Donacija računala našoj Osnovnoj školi

Poslovnica Zagrebačke banke iz Omiša donirala je šest rabljenih osobnih računala Osnovnoj školi "Jesenice" Orij. Računala su u odličnom stanju i izvrsno će poslužiti našim osnovcima u nastavi informatike u narednim godinama. Iz naše škole se najtoplije i ovim putem zahvaljuju Zagrebačkoj banci te voditelju poslovnice Omiš, g. Luetiću na vrijednoj donaciji. Nadajmo se da će njihov primjer slijediti i druge lokalne firme koje su u mogućnosti.. :-))
 

Obrazovanje protiv korupcije

Forum za slobodu odgoja poziva odgojno-obrazovne djelatnike naše županije da se prijave za sudjelovanje u dva seminara stručnog usavršavanja "Pravo u svakodnevici" i "Obrazovanje protiv korupcije". Seminari će se održati 9. i 10. ožujka i 13. i 14. travnja (“Pravo u svakodnevici”) te 11. i 12. svibnja (“Obrazovanje protiv korupcije”). Voditelji seminara su Ana Jurišić, prof., dr. sc. Branko Ančić i Mario Bajkuša, prof. Rok za prijavu: 10. veljače 2018. Kotizacija po osobi za sudjelovanje u seminaru iznosi 1.000 kuna za seminar “Pravo u svakodnevici” i 680 kuna za seminar “Obrazovanje protiv korupcije". Sve informacije o seminaru i prijavi pronađite na www.fso.hr.
 

400 stipendija za studente

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom standardu raspisala je natječaj za dodjelu najmanje 400 studentskih stipendija za akademsku godinu 2017./2018. Stipendije se dijele u osam kategorija, a stipendija iznosi 10.000 kn. Rok za prijavu je 30. siječnja u 12 sati, a prijavni obrasci i drugi dokumenti do tada trebaju biti poslani poštom. Više informacija o uvjetima natječaja i dokumentaciji na www.nzzpuss.hr. Stipendije Zaklade u 1. kategoriji dodjeljuju se studentima deficitarnih studijskih programa s posebnim naglaskom na deficitarne nastavničke studijske programe: računarstvo, strojarstvo, elektrotehnika, informatika – nastavnički, matematika – nastavnički, matematika, fizika – nastavnički, fizika, doktor medicine, farmacija, anglistika – nastavnički, anglistika.
 

Intervju s fizičarom Ivicom Puljkom

Dr.sc. Ivica Puljak redoviti je profesor fizike na FESB-u u Splitu. Doktorirao je na Sveučilištu Pirre i Marie Curie u Parizu. Voditelj je grupe od 100-ak svjetskih znanstvenika na projektu izrade CMS detektora a koji su radili na otkriću Higgsova bozona. To je elementarna čestica kojom se prema Standardnom modelu objašnjava masa drugih čestica. Jedna je od 17 elementarnih čestica Standardnoga modela kojeg čine kvarkovi i leptoni, koji grade sve tvari koje vidimo oko nas, dok su bozoni odgovorni za sve sile u prirodi, osim gravitacije (za gravitaciju znanost još nije otkrila odgovornu česticu.) U akceleratorima i detektorima elementarnih čestica najveće međunarodne institucije za fiziku elementarnih čestica CERN u Meyrinu kraj Ženeve - čestice se ubrzavaju do brzine svjetlosti i usmjeravaju na sudare...
Ivica Puljak je našu Osnovnu školu "Jesenice" Orij posjetio sredinom prosinca 2017. i održao zapaženo i izvrsno posjećeno predavanje o fizici, svemiru i česticama. Članovi novinarske grupe naše škole iskoristile su ovaj trenutak u vremenu i napravile zanimljivi intervju s našim uglednim svjetskim stručnjakom, koji se pokazao i kao srdačan i jednostavan sugovornik...
 
- Kad sam bio pred odlukom što studirati, nisam bio u mogućnosti doći na smotru u Split jer sam morao, obzirom da sam rodom iz Hercegovine, izostati dva dana iz škole. Zato mislim da je ideja centralnog weba s multimedijalnim sadržajem upravo ono što može pomoći maturantima pri odabiru studijskog programa – rekao je Mateo Marušić, nositelj II. faze projekta, a ujedno i glavni glumac novog promotivnog filma Sveučilišta u Splitu koji nosi glavnu poruku u riječima rektora – "Recite da splitskom sveučilištu i nećete pogriješiti.". Uoči najvažnije odluke za maturante, one o nastavku obrazovanja i upisa na željeni studij, Sveučilište u Splitu je priredilo virtualnu smotru na kojoj zainteresirani mogu pronaći informacije o svim sastavnicama, svakom pojedinačnom studijskom programu te ostalim sadržajima koji se nude budućim studentima.
 
