Općina Dugi Rat podsjeća roditelje i učenike sa područja općine Dugi Rat da će naša županija nabaviti obvezne udžbenike za iduću školsku godinu 2018/2019. za sve učenike osnovnih škola sa područja naše županije od prvog do osmog razreda.
Općina Dugi Rat će pak svim učenicima sa područja općine Dugi Rat, njih ukupno 557 djece koja pohađaju osnovnu školu "Jesenice" - Orij i djeci "genijalaca" s Duća koji svoju djecu radije upisuju u osnovnu školu "Josip Pupačić" Omiš, osigurati nabavku svih obveznih radnih bilježnica te njihovu distribuciju učenicima posredstvom navedenih škola.
U nabavu radnih bilježnica su uključene: - radne bilježnice iz svih obveznih/redovnih predmeta od prvog do osmog razreda, radne bilježnice za engleski jezik od prvog do osmog razreda, radne bilježnice za vjeronauk od prvog do šestog razreda, radne bilježnice za informatiku za peti i šesti razred.
U nabavu nisu uključene školske mape, radni materijal za tehničku kulturu kao ni radne bilježnice izbornih predmeta (njemački i talijanski od petog do osmog razreda, radne bilježnice za informatiku za sedmi i osmi razred).
Bilo bi dobro u ovaj sustav besplatnih školskih knjiga uvesti i to da se što više obveznih udžbenika, koji budu očuvani i koji se nisu mjenjali, na kraju školske godine prosljeđuju idućoj generaciji učenika škole, a ne da se svake godine opet i iznova novcem nas poreznih obveznika (a čijim će drugim?!) nepotrebno izdavačima plaćaju cijeli setovi novih udžbenika, a da se "stari" bacaju u stari papir. Valjda se u našoj županiji i školskim zbornicama racionalno razmišlja i o tome. No, nešto baš i nisam siguran..
Svim učenicima koji sada bezbrižno uživaju u ljetnim praznicima naši općinari žele kvalitetan ljetni odmor uz puno igre i zabave te puno uspjeha u novoj školskoj godini!
 
Što je to grafički dizajn, a što vizualni identitet? Kako nastaju plakati, a kako web stranice? Što su to web aplikacije i kako ih izraditi? Odgovore na ova i još mnoga pitanja, zainteresirani će imati priliku dobiti ovo ljeto u prostorijama FESB-a u Splitu, u sklopu projekta pod nazivom "Summer School of Visual Identity and Graphic Design". Sve radionice održavat će se na hrvatskom jeziku u organizaciji studentske udruge SKAC_ST, koja već drugu godinu za redom, u razdoblju od 23.07.2018. do 27.07.2018. priprema petodnevna predavanja i radionice, čije su teme usko vezane za široko područje grafičkog dizajna, web dizajna, odnosno jednostavno rečeno: "dizajna 21. stoljeća", piše DalmacijaDanas.
 
Petak, 13. (srpanj) nije bio loš dan, već odličan za našu osnovnu školu "Jesenice" Orij! Naime, naša škola dobila je danas na dar 14 računala s dodatnom opremom od Financijske agencije (Fine). Iako su ljetni praznici na vrhuncu, nama školskim novinarima nije bilo teško doći u školu i u ime svih učenika preuzeti ovaj, nama koristan dar. Do ove lijepe suradnje naše škole i Financijske agencije (Fine) došlo je tako da su naši bivši učenici, sada već i roditelji, prepoznali potrebe naše škole za informatizacijom te nas povezali s Finom koja se našem pozivu i zamolbi rado odazvala. Tome su najviše pridonijeli naši sumještani Jerko Čulić, Ivo Rakuljić i Mladen Banović te njihove kolega iz Fine Hrvoje Budimir i Mladen Velat koji su aktivno sudjelovali u realizaciji ove donacije. Zahvaljujemo im na tome što nisu zaboravili svoju osnovnu školu i pokazali nam da bi cijeli život trebao biti povezan s njom. Dođe to vrijeme kada učenici shvate da treba pomoći svojoj školi, nastavnicima i novim generacijama, kao što je ona nekoć pomogla njima..
 
