što je potrebno znati za to, neizbježno se postavlja pitanje iz naslova. Pa da ne duljimo, konačni odgovor je... "ukoliko napišete program u kojem jedan promil programskog koda nije proporcionalan jednom promilu začina u podravkinoj juhi, hard disk se neće niti pokrenuti jer taj program koji ste napisali je obični program koji stavlja jednu kvačicu na četiri pitanja, a ne program koji radi jednu zadaću sa 2000 znakova pa računalo ne razumije tu vrst matematike...". Tako bi to vjerojatno objasnio šef premijerovog kabineta Zvonimir Frka-Petešić ali pošto ja još nisam dosegao taj nivo stručnosti, pokušat ću to objasniti malo drugačije. Dobra vijest je da se rijetko nađe student koji nije mogao naučiti programirati. Programiranje pomalo postaje osnovna ljudsku vještina, baš poput čitanja, pisanja i računanja. Svatko to može, to je dio naših ljudskih sposobnosti, ali svakako da se treba namučiti i potruditi. Ipak, postoji par “simptoma” koji sigurno ukazuju na to da nećete biti dobri ili u najmanju ruku nećete uživati u poslu programera. Tekst Mensura Durakovića objavljen na strabicama SplitTechCity-ja pomoći će vam razlučiti hoćete li biti dobri u programiranju.. ili nećete.
 

Mjesec hrvatske knjige u Osnovnoj školi Jesenice

Od 15. listopada do 15. studenoga 2020. obilježava se Mjesec hrvatske knjige. Cilj manifestacije je istaknuti iznimnu važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa koje se sve više približavaju građanima. Također, cilj je potaknuti učenike na što češće čitanje hrvatskih autora. U našoj Osnovnoj školi "Jesenice" na Oriju provedeni su neki projekti vezano za ovu manifestaciju.
22. listopada 6. školski sat učenici 8. b razreda s učiteljicom Vini Mušac i knjižničarom Ivanom Fistanićem održali su književnu čajanku. Učenici su imali zadatak proučiti jednog književnika ili književnicu, predstaviti njegov život i književno stvaralaštvo te pročitati pjesme ili ulomke iz romana i pripovijetku. Tako su učenici doznali mnogo o književnicima poput Josipa Pupačića, Đure Sudete, Antuna Branka Šimića, Jože Horvata, Drage Ivaniševića, Pavla Pavličića, Marije Jurić-Zagorki, Tina Ujevića, Vladimira Vidrića.. koji spadaju u klasike hrvatske književnosti, ali bilo je govora i o suvremenim hrvatskim autorima kao što su Maja Brajko-Livaković, Goran Tribuson, Ivana Guljašević, Branka Primorac, Nada Mihelčić, Jasminka Tihi-Stepanić i Silvija Šesto. Sve su to autori koje učenici preporučuju za čitanje. A evo i nekoliko preporuka suvremenih romana za mlade: Silvija Šesto: Debela; Nada Mihelčić: Bilješke jedne gimnazijalke; Ivana Guljašević: Drugačija; Goran Tribuson: Legija stranaca; Pavao Pavličić: Lopovska uspavanka; Maja Brajko-Livaković: Kad pobijedi ljubav.
Učenici 5. a razreda sudjelovali su u projektu "Moj prijedlog za čitanje" u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Izradili su plakate i reklame za dječje romane hrvatskih autora. Evo nekoliko prijedloga koje su ponudili...
Uživajte i Vi u čitanju i dobrom štivu!
 
Učenici Osnovne škole Josip Pupačić iz Omiša od 2014. godine uključeni su u znanstveni obrazovni program GLOBE (Globar Learning and Observations to Benefit the Environment – Cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša). Od prvog unosa podataka u svjetsku GLOBE bazu podataka do danas prošlo je šest godina, a od tada do danas učenici su sudjelovali na pet državnih smotri, napisali pet istraživačkih projekata, organizirali brojne ekološke akcije, a sve s ciljem razvoja svijesti o potrebi očuvanja okoliša, piše Dalmacija Danas.
Godišnja GLOBE konferencija Europe i Euroazije ove godine trebala se održati u Omišu, no zbog nekog aktualnog virusa održala se online, putem Zoom platforme, krajem listopada. Predavanje voditelja GLOBE programa u OŠ Josip Pupačić, Ivica Štrbac, prof. geografije i Tamara Banović, prof. biologije i kemije  uvršteno je u program te su zajedno sa svojim učenicima prezentirali istraživanje "Sanitarna ispravnost morske vode i školjkaša u omiškoj gradskoj luci". Također, omiški učenici su snimili video o aktivnostima koje provode u GLOBE programu. Bravo!
 

Školarci na jesenskom odmoru

Od ove školske godine učenici imaju jesenski odmor. Prema školskom kalendaru 2020./2021. u ponedjeljak, 2.11. i utorak,  3.11. neće biti nastave. Nastava počinje tek u srijedu, 4.11. 2020. po redovnom rasporedu. Djeco, uživajte!
 