U zvjezdarnici udruge "Zvjezdano selo Mosor" je u razdoblju od 8. do 12. siječnja održana ovogodišnja Zimska škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Pohađalo ju je desetero osnovaca iz Kaštela, Solina, Strožanca i Splita. Za njih je u tome razdoblju priređeno pet raznolikih radionica s područja tehnike i znanosti. Dugoraćanka Maja Prgomet i Igor Jakšić vodili su radionicu digitalne fotografije, radionice programiranja i robotike vodio je Pero Kurilj, dok je Martin Olujić vodio radionicu modelarstva. Zadnjeg dana Zimske škole na rasporedu je bila astronomska radionica. Pored svega toga, za polaznike škole su svake večeri održavana i predavanja iz astronomije, te promatranje Sunca danju i nekolicine objekata "dalekog svemira" noću, a održan je i tradicionalni astronomski kviz pod vodstvom Zorana Kneza. Uz učenje i igru bilo je i prilika za šetnje i izlete u bližu okolicu.
 

Porazno je danas biti profesor

Znam za školu koja je na Svjetski dan učitelja imala sjednicu Učiteljskog vijeća na kojoj ravnateljica ni je ni čestitala ni spomenula kolektivu njegov dan. Znam školu u kojoj je lažni inspektor tri godine ulazio u sve aspekte struke: otvarao e-dnevnik, zapovijedao kako se unose nastavne jedinice, a što bi onda ravnateljica prenosila nastavnicima i zahtijevala postupanje po “inspektorovu” nalogu; toliko je bio sveprisutan da ga je ravnateljica nazivala i Big Brotherom. Znam školu koja sazove sjednicu UV-a “danas za danas” i kada upitate što je bilo hitno, jer nije ni ratno stanje ni išta toga tipa, dobijete odgovor da o tome “nema diskusije”. Da susret dogovaramo, bilo koji, ljubavni, poslovni, ručak kakav, trebamo se pripremiti za nj. Ili je to tek smišljeni čin jer je s nepripremljenim kolektivom mnogo lakše manipulirati. Kada je dekan jednog medicinskog fakulteta pozdravljao svoje brucoše, na kraju im je obraćanja rekao da sami sebi zaplješću: što na uspjehu što su tako dobro položili državnu maturu pa su tu, kao i zbog toga što su krema društva i bolji od svih drugih. Djecu se, dakle, na prvom predavanju uči da ih se poštuje. Onda opet mislim: bi li se ravnatelj kakve bolnice, odjela, klinike, čega god, usudio liječnicima kazati da o nečem “ne dopušta diskusiju”? U atmosferi zastrašivanja i prijetnji (u školi u kojoj je lažni inspektor prijetio učiteljicama, pridružila se i ravnateljica škole koja je učiteljicama prijetila otkazom), počela je još jedna školska godina. Što novo možemo očekivati? Ništa! Sve u svemu, porazno je danas biti profesor i dok se nešto iz korijena ne promijeni, ostat će žal za pripadanjem ovakvu sustavu i nemogućnosti bijega u društvo koje bi vrjednovalo rad i kvalitetu, a ne partijsku iskaznicu.
 
Udruga Zvjezdano selo Mosor organizira tijekom zimskih školskih praznika Zimsku školu tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola u razdoblju od 08.01.–12.01. 2018. Škola će se održati u Zvjezdanom selu Mosor. Uz predavanja i promatranja iz astronomije, u programu škole će se održati i radionice iz robotike, modelarstva, digitalne fotografije, te programiranja. Sve informacije o programu škole i ostale pojedinosti možete saznati od voditelja Zvjezdanog sela Mosor, g. Tomislava Nikolića na broj mob.: 098/217-849 ili na adresi www.zvjezdano-selo.hr.
 

Upisi u program klapskog pjevanja

Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu objavila je natječaj za program cjeloživotnog učenja - KLAPSKO PJEVANJE. Novi je to program na splitskom Sveučilištu nastao u suradnji sa Zakladom Ljube Stipišića Delmate, Umjetničkom akademijom u Splitu te Festivalom dalmatinskih klapa Omiš. Program je namijenjen sadašnjim i budućim voditeljima/icama dalmatinskih klapa, klapskim pjevačima/icama, obrađivačima/cama, te svima onima koji žele učiti o klapskoj pjesmi i o klapama. Polaznici će biti osposobljeni za vođenje klapa, za obrađivanje klapskih napjeva, te steći kritički uvid prema klapskom vokalnom izrazu s obzirom na literaturu te današnju praksu. Nastava bi se odvijala na Umjetničkoj akademiji u Splitu (petkom popodne i subotom ujutro) kroz jednu akademsku godinu (120 sati). Obzirom da su vrijednosni ekvivalenti prikazani ECTS bodovima polaznicima koji završe ovaj program ti se bodovi (12) mogu priključiti u nekim drugim oblicima sveučilišnog obrazovanja.
 

Kako zabaviti osnovnoškolce na praznicima?