Dobra je vijest za sve učenike i studente da će se i ovog ljeta moći jeftino voziti "Prometovim" autobusima, piše Slobodna Dalmacija. Od 1. srpnja počinju vrijediti ljetne pokazne karte koje se mogu u biljetarnicama javnog prijevoznika kupiti po cijeni od 100 kuna mjesečno, odnosno za 200 kuna ako se odjednom uzima pokaz za srpanj i kolovoz. Iz “Prometa” obavještavaju zainteresirane klijente da takva mjesečna pokazna karta vrijedi na linijama u svim tarifnim zonama i u svim smjerovima. Sve što naši učenici i studenti trebaju je doći u biljetarnicu na Sukoišanskoj s postojećom pokaznom kartom, gdje će dobiti posebnu markicu za sedmi i osmi mjesec koje su već u prodaji, ali, kako smo već naveli, vrijede tek od prvog dana srpnja.
 

Podjela svjedodžbi u OŠ Jesenice

Svim učenicima koji su uspješno završili razred želimo ugodno i korisno provedene ljetne, školske praznike a učenicima osmih razreda upis u željeno zanimanje. No prije toga svečano će se podjeliti svjedodžbe o ostvarenom uspjehu i to za učenike 1. do 4.razreda u srijedu, 4. srpnja u 9 sati, a za učenike 5. do 7.razreda  u srijedu, 4. srpnja u 8 sati. Svečana podjela svjedodžbi za učenike osmih razreda održana je u srijedu, 27. lipnja u 11 sati u atriju škole. Prijevoz školskim autobusom je organiziran. Svim učenicima koji su uspješno završili razred želimo ugodno i korisno provedene ljetne, školske praznike a učenicima osmih razreda upis u željeno zanimanje.
 

Adio školo!

Završila je još jedna školska godina. U petak su konačno odahnuli učenici (i njihovi roditelji), slaveći završetak još jedne nastavne godine, dobro, svi osim onih koji su se zaigrali pa završili na produžnoj. Već ovog vikenda se većina učenika mogla prepustiti guštima dugoga toploga ljeta. Iduća školska godina za osnovce i srednjoškolce u našoj županiji počinje tjedan dana kasnije nego u ostatku države, odnosno tek 10. rujna 2018. Konačno su se tako uvažile kritike roditelja, učenika i turističke struke, koji su godinama upozoravali kako je suludo da nastava u turistima i suncem prepunoj Dalmaciji počinje istovremeno kad i đacima na kontinentu. Svim osnovcima na području naše županije besplatne udžbenike će osigurati Županija. Rekao je to župan Blaženko Boban i nedavno na Oriju, na proslavi prvih 150 godina školstva u Jesenicama. Valjda će dalmatinski općinari "uskočiti" učenicima i roditeljima s novcem za kupnju radnih bilježnica.. Stresna je bila završnica školske godine za učenike, ali i za učitelje i ravnatelje. Svi se oni susreću s nemalim pritiscima na kraju školske godine. Žeđ za "peticama" i inflaciju "superodlikaša", samo jednih od aždaja našeg školstva, mora se kontinuirano hraniti. Nastavnici su svakodnevno izloženi pritiscima sa svih strana, a nemaju nikoga da ih zaštiti. Na stranicama portala DalmacijaDanas nedavno je osvanulo potresno pismo jednog splitskog profesora..
 

Županija kupuje knjige osnovcima

Svim osnovcima na području naše županije besplatne udžbenike će osigurati Županija. Najavio je to župan Blaženko Boban nedavno na Oriju, na proslavi prvih 150 godina školstva u Jesenicama. Županija je već je provela natječaj za nabavu udžbenika, a naš župan poručio je Jerku Rogliću i čelnicima ostalih općina i gradova da učenicima "uskoče" s novcem za kupnju radnih bilježnica.
 