Humanitarna udruga Talaja Dugi Rat objavljuje natječaj za dodjelu novčanih potpora učenicima i studentima slabijeg imovnog stanja ili s posebnim potrebama za 2020./2021.g. Udruga u školskoj/akademskoj 2020./2021.g. dodjeljuje potporu redovnim osnovnoškolskim, srednjoškolskim učenicima i potporu redovnim studentima dodiplomskih studija te potreban broj potpora osobama s posebnim potrebama. Pravo natjecanja imaju: učenici i studenti državljani Republike Hrvatske čiji roditelji /staratelji imaju prebivalište na području općine Dugi Rat posljednjih pet godina, kao i potpuno slijepe, gluhonijeme ili nepokretne osobe te osobe bez oba roditelja bez obzira na prihode. Prednost imaju djeca bez jednog ili oba roditelja. Ostala pravila i detalje natječaja potražite u nastavku članka.  Popunjenu prijavnicu i potrebnu dokumentaciju za natječaj poslati najkasnije do 19.10.2020.
 

Poziv na besplatnu edukaciju za rad na računalima

Udruga za edukaciju građana Omiš poziva zainteresirane građanke i građane Omiša i Poljica na besplatnu edukaciju za rad na računalima. Prva radionica - edukacija održati će se u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku, Glagoljaška 11, u petak,  16. studenog 2020. u vremenu od 13 do 15 sati. Područja koja će se obrađivati su osnove rada na računalu i pametnom telefonu, e-zdravlje, sigurnost na Internetu, korištenje e-maila te ostalo iz IT svijeta (smartphone, tableti, prijenosna računala...). Polaznicima nije potrebno nikakvo predznanje o računalima. Za sva dodatna pitanja, obratite se na kontakt mobitel 091/111-33-44 (Mate).
 

Počela nova, neobična školska godina

U ponedjeljak, 7.9. počinje nova školska godina. Iz naše Osnovne škole Jesenice pozdravljaju učenike i njihove roditelje te ih mole za suradnju, razumijevanje i strpljivost zbog posebnih okolnosti na početku ove školske godine. Zdravlje i sigurnost vaše djece kao i vaših obitelji su najvažniji stoga smo napravili protokole za ponašanje učenika, roditelja, učitelja i svih zaposlenih u školi, poručuje ravnatelj škole Živko Dropuljić.
Raspored za prvi nastavni dan je objavljen. Za učenike su pripremljeni udžbenici kao i dvije perive pamučne maske. Učenicima od 2. do 4. razreda nastava počinje u 8:00 sati. Učenicima od 5. do 8. razreda nastava počinje u 14:00 sati. Dobrodošlica i prijem prvaša je u 10:00 na dvorištu, ispred škole. Prvi nastavni dan učenici će preuzetu udžbenike kod svojih razrednika. Učenici putnici trebaju u školskom autobusu imati zaštitne maske. Detaljne upute za vrtiće i škole možete pregledati na stranicama HZJZ-a.
Za sva roditeljska i učenička pitanja slobodno kontaktirajte ravnatelja ili tajnicu škole putem e-maila ili telefona. Roditelji su značajna karika u krugu povjerenja za učenje, ali i za podršku učeniku u općem razvoju, usvajanju vrijednosti i odgoja u cjelini. Iz škole pozivaju učenike i roditelje da se informiraju o novom "protokolu". Više detalja o tome saznajte u nastavku članka...
 
Ministarstvo obrazovanja objavilo je detaljne upute kako organizirati nastavu u školskoj godini 2020./2021. Ističu da su se nadovezali na preporuke Nacionalnog stožera uz detaljno razrađene scenarije kako postupati u pojedinim situacijama. U dokumentu se navodi da nije planirano potpuno zatvaranje svih dječjih vrtića u zemlji. U slučaju preporuke epidemiologa moguća su dva scenarija. Prekidanje rada jedne ili više odgojno-obrazovnih skupina u slučaju da se utvrdi zaraza COVID-19 kod jednog ili više djece ili kod odgojitelja određene skupine. Drugi scenarij je zatvaranje jednog ili više dječjih vrtića u gradu, općini ili županiji. Za provedbu nastave u školskog godini 2020./2021. planiraju se tri modela. Model A: nastava u školi, model B: mješoviti oblik nastave (dijelom u školi dijelom na daljinu) i model C: nastava na daljinu. 
 

Predstavljene upute o početku nove školske godine

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs potvrdio je da školska godina počinje 7. rujna u svim županijama. Radna skupina za razradu i predlaganje mjera za početak školske godine je ocijenila da je škola jednako sigurna za djecu kao i dom u slučaju da nema lockdowna jer mogućnost zaraze uvijek postoji. Predmetnu nastavu je potrebno organizirati na način da učenici što manje dolaze u kontakt s drugima, da nastava ne počinje za sve u isto vrijeme, dvosmjenska nastava. U razredima s većim brojem djece, ako nema drugog rješenja, mogu se organizirati alternacije, jedan tjedan pohađanje nastave u školi, drugi od kuće ili druge kombinacije. Maske su obvezne za roditelje kad dolaze u škole, za nastavnike kod nastave u kući učenika, za pomoćnike u nastavi, komunikaciju među nastavnicima, za učenike od 5. do 8. razreda ako se ne može postići razmak od jedan i pol metar do dva metra, kao i za srednjoškolce. Maske će morati nositi učitelji ostalih predmeta u razrednoj nastavi za komunikaciju nastavnika s drugim odraslim osobama, na hodniku škole i slično. Djeci se neće mjeriti temperatura kod ulaza u školu, ali se apelira na roditelje da izmjere temperaturu prije odlaska u školu, starija djeca sama to trebaju raditi. Za mlađu djecu i predškolsku dob trebat će se upisati temperatura.
Više o uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za početak nove školske godine možete vidjeti ovdje.