Razvijanje programerskih vještina uništava dosadu na školskim praznicima. Djeco, svi ste pozvani na Zimske radionice lego-robotike za osnovnoškolce, koje će se održati u Udruzi “Inovatic” na Prirodoslovno matematičkom fakultetu - Split, od 3. siječnja do 5. siječnja. Udruga za robotiku “Inovatic” u suradnji s PMF-om kroz ovakve škole i radionice nastoji popularizirati robotiku, programiranje i tzv. STEM aktivnosti među mladima u našoj sredini. Svjesni potreba modernog društva nastoje ovakvim radionicama razvijati kod učenika inženjerske, programerske i digitalne vještine kroz kritičko i logičko razmišljanje, povezivanje sadržaja i razvoj komunikacijskih vještina među mladima. S obzirom na to kako su nam osnovnoškolci ionako na “godišnjem” - ovo je taman za ispuniti im kratke, teške, zimske dane, piše Slobodna Dalmacija.
 
Općina Dugi Rat poziva sve zainteresirane da se pridruže na svečanoj dodjeli potpora nadarenim učenicima i studentima Općine Dugi Rat za školsku odnosno akademsku godinu 2016./2017. koja će se održati će se u srijedu, 20. prosinca 2017. u kino dvorani Dugi Rat s početkom u 18 sati. Dođite, nemojte poslati ćaću i mater po Vašu nagradu.. ;-)) Vidimo se...
 

Sat kodiranja u OŠ Jesenice

I ove godine je naša škola Jesenice na Oriju bila dio globalnog projekta "Sat kodiranja" (Hour of code) koji se diljem svijeta održavao od 4. do 9. prosinca. Oko 120 000 događaja bilo je organizirano u svijetu, od čega nešto manje od 200 u Hrvatskoj, a jedno se dogodilo zahvaljujući trudu nastavnika informatike i na Oriju. Četvrti razredi naše škole po prvi su puta na jedan sat posjetili informatički kabinet škole, a u predmetnoj nastavi sat kodiranja odradili su svi učenici kroz redovnu nastavu informatike. Programiranje razvija vještine poželjne za svijet sutrašnjice kao što su apstraktno mišljenje i problemsko razmišljanje te potiče razvoj logike i kreativnosti od najmanje dobi. Uz projekt Sat kodiranja, na zabavan način, kroz igru, djeca programiraju računala da riješi određeni problem.
 

Tjedan znanosti u OŠ Josip Pupačić Omiš

Počeo je drugi Tjedan znanosti u OŠ Josip Pupačić Omiš. Posjetite školu, dobro se zabavite i naučite ponešto. Od 11.12. do 14.12. marljivi organizatori su za Vas pripremili bogati i vrlo zanimljivi program u školi i Ilirskom sjemeništu gdje će u četvrtak, 14.12. u 18 sati gostivati Ivica Puljak s predavanjem "Priča o svemiru i Higgsovom bozonu". Ako ste propustili predavanje u prošli četvrtak u OŠ Jesenice na Oriju, evo Vam prilike za "popravni"..
 
Stipendije za najugroženiju skupinu studenata ove su godine udvostručene. Ukupno deset tisuća studenata iz socijalnih kategorija ove je akademske 2017./2018. godine ostvarilo pravo na državnu stipendiju u mjesečnom iznosu od 1200 kuna, koja će se isplaćivati tijekom devet mjeseci. Rang-ljestvicu dobitnika koji su zadovoljili sve uvjete i ostvarili to pravo, Ministarstvo obrazovanja i znanosti objavilo je na svojim internetskim stranicama u petak. - Ove akademske godine dodijelit ćemo deset tisuća stipendija za najugroženije, čime omogućavamo puno širi, bolji pristup visokom obrazovanju. Time ćemo zadovoljiti više od 90 posto svih potreba za tim stipendijama u Hrvatskoj, što jasno dokazuje socijalnu osjetljivost Vlade RH - poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.
 

Akademija za politički razvoj za studente

Akademija za politički razvoj (APR) poziva zainteresirane kandidatkinje i kandidate da se prijave za sudjelovanje u 2. ciklusu Studentskog programa APR-a koji će se provoditi u Splitu tijekom prve polovice 2018. godine. Program se provodi u sklopu projekta "APR za mlade" kojeg je financijski podržala Splitsko-dalmatinska županija. Program se sastoji od predavanja i rasprava na kojima će sudjelovati priznati predavači i stručnjaci iz različitih sektora koji će svoja znanja i iskustva podijeliti sa sudionicima programa. Najboljim polaznicima bit će osigurane jednomjesečne prakse u uredima hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Sudjelovanje u programu je u potpunosti besplatno. Prijaviti se mogu studenti sa svih studijskih programa na visokim učilištima u Hrvatskoj (neovisno o studijskom području), kao i diplomanti koji su svoj studij završili tijekom protekle tri akademske godine (od rujna 2014. nadalje). Prijaviti se mogu i redovni i izvanredni studenti, zaključno do 29 godina starosti. Kriteriji za odabir uključuju...