Središnji dio proslave obilježavanja 150 godina školstva i škole u Jesenicama, održao se u ponedjeljak, 28. svibnja 2018. u prostorima Osnovne škole "Jesenice" - Orij, Dugi Rat. Program je počeo već u subotu, 26.5. u atriju škole gdje se održala javna tribina na temu "Školstvo nekad i danas".
U ponedjeljak, nakon jutarnjeg polaganja vijenaca pred starom školom u starom selu Jesenice, te svete mise za sve učenike i sadašnje i bivše djelatnike škole u crkvi sv. Roka u starom selu Jesenice, u atriju OŠ "Jesenice" na Oriju održana je Svečana priredba učenika OŠ "Jesenice", a posjetitelji su mogli i razgledati i izložbu fotografija "150 godina škole u Jesenicama" Vlade Zemunika. Bogatom kulturnom programu, kojim su se u najboljem svjetlu predstavile i izvanastavne aktivnosti naših učenika, nazočio je i naš župan Blaženko Boban, bivši i sadašnji nastavnici škole te ostali uglednici koji su se odazvali pozivu, a umješno ga je vodila dramska umjetnica Ivana Giove Župa.
U utorak, 29.05. u 19 sati u kinu "Dalmacija" u Dugom Ratu održala se svjetska premijera dokumentarnog filma redatelja Stipe Ercegovića "150 godina škole u Jesenicama". U kino dvorani okupilo se poprilično zainteresiranih sumještana za projekciju filma o povijesti školstva u našem kraju. Uvodnu riječ prije premijere održao je ravnatelj osnovne škole Živko Dropuljić koji je publici predstavio redatelja filma, Stipu Ercegovića, koji se poslije premijere zahvalio i obratio prisutnima te sudjelovao u rasprava o viđenom filmu. Nezahvalan posao je sažeti 150 godina povijesti u 50-ak minuta dokumentarnog filma, kojeg bi valjalo dobro pogledati još par puta prije neke suvislije kritike, no meni je, da podjelim s vama i svoje impresije "na prvi balun" falilo malo više iskaza još živućih svjedoka o školstvu u Jesenicama iz prve polovine 20. stoljeća, a i kasnije, nekima nije sjelo "forsiranje" splitskog kola kao glazbene podloge, nekome pak nešto drugo,.. no nadajmo se da će Ercegovićev film uskoro osvanuti i na popularnom Jubitu te na internet stranicama naše škole, pa i u eventualnom "director' cut" ili "producer cut" izdanju, tako da ga svi zainteresirani mogu pronaći i pogledati...
Premijeru su svojim prisustvom uveličali i niz uzvanika, među kojima je fotograf Feđa Klarić te naša velika operna umjetnica Biserka Cvejić, naša Kriljanka, koja je rođena u Jesenicama kao Biserka Katušić, svjetski verdijanski mezzosopran, a istodobno je s profinjenim osjećajem za stil i savršenim vladanjem jezikom izvanredno tumačila i francuske operne likove. Od 1961. redovito je gostovala u Metropolitanu u New Yorku, koji je bio pozornica njezinih najvećih uspjeha i priznanja. Pjevala je u milanskoj Scali, Areni u Veroni, napuljskom San Carlu, londonskom Covent Gardenu, Boljšoj teatru u Moskvi, Teatru Colon u Buenos Airesu, u Tokiju te drugdje.
 

Nije zgorega naučiti malo i arapskog

U splitskom klubu "Zona" u srijedu, 30.5.2018 s početkom u 18 sati održati će se druženje i uvodna radionica arapskog jezika, koju će voditi Othman Mohammad Mousa Alhelalat iz Jordana. Sudjelovanje je besplatno, ali je obvezna rezervacija mjesta, koja se može obaviti prijavnicom dostupnoj na popularnom web mjestu klubzona.hr .
 
Osnovna škola “Jesenice” iz Orija, Dugi Rat, proslavlja 150. obljetnicu školstva u Jesenicama. Program proslave nastavlja se večeras (utorak) u 19 sati u kinu "Dalmacija" u Dugom Ratu svjetskom premijerom dokumentarnog filma redatelja Stipe Ercegovića "150 godina škole u Jesenicama". Vidimo se u kinu..

Dotad, pogledajte u nastavku članka malu foto-galeriju proslave ovbe velike obljetnice, rad našeg fotografa Vlade Zemunika, foto kroničara svih Jeseničkih (pa i puno šire) zbivanja..
 
Osnovna škola “Jesenice” iz Orija, Dugi Rat, proslavlja 150. obljetnicu školstva u Jesenicama. Uz Postira, Jesenice imaju jedno od najstariji organiziranih sustava obrazovanja na području Splitsko-dalmatinske županije. Ovu veliku obrazovnu obljetnicu u našoj županiji i rođendan obrazovne ustanove koja je dala brojne znanstvenike, umjetnike, književnike i brojne druge ljude od značaja za lokalnu zajednicu, pa i državu, uveličali su brojni uzvanici među kojima ističemo ravnatelje osnovnih škola Omiša i Poljica te brojne bivše i sadašnje nastavnike i učenike škole. Među njima bio je i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban koji je za rođendan škole najavio gradnju školske sportske dvorane. Držimo ga za riječ.
– Davne 1868. godine u jednoj od malo preuređenih pojata je otvorena prva škola na tom području. To je jedno od najstarijih organiziranih obrazovanja na području naše županije. Danas je bila 150. obljetnica. Naime, od te godine škola je rasla u gornjim selima Jesenica, točnije u Krugu, a zatim je 1900. napravljena i sama zgrada škole, da bi se iza rata objekt škole prebacio u Orij Jesenice, kako se stanovništvo iz gornjih Jesenica selilo uz more. Danas smo tih 150 godina proslavili na dostojanstven način i time ukazali kako je obrazovanje jako bitno. Moram naglasiti da je zahvaljujući toliko dugoj obljetnici formiranja obrazovanja i školstva na tom području jako puno intelektualaca u duhovnom i društvenom smislu proizašlo s tog područja. Možemo se sjetiti niza znanstvenika i drugih ljudi s društvenim zaslugama iz toga područja u 20 stoljeću. – rekao je naš župan Boban.
Program proslave nastavlja se večeras (utorak) u 19 sati u kinu "Dalmacija" u Dugom Ratu gdje će se prikazati dokumentarni film redatelja Stipe Ercegovića "150 godina škole u Jesenicama"..
 

Javna tribina: Školstvo nekad i danas

Javnom tribinom na temu "Školstvo nekad i danas" u subotu, 26.5. počela je proslava obilježavanja 150 godina školstva i škole u Jesenicama. Pred zainteresiranim edukatorima, nakon pozdrava ravnatelja slavljeničke škole Živka Dropuljića, uvodno predavanje i osvrt na školstvo nekada i sada održala je dr.sc. Suzana Tomaš. Posebno je kvalitetom dojmljiv bio sadržajan osvrt dr.sc. Hicela Ivon na ovu zanimljivu temu. Potom se naš Sumpetranin na "privremenom" radu u Zagrebu, prevoditelj, novinar, prof. Ivo Klarić, u svom zanimljivom izlaganju dotakao niza tema iz školstva nekada i danas, dobrih dijelova sustava, kao i onih ne baš dobrih i loših, koje ni sa brojnim "listopadskim" ministrima/icama nikako da se "reformiraju" na bolje. Samo mijena stalna jest (Preradović), a to što se mijene kolokvijalno nazivaju "reformama" to je još jedan od bisera s Markova trga..
Svjetlana Buljević, ravnateljica Narodne knjižnice Omiš, bila je vješti i poticajni moderator tribine, poslije koje se razvila i kvalitetna rasprava u kojoj su prisutni prosvjetari imali niz pitanja na koja su odgovarali govornici na tribini i upućeni prosvjetari iz publike. Šteta što rasprava nije i malo duže potrajala, no potajno se nadamo da ćemo ovakve tribine moći češće posjećivati u našoj školi.. jer Svijet se nepovratno mijenja, valja nam hvatati korak s njim, a našim učiteljima valja odvažno, pa i samoinicijativno, krenuti zajedno s našim učenicima, osposobljeni vještinama učenja starih i novih znanja te kritičkim razmišljanjem, prema naprijed u smjeru budućnosti koja je već stigla.
Eh da, ne smijemo zaboraviti pohvaliti i organizacijski odbor proslave prvih 150 godina školstva i škole u Jesenicama predvođen ravnateljem škole Živkom Dropuljićem i marljivom tajnicom škole Anom Brničević i djelatnicima škole koji su zajedno osmislili bogat program proslave.. Nešto više o tome u nastavku..
 

Proslava 150 godina školstva u Jesenicama

Davne 1867. počela je redovita pouka jeseničke djece. Nastava se odvijala u privatnim jeseničkim kućama, selilo se iz jedne u drugu, nije bilo klupa, sjedilo se na škrinjama, a nije bilo ni dovoljno pribora za pisanje, ali je bilo puno volje kod djece za učenjem. Prvi učitelj im je bio Stjepan Stazić iz Doca. A tko drugi doli naš Poljičanin! Temeljni kamen školske zgrade u Jesenicama postavljen je 22.svibnja 1900. Tada je škola brojila 190 učenika i učenica. U toj zgradi nastava se odvijala do 1971. godine. U početku je bila dvorazredna, zatim šesterorazredna, a nakon Drugog svjetskog rata osmogodišnja škola. Tri godine nakon izgradnje škole u starom selu Jesenice, izgrađena je škola u susjednom selu, Krugu. Kako se stanovništvo selilo bliže moru, godine 1916. počela je raditi škola na Malom Ratu koju je prve školske godine pohadalo 53 učenika i to 27 dječaka i 26 djevojčica. Godine 1932. počela je raditi i škola na Krilu. Nova osnovna škola "Slavko Kadić" na Oriju počela je djelovati 1960. godine, rekonstruirana je 1978. godine, a u nju su se postupno uključivali učenici iz ostalih škola (Mali Rat, Krug, Jesenice). Škola se danas maštovito zove "Jesenice", kao da ovaj naš zavičaj oskudijeva pjesnicima, književnicima, znanstvenicima, velikim i zaslužnim ljudima, ako već pali borci nisu više u modi.. No dobro, nećemo sad u ovoj svečanoj prilici cjepidlačiti, već ćemo srdačno čestitati učenicima i zaposlenicima škole, kao i svima onim bivšim djelatnicima škole koji su desetljećima prenosili svoje znanje i imali strpljenja poučavajući nas i našu djecu, na ovoj velikoj obljetnici!

Središnji dio proslave obilježavanja 150 godina školstva i škole u Jesenicama, održati će se u ponedjeljak, 28. svibnja 2018. u prostorima Osnovne škole "Jesenice" - Orij, Dugi Rat. Program obilježavanja ove važne godišnjice počinje već u subotu, 26.5. u atriju škole gdje će se održati javna tribina na temu "Školstvo nekad i danas". Uvodno predavanje i osvrt na školstvo nekada i sada održati će prof. Ivo Klarić, naš Sumpetranin, prevoditelj, veleposlanik u Madridu, dobitnik brojnih nagrada za stručni rad. Na tribini će sudjelovati i dr.sc. Hicela Ivon sa Filozofskog fakulteta u Splitu, Julija Tomasović s Odsjeka za predškolski odgoj FF ST, inače bivša polaznica ove škole, te akademik dr. Radoslav Tomić. Moderator tribine je Svjetlana Buljević, ravnateljica Narodne knjižnice Omiš.
Središnji dio proslave održati će se u ponedjeljak, 28.05. Nakon jutarnjeg polaganja vijenaca pred starom školom u starom selu Jesenice, te svete mise za sve učenike i sadašnje i bivše djelatnike škole u crkvi sv. Roka u starom selu Jesenice, u atriju OŠ "Jesenice" na Oriju održati će se Svečana priredba učenika OŠ "Jesenice", a posjetitelji će moći razgledati i izložbu fotografija "150 godina škole u Jesenicama". Program će voditi dramska umjetnica Ivana Giove Župa.
No to nije sve! U utorak, 29.05. u 19 sati u kinu "Dalmacija" u Dugom Ratu prikazati će se dokumentarni film redatelja Stipe Ercegovića "150 godina škole u Jesenicama". Program sa satnicom događanja je u nastavku članaka.
Pozivamo sve zainteresirane na proslavu "prvih" 150 godina školstva u Jesenicama! Vratimo se načas u (nove!) školske klupe i prisjetimo se svojih prvih učiteljica i učitelja i lijepih (osnovno)školskih dana..
 
"Djeca i Internet" naziv je zanimljivog i korisnog predavanja za roditelje koje će se u Osnovnoj školi "Jesenice" Orij održati u utorak, 22.svibnja 2018. s početkom u 18.20 sati. Predavanje će održati mr.sc. Sandra Kovačić, policijska službenica za mladež PU Splitsko–dalmatinske.  Dragi roditelji, očekujemo Vaš dolazak na ovo predavanje. Vaša djeca mogu znati više od vas o internetu i modernoj tehnologiji, ali vi znate više o životu. Dopušteno vam je postaviti pravila i tražiti njihovo poštivanje. Vi ste roditelj!

Naša djeca su rođena i žive u 21. stoljeću, te rastu i odrastaju uz prisustvo moderne tehnologije, i htjeli mi to ili ne, oni ga koriste i moraju ga koristiti. S obzirom na to da je internet sastavni dio života naše djece trebamo im omogućiti da ga koriste na ispravan i siguran način. Moramo ih naučiti da budu pažljivi i odgovorni.  Internet prvenstveno služi za jednostavnu i brzu komunikaciju, za učenje i prikupljanje informacija. Prije nego dozvolimo djetetu da se koristi internetom trebamo se dogovoriti oko pravila i načina korištenja...
 

150 godina škole u Jesenicama

Krenulo je obilježavanje prvih 150 godina škole u Jesenicama i kontinuiranog školstva. Ponosni jesenički učenici i djelatnici škole, cca 490 tijela ispisalo je "olovku i broj 150" na školskom igralištu pored škole u Oriju, pod kontrolom i iskusnim snimateljskim okom našeg fotografa Vlade Zemunika, sve uz pomoć vatrogasaca iz Podstrane i našeg župnika don Tomislava Bašića nastala je ova Vladina fotografija. Čestitamo đacima i sadašnjim i bivšim zaposlenicima škole na ovom jubileju!